• Sonuç bulunamadı

Risk Raporu Ham Veri Sunum Hizmeti, bankalardan kullanılmış kredi ürünlerine ilişkin geçmiş kredi ödeme

Belgede 2021 FAALİYET RAPORU (sayfa 110-116)

performansını ortaya koyan bir üründür.

Risk Raporu Ham Veri Sunum Hizmeti, gerçek ve tüzel kişilerin bankalardan kullanmış oldukları kredi ürünlerine ilişkin geçmiş kre-di ödeme performansını ortaya koyan bir üründür.

Risk Merkezi’nin üye kuruluşlardan periyodik olarak topladığı KRS ve KRM sistemlerine ait bireysel ve ticari kredi verileri esas alına-rak sunulan raporda; gerçek ve tüzel kişilerin limitleri, riskleri, kredi hesap sayıları ve hesabı bulunan üye bilgileri, geçmiş kredi ödeme performansları, bildirimde bulunan finansal kuruluş sayısı, gecikme ve takip bilgileri gibi veriler yer almaktadır.

Finansal kiralama ve faktoring şirketlerinde yer alan limit ve risk bilgileri ise KLKR sisteminden beslenerek, Risk Raporu’nda sunul-maktadır.

2018 yılında Risk Raporu münferit sorgu hizmetinde yapılan geliş-tirmelerle, mevcut yapıda üye tipleri için ayrı olan servisler tekil-leştirilmiş, varlık yönetim şirketleri verileri eklenmiş, bireysel kre-di verileri zenginleştirilmiş ve sorgulama için yapılan girkre-di bilgileri sadeleştirilmesi gibi geliştirmeler yapılarak mevcut hizmet kalitesi iyileştirilmiştir.

2021 yılında yapılan proje ile Risk Raporu Ham Veri uygulamasında faktoring ve leasing üyelerine ilişkin risk bilgilerin, KLKR uygula-ması yerine KRM uygulauygula-masından daha güncel şekilde beslenmesi sağlanmıştır.

ÇAPRAZ ÇEK İLİŞKİLERİ SORGULAMA HİZMETİ

Çapraz Çek İlişkileri Sorgulama Hizmeti ile son ciranta ile keşideci arasındaki karşılıklı çek ilişkileri sorgulanabilmektedir.

Bankaya çeki ibraz eden son ciranta ile keşideci arasındaki karşılıklı çek ilişkilerinin sorgulanabilmesine olanak sağlayan bir sorgulama hizmetidir.

Çapraz çek ilişkileri sorgulama sonucunda, firmaların ve gerçek kişilerin birbirlerine karşılıklı olarak keşide ettikleri çek adetleri ve tutarları listelenmektedir. Sorgulama sonucu belirlenen karşılıklı çek ilişkileri; “karşılıksız işlemi yapılan çek”, “karşılıksız işlemi ya-pıldıktan sonra ödenen çek”, “ibrazında ödenen çek” ve “ileri keşide tarihli çek” kırılımında gösterilmektedir.

Kasım 2015 tarihi itibarıyla web uygulamaları ve web servis üzerin-den hizmet vermeye başlayan çapraz Çek İlişkileri Sorgulama Hiz-meti tüm üyeler tarafından etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

KARŞILIKSIZ ÇEK UYARI HİZMETİ

Günlük karşılıksız çek bilgileri sisteme yüklenirken bu çeklerin ke-şidecilerini hem KRS hem de KRM’de tarayan sistem, bu kişilerin müşterisi olduğu üyelere özel bir uyarı mesajı üretmekte ve karşı-lıksız çek durumu ile ilgili üyeyi bilgilendirmektedir.

Böylece, üye ileride müşterisi ile ilgili karşılaşabileceği olası ödeme güçlüğü sorunlarına karşı bilgilendirilmekte ve erken bir uyarı hiz-meti verilmektedir.

İHALE YASAKLISI SORGULAMA VE UYARI HİZMETLERİ

Üyelerin risk değerlendirmelerinde önemli bir unsur olan ihale ya-sağı bilgisi günlük bazda Resmî Gazete’den alınarak sisteme giril-mektedir.

Bu bilgiler üzerinden üyelere farklı hizmetler verilmektedir:

· Her gün hakkında ihale yasağı yayınlanan firmalar ve gerçek ki-şiler hangi üyelerin kredi müşterisiyse, o üyeye özel uyarı raporu üretilmektedir. Bu sayede, üyeler Resmî Gazete’yi takip etme-den müşterileri hakkında yayınlanan ilanlar hakkında bilgi edi-nebilmektedir.

· KRM’de sorgulanan müşterinin ihale yasağı kaydı varsa, bu bilgi de sorgu sırasında döndürülmektedir.

· İhale Yasaklısı İşlemleri adı verilen web uygulaması üzerinden müşteri esaslı arama yapılabilmekte, ayrıca yıl içindeki tüm ilan-lar toplu oilan-larak elde edilebilmektedir.

TÜREV İŞLEMLER PAYLAŞIM HİZMETİ

Türev İşlemler bildirimleri kapsamında, bankalarca gerçek ve tüzel kişilere tahsis edilen vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile ben-zeri diğer sözleşmelere ait veriler, bildirim başlangıç tarihinden bir önceki işgünü itibarıyla mevcut olan limit ve risk tutarları ile 15 gün-de bir bildirilmektedir. Türev işlem bilgi paylaşımı toplu ve münferit sorgu bazında olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır:

· Toplu Paylaşım: Türev işlem bilgileri müşteri bazında birleşti-rilerek bu müşteriler hakkında türev işlem bildirimi ve kredi li-mit-kredi risk-tasfiye olunacak alacaklar bildirimi yapan üyeler ile bildirimi takip eden ilk iş günü topluca paylaşılmaktadır.

· Münferit Sorgu: Kredi limiti-kredi risk- tasfiye olunacak alacak-ların münferiden sorgulandığı uygulamada türev işlemlere iliş-kin bilgiler de yer almaktadır.

İHTİYATİ TEDBİR KARARLI ÇEK PAYLAŞIM HİZMETİ

Müşterilerin rızası dışında elinden çıkan ve mahkeme tarafından ihtiyati tedbir konulması, ihtiyati tedbir kararının kaldırılması, çek iptal kararı verilen çek bilgilerinin bankalardan günlük olarak top-lanarak münferit sorgu ve toplu geri bildirim yolu ile paylaşımını kapsayan bir hizmettir.

İhtiyati Tedbir Kararlı Çek Paylaşım Hizmeti, çek ile ilgili ihtiyati ted-bir veya çek iptal kararı olup olmadığının görülebilmesini sağlamak-tadır. Bu hizmet ile karşılıksız çek münferit sorgu ekranının yanı sıra Çek Raporu üzerinden de sorgulama yapılabilmektedir.

İFLAS/İFLAS ERTELEME/KONKORDATO İLAN EDEN ŞİRKETLER PAYLAŞIM HİZMETİ

Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanan iflas-iflas erteleme-konkor-dato ilan eden şirketlere ilişkin veriler, konsolide edilerek Dosya Transfer Sistemi üzerinden tüm Risk Merkezi üyeleri ile aylık bazda paylaşılmaktadır.

ÇEK YASAKLISI PAYLAŞIM HİZMETİ

Mahkemelerce çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına ilişkin alınmış olan kararlar, Risk Merkezi tarafından, tüm Risk Merkezi (RM) üyesi bankalar ile topluca Dosya Transfer Sistemi üzerinden günlük olarak paylaşılmaktadır.

MÜŞTERİ GİB KÜNYE SORGULAMA HİZMETİ

GİB nezdinde yer alan müşteri (vergi mükelleflerinin) bilgilerinin sorgulanabildiği “Müşteri GİB Künye Sorgulama Hizmeti” kapsa-mında müşteriye ait künye bilgileri, kuruluş bilgisi, UAVT kodunun yer aldığı adres bilgileri ve faaliyet alanı bilgisi ile birlikte faal/terk durumu paylaşılmaktadır.

Müşterinin GİB künye bilgilerinin anlık sorgu ile alınması, üyeler ta-rafında verimliliği artırdığı gibi insan kaynaklı operasyonel hataların da önüne geçilmesini sağlamaktadır.

Mevcut GİB künye sorgulama servisine ek olarak Ağustos 2016 ta-rihi itibarıyla hizmet vermeye başlayan “GİB Künye Değişim Web Servisi” ile GİB nezdinde gerçekleşen firma/kişi künye bilgilerindeki tüm günlük değişimler, işlem tipleri ile birlikte paylaşılmaktadır.

Mevcut GİB künye sorgulama servisinde Temmuz 2020 tarihi iti-barıyla birden çok şubesi bulunan bir mükellefe ait şube bilgileri ile şubeye ait faaliyet adı ve kodu (NACE) bilgisi de paylaşılmaktadır.

KREDİ SİGORTALARI BİLDİRİM VE PAYLAŞIMI

Kredi sigortası şirketlerinden sigorta yapılan (alıcı) ve sigorta yap-tıran (satıcı) müşteriler bazında limit ve risk bilgilerinin aylık olarak toplanmasını sağlayan bir hizmettir. Ek olarak; ödenmeyen fatura-lara yönelik satıcının sigorta şirketlerine yaptığı tazminat başvuru-ları da paylaşılmaktadır. Kredi sigortası bilgileri ise münferit olarak ekran ve web servis ile sorgulanabilmektedir.

RİSK MERKEZİ MÜŞTERİ RAPORU HİZMETİ

Risk Merkezi Müşteri Raporu Hizmeti ile gerçek ve tüzel kişilerin Risk Merkezi nezdinde konsolide edilen ve Risk Merkezi üyeleri ile paylaşılan kendilerine ait kredi verileriyle ilgili raporları alması sağlanmaktadır. Bu hizmet ile üç farklı bilgi içeriğinde rapor alına-bilmektedir: Kredi Limit, Kredi Risk, Tasfiye Olunacak Alacaklar Raporu

Risk Merkezi üyesi olan banka, finansal kiralama, faktoring, tüketi-ci finansman şirketi, varlık yönetim şirketi, kaynak kuruluş ve diğer üyeler tarafından bildirilen kredi ve tasfiye olunacak alacaklar bilgi-lerinin yer aldığı rapor türü olup detay rapor, özet rapor ve sorunlu krediler olmak üzere üç ayrı rapor türünde alınabilmektedir.

· Çek Raporu

2009 yılından itibaren karşılıksız çekler, karşılıksız işlemi yapıldık-tan sonra ödenen çekler ve ibrazında ödenen çeklere ilişkin rapor-dur. Raporda çek toplam adet, toplam tutar, çeklerin alındığı banka bilgileri ve en son işlem yapılan 50 adet karşılıksız çek ve karşılıksız işlemi yapıldıktan sonra ödenen çek dökümü yer almaktadır.

· Protestolu Senet Raporu

Protestolu senetlere ilişkin bilgilerin yer aldığı rapordur. Bu raporda son beş yıla ait protesto edilmiş senetler banka adı, şube adı, ka-yıt türü (bildiri veya kaldırı), senet tutarı, protestolu senet bildirim tarihi, protestolu senet kaldırı tarihi ve kaldırı nedeni bilgileri yer almaktadır.

KREDİ BAŞVURU TALEPLERİ KABUL/RET BİLDİRİMLERİ Gerçek ve tüzel kişi müşterilerin başvurduğu; konut, otomobil, ih-tiyaç kredisi, kredi kartı, kredili mevduat hesabı ve ticari kredi ta-lepleri ve bu tata-leplerin kabul/ret durumları Risk Merkezi’ne toplu istatistik olarak bildirilmektedir. Bankalardan alınan bu bilgiler, TCMB’nin finans sektörünün gelişimini takip etmesine katkı sağ-lamaktadır.

İÇSEL DERECELENDİRME NOTLARI PAYLAŞIM HİZMETİ İçsel Derecelendirme Sistemi’ne sahip olan Risk Merkezi üyesi ban-kaların, müşteriler için verilen derecelendirme notlarını, derecelen-dirme notu verilen müşterilerin risk sınıflarını, derecelenderecelen-dirme notu verilen müşterilerin not cetvellerini TBB Risk Merkezi’ne bildirdiği ve bu bilgilerin BDDK ile paylaşıldığı sistemdir.

DERECELENDİRME NOTLARI PAYLAŞIM HİZMETİ

BDDK tarafından yetkilendirilen ancak doğrudan tanıma kapsamın-da olmayan kredi derecelendirme kuruluşları tarafınkapsamın-dan, müşteri-ler için verilen derecelendirme notları, derecelendirme notu verilen müşterilerin not cetvelleri, not değişim gerekçeleriyle birlikte JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş. tarafından TBB Risk Merkezi’ne bil-dirilmektedir. Bu bildirim müşterisi olsun veya olmasın tüm Risk Merkezi üyeleri ile toplu olarak paylaşılmaktadır.

BİLGİ GÜNCELLEME UYGULAMALARI HİZMETİ

Risk Merkezi Bilgi Güncelleme Uygulamaları ile üyelerce bildirimi yapılan ve paylaşıma sunulan verilerin düzeltme işlemlerinin bir sonraki bildirim periyodu beklenmeden anlık olarak gerçekleştiril-mesi sağlanmaktadır. Bilgi Güncelleme Uygulamaları hizmetleri kapsamında KRS, KRM, Kredi Sigortası ve KLKR verileri online gün-cellenebilmektedir. 2016 yılında kredi sigortası alıcı ve satıcı bildi-rimlerine ilişkin bilgilerin de uygulama üzerinden yapılabilmesine yönelik çalışmalar tamamlanmıştır.

VERİ VALİDASYON VE YAPTIRIM UYGULAMALARI HİZMETİ Üyelerin veri bildirimlerinin; ürün bazında belirlenen zaman ara-lıklarında ve belirli bir hata oranının altında yapılıp yapılmadığını otomatik olarak kontrol eden, üyelerin aksiyon alması için geri bil-dirim yapan ve hatalı durum tespit edildiğinde Risk Merkezi (RM) Genelgesi’nde belirtilen kurallar çerçevesinde yaptırım uygulayan bir sistemdir.

Bu hizmet sayesinde;

· Hatalı bildirim oranı en aza indirilerek paylaşılan verinin kalitesi artırılmakta,

· Üyelerin veri bildirimlerinin daha kontrollü ve doğru şekilde yap-ması sağlanmakta,

· Ürün bazında farklılaşarak bildirim şekline özel aksiyonlar alına-bilmekte,

· Risk Merkezi’ne bildirilen müşteri verilerinin sağlıklı olması sağ-lanarak müşteri mağduriyeti önlenmektedir.

2021 yılında çalışmalarına başlanan proje ile üyeler tarafından web servis üzerinden yapılan bildirimlere ilişin yaptırım kuralları, yaptı-rım uygulaması üzerinden otomatik şekilde uygulanmaya başlaya-caktır.

RESMİ KURUM VE MÜŞTERİ BİLGİ TALEBİ HİZMETLERİ

Mahkeme, Savcılık, Emniyet Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı, Serma-ye Piyasası Kurulu (SPK), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), İcra Mü-dürlüğü gibi resmi kurumlardan ve müşterilerden gelen yazılara yö-nelik yazışmaların yasal süre içerisinde yapılması, resmi kurumlar tarafından talep edilen raporların doğru ve eksiksiz üretilip, gönde-rime hazır hale getirilmesi faaliyetlerini içermektedir.

ÜYE TALEP YÖNETİM HİZMETLERİ

Üyelerce iletilen formların genelgelere uygun şekilde kontrolünün yapılarak işleme alınması ve kontroller sonrasında üyelerin uygula-malara erişim yapabilmeleri için gerekli yetkilendirmelerin yapılma-sı hizmetlerini kapsamaktadır.

KAMUOYUNA AÇIKLANAN İSTATİSTİKİ BİLGİ HİZMETİ UYGULAMALARI

TBB Risk Merkezi resmi internet sitesi (http://www.riskmerkezi.

org) üzerinden her ay düzenli olarak 19 adet rapor ve 2 adet bülten yayımlanmakta, kamuoyuna sunulmaktadır.

İlgili bülten ve raporlar; TBB Risk Merkezi’ne üyeler tarafından ger-çekleştirilen “Kredi Limit Kredi Risk ve Tasfiye Olunacak Alacaklar (KLKR)”, “Bireysel Nitelikli Kredi ve Kredi Kartları (KRS)”, “Ödenmiş Çek”, “Karşılıksız Çek”, “Protestolu Senet” “Çek Yasağı Kararları” bil-dirimlerini kapsamaktadır.

Bu bülten ve raporlarda; banka dışı finans kuruluşlarını da kapsaya-cak şekilde Türkiye finans sektörü geneline ilişkin müşteri sayıları, toplam kredi ve çek hacimleri, gelişimleri, tahsili gecikmiş alacak, karşılıksız çek ve protestolu senet gibi risklilik göstergeleri rapor-lanmakta, bu bilgiler sektör ve coğrafi kırılımlarda detaylandırıl-maktadır.

ÜYELERE AÇIKLANAN İSTATİSTİKİ BİLGİ HİZMETİ UYGULAMALARI

TBB Risk Merkezi, üyelerinden topladığı verilerden banka dışı finans kuruluşlarını da kapsayacak şekilde Türkiye finans sektörü geneline ilişkin çeşitli rapor ve analizler üreterek üyeleri ile paylaşmaktadır.

Bu paylaşım sadece TBB Risk Merkezi üyelerinin eriştiği ortamlar üzerinden statik olarak gerçekleştirilmektedir.

RESMİ KURUMLARA AÇIKLANAN İSTATİSTİKİ BİLGİ HİZMETİ UYGULAMALARI

TBB Risk Merkezi, üyelerinden topladığı verilerden TCMB, BDDK ve diğer resmi kurumların ihtiyaç duyduğu ve talep ettiği istatistik, rapor, analiz ve verileri üretmekte, düzenli olarak ve/veya talebe istinaden ilgili resmi kurum ile paylaşmaktadır.

MERSİS SORGULAMA HİZMETİ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MER-SİS) kapsamında yer alan firma temsilci bilgileri, ortak bilgileri, ser-maye bilgileri Risk Merkezi (RM) üyeleri ile 2016 yılı sonunda payla-şılmaya başlanmıştır.

Üyeler tarafından “MERSİS no, vergi kimlik numarası veya TCKN”

ile münferit sorgu yapılabilecek olup, sermaye şirketleri, koopera-tifler, şahıs işletmeleri, yabancı şirketlerin Türkiye şubeleri ile der-nek ve vakıflarca kurulan işletmelerine ilişkin bilgiler serviste yer almaktadır.

2018 yılında Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi’nde (ESBİS) yer alan esnaf bilgilerinin üyeler ile MERSİS üzerinden paylaşılmasına ilişkin geliştirmeler yapılmıştır. Ek olarak, MERSİS sorgusu TCKN ile yapıl-dığında, hem MERSİS servisinden hem de ESBİS servisinden sonuç aranarak bilgi paylaşımı zenginleştirilmiştir.

BKM ÜYE İŞYERİ CİRO BİLGİLERİ VE POS İPTAL BİLGİLERİ SORGULAMA HİZMETİ

Bankalararası Kart Merkezi’nden (BKM) üye işyeri cirolarının aylık periyotlarda, kimlik bazında konsolide olarak alınması ve üyeler ta-rafından aşağıdaki bilgi başlıklarının web servis ve web ekran aracı-lığı ile sorgulanması sağlanmıştır.

Sorgulama hizmeti kapsamında, üye işyeri TCKN/VKN, dönem (ay/

yıl), çalışılan banka sayısı, toplam ciro gibi bilgi başlıkları paylaşıl-maktadır.

Bununla birlikte, 03 Ağustos 2021 tarihi itibarıyla uygulamaya alı-nan POS İptal Bilgilerinin Bildirimi Hizmeti ile POS cihazları, banka kartları veya kredi kartlarının amaç dışı kullanımı nedeniyle, Fik-tif İşlem Değerlendirme Komitesi kararları ile POS’ları iptal edilen müşterilerin bankalar tarafından Risk Merkezi’ne bildirilmesine başlanmıştır.

Söz konusu veriler, Üye İşyeri Ciro Bilgileri ve POS İptal Bilgileri Sor-gulama Hizmeti üzerinden üyeler ile paylaşılmaktadır.

RİSK MERKEZİ (RM) UYARI HİZMETİ

Risk Merkezi üyelerinin bildirimlerini gerçekleştirdiği bireysel ve ticari müşterilere ait, farklı kurumlarca çek, senet, kredi sigorta-sı ve ihale yasağı ile ilgili olumsuz bildirimlerin, FTP üzerinden bir uyarı dosyası ile ilgili hizmeti talep eden üyelere iletilmesini sağ-layan üründür. Üyelerce Risk Merkezi’ne bildirilen kredi limit-kre-di risk-tasfiye olunacak alacaklar (KLKR), bireysel nitelikli krelimit-kre-di ve kartı (KRS) veya ticari nitelikli kredi (KRM), banka nezdinde bulu-nan ileri keşide tarihli çek uygulamalarında yer alan müşteriler için uyarı üretilmektedir.

MÜNFERİT SORGULAMA ADET RAPORLAMASI

Münferit sorgu bazında paylaşımın yapıldığı uygulamaları kapsa-maktadır. Üyelerin günlük, aylık ve yıllık olarak yaptıkları münferit sorgulamaların adetleri, üye kullanıcısı bazında özet ve detay ola-rak paylaşılmaktadır. Buna ek olaola-rak, aynı kapsamda Trend Analiz Raporu ve yapılan günlük sorgulardaki değişimlere göre uyarı me-sajları oluşturulup üyeler ile günlük olarak paylaşılmaktadır.

2021 yılında tamamlanan proje ile Münferit Sorgulama Adet Ra-porlaması Hizmeti, Risk Merkezi üyelerinin münferiden yaptıkları tüm sorguların “Özet”, “Detay” ve “Trend Raporları” olmak üzere, 10 farklı rapor şeklinde FTP/DTS yapısıyla, ham veri olarak paylaşıl-ması kapsamında iyileştirmeler yapılmıştır. Bunun yanı sıra rapor-lara yeni alanlar eklenmiştir.

MÜCBİR HAL SORGULAMA

Mücbir hal olarak tanımlanan olaylara maruz kalan müşteriler TBB Risk Merkezi’ne tüm Risk Merkezi üyeleri tarafından aylık olarak bildirilmektedir. Ekran üzerinden münferit olarak sorgulama yapı-labilen bu hizmet kapsamında, FTP aracılığıyla aylık olarak toplu paylaşım yapılmaktadır.

TELEKOM BİLGİLERİ SORGULAMA

Telekomünikasyon şirketlerinden aylık periyotlar halinde, son öde-me tarihi gelöde-mesine rağöde-men borcunu ödeöde-meyen gerçek ve tüzel kişilerin borç bilgileri, gecikme gün sayıları kırılımında alınıp, konso-lide edilerek; tüm Risk Merkezi üyeleri ile web ekran ve web servis aracılığı ile paylaşılmaktadır.

YABANCI PARA KREDİ VE GELİR SORGULAMA

Türkiye’de yerleşik tüzel kişilere kullandırılan döviz kredileri, bu ki-şilerce yurt dışından sağlanan ve bankalarca kullanımına aracılık edilen krediler ile bu kişilerin son üç mali yılına ait döviz gelirlerinin bildirildiği ve paylaşıldığı sistemdir.

Bankaların, faktoring şirketlerinin, finansal kiralama şirketlerinin ve finansman şirketlerinin döviz kredisi kullandırımı, mevcut döviz kredi bakiyesinin değişmesi (geri ödeme, ek kullandırım, kapatıl-ması, bakiye güncellemesi, yasal takibe intikal etmesi) halinde Risk Merkezi’ne web servisle anlık olarak bildirilmektedir.

Yabancı para kredi ve gelir bilgileri ile yatırım teşvik belgesi kapsa-mında kullandırılan kredi bilgileri, bildirimi yapan üyelerin müşterisi olup olmadığına bakılmaksızın münferit olarak ekran ve web servis uygulaması aracılığıyla paylaşılmaktadır.

2019 yılında uygulamaya, yeniden yapılandırılan yabancı para kredi-lerin bildirimi ve paylaşımına ilişkin yeni kapsam kodları eklenmiş;

Sermaye Hareketleri Genelgesi’ne uygun bildirim yapılabilmesini teminen, gelir bildirim servisinde geliştirmeler yapılmıştır.

Ayrıca, 2021 yılında uygulamaya yeni kapsam kodları eklenmiş olup, üyelerin yeni eklenen kapsam kodları ile bildirim yapması sağlan-mıştır.

RİSK MERKEZİ RAPORUNUN E-DEVLET KAPISI ÜZERİNDEN SUNULMASI

TBB Risk Merkezi Raporu Hizmeti, 15 Mart 2019 tarihinden itibaren e-Devlet Kapısı üzerinden sunulmaya başlanmıştır.

Gerçek kişiler ve gerçek kişilerin ticari işletmeleri tarafından rapor başvuruları www.turkiye.gov.tr adresinde yer alan “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” adımından yapılabilmektedir.

Daha önce Çek ve Kredi Limit Borç Bilgileri Raporu olarak iki şekilde sunulan hizmet, 06.05.2021 tarihi itibarıyla hayata geçen projeyle;

KRS ve KRM’de yer alan günlük kredi verilerinin yanı sıra aşağıdaki yeni bilgi başlıklarıyla da zenginleştirilerek tek bir rapor olarak su-nulmaya başlanmıştır.

Kredi Limit ve Borç Bilgileri (bireysel ve ticari krediler ile varlık yöne-tim şirketi kayıtları)

· Bireysel Kredi Başvuru Bilgileri

· İhale Yasaklısı Bilgileri

· Senet Bilgileri

· Çek Bilgileri

· Çek Yasaklısı Bilgileri

Hizmet kapsamında, günde 1, ayda 4, yılda 24 defa olmak üzere ücretsiz rapor alınabilmektedir.

TİCARİ TL RİSK BİLDİRİMİ VE PAYLAŞIMI

Gerçek kişinin ticari işletmesi ve tüzel kişilere kullandırılan ticari ni-telikli kredi bilgilerinin Risk Kodu bazında bildirildiği ve paylaşıldığı sistemdir.

Bankaların, faktoring şirketlerinin, finansal kiralama şirketlerinin ve finansman şirketlerinin ticari nitelikli kredilere ait toplam kullan-dırımı, ödeme tutarları ve bu hareketler sonrası kalan bakiye bilgisi günlük olarak bildirilmektedir.

Ticari Nitelikli TL Risk Paylaşımı, bildirimi yapan üyelerin müşterisi olup olmadığına bakılmaksızın münferit olarak web servis uygula-ması aracılığıyla paylaşılmaktadır. Paylaşımda yalnızca kullandırım tutarı bilgileri yer almaktadır, günlük ödeme hareketleri paylaşıl-mamaktadır.

T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI NEZDİNDE YER ALAN ELEKTRONİK YATIRIM TEŞVİK BELGESİ (e-YTB) BİLGİLERİNİN PAYLAŞIMI

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde yer alan tüzel kişilere ait elektronik yatırım teşvik belgesinde (e-YTB) yer alan; yatırım-cıya, yatırıma, yatırımın yararlanacağı destek unsurlara, yatırımın tutarına, yatırımın finansmanına ve özel şartlara ilişkin bilgiler pay-laşılmaktadır.

Yatırım teşvik belgesi bilgilerinin anlık sorgu ile alınması, matbu formdan elektronik ortama geçilmesi, her sorguda en güncel verile-re ulaşılması ve mükerverile-rer kverile-redi kullandırımların önüne geçilmesini sağlamaktadır.

e-YTB; bankalar, faktoring şirketleri, finansal kiralama şirketleri ve finansman şirketleri ile web ekran ve web servis aracılığıyla

e-YTB; bankalar, faktoring şirketleri, finansal kiralama şirketleri ve finansman şirketleri ile web ekran ve web servis aracılığıyla

Belgede 2021 FAALİYET RAPORU (sayfa 110-116)