• Sonuç bulunamadı

Sözleşme İmzalanması ve Uygulama Koşulları

Belgede T.C. MEVLANA KALKINMA AJANSI (sayfa 28-34)

2. BU TEKLİF ÇAĞRISINA İLİŞKİN KURALLAR

2.5. Sözleşme İmzalanması ve Uygulama Koşulları

Destek kararını takiben, verilecek destek miktarı ve uygulamaya ilişkin ilke ve kurallar, Başvuru Sahibi ile Ajans arasında imzalanacak bir sözleşmeye bağlanır.

Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarından, her bir proje için sözleşmede öngörülen toplam destek miktarının %20’si kadar teminat alınır.

Ajans tarafından teminat olarak kabul edilebilecek değerler şunlardır:

a) Tedavüldeki Türk parası,

b) Bankalar veya katılım bankaları tarafından verilen teminat mektupları,

Teminatlar, Ajans tarafından nakit olarak teslim alınamaz. Bunların, yararlanıcının Ajansın bildireceği banka hesap numarasına yatırdığına dair dekontun, sözleşme imzalamaya geldiği zaman ibrazı zorunludur.

Teminatlar, teminat olarak kabul edilen diğer değerlerle değiştirilebilir. Karma değerlerden oluşan teminatlar Ajans tarafından kabul edilebilir. Teminatlar nihai ödemenin yapılmasını müteakip serbest bırakılır.

Sözleşmeler, Başvuru Sahiplerine yapılacak tebliğden itibaren en geç 10 gün içerisinde imzalanır. Başvuru Sahiplerinin bu süre zarfında sözleşme imzalamak üzere Ajansa başvurmaması halinde destek kararı iptal edilir. Bunların yerine, öngörülen toplam destek bütçesiyle sınırlı olmak koşuluyla, yedek listede yer alan Başvuru Sahipleri sözleşme imzalamak üzere en yüksek puanlı projeden başlamak üzere sözleşme imzalamaya davet edilir. Yedek listeden davet usulü bakımından da yukarıdaki hükümler aynen uygulanır.

Sözleşme özellikle aşağıda belirtilen hakları ve yükümlülükleri düzenler:

Kesin destek tutarı: Azami destek tutarı sözleşmede belirtilecektir. Bölüm 2.1.3’de açıklandığı gibi, bu tutar, tahminlere dayalı bir şekilde hazırlanan bütçe çerçevesinde belirlenecektir. Kesin destek tutarı, proje sona erdiğinde ve nihai rapor sunulduğunda kesinlik

MEVKA: Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı Sayfa 29

kazanacaktır. Mali destek hiçbir koşulda sözleşmede belirtilen tutarı geçemez, sözleşme tutarını aşan ek ödeme yapılamaz ve yararlanıcı tarafından aynı sözleşme kapsamında ek destek talebinde bulunulamaz.

Hedeflerin gerçekleştirilememesi: Yararlanıcının sözleşme koşullarını yerine getirmemesi halinde Ajans destek tutarını azaltabilir ve/veya o zamana kadar ödenen tutarların tamamen ya da kısmen geri ödenmesini talep edebilir. Ayrıca desteklenen proje veya faaliyet kapsamında, Ajans tarafından istenen bilgi ve belgelerin zamanında ve eksiksiz verilmemesi, izleme ziyaretlerinde uygulama ve yönetim mekânlarına erişimin zorlaştırılması yahut engellenmesi veya projenin sözleşmeye, eklerine ve yürürlükteki mevzuata uygun şekilde yürütülmediğinin tespiti halinde Ajans, ödemeleri durdurabilir ve/veya sözleşmeyi feshederek buna ilişkin mevzuatta ve sözleşmede belirtilen hukuki yollara başvurabilir.

Sözleşmenin değiştirilmesi: Yararlanıcıların projelerini, Ajans ile imzaladıkları sözleşme hükümleri doğrultusunda uygulamaları esastır. Ancak sözleşmenin imzalanmasından sonra projenin uygulamasını zorlaştıracak veya geciktirecek önceden öngörülemeyen ve beklenmeyen durum yahut mücbir sebep söz konusu ise sözleşme tarafların mutabakatı ile uygulamanın herhangi bir safhasında değiştirilebilir ve/veya proje uygulamasının tamamı veya bir kısmı askıya alınabilir.

Raporlar: Yararlanıcılar, uygulama sürecinde, projede kaydedilen ilerleme ve gerçekleşmeleri içeren raporlar sunmak zorundadır. Bunlar; sözleşmede belirtilen dönemlerde sunulacak yararlanıcı beyan raporları, ara raporlar ve proje faaliyetlerinin tamamlanmasını takiben sunulacak nihai rapor ile projenin etkilerinin değerlendirilebilmesi amacıyla sunulacak proje sonrası değerlendirme raporundan oluşmaktadır. Ayrıca Ajans, yararlanıcıdan ilave bilgi ve belge talebinde bulunabilir.

Ödemeler: Sözleşmede belirtilen süre içerisinde, kabul edilebilir nitelikteki teminat şartının yararlanıcı tarafından yerine getirilmiş olması kaydıyla, destek miktarının %20’si, yararlanıcıya ait sözleşmede belirtilen banka hesabına ön ödeme olarak aktarılır.

Ajans tarafından ön ödeme sonrasında yapılacak diğer ödemeler, hakediş esasına göre gerçekleştirilir. Buna göre, ön ödeme tutarının ve aynı oranda yararlanıcının eşfinansman tutarının

MEVKA: Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı Sayfa 30

usulüne uygun harcandığını gösteren belgelerin ara/nihai raporlarla birlikte Ajansa sunulması, ilgili raporların Ajans tarafından incelenip uygun bulunması ve onaylanmasından sonra; (sözleşmede aksi belirtilmediği takdirde) birinci ara ödemede destek miktarının %30’u, ikinci ara ödemede destek miktarının %30’u ve nihai ödemede ise destek miktarının %20’si destek yararlanıcısının banka hesabına raporların onaylanmasını müteakip 30 gün içerisinde aktarılır. Yararlanıcı tarafından ilgili raporlar sunulmadan ve usulüne uygun ödeme talebinde bulunulmadan, yararlanıcıya hiçbir ödeme yapılmaz.

Projeye ait kayıtlar: Yararlanıcı, proje uygulanmasına dair tüm hesap ve kayıtları şeffaf bir şekilde tutmakla yükümlüdür. Bu kayıtlar desteğin son ödemesinin yapılmasından sonra beş yıl süreyle saklanmalıdır.

Denetim: Gerektiğinde yapılacak denetimler sırasında yararlanıcı, proje uygulama ve yönetim mekânlarına erişimi zorlaştırmamak yahut engellememek ve talep edilen her türlü bilgi ve belgeyi görevli personele zamanında sunmak zorundadır. Sözleşme hükümleri, Ajans tarafından hem kayıtlar üzerinde hem de yerinde yapılabilecek denetimlere olanak tanıyacaktır.

Ajans, destek miktarı 200.000TL’nin üzerinde olan bütün projelerden, Yeminli Mali Müşavirce hazırlanmış denetim raporu talep eder. Bu limitin altındaki projelerde kendi belirleyeceği ve başvuru rehberinde belirteceği kriterlere (destek miktarı, yararlanıcın yasal statüsü vs.) göre denetim raporu talep edebilir.

Tanıtım ve Görünürlük: Yararlanıcılar, ortakları ve alt yükleniciler, hizmet, mal alımı ve yapım işleri faaliyetlerinde Ajansın sağladığı mali desteği ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığının genel koordinasyonunu görünür kılmak ve tanıtmak için, Ajansın internet sitesinde www.mevka.org.tr yayınlanan “Tanıtım ve Görünürlük Rehberine” uygun olarak gerekli önlemleri alır.

Satın Alma İşlemleri: 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabi yararlanıcılar, destek programları çerçevesinde desteklenen proje ve faaliyetler kapsamında yapacakları satın alma faaliyetlerini tabi oldukları satın alma mevzuatı çerçevesinde gerçekleştirirler. Söz konusu Kanuna tabi olmayan kurum ve kuruluşların uyacakları satın alma usul ve esasları ise Sözleşmenin ekinde

MEVKA: Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı Sayfa 31

(EK-IV) tanımlanmıştır. Ayrıca, uygulama aşamasında satın alma usullerine ilişkin detaylı bilgi ve dokümanlar proje uygulama rehberinde yer alacaktır.

Programlar kapsamında alımı desteklenen alet, teçhizat, yazılım, malzeme ve sistemler ile yapımı gerçekleştirilen tesislerin mülkiyeti yararlanıcıya aittir. Ancak yararlanıcının, sözleşme kapsamında sağlanmış tesis, makine, ekipman, teçhizat ve diğer malzemelerin, Ajansın gerekçeli ve yazılı izni olmaksızın projenin sona ermesinden itibaren üç yıl süreyle mülkiyetini başkasına devredemez, rehin ve teminat olarak gösteremez, projede tanımlanan iş dışında başka bir iş için kullanamamaz. Bu kurala uyulmaması halinde mevzuat ve sözleşme kuralları uyarınca hukuki yollara başvurulur.

2.6. Performans Göstergeleri

Ajans, programın tamamlanmasının ardından, programa ilişkin etki değerlendirmesini gerçekleştirmek amacıyla, aşağıdaki tabloda yer alan performans göstergelerini kullanabilir. Bu tablodaki göstergeler örnek niteliğinde olup her projenin içeriğine göre ilave performans göstergeleri eklenebilir:

GÖSTERGELER

BİRİM

1. Proje kapsamında inşa edilen engelli yolu Km

2. Proje kapsamında dezavantajlı gruplara yönelik mesleki eğitim sayısı Adet 3. Proje kapsamında dezavantajlı gruplara yönelik mesleki eğitimlere katılan kişi

sayısı Adet

4. Proje kapsamında dezavantajlı gruplara yönelik alınan ekipman sayısı Adet 5. Proje kapsamında dezavantajlı gruplar için rehabilite edilen araç sayısı Adet

6. Proje kapsamında istihdam edilen engelli sayısı Adet

7. Proje kapsamında zararlı alışkanlıklardan kurtarmaya ve korunmasına yönelik

faaliyet sayısı Adet

8. Proje kapsamında okul öncesi eğitime dâhil olan çocuk sayısı Adet 9. Proje kapsamında gençler için oluşturulan sosyal ve sportif alan (kapalı ve açık) 10. Proje kapsamında gençler için düzenlenen kültürel ve sportif faaliyet sayısı Adet 11. Proje kapsamında aile içi iletişimin güçelendirilmesine yönelik eğitilen aile sayısı Adet 12. Proje kapsamında aile içi iletişimin güçlendirilmesine yönelik düzenlenen faaliyet

sayısı Adet

MEVKA: Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı Sayfa 32

13. Proje kapsamında aile içi iletişimin güçelendirilmesine yönelik düzenlenen eğitim

süresi Saat

14. Proje kapsamında yapılan araştırma sayısı Adet

15. Proje kapsamında eğitilen çocuk sayısı Kişi

16. Proje kapsamında okul öncesi eğitime dâhil olan çocuk sayısı Kişi 17. Proje kapsamında okul öncesi eğitime yönelik düzenlenen faaliyetlere katılan kişi

sayısı Kişi

18. Proje kapsamında oyun kültürünün geliştirilmesine yönelik faaliyetlere katılan

çocuk sayısı Kişi

19. Proje kapsamında istihdam edilen genç sayısı Kişi

20. Proje kapsamında istihdam edilen kadın sayısı Kişi

21. Proje kapsamında yeni pazar ve ürün geliştirme, işletme stratejisi geliştirme,

verimlilik, organizasyon yapısı vb. konularda verilen eğitimlere katılan kişi sayısı Adet 22. Proje kapsamında Mesleki kurslara katılanlardan istidam edilen kişi sayısı Adet 23. Proje kapsamında mesleki eğitim kurumlarının eğitim kalitesinin iyileştirilmesi

amacıyla yapılan harcama tutarı TL

24. Proje kapsamında mesleki eğitim kurumlarının eğitim kalitesinin iyileştirilmesi

amacıyla kurulan laboratuvar sayısı Adet

25. Proje kapsamında hibe ve teşviklere yönelik düzenlenen eğitimlere katılan kişi

sayısı Kişi

26. Proje kapsamında iş, kariyer ve danışmanlık hizmetleri ile eğitim programlarına

yönelik faaliyetlere katılan kişi sayısı Kişi

27. Proje kapsamında iş, kariyer ve danışmanlık hizmetleri ile eğitim programlarına

yönelik faaliyetlere katılan kurum ve kuruluş sayısı Adet

28. Proje kapsamında iş bulma ve işe uyum sağlamaya yönelik düzenlenen eğitimlere

katılan kişi sayısı Kişi

29. Proje kapsamında girişimcilik kültürünü geliştirmeye yönelik faaliyetlere katılan

kişi sayısı Kişi

30. Basılı dökümanların ulaştırıldığı kişi sayısı Adet

31. Proje kapsamında modern üretim teknikleri, sulama teknikleri, bölge için yeni

ürünler gibi konularda verilen eğitimlere katılan çiftçi sayısı Kişi 32. Yöreye özgü ürün, kültür ve tabiat varlıklarının tanıtımına, üretimine ve

pazarlanmasına yönelik eğitimlere katılan kişi sayısı Kişi

33. STK’ların proje kapsamında yönetim, organizasyon ve halkla ilişkiler konusundaki

faaliyetlerine katılan kişi sayısı Kişi

34. Kümelenme faaliyetlerine yönelik geliştirilen iş birliği sayısı Adet 35. Proje kapsamında çevre duyarlılığı ile ağaçlandırmanın ve geri dönüşümün

yaygılaştırılmasına yönelik faaliyet sayısı Adet

36. Proje kapsamında çevre duyarlılığı ile ağaçlandırmanın ve geri dönüşümün

yaygılaştırılmasına yönelik faaliyetlere katılan kişi sayısı Kişi

37. Proje kapsamında dikilen ağaç sayısı Adet

38. Proje kapsamında alternatif turizme kazandırılan tesis sayısı Adet 39. Proje kapsamında alternatif turizmin tanıtımı için basılan materyal sayısı Adet 40. Turizm amaçlı hediyelik eşya ve yöresel el sanatları üretimine yönelik

düzenlenen eğitim sayısı Adet

MEVKA: Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı Sayfa 33

41. Turzim amaçlı hediyelik eşya ve yöresel el sanatları üretimine yönelik düzenlenen

eğitimlere katılan kişi sayısı Kişi

42. Yapılan eğitimlerle markalaştırılması ve tanıtımı sağlanan yerel ürün sayısı Adet 43. Gıda güvenliği farkındalığının artırılmasına yönelik faaliyetler Adet 44. Gıda güvenliği farkındalığının artırılmasına yönelik faaliyetlere katılan kişi sayısı Kişi 45. Folklorik değerlerin tanıtımına yönelik yapılan faaliyetlerle ulaşılan kişi sayısı Kişi 46. Proje Kapsamında rehabilitasyon merkezlerine yerleştirilen kişi sayısı. Adet 47. Proje kapsamında geliştirilen, tanıtılan, piyasaya sunulan yeni yerel ürün sayısı. Adet 48. Proje Kapsamında Örgün Eğitime yönlendirilen Engelli sayısı Adet 49. Proje kapsamında dezavantajlı gruplar için yapılan harcama tutarı TL

MEVKA: Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı Sayfa 34

Belgede T.C. MEVLANA KALKINMA AJANSI (sayfa 28-34)

Benzer Belgeler