• Sonuç bulunamadı

Randevum Dedemle

Belgede Sincap2017-04 (sayfa 24-34)

Randevum

Erkenden uyandım. Zaten horozların “Haydi, artık uyanın, bakın güneş doğdu” dercesine ötüşlerini duyup da uyanmamak mümkün değil. Hızlıca giyindim, yatağımı topladım ve balkona çıktım. Tahminimde yanılmadım, dedem balkonda beni bekliyordu. Hayretle sordum:

- Dede ya, ben erkenden hazırlanıp senden önce buluşma mekânımızda yani balkonda olmak için o kadar acele ettim. Öyle ki horozların ötüşünü duyar duymaz yataktan fırlayıp hazırlandım. Ama ne var ki sen her zamanki gibi benden önce gelmişsin. Bunu nasıl başarıyorsun?

Sözlerim dedemi epey güldürdü. Gülmesine ara verince şöyle dedi:

- Güzel torunum benim. Siz alışmışsınız büyük şehirlerin uyku veren kirli havasına. Temiz havanın insana kattıklarını mucize olarak görüyorsunuz! Hâlbuki havası, suyu, toprağı temiz olan yerlerdeki insanlar alışkındır erken uyanmaya veyahut az uyumaya, az yemeğe.

- Şimdi anladım. Eğer ben de köyde yaşayan biri olsaydım erken uyanmak benim için de zor olmazdı demek. Ben de senin odanın yakınlarındaki horozlar daha erken ötüyor zannetmiştim.

Dedem, bu dediğime, ilkinden daha çok güldü. Bilmiyorum neden ama beni de gülme aldı. El ele çıktık evden. Dedem, ahıra bağladığı eşeğinin zincirini çözdü. Ara ara yularına asıldığı eşeğini bahçeye çıkardı.

Başta, eşeğe yaklaşmaktan ve dokunmaktan çekindim. Galiba biraz korktum. Ama dedemin, eşeğin boynunu okşayışını, hayvanın da ona hoşnut bir şekilde bakışını görünce ben de o tüylere dokunma isteği duydum. Ve tüm cesaretimi toplayıp tıpkı dedem gibi usul usul eşeğin boynunun altını sıvazladım. Bu davranışım hayvanın çok hoşuna gitmiş olmalı ki teşekkür edercesine gözlerimin ta içine baktı.

Yaza n: Mine TAŞD EM İR Çizen : Levent KIRA N ÇAM SAYFASI

i

- Hayvanlar da kendisine iyilik yapıldığında mutlu olur değil mi dede?

- Elbette, benim canım evladım. Kendisine iyilik yaptığın her canlı mutlu olur. Bu ister insan olsun isterse hayvan ya da bitki. Hem bilir misin çoğu hayvan tıpkı insanlar gibi sadakat sahibidir.

- Sadakat ne demek ki?

Ben eşeğin üstünde, dedem önünde yol boyunca sadık olmak, sadakatli olmak konularından konuştuk. Ben bilmediklerimi sordum, dedem de bir bir açıkladı. Hatta bunlarla ilgili çok güzel hikâyeler anlattı. Hikâyelerden birinin en heyecanlı yerinde dedem birden sesini yükseltti:

- Çüüüüş!

Onu hiç kötü söz söylerken ya da küfür ederken duymadığım için çok şaşırdım. Ama gene de bu şaşkınlığımı gizlemeye karar verdim.

Küfür edince annem çok kızıyor. “Çüş” desem kıyameti kopartır herhalde! Dedem bakışlarımdan bende bir gariplik olduğunu hemencecik anladı ve sordu:

- Evladım neden bu kadar garipsedin? Sen bilmez misin ki yürürken durmasını isteyince eşeğe “Çüş” diye bağırılır.

- Nasıl yani? “Çüş” diye eşeğe mi denir?

Dedem, gene gülmeye başladı. Ben, içimden “Neden gülüyor ki?” diye geçirirken o sorumu cevapladı:

- Canımın içi, akıllı torunum benim. Köyde yaşamadığın için bilmemen gayet normal aslında. Buralarda, büyükbaş hayvanları yani sığırları hareket halindeyken durdurmak için “Oha” ya da “Çüş” deriz. Onlar da durur. Şimdi, hayvanı durdurdum çünkü az önce çıktığımız bağda şapkalarımızı unuttuğumuzu fark ettim, iyi ki hemen aklıma geldi. Sen bir koşu gidip şapkaları getir ben de o arada sana şu köşedeki kuyudan buz gibi su çekeyim. Olur mu?

- Olur, dedim ve koşa koşa bağa girdim. Koşarken İstanbul’a döner dönmez oyun oynarken ikide bir “Çüş”, “Oha” vb. diyen arkadaşlarımla dedemden öğrendiğim bu yeni bilgileri paylaşmam gerektiğini düşündüm.

Eminim onlar da çok şaşırıp çok utanacaklar!

Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’nce 21 Mart Dünya Ormancılık Günü etkinlikleri çerçevesinde resim dalındaki yarışmada dereceye giren arkadaşlarımıza

ait resimleri geçen sayımızda yayınlamıştık. Şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren arkadaşlarımızın eserlerini bu sayılarımızda yayınlıyoruz.

3.

İsakcan YILMAZ Hopa Nuri Vatan Anadolu Lisesi

3.

Duygu ÇAKMAKÇI

Yusuf Şehit Salih Hüse yin Paşa Anadolu Lisesi

Zeynep Deniz AKBAŞ Yahya Kaptan İlkokulu

3-A sınıfı / İZMİT

Toprak ALTUN US Akademi 2/A ANKARA Yağmur ALTUN US Akademi 2/A ANKARA BALIK SAYFASI

w

Zeynep Merve Cengiz

Şehit Hamdibey İ lkokulu 1-A Edremit/BALIKESİR

Gülbahar BİRKAN Eskipazar Ortaokulu OF/TRABZON Mustafa KULA Cebesoy İlkokulu 3/B ANKARA

Abdul Samet USLU Eskipazar Ortaokulu

OF/TRABZON

Tarık KESKİH OGM KREŞ

Hira Ecrih DAŞDEMİR OGM KREŞ

Taha IŞIKT 3/B Cebesoy İlkokulu

ANKARA

Cahit SÜRÜCÜ Şehit Arslan Kulaksız

İlkokulu 3-C sınıfı Mamak/ANKARA

Miyase DERE Şehit Arslan Kulaksız

İlkokulu 3-C sınıfı Mamak/ANKARA Meryem DEVECİ 19 Mayıs Fatih İ.Ö.O MALATYA AT SAYFASI

H

FOK SAYFASI

S

Abdullah ÇETİNKAYA Zehra Önder İlkokulu

2-B sınıfı Yenimahalle/ANKARA

Beyza BARIŞ Zehra Önder İlkokulu

2-B sınıfı Yenimahalle/ANKARA

Enes KAYAPINAR Ağa Ceylan İlkokulu

KUŞ SAYFASI

ı

Sudenaz FIRAT

4-F Telsizler İlkokulu ANKARA

OGM

Görele 80. Yıl Anaokulu öğrencileri, Tirebolu Orman İşletme Müdürlüğü’nü ziyaret etti.

Öğretmenleriyle İşletme Müdürlüğümüze gelen minik öğrenciler; İşletme Müdürü, Orman İşletme Şefleri ve çalışanları tarafından karşılandı.

Öğrencilere, orman ve ormanların korunması, hayatımızdaki önemi konularında animasyonlar ve çizgi film gösterimi yapıldı. Teknik personelce bil-gilendirme yapılıp öğrencilerin soruları cevaplan-dırılarak ormanın önemi, hayatımızdaki yeri, or-manı neden korumamız gerektiği ve bu konuda yapılması gerekenler, orman yangınları ve zararları anlatıldı. Ziyarete gelen öğrenciler, İşletme Mü-dürlüğü bahçesinde gün boyu gönüllerince eğlen-di.

Etkinlik anısına fidan dikimi yapılarak öğrencile-re fidan ve tanıtım materyali dağıtıldı.

Rize’nin Çayeli

Belgede Sincap2017-04 (sayfa 24-34)

Benzer Belgeler