• Sonuç bulunamadı

6. KLİNİK İMMÜNOLOJİ KONGRESİ

SÖZEL BİLDİRİLERİ

112 [SS-01] [Abstract:87]

Herediter Komplet MPO eksikliği: 2 vaka üzerinden tanısal çalışmalar

Nezihe Köker1, Mustafa Yavuz Köker1, Martin De Boer2, Dirk Roos2, Safa Barış3

1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, İmmunoloji AnabilimDalı, Kayseri, Türkiye

2Sanquin Blood Cell Research Center, Amsterdam, The Netherlands

3Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul, Türkiye

Herediter Mpoeksikliği fagositer hücrelerde bulunan oxidatif metabolizma ürünlerinden myeloperoksidaz enziminin eksikliğiyle karakterizedir. Dünyada sıklığı 1/55000 civarındadır.Bu hastalarda da DHR testinde uyarım görülmediği için CGD hastası olarak yanlış tanı konulabilmektedir. Herediter komplet MPOeksikliğinde enfeksiyöz hastalıklarla prezentasyon gösterilse de asemptomatik vakalar da tanımlanmıştır. Tanı amaçlı MPO’nun olmayışını flow sitometrik olarak gösterilebilir.

Vaka1: 11 yaşında kız hasta, çocukluğundan beri sık enfeksiyon nedeniyle hastaneye yatmaya öyküsü

var.Hastanın kültürlerinde birerkere Acinetobacter, H.influenza enfeksiyöz etkenlerinin ürediği gösterilmiş. Rutin aşılama tablosuna uygun olarak BCG aşısı olan hastanın BCGosis düşündürecek şekilde Quantiferon testide pozitiftir.Hastanın DHR testinde nötrofillerde uyarım olmadığı görüldü. Flow sitometriylehücre içi MPO boyamasıyla MPO olmadığı gösterildi. Moleküler tanı amaçlı 12 exonlu MPOgeni tarandı anne babanın taşıyıcı

olduğu(NM_000250.2) rs774984207MPOex.10c.1783G>AGly595Ser novel mutasyona homozigot sahip olduğu gösterildi(Resim1). Mutasyon daha önce bir hasta için tanımlanmamış olduğu içinveritabanlarından araştırıldı:

Polyphen skoru “probably damaging”, “GnomAd de genom taramalarınd 2 allelde gösterilmiş ancak hastalık ilişkisi kurulmamış.

Vaka 2: 45 yaşında erkek hasta 38 yıldır astım tanısıyla takipli sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu hikayesi mevcut, rutin kontrol sırasında nötropeni görülüyor. Araştırıldığında MPO eksikliği sebebiyle cihazın nötrofilleri okuyamadığı ortaya çıkıyor. Flow sitometriyle hücre içi boyamada MPO eksikliği gösterildi(Resim1).NGS ile yapılan tanısında compound heterozigot MPO defekti belirlendi.Bir alelde rs35897051 nolu NM_000250.2(MPO):c.2031-2A>C(OMIM 606989.0007) mutasyonu görülüyor bu değişim splice site etkisini değiştiriyor ve 109 baz insersiyon sonucu frame şift oluşuyor ve prematür stop kodon gelişimiyle anormal MPO prekürsör enzimi ve defektif MPO sentezi görülüyor.Daha önce 3 hastada birinde compound heterozigot olacak şekilde bu mutasyonu gösterilmiş.

Diğer allelde ise rs1567829567NM_000250.2:c.624_627delAAGA mutasyonu görülüyor.

Anahtar Kelimeler: Flowsitometri, Kronik granulomatoz hastalık, MPO, Nötrofil

Resim1

Resim 1. A. Vaka 1’deki hastanın MPO temelli tam kan sayımında nötrofillerin sayılamaması ve nötropeni olarak yanlış tanı konulması (ADVIA 120, CBC sayım cihazı). B. Flow sitometriyle hücre içi MPO

boyanması.C. Vaka 1 in DHR testinde az stimulasyonu sağ tarafta annenin nötrofilleri tam uyarılırken

hastanınki az uyarılıyor. D. Vaka 1, hasta MPO c.1783G>A Gly595Ser değişimi homozigot, anne ababa

heterozigot.

113 [SS-02] [Abstract:137]

STAT1 GOF Olan Hastaların Doğal Ve Edinsel Bağışıklık Sistemi Yanıtlarının İncelenmesi

Aslı Gülce Bartan1, İrem Evcili1, Bilgehan İbibik1, Çağman Tan2, Elif Soyak Aytekin2, Begüm Özbek2, Deniz Çağdaş Ayvaz2, İlhan Tezcan2, İhsan Gürsel1

1Bilkent Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Ankara

2Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Pediatrik İmmünoloji Bölümü, Ankara

STAT1, STAT protein ailesinin bir üyesidir. STAT1 molekülündeki mutasyonlar, fonksiyon kazanımı (GOF) veya fonksiyon kaybı (LOF) olabilir. Her ikisi de farklı semptomlara neden olabilir. Enfeksiyonlar hem GOF hem de LOF mutasyonlarında sıkça görülür.

Bu çalışmada STAT1 GOF olduğu bilinen 3 hastanın doğal ve edinsel bağışıklık sistemlerinin yanıtları incelendi.

Hastalardan ve sağlıklı kontrollerin kanından izole edilen periferik mononükleer hücreler STAT1 fosforlanması ve defosforlanmasını belirlemek için 30 dakika IFN-β ile muamele edilip, CD4+ T hücrelerinin p-STAT1 seviyeleri akış sitometresinde belirlendi. Th1 ve Th17 cevaplarını belirlemek amaçlı PBMC'ler 2 saat PMA/İyonomisin ile, 4 saat Brefeldin A ile inkübe edildi. Daha sonra hücreler CD4, IFN𝛾 ve IL-17a ile boyandı. Doğal bağışıklık sistemlerinin yanıtlarını incelemek için, hasta ve sağlıklı PBMC’ler TLR (TLR3: p(I:C), TLR7/8: (R848), TLR9: CpG ODN), sitozolik ligandlar (cGAMP, HSV) ve PMA/İyonomisin ile 24 saat muamele edilerek hücrelerden salınan IFN-𝛼, IFN-𝛾, IL-12 ve IL-17 seviyeleri sitokin ELISA’sı ile belirlendi. Hastaların ve sağlıklıların kanlarından izole edilen nötrofiller ise PMA ile muamele edilerek, NETotik aktivitelerine mikroskobik ve florometrik bakılırken; ROS üretimi de incelendi.

Sonuç olarak hastaların p-STAT1 seviyelerinin ve p-STAT1+ CD4+ T hücrelerinin sağlıklılara göre yüksek olduğu tespit edildi. STAT1 fosforlanma seviyesinin yüksek olmasına rağmen hastalarda Th1 yanıtına bağlı olarak salınan IFN-𝛾‘nın düşük olduğu belirlendi. Hastaların endozomal ve inflamatuvar yolaklarının ligandlarına verdikleri yanıtların sağlıklılara göre düşük olduğu görüldü. Hastalardan izole edilen nötrofillerin bazal seviyede NETotik aktivitelerinin arttığı, spontan NET oluşturduğu, mikroskobik olarak belirlenememiş olmasına rağmen florometrik incelemelerde tespit edildi.

NOT: Bu araştırma TÜBİTAK 315S125/315S131 kodlu proje ve UMRAM Kalkınma Bakanlığı Aşı Projesi tarafından desteklenmiştir.

Anahtar Kelimeler: inflamasyon, inflamazom yolakları, primer immün yetmezlik, STAT1 GOF, TLR yolakları

[SS-03] [Abstract:153]

Selektif IgA Eksikliği Olan Erişkin Hastalarda T Regulatuvar Hücre Düzeylerinin (CD4+, CD25 yüksek, Foxp3+ T hücreleri ) Otoantikor Varlığı ile İlişkisi

Osman Yaşkıran1, Gökhan Aytekin2, Esra Yaşkıran3, Şeyma Çelikbilek Çelik4, Fatih Çölkesen2, Eray Yıldız2, Şevket Arslan2, Recep Tunç5, Sevgi Keles6

1Konya Beyhekim Devlet Hastanesi

2Necmettin Erbakan Üniversitesi, MEram Tıp Fakültesi, İmmünoloji ve Allerji BD

3Selçuk Üniversitesi, Selçuklu Tıp Fakültesi, Aİle Hekimliği BD

4Necmettin Erbakan Üniversitesi, MEram Tıp Fakültesi, Çocuk Hastalıkları BD

5Necmettin Erbakan Üniversitesi, MEram Tıp Fakültesi, Romatoloji BD

6Necmettin Erbakan Üniversitesi, MEram Tıp Fakültesi, Çocuk Alerji ve Immunolojı BD

Amaç: Bu çalışmada, Selektif IgA eksikliği tanılı erişkin hastalarda Regülatuvar T hücre düzeyini sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmayı ve bu verinin otoimmünite ile ilişkisini araştırmayı amaçladık.

Yöntem: Selektif IgA eksikliği tanısıyla Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları Kliniğinde takipli 28 hasta ile benzer yaş ve cinsiyette 15 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edildi.Hasta ve kontrol grubundan Treg hücredüzeyi flowsitometri yöntemi ile incelendi.

Çalışmada değerlendirilecek hastalar ile ilgili klinik ve demografik veriler, otoantikor ve diğer laboratuvar parametreleri dosya kayıtlarından elde edildi.

Bulgular: Çalışmaya dahil edilen sIgA eksikliği hastalarının yaş ortalaması 34.3±12.1, kontrol grubunun 30.9±8.4 olarak hesaplandı. Grupların yaş ve cinsiyet dağılımı benzerdi (sırasıyla p=0.532 ve p=0.512). İki grup arasında, Treg hücre oranı ve mutlak sayıları açısından ise fark bulunamadı (sırasıyla p=0.386 ve p=0.858). sIgA eksikliği hastaların 19’unda (%67.8), kontrol grubunun 4’ünde (%26.7) herhangi bir otoantikor pozitif bulundu (p=0.01).

sIgA eksikliği hastalarında, en sık tespit edilen otoantikor, 16 (%57.1) kişide pozitif bulunan ANA idi. sIgA eksikliği hastalarında, otoimmünite tespit edilen grupta hem Treg hücre oranı hem de mutlak Treg hücre sayıları daha düşük olmasına rağmen, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (sırasıyla %3.4 vs %4.2, p=0.223 ve 77.7/mm3vs 80.9/mm3, p=0.223).

Sonuç: sIgA eksikliği hastaları ile sağlıklı kontrol grubunun Treg hücre oranları ve düzeyleri arasında fark

bulunamadı. Otoimmünite oranı, sIgA eksikliği hastalarında kontrol grubundan daha yüksek bulundu. Erişkin sIgA eksikliği hastalarında Treg hücre düzeyinin otoimmünite ile ilişkisini araştıran, otoimmünite tanısının klinik ve laboratuvar olarak konulduğu, daha fazla sayıda hastanın değerlendirildiği çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Otoimmünite, Regülatuvar T hücreleri, Selektif IgA eksikliği

114