• Sonuç bulunamadı

Revizyon Önerisi

Belgede Klasik GAP Biterken (sayfa 136-141)

KK.1.2. İŞKUR'un Bölge’deki kapasitesi ve etkinliği artırılacaktır.

İŞKUR'un Bölge’deki işgücü niteliğinin artırılması, mesleki becerilerin kazandırılması, tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinin ihtiyaç duyduğu işgücünün yetiştirilmesi amacıyla kapasitesi ve etkinliği artırılacaktır. Bu kapsamda gerekli nitelikli personel ihtiyacı karşılanacaktır.

Yapılacak İşlem ve Açıklama

İŞKUR TÜRKİYE İŞ KURUMU

Bölge’deki bankacılık faaliyetlerinin ve tarımsal yapının gelişmesine katkı sağlayacak kalifiye personel yetiştirilecektir.

Yapılacak İşlem ve Açıklama

ZİRAAT BANKASI

İŞKUR’a “…Bölge’deki işgücü niteliğinin artırılması, mesleki becerilerin kazandırılması, tarım, sanayi ve hizmetler sektörlerinin ihtiyaç duyduğu işgücünün yetiştirilmesi…” eylemi kapsa-mında yer alan faaliyetleri gerçekleştirebilmesi için nitelikli personel ihtiyacını karşılamak üzere ödenek tahsis edilmesi 23. GAP Yüksek Kurulu’nda (24 Kasım 2009) karara bağlanmıştır.

Revizyon

KK.1.3. GAP Bankacılık Okulu açılacaktır.

KK.1.4. Kamu İnternet Erişim Merkezleri (KİEM) yaygınlaştırılacaktır.

2008-2011 döneminde toplam 2.726 personele eğitim verilmiştir.

2008 yılında 70 katılımcı, 2009 yılında 266 katılımcı, 2010 yılında 1448 ve 2011 yılında 942 personele Tarımsal Bankacılık konularında eğitim programı düzenlenmiştir.

Kentsel ve kırsal alanlarda toplumun tüm kesimlerine hizmet verecek şekilde, donanım, yazılım, ağ altyapısı ve fiziksel donatıları haiz merkezler açılacak, yerel yönetimler ve yerel girişimcilerle işbirliği içinde işletilecektir.

Yapılacak İşlem ve Açıklama

MEB

GAP İllerindeki toplam KİEM bilgisayar sayısı 1.555'tir.

• Oluşturulan KİEM işletim modeli kullanılarak KİEM'ler faaliyete geçirilmiştir.

• KİEM mevzuat taslağı oluşturulmuştur.

• KİEM'lerde yarı zamanlı erişim imkânı sağlanmıştır.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

4.2. YEREL İDARELER VE BÖLGESEL KURULUŞLAR

KK.2.1. Bölge’de Kalkınma Ajansları kurulacaktır.

KK.2.2. Bölge’de yer alan mahalli idarelerin hizmet kalitesi ve kapasiteleri geliştirilecektir.

KALKINMA BAKANLIĞI

TRC1 (Adıyaman, Gaziantep, Kilis), TRC3 (Batman, Mardin, Siirt, Şırnak) ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) düzey 2 bölgelerinde kalkınma ajansları en kısa zamanda kurulacak ve faaliyete geçirile-cektir.

Yapılacak İşlem ve Açıklama

22 Kasım 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 10 Kasım 2008 tarih ve 2008/14306 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile GAP Bölgesi’nin tamamını kapsayacak şekilde 3 Kalkınma Ajansı kurulmuştur. Üç ajansta 104 uzman, 18 destek personeli olmak üzere toplam 125 personel görev yapmaktadır. Bu ajanslara (Dicle, Karacadağ ve İpekyolu Kalkınma Ajansları) 2009 yılından bu yana merkezi bütçeden toplam 198,1 milyon TL kaynak aktarılmıştır.

Karacadağ Kalkınma Ajansı'na (Diyarbakır, Şanlıurfa) 2009 yılından bu yana merkezi bütçeden 56,5 milyon TL kaynak aktarılmıştır. Ajans 2010, 2011 ve 2013 yıllarında uyguladığı toplam 7 teklif çağrısı ile Ekonomik Gelişme, Turizm Altyapısı ve Sanayi Altyapısı alanlarında 306 proje-ye toplam 60 milyon TL kaynak aktarmıştır. Faydalanıcıların eş-finansmanı ile projelerde kullanılan toplam kaynak 115 milyon TL'yi aşmıştır. Ajans 2014 yılı içerisinde uygulanacak olan KOBİ, Sanayi Altyapısı ve Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programları ile toplam 20 milyon TL kaynak kullandıracaktır.

Dicle Kalkınma Ajansı'na (Batman, Mardin, Siirt, Şırnak)2009 yılından bu yana merkezi bütçe-den 54,6 milyon TL kaynak aktarılmıştır. Ajansın 2010, 2011 ve 2013 yıllarında uyguladığı toplam 8 teklif çağrısı ile KOBİ'ler Yoluyla Girişimciliğin Artırılması, Sektörel Gelişme, Küçük Ölçekli Altyapı, Kentsel Yaşam Kalitesinin İyileştirilmesi, Müşterek Sanayi ve Ticaret Alanları, Rekabetçi Sektörlerin Geliştirilmesi, Turizm, Kent ve Sanayi Altyapısının Geliştirilmesi ve Tarımsal Üretimde Su Kaynaklarının Etkili Kullanımı alanlarında 181 projeye toplam 45,5 milyon TL destek verilmiştir. Faydalanıcıların eş-finansmanı ile projelerde kullanılan toplam kaynak yaklaşık 93,3 milyon TL'dir. Ajans 2014 yılı içerisinde uygulanacak olan Sektörel Geliş-me, Tarımsal Üretimde Su Kaynaklarının Etkili Kullanımı ve Turizm, Kent ve Sanayi Altyapısı programları kapsamında 15 milyon TL kaynak kullandıracaktır.

İpekyolu Kalkınma Ajansı'na (Adıyaman, Gaziantep, Kilis) 2009 yılından bu yana merkezi bütçeden toplam 59,9 milyon TL kaynak aktarılmıştır. Ajans 2010, 2011 ve 2013 yıllarında uyguladığı 11 mali destek programı ile 220 projeye yaklaşık 35 milyon TL destek sağlamıştır.

Projelerin tamamlanması ile birlikte bu rakam 50,9 milyon TL'ye çıkacaktır. Faydalanıcıların eş-finansmanı ile projelerin toplam bütçesi 93,8 milyon TL olmuştur. Ajans 2014 yılında 3 adet mali destek programı duyurmuştur. 17 Şubat 2014'e kadar başvuru süreci devam eden programlar için toplamda 12,5 milyon TL'lik kaynak ayrılmıştır.

Mahalli İdarelerde çalışan teknik personelin kalitesini ve kapasitesini artırmak amacıyla GAP Bölgesi'nde teknik eğitim seminerleri düzenlenecektir.

GAP BKİ

Yapılacak İşlem ve Açıklama

GAP BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI

İpekyolu Kalkınma Ajansı

Dicle Kalkınma Ajansı

KK.2.3. GAP Rekabet Konseyinin kurumsallaşması sağlanacaktır.

KK.2.4. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın GAP Bölgesi'ndeki kurumsal kapasitesi güçlendirilecek ve etkinliği artırılacaktır.

GAP Kalkınma Platformunun Rekabet Konseyi olarak işlev görmesi, illerde Rekabet Konseylerinin ve Girişimci Destekleme Merkezlerinin oluşturulması sağlanacaktır.

GAP BKİ

Yapılacak İşlem ve Açıklama

GAP BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

• İl kontrol laboratuvarlarının kapasitesi güçlendirilecek ve ilden gelecek talepler doğrultusunda tarım danışmanlarının sayısı artırılacaktır.

• GAP sulu tarım alanlarına ilişkin araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütecek GAP Uluslara-rası Araştırma ve Eğitim Merkezi ile Sulama Eğitim Merkezi kurulacaktır. Ayrıca, ilde kurulu olan kontrol laboratuvarlarının kapasitesi güçlendirilecek, ilden gelecek talepler doğrultusunda tarım danışmanlarının sayısı artırılacaktır.

GTHB

Yapılacak İşlem ve Açıklama

GAP Kalkınma Platformu, GAP İdaresi’nin, Bölge’ye yatırımcı çekme faaliyetleri kapsamında Bölge yatırım fırsatlarının, kamu-özel sektör işbirliği ile değerlendirilerek somut önerilere dönüştürülmesi ve Bölge için gelişim bilinci oluşturulması amacıyla, 14 Kasım 2006 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen “GAP İçin 9 İlden 90 İşadamı” Toplantısı sonrası kamu-özel sektör temsilcilerinin katılımıyla oluşturulmuştur. Kalkınma Platformu EP hazırlık sürecine katkı sağlamış ve plan döneminde Adıyaman (Ocak 2008), Ankara (Şubat 2008), Diyarbakır (Mart 2010) ve Şırnak (Temmuz 2010) olmak üzere dört defa toplanmıştır.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın “K.K. 2.4. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın GAP Bölgesi'ndeki kurumsal kapasitesi güçlendirilecek ve etkinliği artırılacaktır” eyleminde yer alan “Mardin İl Kontrol Laboratuvarı” “Gaziantep İl Kontrol Laboratuvarı” olarak redakte edilmiştir.

24 Kasım 2009 tarihinde toplanan 23. GAP Yüksek Kurulu’nda “Şanlıurfa'da kurulması planla-nan GAP Uluslararası Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin Diyarbakır'da kurulması ve Şanlıurfa ilinde kurulu bulunan GAP Toprak ve Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesin-de GAP Sulama Eğitim Merkezi’nin kurulması yönünbünyesin-de” karar alınmıştır.

Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Hizmet Binası'nın inşaatı tamamlanmış ve 18.09.2012 tarihinde hizmete açılmıştır.

Diyarbakır İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nün ek laboratuvar binası inşaatı tamamlanarak faaliyete geçmiştir.

Gaziantep Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü yeni Hizmet Binası yapımı işi tamamlanmıştır.

Şanlıurfa İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü binasının bakım onarım süreci sona ermiş olup, yeni hizmet binasına taşınılmıştır.

GAP Bölgesi'nde 985 adet, Türkiye'de ise 7.501 adet tarım danışmanı vardır ve Bölge'nin Türki-ye içindeki payı % 13,1'dir.

Revizyon

4.3. GAP BÖLGE KALKINMA İDARESİ

KK.3.1. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatı’nın kurumsal kapasitesi güçlendirilecektir.

GAP Eylem Planının başarıyla uygulanabilmesi için GAP İdaresi’nin izleme, değerlendirme ve koordinasyon görevinin etkinleştirilmesi amacıyla kurumsal kapasitesi artırılacaktır.

Yapılacak İşlem ve Açıklama

15 Ocak 2009 tarih ve 27111 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2008/14535 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatı’nın Ankara’da bulunan merkezi 2 Mart 2009 tarihinde Şanlıurfa’ya taşınmıştır.

GAP BKİ GAP BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI

GAP İdaresi Başkanlığı - Şanlıurfa

Belgede Klasik GAP Biterken (sayfa 136-141)