• Sonuç bulunamadı

Blok 11: EriĢim durumları, A anahtarı, B anahtarı (16 byte)

5. Response: Sonucun baĢarılı veya baĢarısız olduğunu gösterir Data baytının uzunluğu iĢlemin durumu hakkında bilgi veren yapıdır Eğer veri uzunluğu 16 byte ise “okuma”

4.1. AraĢtırma Sonuçları

RFID sistemi tasarlanırken, kapsama alanı mesafesi, veri iletim yöntemi, kodlama yöntemi, çalıĢma frekansı, RF devre yapısı değiĢmekte dolayısıyla RFID teknoloji yapısı da farklılaĢmaktadır. Bu tez çalıĢması kapsamında RFID sistemi tasarlanırken, ihtiyaca uygun tüm kriterler açık olarak ele alınmıĢtır. Bu kriterler aĢağıdaki gibidir:

• Doğru frekansın belirlenmesi • Doğru etiketin belirlenmesi • Doğru okuyucunun belirlenmesi

• Kullanılacak yazılım programının belirlenmesi ve bu malzemelerin tedariki Yapılan tüm bu RFID araĢtırmaları sonucunda yaklaĢık 10 cm mesafeden okuyucudan etiketlere okuma iĢlemi geçekleĢtirile bilmesi yeterli görülmüĢtür. Ayrıca yazar tarafından yapılan araĢtırmaların sonucunda uygulama için en uygun frekansın bir yüksek frekans olan 13.56 MHz olduğuna karar verilmiĢtir. Bu frekans aralığında çalıĢan pasif etiketler uygulama için yeterli olmuĢtur. Etiketlerin barındırmıĢ olduğu bellek türü açısından EEPROM belleğe sahip olması uygulama için önemli bir husus oluĢturmuĢtur. Kimlik kartına yüklenecek olan para hem okunabilir hem de değiĢtirilebilir olması bu belleğe sahip etiketlerin seçimini sağlamıĢtır. Okuyucu ile etiketler arasında çift yönlü bir iletiĢim sağlanmıĢtır. Kullanılacak olan etiketlerin hafıza miktarları da dikkat edilmesi gereken ikinci bir husus olmuĢtur. Mifare firmasının üretmiĢ olduğu pasif 1K‟lık etiketler uygulama için yeterli görülmüĢtür. Mifare 1K etiketlerin hafıza Ģeması incelenerek sektör sayısı, blok sayısı, değer bloğu bunlara nasıl eriĢileceği ve kullanılacağı araĢtırılmıĢtır. Okuyucu için etiket frekanslarına uyumlu dahili antenli 13.56 MHz frekans da çalıĢan Sonmicro‟nun SMX1300 kiti tercih edilmiĢtir. Ayrıca üzerinde durulması gereken diğer bir hususta müdür odasına konulacak olan bilgisayar ile okulun dıĢ kapısına yerleĢtirilmiĢ olan okuyucu arasındaki mesafe sorunudur. Bu konuda yapılmıĢ olan araĢtırmalar sonucunda okuyucu ile bilgisayar arasında RS232 bağlantısı kullanmanın, okulun dıĢ kapısına yerleĢtirilecek olan okuyucu ile bilgisayar arasında haberleĢme sorunları yaratabileceği ortaya çıkmıĢtır. Bu mesafeden doğabilecek haberleĢme sorunlarını çözmek için okuyucu ile bilgisayar arasında bir Max232ToMax485 dönüĢtürme devresi ve PIC18F45K22‟li bir

okuyucu ile bilgisayar haberleĢmesinde hiçbir sorun yaĢanmayacaktır. Ayrıca MAX232‟nin MAX485‟e çevrilmesindeki amaç MAX485‟in daha uzun mesafede haberleĢebilmesi özelliğidir. Uygulamanın yazılım kısmında Smrfid Mifare yazılımı incelenmiĢtir. Bu yazılımda bulunan etikete yazma, okuma ve Ģifreleme gibi iĢlemlerin nasıl yapıldığı konusunda araĢtırma yapılmıĢtır. Etiketlerin yetkilendirme Ģifresi üzerinde detaylı bir araĢtırma yapılıp bir Ģifreleme yöntemi de düĢünülmüĢtür. Böylece sistem çok daha güvenilir hale getirilmiĢtir.

Öğrenci velileri ile görüĢülüp uygulamanın yazılım aĢaması bu talepler doğrultusunda oldukça geliĢtirilmiĢtir. Her türlü ihtiyaca cevap verebilecek Ģekilde tasarlanmıĢtır.

4.2. TartıĢma

Müdür odası ve okul binasının giriĢine yerleĢtirilecek olan okuyucu arasındaki mesafe sorunu ara devreler tasarlanarak sinyal güçlendirme metodu ile en uygun hale getirilmiĢtir. MAX232 yerine daha uzun mesafeden haberleĢme iĢlemi gerçekleĢtirebilen MAX485 entegresi tercih edilmiĢtir.

Sistemi daha güvenilir hale getirebilmek için her öğrenciye kimlik kartı ile Ģifre verilmiĢtir. Böylece öğrenci kantin alıĢveriĢini gerçekleĢtirdikten sonra Ģifre girilerek ödemesini yapabilmektedir. Kartın kaybolması durumunda bir baĢkası tarafından içindeki para kullanılamamaktadır. Ayrıca sistem ilköğretim öğrencilerinede hizmet verdiği için sayı saymasını bilmeyen öğrenciler de düĢünülmüĢtür. Onlar için kartlara Ģifresiz giriĢide izin verilmiĢtir. Bu durum tamamen tercih unsurudur. Öğrenci kartının Ģifresini unutması halinde Ģifre kantin otomasyonunda değiĢtirilebilmektedir. Fakat hiçbir Ģekilde eski Ģifre kantin sahibine gösterilmemektedir. Bu unsur güvenliği üst düzeye çıkarmak için düĢünülmüĢtür. Kullanılan Ģifrenin en güvenilir olabilmesi için bir Ģifreleme sistemi düĢünülmüĢtür. Bu sistemde kartlardaki bilgiyi okumak için gerekli olan yetkilendirme Ģifresi öğrencinin kendi Ģifresi ile birleĢtirilerek yeni bir yetkilendirme Ģifresi oluĢturulmuĢtur. Böylece kartlara baĢka bir okuyucu tarafından eriĢim tamamen imkânsız hale getirilmiĢtir. Yetkilendirme Ģifresini çözmek ise imkânsız hale getirilmiĢtir.

Öğrenci velileri tarafından öğrencilerin bazı ürünleri kantinden alması engellenebilmektedir. Bu durum velinin öğrenciyi görmeden gün içerisinde almıĢ

harcayabileceği para miktarını da ayarlayabilmektedir. Böylece sınırsız harcama yapabilmesi engellenmiĢtir. Zaman zaman okul idaresine gidip belli zaman aralıklarında öğrencinin hangi ürünleri aldığını rapor talebinde bulunarak kontrol edebilmektedir. YapmıĢ olduğu belli zaman aralıklarındaki toplam harcama miktarını da rapor talebinde bulunarak görebilmektedir.

Ayrıca veli öğrencinin okula gelip gelmediğini, hangi saatlerde giriĢ-çıkıĢ yaptığını rahatlıkla takibini yapabilmektedir. Öğrencinin devamsızlık raporlarını talep edebilmektedir.

Kantin sahibi ay sonunda bu sistem sayesinde rahatlıkla stoklarının kontrolünü yapabilmektedir. Kartlara para yükleme iĢlemi sadece kantinden yapılabilecek Ģekilde ayarlanmıĢtır.

Müdür; öğretmen ve diğer okul personellerinin okula giriĢ çıkıĢlarını da kontrol edebilmektedir.

5.1 Sonuçlar

Bu tez çalıĢmasında “bir elektronik para ve kimlik kartı” uygulaması yapılmıĢtır. ÇalıĢma iki ana bölümden oluĢmaktadır; RFID sisteminin ve teknolojisinin anlatıldığı teorik bölüm ve yapılan uygulamanın, uygulamada kullanılan demo kitin tanıtıldığı ve geliĢtirilen yazılımın sunulduğu, uygulama bölümü. Tezin uygulama yazılım bölümü ilköğretim okulları ve liseler için tasarlanmıĢtır. Okuldaki hem personeller hem de öğrenciler için birer RFID‟li kimlik kartı hazırlanmıĢtır. Kartın sahibi ile ilgili tüm bilgiler veritabanında saklanmıĢtır. Gerektiğinde kayıtlar üzerinde her türlü iĢlem yapılabilmektedir. Ayrıca uygulamanın bu kısmında yazılımı kullanacak kiĢiler için bir yetkilendirme iĢlemi de yapılmıĢtır. Kart sahipleri okul kantininde bu kartı bir elektronik para kartı olarak da kullanabilmektedir. Uygulamanın elektronik para kısmı okul kantininde stok kontrollerinede izin verecek Ģekilde tasarlanmıĢtır. Bu sayede okul personelleri ve öğrencileri ile ilgili her türlü alıĢ veriĢ bilgisi veritabanında saklanmıĢtır. Ayrıca okul personellerinin ve öğrencilerinin okula giriĢ-çıkıĢları kart ile kontrol ettirilerek giriĢ-çıkıĢ zaman bilgileride veritabanına iĢlenmiĢtir. Uygulama hem okul idaresi hem de öğrenci aileleri için birçok bilgiyi saklayacak Ģekilde tasarlanmıĢtır.

Bu sistem sayesinde ilköğretim okullarında birçok kolaylıklar sağlanmıĢtır. Öğrencinin veli tarafından rahatlıkla takibi yapılabilme imkânı sunulmuĢtur.

Öğrenci velisi tarafından öğrencinin yanlıĢ beslenme alıĢkanlığı kontrol altına alınabilmiĢtir. Öğrenci kantin dıĢında baĢka yerden alıĢveriĢ yapamamaktadır. Veli öğrencinin hangi ürünleri almasını istemiyorsa öğrencinin kantinden bu ürünleri almasına engel olabilmektedir. Bu ürünleri yasaklı ürün Ģeklinde gösterebilmektedir.

Otomasyonun raporlama bölümünden isterse öğrenci velisi öğrencinin istediği herhangi bir zaman dilimindeki satın almıĢ olduğu tüm ürünleri raporlattırabilmektedir. Böylece hangi ürünleri hangi günlerde hangi sıklıkla satın aldığını kontrol edebilmektedir. Ayrıca öğrenci velisi öğrencinin istediği herhangi bir zaman dilimindeki yapmıĢ olduğu toplam harcama tutarlarını da raporlattırabilmektedir. Böylece hangi günlerde toplam ne kadar harcama yapmıĢ kolaylıkla görebilmektedir.

Öğrenci velisi öğrencinin günlük harcaya bileceği miktarı da bu sistem sayesinde kendisi belirleyebilmektedir. Öğrencinin fazla para harcamasını kontrol altına almıĢtır.

taĢıması ve kaybetmesine engel olunmuĢtur.

Öğrenci, alıĢ veriĢinden sonra almıĢ olduğu ürünlerin tutarı kartından düĢülürken sistem güvenli bir hale getirilmiĢtir. Kimlik kartına eriĢim Ģifreli veya Ģifresiz eriĢim olabilecek Ģekilde ayarlanmıĢtır. Sayı saymasını bilmeyen öğrenciler için Ģifresiz, sayı sistemini bilenler için Ģifreli bir giriĢ yöntemi tercih unsuru olarak düĢünülmüĢtür. Öğrenci Ģifresi hem veri tabanında hem de kimlik kartının yetkilendirme Ģifresinde kullanılmıĢtır. Kartlara okuyucudan eriĢim sırasında kullanılan bu yetkilendirme Ģifresi bu sayede daha karıĢık bir hale getirilmiĢtir. Öğrencinin 4 haneli Ģifresi ise kantin sahibine bile gösterilmeyerek güvenlik üst düzeye çıkarılmıĢtır.

Kantin otomasyonu kantin sahibi içinde büyük kolaylıklar sunacak Ģekilde geliĢtirilmiĢtir. Kantin sahibi deposundaki ürünlerin stoklarını sistemden rahatlıkla kontrol edebilmektedir. Ġstediği herhangi bir zaman diliminde stok miktarlarını raporlayabilmektedir. Kantine yeni bir ürün giriĢinde ürünü sisteme ekleyebilmekte, ürünle ilgili fiyat değiĢikliği olursa güncelleyebilmekte ya da sistemden tamamen silebilmektedir. Bu sistemi daha güvenli hale getirmek için de sadece kantin sahibine üst düzey yetkilendirme yapılmıĢ, bir Ģifre verilmiĢtir. Aynı durum öğrenci-personel takip bölümünde de düĢünülmüĢ, sadece müdür için üst düzey bir Ģifre verilmiĢtir. Öğrenci ile ilgili üst düzey iĢlemler de bu üst düzey Ģifre istenmektedir.

Öğrencinin okula giriĢ-çıkıĢ saatleri de kontrol altına alınmıĢtır. Veli öğrencinin okula gelip gelmediğinin çizelgesini istediği herhangi bir zaman diliminde rapor Ģeklinde alabilmektedir. Bu sayede veli öğrencinin okula devamsızlığını kontrol edebilmektedir. Aynı durum müdür için de geçerlidir. Aynı kimlik kartlarından öğretmenler içinde çıkartılmıĢ olup öğretmenlerin hem kimlik kartı yerine hem de öğretmen devamsızlıklarında kullanılmıĢtır.

Bu tezde radyo frekansı ile hem kimlik tanıma, hem ürün tanıma hem de kartta girilmiĢ olan bilgiler ile iĢlem yapabilme, baĢarılı olarak gösterilmiĢtir.

5.2 Öneriler

Sağladığı kullanım kolaylıkları ve performansı sebebiyle çok popüler hale gelen RFID sisteminin bir takım kısıtlamalarından da bahsetmek mümkündür. Bu kısıtlamalar ana hatları ile standartların oluĢturulması, maliyet ve altyapının kurulmasında karĢılaĢılabilecek sorunlardır. Bu nedenledir ki RFID uygulamasına geçmeyi planlayan

verebilmek için konu ile ilgili geliĢmeleri sürekli takip etmelidir. Bu tez kapsamında en büyük sorun ürünlerin etiketlendirilmesi iĢlemi olmuĢtur. Aynı barkodlar gibi ürünler üzerinde etiketlerin hazır Ģekilde olması sisteme büyük kolaylık sağlayacaktır. Fakat Ģuan üretici firmalar etiket maliyetinden dolayı bunu tercih etmemiĢlerdir. Bu sorunu çözebilmek için uygulamada ürünler üzerine yapıĢtırılan etiketler ürün satıldıktan sonra kantinci tarafından sökülmekte ve yeni ürünlere yapıĢtırılmaktadır. Bu iĢlem kantin sahibinin hem zamanını almakta hem de ek iĢ yükü çıkarmaktadır. Bu bölümde RFID kartları yerine barkod kartları kullanılması önerilmektedir.

Sistemde kartlara para yükleme iĢleminin sadece kantinden gerçekleĢtirilmesi de sistemin yavaĢlamasına neden olmaktadır. Okulun değiĢik noktalarına sadece para yüklenmesi için cihazlar tasarlanması iĢlemlerin hızlanmasını sağlayacaktır. Sistem ilerde geliĢmeye açık hale getirilmiĢtir. Kartlarda sadece öğrenci kimlik bilgisi ve para olması yerine öğrencinin çevrim içi notlarınında olması ve bu bilgilere eriĢim içinde sistem daha kullanıĢlı hale getirilmesi planlanmaktadır.

GerçekleĢtirilen yazılımın ilerde web ortamına aktarılması planlanmaktadır. Böylece öğrenci velileri karta para yükleme iĢlemini çevrim içi yapabileceklerdir. Aynı Ģekilde öğrenci velileri istedikleri zamanda öğrencileri kartları ile ilgili ürün kısıtlama, limit belirleme, Ģifre değiĢikliği gibi iĢlemlerini anında yapabileceklerdir. Ġstedikleri her anda raporlama seçeneklerini kullanarak öğrencilerle ilgili devamsızlık, harcama miktarı, günlük harcama miktarı, satın alınan ürün listesi gibi bilgilere eriĢebileceklerdir. Öğrenciler notlarını çevrim içi takip edebilecekler, Ģifre değiĢikliği gibi iĢlemleri kendileri yapabileceklerdir.

Müdür odası ve okul kapısı giriĢindeki okuyucu arasındaki mesafeden doğan haberleĢme sorunu tezde kablolu iletiĢim yöntemleriyle çözülmüĢ, ilerleyen zamanlarda okuyucu ile bilgisayar arasında da haberleĢmenin kablosuz olarak tasarlanması planlanmaktadır. Bu noktada okul dıĢ kapısına yerleĢtirilecek olan okuyucu için UHF frekansı seçilip buna uygun bir anten tasarımı tasarlanması ve mesafe sorununu çözmesi düĢünülmektedir.

Kantinci bilgisayarından girilen Ģifrenin bilgisayar yerine pos cihazından girilmesi düĢünülmektedir. Öğrencinin Ģifresi veri tabanında ve kart içerisinde saklanmıĢtır. Güvenliği daha üst düzeye çıkarmak için karta yazılan Ģifre için bir Ģifreleme algoritması geliĢtirilmesi düĢünülmektedir. Etiket ile okuyucu arasındaki verinin dinlenmesi ve analiz edilip çözülmesi ihtimaline karĢı etikete yazılacak olan

tarafından etiketin tekrardan okunduğu zaman Ģifresinin çözülerek verilerin anlamlı hale getirilmesi düĢünülmektedir.

Okul giriĢ kapısına yerleĢtirilen RFID okuyucusu sayesinde öğrenci ve personel giriĢ-çıkıĢları kontrol altına alınmıĢtır. Aynı sistem okul sınıflarının giriĢ kapılarına da yerleĢtirilip ders devamsızlıklarında da kullanılabilmesi düĢünülmüĢtür.

Okul bahçesinin ve okul içerisinin değiĢik noktalarına RFID okuyucuları yerleĢtirilip öğrenci ve okul personellerinin yerinin tespit edilmesi yine sistemin ileri yönelik geliĢtirilmesi için farklı bir görüĢ açısı sunmuĢtur.

[1]Arslan, A., 2007, ” Ġlâç ve tıbbi malzeme lojistiği ve bir uygulama” , Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul, 146 sayfa. [2]Aydın, Ç., 2011, ” Yeni nesil rfid sistemlerinde kullanılan minyatür anten

tasarımları”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul, 63 sayfa.

[3]42Bayat, Ç., 2010, “Rfid uygulamalarının iĢletme verimliliği üzerindeki etkileri”, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul, 81 Sayfa

[4]Birgün, S., Aytaç Özmen G., 2011.” Radyo frekansı ile tanımlama sistemi seçiminde analitik hiyerarĢi prosesi uygulaması”, Havacılık Ve Uzay Teknolojileri Dergisi Ocak 2011 Cilt 5 Sayı 1 (81-88)

[5]Dağoğlu, M., 2006, “Radyo frekans tanımlama sistem tasarımı ve üretimi”, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara,104 sayfa [6]Demirel, F., 2007, “Tedarik ve lojistik yönetiminde rfıd uygulamaları”, Yüksek

Lisans Tezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul, 58 sayfa.

[7]Dinçer, Z., 2008, “An algorithm for RFID based location estimation”, Yüksek Lisans Tezi, Atılım Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 91 sayfa.

[8]Drannikov, S., 2007, ” RFID-based manufacturing monitoring and analysis system”, Yüksek Lisans Tezi, Sabancı Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul, 71 sayfa.

[9]Fatih, A. F., 2008, “Yatarak tedavi gören Ģizofreni hastalarının negatif belirtilerinin RFID teknolojileri ile ölçüle bilirliğinin değerlendirmesi”, Yüksek Lisans Tezi,

Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Edirne, 131 sayfa.

[10]Finkenzeller, K. (2003) RFID Handbook. Fundamentals and Applications in Contactless Smart Cards and Identification. 2. Edition, Chichester: John Wiley &Sons Ltd.

[11]Gündüz, M. B., 2008, “Raylı toplu tasıma araçları için bir elektronik seyir defteri ve yolcu bilgilendirme sistemi”, Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir Osmangazi

Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, EskiĢehir, 95 sayfa.

[12]Kavas, A., 2007, “Radyo Frekansı ile Tanımlama Sistemleri”, Yıldız Teknik

Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Dergisi, Sayı

430. Sayfa 1-80.

[13]Kaya, T., 2007, ” A novel micro piezoelectric energy harvesting system” , Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul, 144 sayfa.

[14]Kılınç T. 2007, “RFID sistemlerin incelenmesi ve sağlık sektöründe kullanılması”, Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul, 120 sayfa,104-105 sayfalar

[15]KıĢ, M., 2006, “RFID ve SCORM tabanlı, kullanıcı uyumlu mobil öğrenme sistemi gerçekleĢtirimi”, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġzmir, 136 sayfa.

[16]Korkmaz, E., 2008, “Deciding on RFID tagging level of inventories”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul, 94 sayfa.

[17]Mor, Z. S., 2008, “UHF Bandı RFID sistemlerinin giriĢim ölçüm ve analizi” , Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon, 50 sayfa

[18]Oranlı, G., 2007, “Radyo frekansıyla tanımlama teknolojisinin uygulanması kararının bulanık analitik hiyerarĢi yöntemi ile değerlendirilmesi: bankacılık sektöründe bir uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Fen

Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul, 123 sayfa.

[19]Pala, Z., 2007, “RFID Teknolojisi ile otomasyon bir uygulama olarak: otopark takibi” ,Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van, 33 sayfa

[20]Tuna, H., 2005, “BüyükbaĢ hayvanların zeki rf kartlarla internet üzerinden kimliklendirilmesi” , Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri

Enstitüsü, Ankara, 79 sayfa.

[21]Uçkun, C., 2006, “Modeling and analysis of radio frequency identification (RFID) technology wıthin the supply chain” , Yüksek Lisans Tezi, Koç Üniversitesi Fen

Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul, 82 sayfa.

[22]Ünlü, Z. F., 2007, “Tedarik zinciri yönetimi, lojistik ve taĢımacılıkta biliĢim teknolojileri ve uygulamaları”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Fen

Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul, 128 sayfa.

[23]Üstündağ, A., 2008, “RFID ve Tedarik Zinciri”, Sistem Yayıncılık, Sayfa:65–70.

[24]Yağımlı, M., 1997, ” Ġki veri birimi arasındaki sayısal iletiĢimin RF sinyalleri ile yapılanması”, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul, 51 sayfa.

[25]Yaman, T., 2008, “Clustering grocery customers‟ in-store shoppıng paths by using optimization-based models”, Yüksek Lisans Tezi, Koç Üniversitesi Fen Bilimleri

[26]URL: http://www.aveselektronik.com/RFIDcards.aspx [Ziyaret Tarihi: 4 Kasım 2012].

[27]URL: http://www.belgeler.com/blg/109v/radyo-frekansi-ile-kimlik-tanima-rfid- radio-frequency-identification-rfid [Ziyaret Tarihi: 20 Aralık 2012].

[28]URL:http://www.fpganedir.com/ornekler/v_RS232/Proje%20Hakk%C4%B1nda.ht ml [Ziyaret Tarihi: 4 Kasım 2012].

[29]URL: http://www.istanbulkutuphaneci.org/rfid/nedir [Ziyaret Tarihi: 10 Kasım 2012].

[30]URL: http://rfid-handbook.de/rfid/index.html [Ziyaret Tarihi: 20 Kasım 2012].

[31]URL: http://www.rfidturkey.com/ [Ziyaret Tarihi: 15 Mayıs 2012].

[32]URL: http://www.sonmicro.com [Ziyaret Tarihi: 30 Aralık 2012].

[33]URL: http://tr.wikipedia.org/wiki/RFID [Ziyaret Tarihi: 20 Haziran 2012].

[34]URL: http://www.agim.com.tr/rfid_teknolojisinin_kullanim_alanlari.html [Ziyaret Tarihi: 02 Ocak 2013].

[35]URL: http://www.belgeler.com/blg/2kbk/rfid-teknolojs-ve-kullanim-alanlari [Ziyaret Tarihi: 01 Ocak 2013].

EK1: Kantin Otomasyonu ve Öğrenci-Personel Takip Otomasyonu Kod Blokları Kantin Otomasyonu tarafında ve Öğrenci-Personel Takip Otomasyonu tarafında RF okuyucusu ile etiketler arasında en temel okuma, yazma, haberleĢme, Ģifrelendirme vb. iĢlemleri yapan class kodları aĢağıdaki gibidir.

Class BlockInfo.cs: Kimlik kartı Ģeklinde olan Rf kartlarında hangi blokların ne amaçla kullanılacağını gösteren blok tanımlama sınıfıdır.

Kantin otomasyonu için; using System; using System.Collections.Generic; using System.Linq; using System.Text; namespace Kantin_Otomasyon_Projesi.Classes {

static class BlockInfo

{

public const byte TAG_BLOCK = 2;

// Ürün etiketleri üzerine yerleĢtirdiğimiz etiketlerin ürünle ilgili ürün_ID ve ürün //fiyatını yazdığımız blok

public const byte CARD_PRICE_BLOCK = 10; //Kimlik kartında elektronik para yazdığımız blok

public const byte CARD_PASSWORD_BLOCK = 11;

//Kimlik kartında elektronik para bloğunu yetkilendirmek için kullandığımız blok } }

Class DatabaseInfo.cs : Kantin tarafında kullanılacak olan stok_kontrol veri tabanını oluĢturan sınıftır.

namespace Kantin_Otomasyon_Projesi {

static class DatabaseInfo

{

public const string DATABASE_NAME = "STOCK_CONTROL";//veri tabanı ismi

public const string CONNECTION_STRING =

"Server=LOCALHOST\\SQLEXPRESS;Database="+DATABASE_NAME+";Trusted_

Connection=True;";// veri tabanı bağlantısı

} }

Öğrenci-Personel Takip otomasyonu için;

namespace Öğrenci_Personel_Takip_Sistemi.Classes {

static class DatabaseInfo

{

public const string DATABASE_NAME = "STUDENT_STAFF_CONTROL"; public const string CONNECTION_STRING =

"Server=LOCALHOST\\SQLEXPRESS;Database=" + DATABASE_NAME +

";Trusted_Connection=True;"; } }

Kantin otomasyonu için;

class DbCreator.cs : Kantinde kullanılacak veri tabanı tablolarını oluĢturur.

using System.Data.SqlClient;

namespace Kantin_Otomasyon_Projesi.Classes {

{

string[] queries = {"IF object_id('PRODUCTS', 'U') IS NULL CREATE TABLE PRODUCTS (PRODUCT_ID INT PRIMARY KEY IDENTITY,PRODUCT_NAME

NCHAR(10), PRODUCT_PRICE NCHAR(10),STOCK_COUNT INT DEFAULT 0 )",

"IF object_id('STOCKS', 'U') IS NULL CREATE TABLE STOCKS (TAG_ID

NCHAR(10), PRODUCT_ID INT FOREIGN KEY REFERENCES

PRODUCTS(PRODUCT_ID))",

"IF object_id('FORBIDDEN_PRODUCTS', 'U') IS NULL CREATE TABLE

FORBIDDEN_PRODUCTS (CARD_ID NCHAR(10),PRODUCT_ID INT FOREIGN

KEY REFERENCES PRODUCTS(PRODUCT_ID))",

"IF object_id('AMOUNTS', 'U') IS NULL CREATE TABLE AMOUNTS (CARD_ID

NCHAR(10),AMOUNT INT DEFAULT 0)",

"IF object_id('SHOPPING', 'U') IS NULL CREATE TABLE SHOPPING (CARD_ID

NCHAR(10),DATE NCHAR(10),COST NCHAR(10))",

"IF object_id('P_TEXTS', 'U') IS NULL CREATE TABLE P_TEXTS (CARD_ID

CHAR(10),P_TEXT CHAR(4))",

"IF object_id('SHOPPING_PRODUCT', 'U') IS NULL CREATE TABLE

SHOPPING_PRODUCT (CARD_ID CHAR(10),DATES CHAR(10),PRODUCT_ID INT,PIECE INT)"

};

//PRODUCTS, STOCKS, FORBIDDEN_PRODUCTS,AMOUNTS, SHOPPING, //P_TEXTS,SHOPPING_PRODUCT tabloları oluĢturulmaktadır.

public void initDatabase() {

SqlConnection cnn = new SqlConnection(); cnn.ConnectionString =

"Server=LOCALHOST\\SQLEXPRESS;Trusted_Connection=True;";

SqlCommand cmd = new SqlCommand(); cmd.Connection = cnn;

cmd.CommandText = "IF db_id('" + DatabaseInfo.DATABASE_NAME + "') IS

NULL CREATE DATABASE " + DatabaseInfo.DATABASE_NAME;

try

catch (SqlException) { }

finally

{ cnn.Close();}

cnn.ConnectionString = DatabaseInfo.CONNECTION_STRING; try

{ cnn.Open();

for (int i = 0; i < queries.Length; i++) {

cmd.CommandText = queries[i]; cmd.ExecuteNonQuery(); }}

catch (SqlException ex)

{ System.Windows.Forms.MessageBox.Show(ex.Message);} finally

{ cnn.Close(); }} }}

Öğrenci-Personel Takip otomasyonu için; using System; using System.Collections.Generic; using System.Linq; using System.Text; using System.Data.SqlClient; namespace Öğrenci_Personel_Takip_Sistemi.Classes { class DbCreator {

string[] queries = {"IF object_id('STUDENTS', 'U') IS NULL CREATE TABLE STUDENTS (NAME CHAR(20),SURNAME CHAR(20),TC_ID

BIGINT,SCHOOL_NO BIGINT,CLASS INT,SECTION CHAR(1),ADDRESS

(NAME CHAR(20),SURNAME CHAR(20),TC_ID BIGINT,SC_NO

CHAR(12),ADDRESS CHAR(100),CARD_ID CHAR(10) )",

"IF object_id('IN_OUT_DATA', 'U') IS NULL CREATE TABLE IN_OUT_DATA (CARD_ID CHAR(10),DATES CHAR(10),IN_TIME

CHAR(5),OUT_TIME CHAR (5),TITLES CHAR(1) )",

};

public void initDatabase() {

SqlConnection cnn = new SqlConnection(); cnn.ConnectionString =

"Server=LOCALHOST\\SQLEXPRESS;Trusted_Connection=True;";

SqlCommand cmd = new SqlCommand(); cmd.Connection = cnn;

cmd.CommandText = "IF db_id('" + DatabaseInfo.DATABASE_NAME + "') IS

NULL CREATE DATABASE " + DatabaseInfo.DATABASE_NAME;

try { cnn.Open(); cmd.ExecuteNonQuery(); } catch (SqlException) { } finally { cnn.Close() }

cnn.ConnectionString = DatabaseInfo.CONNECTION_STRING; try

{ cnn.Open();

for (int i = 0; i < queries.Length; i++) {

cmd.CommandText = queries[i];

Benzer Belgeler