• Sonuç bulunamadı

RFID Kantin ve kimlik sistemi yazılım arayüzler

Blok 11: EriĢim durumları, A anahtarı, B anahtarı (16 byte)

5. Response: Sonucun baĢarılı veya baĢarısız olduğunu gösterir Data baytının uzunluğu iĢlemin durumu hakkında bilgi veren yapıdır Eğer veri uzunluğu 16 byte ise “okuma”

3.2.3. RFID Kantin ve kimlik sistemi yazılım arayüzler

Paramatik ve kimlik tanıma sistemimize daha yakından bakacak olursak sistemin içerdiği tüm unsurlar ve çalıĢma düzeneği aĢağıdaki Ģekilde sunulmuĢtur.

ġekil 3.32. Kantin otomasyon sisteminin genel yapısı

Kantin

Okul GiriĢi Okulun giriĢinde tüm öğrencilerin ve

öğretmenlerin kimlik kartları Rf okuyucusundan okutularak okula giriĢ sağlanır. Bu sayede öğrenci ve öğretmenlerin devamsızlık bilgileri müdür odasından takip edilebilmektedir. Velilere öğrenci devamsızlık bilgileri raporlanabilmektedir. Öğretmenlerin okula giriĢ çıkıĢ saatleri kontrol edilebilmektedir.

Okul müdürü öğrencilere ve öğretmenlere kimlik kartı çıkarmakla görevli olan kiĢidir. Kimlik kartı çıkarıldığı zaman sisteme öğrenciyi tanıtabilmesi için 3.bir okuyucudan kartı okutur sonra kart bilgilerini sisteme girer.3. okuyucu müdür odasında durmaktadır. Öğrenci ile ilgili her türlü otomasyon kontrol edilebilmektedir. 2. Okuyucu okul giriĢ kapısında yer alıp giriĢ çıkıĢları kontrol etmek için kullanılır.

Kantin sorumlusu kimlik kartlarına para yüklemesi yapabilmektedir. Öğrenci ve öğretmenler kimlik kartları ile kantinden alıĢveriĢ yapabilmektedir. Sistem kantinden yapılan alıĢveriĢlerde ürünler üzerine yerleĢtirilmiĢ olan etiketleri okuyup öğrencinin almaması gereken ürünleri öğrencinin almasına engel olmaktadır. Bu yasaklı ürünleri öğrenci velileri belirlemektedir. Veli öğrencinin günlük harcama limitini de belirleyebilmektedir. Kart alıĢ veriĢ esnasında para düĢülmesi Ģifreli veya Ģifresiz kontrol edilebilmektedir.

1.Okuyucu

3.Okuyucu

Kimlik kartı Ģeklindeki etiketler

Kimlik kartı Ģeklindeki etiketler

Ürün üzerine yapıĢtırılan barkod Ģeklindeki etiketler

Müdür Odası

adet tablo kullanılmıĢtır. Sistemde kullanılan veritabanı tabloları Ģekil 3.33 ve Ģekil 3.34 de verilmiĢtir. Tabloların detayları da ayrıca sunulmuĢtur.

ġekil 3.33. Uygulamanın kantin tarafında kullanılan veritabanı tabloları

ġekil 3.34. Uygulamanın müdür tarafında kullanılan veritabanı tabloları

Tablo 3.7. Kantin ve personel uygulamasında kullanılan veri tabanı tablolarının detayları

1-)Kantin Otomasyonu

PRODUCTS : Kantinde yer alan ürünlerle ilgili bilgileri tutar.

STOCKS: Ürünlerin stok bilgilerini tutar.

FORBIDDEN_PRODUCTS: Yasaklı olan ürünleri tutar.

AMOUNTS: Kimlik kartlarına ait para miktarlarını tutmaktadır.

SHOPPING: Yapılan alıĢveriĢle ilgili harcanan toplam para gibi bilgiler

tutulur.

SHOPPING_PRODUCT: Yapılan alıĢveriĢle ilgili ürün bilgileri tutulur. P_TEXTS: Kimlik kartına ait Ģifre bilgileri tutulur.

2-) Öğrenci-Personel Takip Otomasyonu

STUDENTS: Okulun öğrenci bilgileri tutulur.

STAFF: Okulun öğretmen ve personel bilgileri tutulur.

1-) Öğrenci-Personel Takip Otomasyonu

ġekil 3.35. Öğrenci ve personel takip otomasyonu açılıĢ arayüzü

Sistem ilk çalıĢtırıldığında okulun giriĢ kapısına yerleĢtirilen okuyucunun takılmıĢ olduğu portta bir sorun varsa karĢılaĢılacak olan ilk yazılım arayüzü Ģekil 3.36. daki gibidir. Bu uyarıyı görüldüğünde müdür odasındaki bilgisayara bağlı port giriĢleri kontrol edilmelidir. Bir sorun yoksa sistem otomatik olarak yüklenir.

Portlarda sorun yoksa Ģekil 3.37 deki ekran görüntüsü gelecektir.

ġekil 3.37. Öğrenci ve personel takip otomasyonu arayüzü

Öğrenci ĠĢlemleri: Öğrenci iĢlemleri menüsüne tıklandığı zaman Ģifre soran bir ekran karĢılaĢılır. Bu ekranda iki tür öğrenci iĢlemlerini açtırılabilinir. “Şifresiz Giriş” ve Ģifre girerek “Giriş” seçenekleridir. Burdaki Ģifre sadece müdür için düĢünülmüĢtür. En yetkili kullanıcı düzeyinde okul müdürü Ģifresini girerek bütün öğrenci iĢlemlerinin tamamını yapabilmektedir. ”Şifresiz Giriş” seçeneği kullanılırsa öğrenci iĢlemlerinden sadece listeleme ve arama iĢlemleri yapılabilmektedir.

ġekil 3.38. Öğrenci ve personel takip otomasyonu “Öğrenci ĠĢlemlerine” giriĢ arayüzü Doğru Ģifre girildiği zaman açılan ekran görüntüsü Ģekil 3.39 daki gibidir. Bu ekrandan öğrenci kimlik kartı müdür odasında yer alan okuyucu ile okutularak sistemden kart ID si alınır, diğer bilgileri doldurularak sisteme kaydedilir. Eğer öğrenci sistemden silinmek istenirse sistemden dört farklı katagoride öğrenci sorgusu yapılabilir ve bilgilerine eriĢildikten sonrada seçili hale getiririlip “Sil” butonu ile sistemden silinebilir. Ayrıca dört farklı katagoride öğrenci sorgulatılarak öğrenci bilgileri listelenebilmektedir. Öğrenci bulunduktan sonra, üstüne çift tıklanarak güncelleme penceresi açılır, buradan öğrenci bilgileri güncellenir.

ġekil 3.39. Öğrenci ve personel takip otomasyonu “Öğrenci ĠĢlemleri” Ģifreli giriĢ arayüzü

ġekil 3.40. Öğrenci ve personel takip otomasyonu “Öğrenci ĠĢlemleri” güncelleme arayüzü

Eğer “Öğrenci Bilgileri” bölümüne “Şifresiz Giriş” seçeneği kullanılarak giriĢ yapılırsa ekran görüntüsü değiĢmemektedir. Fakat giriĢ yapan kiĢi “Kaydet” ve “Sil” butonlarının iĢlevlerini gerçekleĢtirememektedir. Aynı zamanda güncelleme de yapamamaktadır. Sadece arama seçeneklerini kullanarak öğrenci sorgulanabilmektedir

ġekil 3.41. Öğrenci ve personel takip otomasyonu “Öğrenci ĠĢlemleri” Ģifresiz giriĢ arayüzü

Personel ĠĢlemleri: Personel iĢlemleri menüsüne tıklandığı zaman Ģifre soran bir ekran karĢılaĢılır. Bu ekranda iki tür personel iĢlemi açılabilir: “Şifresiz Giriş” ve Ģifre girerek

tamamını yapabilmektedir.

ġekil 3.42. Öğrenci ve personel takip otomasyonu “Personel ĠĢlemleri” giriĢ arayüzü Doğru Ģifre girildiği zaman açılan ekran görüntüsü Ģekil 3.42 deki gibidir. Bu ekrandan personel kimlik kartı müdür odasında yer alan okuyucu ile okutularak sistemden kart ID‟si alınır, diğer bilgileri doldurularak sisteme kaydedilir. Eğer personel sistemden silinmek istenirse sistemden üç farklı katagoride sorgulattırılır ve bilgilerine eriĢildikten sonrada seçili hale getiririlip “Sil” butonu ile sistemden silinir Ayrıca üç farklı kategoride personel sorgulanarak personel bilgileri listelenebilmektedir. Personel bulunduktan sonra üstüne çift tıklanarak güncelleme penceresi açılır buradan personel bilgileri güncellenir.

ġekil 3.43. Öğrenci ve personel takip otomasyonu “Personel ĠĢlemleri” Ģifreli giriĢ arayüzü

ġekil 3.44. Öğrenci ve personel takip otomasyonu “Personel ĠĢlemleri” güncelleme arayüzü

yapılırsa ekran görüntüsü değiĢmemektedir. Fakat giriĢ yapan kiĢi “Kaydet” ve “Sil” butonlarının iĢlevlerini gerçekleĢtirememektedir. Sadece arama seçeneklerini kullanarak personel sorgulattırılır. Ayrıca sistemdeki kullanıcı personel bilgilerini güncelleme iĢlemini de yapamamaktadır.

ġekil 3.45. Öğrenci ve personel takip otomasyonu “Personel ĠĢlemleri” Ģifresiz giriĢ arayüzü

Raporlar: Bu bölüm “Öğrenci Raporları” ve “Personel Raporları” menüsü olarak iki kısımdan oluĢmaktadır. Ġlgili verilerin rapor çıktılarını almak için kullanılmaktadır.

1-) Öğrenci Raporları: Öğrenci çeĢitli kategorilerde sorgulattırılarak ya tüm giriĢ-çıkıĢ bilgileri ya da belli bir zaman aralığı verilerek bu zaman dilimindeki giriĢ- çıkıĢ bilgileri raporlanabilmektedir. Eğer hiçbir seçim yapılmazsa ve zaman aralığı seçilmezse tüm öğrencilerin ilk sisteme tanıtıldıkları andan itibaren giriĢ-çıkıĢ raporu sunulur. Seçim yapılmadan zaman aralığı seçilirse o zaman dilimindeki tüm öğrencilerin giriĢ-çıkıĢ raporu sunulur. Bu raporun istenirse, Microsoft Excel programında kaydı yapılabilmekte ya da direk yazıcıya gönderilerek yazıcıdan çıktısı alınabilmektedir.

ġekil 3.47. Öğrenci ve personel takip otomasyonu “Raporlar” öğrenci raporları arayüzü 2-) Personel Raporları: Personel çeĢitli kategorilerde sorgulattırılarak ya tüm giriĢ-çıkıĢ bilgileri ya da belli bir zaman aralığı verilerek bu zaman dilimindeki giriĢ- çıkıĢ bilgileri raporlanabilmektedir. Eğer hiçbir seçim yapılmazsa ve zaman aralığı seçilmezse tüm öğrencilerin ilk sisteme tanıtıldıkları andan itibaren giriĢ çıkıĢ raporu sunulur. Seçim yapılmadan zaman aralığı seçilirse o zaman dilimindeki tüm öğrencilerin giriĢ-çıkıĢ raporu sunulur. Bu raporun istenirse, Microsoft Excel programında kaydı yapılabilmekte ya da direk yazıcıya gönderilerek yazıcıdan çıktısı alınabilmektedir.

ġekil 3.48. Öğrenci ve personel takip otomasyonu “Raporlar” personel raporları arayüzü

Ayarlar: Bu bölüm üç kısımdan oluĢmaktadır; bağlantı ayarları, Ģifre değiĢtir ve giriĢ- çıkıĢ kontrolü

1-)Bağlantı Ayarları, Okuyucular için giriĢ-çıkıĢ portu, baud rate oranı seçimi gerçekleĢtirilir.

ġekil 3.49. Öğrenci ve personel takip otomasyonu “Ayarlar” bağlantı ayarları arayüzü

ġekil 3.50. Öğrenci ve personel takip otomasyonu “Ayarlar” Ģifre değiĢtir arayüzü 3-)GiriĢ-ÇıkıĢ Kontrolü: Okul binasının giriĢ kapısına yerleĢtirilen okuyucuyu aktif pasif hale getirmek için kullanılan bir arayüzdür.

ġekil 3.51. Öğrenci ve personel takip otomasyonu “Ayarlar” giriĢ çıkıĢ kontrolü arayüzü

2-)Kantin otomasyonu

öğrencinin satın aldığı ürünler kantinde bulunan okuyucuya okutulur. Ürünün adı, ürün etiketinin ID si, ürünün fiyatı bilgileri ekrana gelir. Her ürün okutuldukça ürünlerin toplam fiyatı toplanıp ekrana yazılır. Öğrencinin alması yasaklanmıĢ bir ürün varsa otomatik olarak sistemden çıkartılır. Bunun dıĢında listeden herhangi bir ürün çıkartılması isteniyorsa buda listeden çıkartılabilinir. Daha sonra öğrencinin veya personelin kimlik kartı okutulur. ġifre varsa Ģifre bilgisi girilir. Bu iĢlemden sonra otomatik olarak kart ile ilgili günlük limit, içindeki bakiye ve kalan bakiye gibi bilgiler gösterilir. AlıĢveriĢi yapan kiĢi Ģifreli bir alıĢveriĢ yapacaksa Ģifre gelir, Ģifresiz alıĢveriĢ yapılacaksa Ģifresiz alıĢ veriĢ tamamlanır. ġifresiz alıĢ veriĢ ilk öğretimde 1.sınıf, 2.sınıf ve 3. sınıf gibi sayı bilmeyen öğrenciler için düĢünülmüĢtür.

ġekil 3.53. Kantin otomasyonu satıĢ arayüzü

Kontör Yükleme: Kart ID‟si okutulur. Karta Ģifreli veya Ģifresiz olarak giriĢ yapılarak içindeki bakiye bilgisi ekrana gelir. Daha sonra yüklenecek miktar girilir; daha önce kartta bir miktar para varsa onunla yeni miktar toplanarak kartın içine tekrardan

”Yükle” butonu ile yazılır. Eğer kartın içindeki miktar sıfırlanmak istenirse “Sıfırla”

butonu sayesinde kartın içindeki miktar sıfırlanabilir. Kontör yükleme yazılım arayüzü Ģekil 3.54 deki gibidir.

ġekil 3.54. Kantin otomasyonu kontör yükleme arayüzü

Ürün iĢlemleri: Burada üç seçenek mevcuttur.

1-) Ürün-Etiket Kayıt: Aynı anda hem sistemin veri tabanına hem de ilgili etiketlere ürün fiyatı bilgisinin kaydedilmesi için düĢünülmüĢtür. Etiket okutulduğu zaman etiket ID si ekrana gelir, etikete yazılacak olan ürün seçilir fiyatı girilir ve

“kaydet” butonu ile hem sisteme hem de etikete ürünün fiyatı kaydedilir. Stok miktarı

da aynı anda arttırılır. SatıĢ bölümünden aynı ürün satılacak olursa kantindeki stok miktarından ilgili üründen düĢme gerçekleĢtirilir. Bu etiketin baĢka bir üründe tekrardan kullanılabilmesi için “Ürün-Etiket Sil” bölümünden etiket içindeki bilgi silinip, tekrardan yeni bir ürünün kaydedilmesi gerekmektedir. Ürün etiketi kaydetme yazılım arayüzü Ģekil 3.55 deki gibidir.

Fiyatı değiĢtirilecekse değiĢtirilir. Arkasından o ürünün etiketleri sırasıyla okutularak güncelleme iĢlemi gerçekleĢtirilir. Hem sistemden hem de ürün etiketlerinden gerekli güncellemeler aynı anda yapılmıĢ olur.

ġekil 3.56. Kantin otomasyonu “Ürün-Etiket Güncelle” arayüzü

3-) Ürün-Etiket Sil: Bu bölüme kantin yetkilisinin Ģifresi ile ulaĢılmaktadır. Kantin sahibi için yetkili bir Ģifre belirlenmiĢtir. ġifre doğru girildiğinde alttaki ekran görüntüsü gelmektedir. Etiket okutulur. Etiketle ilgili ID ve ürün adı bilgisi ekrana gelir.

“Sil” butonuna tıklandığı zaman ürün hem sistem veri tabanından hem de etiketin

ġekil 3.57. Kantin otomasyonu “Ürün-Etiket Sil” arayüzü

Öğrenci Ayarları: Öğrencinin kimlik kartı okutulup kart ID si elde edilir. Öğrenci ile ilgili günlük harcayabileceği miktar limiti ve öğrencinin hangi ürünleri satın alıp alamayacağı gibi öğrenci ayarları ayarlandığı Ģekil 3.58 deki yazılım arayüzüdür.

ġekil 3.58. Kantin otomasyonu “Öğrenci Ayarları” arayüzü

Sistem Kayıtları: Bu menüde iki bölüm vardır. Ürün Ekleme ve Güncelle-Sil bölümleridir.

1-)Ürün Ekleme: Sistem veri tabanında olmayan bir ürün kantine geldiği zaman bu bölümden sistem veritabanına eklenir. Buraya eklenen bir ürün ürün etiketlerine

gerekmektedir.

ġekil 3.59. Kantin otomasyonu “Sistem Kayıtları-Ürün Ekleme” arayüzü

2-)Güncelle-Sil: Kantin stoklarında herhangi bir ürünle ilgili bir değiĢiklik olmuĢsa veya bir ürünün satıĢı artık yapılmıyorsa bu ürünle ilgili sistem veri tabanından güncelleme ve silme iĢlemleri Ģekil 3.60 daki yazılım arayüzünden yapılır.

ġekil 3.60. Kantin otomasyonu “Sistem Kayıtları-Ürün Güncelle-Sil” arayüzü Raporlar: Bu yazılım arayüzünde kantinde yer alan stoklar ve öğrencilerle ilgili alıĢ veriĢ bilgileri raporlanmaktadır. Bu bölüm iki kısımdan oluĢmaktadır.

bilgileri (ürün adı, fiyatı, stok adedi) microsoft excel dosyası olarak kaydedilir.

“Yazdır” butonu ile ürünle ilgili bilgiler yazıcıdan yazılabilinir.

ġekil 3.61. Kantin otomasyonu “Raporlar-Stoklar” arayüzü

2-)Öğrenci-SatıĢ Raporları: Öğrencinin kart ID si okutularak öğrenci ile ilgili bilgiler raporlanır. Bu bölümde iki seçenek vardır. Öğrencinin hangi ürünleri aldığına dair bilgiler, ikincisi toplam ne kadar harcama yaptığına dair bilgilerdir. Ġstenirse öğrencinin sadece belli tarih aralığında yapmıĢ olduğu alıĢ veriĢ raporlanabilir. Tarih seçilmemiĢse tüm yapmıĢ olduğu alıĢveriĢ raporlanır. ”Rapor Göster” butonu ile rapor gösterilir. “Rapor Kaydet” butonu ile Microsoft excel dosyası olarak rapor kaydedilir.

ġekil 3.62. Kantin otomasyonu “Raporlar - Öğrenci-SatıĢ Raporları” arayüzü Ayarlar: Bu bölümde sistemle ilgili sistem ayarları mevcuttur. Üç tür ayar yapılır.

1-) Bağlantı Ayarları: Sistemle ilgili okuyucunun bağlanmıĢ olduğu port ve baud rate ayarları buradan değiĢtirilebilmektedir.

ġekil 3.63. Kantin otomasyonu “Ayarlarr – Bağlantı Ayarları” arayüzü

2-)Sistem ġifresi: Kantin sahibine verilmiĢ olan Ģifre buradan değiĢtirilebilmektedir.

ġekil 3.64. Kantin otomasyonu “Ayarlarr – ġifre DeğiĢtir” arayüzü

3-)Kart ġifre Sıfırla: Kimlik kartlarının Ģifre ayarları bu yazılım arayüzünden yapılmaktadır. Kart daha önce sisteme hiç tanıtılmamıĢ ise kart için Ģifre oluĢturulur. Sisteme tanıtımı yapılmıĢ fakat öğrenci Ģifresini unutmuĢ ise tekrardan Ģifresini bu yazılım arayüzünden yenilenebilmektedir.

Benzer Belgeler