• Sonuç bulunamadı

GAP YÜKSEK KURULU TOPLANTILARI VE ALINAN KARARLAR (2008-2012 DÖNEMİ)

Belgede Klasik GAP Biterken (sayfa 152-155)

GAP YÜKSEK KURULU TOPLANTILARI VE ALINAN KARARLAR (2008-2012 DÖNEMİ)

21. GAP YÜKSEK KURULU

Tarih : 15 Nisan 2009

Katılımcılar : Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’in başkanlığında Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak, milletvekilleri Yahya Akman, Sabahattin Cevheri, Zülfükar İzol, Abdülkadir Emin Önen ve

Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan ile kamu kuruluşlarından üst düzey yöneticiler Yer : Şanlıurfa

22. GAP YÜKSEK KURULU

Tarih : 24 Kasım 2009

Katılımcılar : Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, Tarım ve Köyişleri Bakanı Dr. Mehmet Mehdi Eker, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu

Yer : Ankara

Kararlar : GAP Eylem Planı İzleme Raporu (2009/3) görüşülmüş ve aşağıdaki kararlar alınmıştır:

• KOSGEB tarafından, “E.K. 3.3. KOBİ'lerin rekabet güçlerinin artırılması amacıyla yürütüle-cek bölgesel kalkınma programı kapsamında yatırım projeleri destekleneyürütüle-cektir” eylemine yönelik olarak “Bütçede yer alan kaynağın “yatırım kredisi” yanında bölgenin ihtiyacına göre belirlenebilecek istihdam, taşınma, ihracat vb. alanlardaki ihtiyaçların karşılanabilmesine yönelik olarak “işletme kredisi” olarak da kullandırılması” konusundaki revizyon talebi kabul edilmiştir.

• Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “S.G. 5.2. Bölge halkının kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımı teşvik edilecek ve toplumun bütün kesimlerinin bu faaliyetlere erişimi sağlanacaktır”

eylemine yönelik olarak “Bölge’de yapılacak kültür merkezi sayısının 33’ten 13’e indirilmesi”

(Başta Şanlıurfa Merkez olmak üzere, Diyarbakır-Bismil, Diyarbakır-Ergani, Gaziantep-Nizip, Mardin-Kızıltepe, Mardin-Midyat, Mardin-Nusaybin, Siirt-Kurtalan, Şanlıurfa-Siverek, Şanlı-urfa-Suruç, Şanlıurfa-Viranşehir, Şırnak-Cizre, Adıyaman-Gölbaşı) ve alınacak yerel katkı oranına göre önceliklendirilerek yapılması konusundaki revizyon talebi kabul edilmiştir.

• Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın “KK. 2.4. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın GAP Bölgesi'ndeki kurumsal kapasitesi güçlendirilecek ve etkinliği artırılacaktır” eyleminde yer alan “Mardin İl Kontrol Laboratuvarı” “Gaziantep İl Kontrol Laboratuvarı” olarak redakte edilecektir.

• Ayrıca, Şanlıurfa'da kurulması planlanan "GAP Uluslararası Araştırma ve Eğitim Merkezi"-nin Diyarbakır'da kurulması ve Şanlıurfa ilinde bulunan “GAP Toprak ve Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü” bünyesinde “GAP Sulama Eğitim Merkezi”nin kurulması yönünde revizyona gidilecektir.

• Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Kılavuzlu Barajı Projesi GAP Eylem Planı kapsamına alınacaktır.

• Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen Şırnak Havaalanı Projesi GAP Eylem Planı’na dahil edilecektir.

• İŞKUR’a Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Ekseni’nde sorumlu olduğu “İŞKUR’un bölge-deki işgücü niteliğinin artırılması, mesleki becerilerin kazandırılması, tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinin ihtiyaç duyduğu işgücünün yetiştirilmesi amacıyla kapasitesi ve etkinliği artırıla-caktır.” eylemini gerçekleştirebilmek için nitelikli personel ihtiyacını karşılamak üzere ödenek tahsis edilecektir.

• Sulama Birlikleri Yasa Tasarısı öncelikli olarak ele alınacak ve yasalaştırılması için gerekli girişimler başlatılacaktır.

23. GAP YÜKSEK KURULU

Tarih : 11 Şubat 2010

Katılımcılar : Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Tarım ve Köyişleri Bakanı Dr. Mehmet Mehdi Eker, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu

Yer : Ankara

Kararlar : GAP Eylem Planı gerçekleşmeleri hakkında kurul üyelerine bilgi aktarılmış, GAP Eylem Planı İzleme Raporu (2009/4) görüşülmüş ve aşağıdaki kararlar alınmıştır:

• Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı Bölge’deki mayın temizleme çalışmalarını hızlandırmak üzere Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın koordinasyonunda işbirliği yapacaklardır.

• Harran Suriçi Kentsel Yenileme Projesi Eylem Planı kapsamına alınacaktır.

• İçme suyu, harita ve imar planları için DPT, DSİ, İller Bankası ve Belediyeler arasında müşterek çalışmayla bir model geliştirilecektir.

24. GAP YÜKSEK KURULU

Tarih : 12 Mart 2011

Katılımcılar : Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Tarım ve Köyişleri Bakanı Dr. Mehmet Mehdi Eker, Ulaştırma Bakanı Habib Soluk

Yer : Şanlıurfa

Kararlar : GAP Eylem Planı gerçekleşmeleri hakkında kurul üyelerine bilgi aktarılarak aşağıdaki kararlar alınmıştır:

• Eğitimde GAP Eylem Planı’nın gösterdiği hedeflere ulaşılabilmesi için, sorumlu ve ilgili tüm kurum ve kuruluşların çalışmalarına yeni bir ivme kazandırılacaktır.

• Özel idarelere kamu kurumlarınca aktarılan ödeneklerin etkin kullanımının sağlanması amacıyla izlenmesi ve uygulamanın iyileştirilmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

• Tarımsal üretimin katma değerini yükselten faaliyetler daha fazla desteklenecektir.

• Yatırım Programı’na alınan GAP Bölgesi’ndeki demiryolu hatları GAP Eylem Planı kapsamına alınacaktır.

• Sulamaya açılacak alanlarda tuzlanmaya meyilli arazilerin etütleri ve gerekirse projeleri yapılacaktır.

• Sulama alanlarında ihale süreçlerini hızlandırıcı tedbirler değerlendirilecektir.

• GAP EP projelerini yürüten kurumların 2011 yılında olabilecek ek ödenek ihtiyaçları tespit edilecek ve imkânlar ölçüsünde değerlendirilecektir.

• GAP Eylem Planı ara dönem etki analizi GAP İdaresi tarafından yapılacaktır.

• GAP Eylem Planı çerçevesinde yapılan çalışmaların kamuoyuna tanıtılması amacıyla yürütülen “Tanıtım Projesi” kapsamında hazırlanan “Kurumsal Kimlik Klavuzu” kurum ve kuruluşlarca uygulanacaktır.

1 Mart 2013 tarihinde Şanlıurfa Hilton Oteli’nde Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet YILMAZ’ın başkanlığında, yaklaşık 50 kamu kurum ve kuruluşunun üst düzey bürokratlarının katılımıyla gerçekleştirilen GAP EP İzleme-Değerlendirme toplantısında planın 2008-2012 dönemi değerlendirmesi yapılmış ve katılımcılara yeni plan çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir.

25. GAP YÜKSEK KURULU

1. Nazım EKREN Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı 2. Ramazan BAŞAK Şanlıurfa Milletvekili

3. Sabahattin CEVHERİ Şanlıurfa Milletvekili 4. Zülfükar İZOL Şanlıurfa Milletvekili 5. Abdulkadir Emin ÖNEN Şanlıurfa Milletvekili 6. Abdurrahman Müfit YETKİN Şanlıurfa Milletvekili 7. Seyit EYYÜPOĞLU Şanlıurfa Milletvekili 8. Çağla AKTEMUR ÖZYAVUZ Şanlıurfa Milletvekili 9. Yahya AKMAN Şanlıurfa Milletvekili 10. Muammer Yaşar ÖZGÜL GAP İdaresi Başkanı

11. Ahmet TIKTIK DPT Müsteşarı

12. Doç. Dr. Turan EROL Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı 13. Doç. Dr. Ömer DEMİR Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı

14. Dr. Ferhat ŞELLİ Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı

15. Celil GÜNGÖR Kültür ve Turizm Bakanlığı – Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü 16. Can Akın ÇAĞLAR Ziraat Bankası Genel Müdürü

17. Hüseyin AYDIN Halk Bankası Genel Müdürü 18. Abdullah ÇELİK Kalkınma Bankası Genel Müdürü

19. Fatih HASDEMİR AB Eğitim ve Gençlik Programı Başkanı-Ulusal Ajans 20. Haydar KOÇAKER DSİ Genel Müdürü

21. Muammer TÜRKER Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürü

1. Yusuf YAVAŞCAN Şanlıurfa Valisi

2. Ahmet Eşref FAKIBABA Şanlıurfa Belediye Başkanı

3. Yıldıray MALGAÇ İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Vali Yardımcısı 4. İ. Halil MUTLU Harran Üniversitesi Rektörü

5. Mevlüt ERSAYAN Tapu ve Kadastro 21. Bölge Müd. Yrd 6. M. Hayri BİLİM Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü 7. Mustafa ALTUNDAL- DSİ 15. Bölge Müdürlüğü

8. Nihat ÜSTÜNDAL DSİ 15. Bölge Müdürlüğü (Diyarbakır) 9. Necmi ÖZGÜL DSİ 15. Bölge Müdürlüğü (Kahramanmaraş) 10. Derviş GÖÇER Tarım İl Müdürü

11. Hasan ÇALIŞKAN Sanayi ve Ticaret İl Müdür Yardımcısı

12. Suat TEKİN İl Çevre ve Orman Müdürlüğü

13. İsmail DEMİRKOL Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı 14. Abdulkadir BİNİCİ Ticaret Borsası Başkanlığı

15. Halil DOLAP Ziraat Odası Başkanlığı 16. Mehmet ÖKSÜZOGLU ŞUGİAD Başkanlığı

17. Mehmet ERTEKİN ŞUGİAD Başkanlığı 18. Fethi BAYTEKİN ŞUSİAD Başkanlığı

19. Müslüm SUNAY Şanlıurfa Vakfı Şube Başkanlığı

20. İdris ERKEKSOY KOSGEB

21. Hüseyin KORKMAZ Muhtarlar Derneği Başkanı

22. Medet ABBASOĞLU EKODER

GAP EYLEM PLANI EKONOMİK VE SOSYAL KONSEY TOPLANTILARI

Belgede Klasik GAP Biterken (sayfa 152-155)