• Sonuç bulunamadı

6. ÖNEMLİ GÜNLER

9.41. PUPARNİK

Pursenik yani mısır ekmeği doğranır. Üzerine tereyağı yakılır ve şeker eklenerek yenilir.

9.42. PURSENİK

392

1 kilo mısır unu Aldığı kadar sıcak su 1 çay kaşığı karbonat 1 tatlı kaşığı tuz

390 Prevara (Altıntaş Köyü)/ Izvara çuşka (Naipyusuf Köyü)= ekşimikli biber. Kay. Ki. SŞ:NK 391 Kay. Ki. TA:KK

Malzemelerle hamur kulak memesi kıvamında tutulur. Tepsi yağlanır ve üzerine biraz un serpilir. Üzerine hamur elle yayılır. Hamur bıçakla 8 dilim kesilir, fırına atılır. Üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Piştikten sonra biraz dinlendirilir. Bir kâse yoğurtla beraber doğranarak yenir. Afiyet olsun.

9.43. RATKA KAŞA

393

1 litre su

2 yemek kaşığı mısır unu 1 su bardağı süt

2 yemek kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı tuz

Bayat ekmek

Kaynayan suya mısır unu yavaş yavaş eklenir. Topaç olmaması için sürekli karıştırılır. Biraz kaynadıktan sonra süt eklenir. Tereyağı kavrulur ve tuzla beraber eklenir. Bayat ekmekler doğranır ve üzerine kaşa dökülür. Afiyet olsun.

9.44. RAZANA

394

Hamur için: 3 yumurta

1 çay bardağı sıvıyağ 1 çay bardağı süt 2 yemek kaşığı yoğurt 1 yemek kaşığı sirke Yarım çay kaşığı tuz

İsteğe göre susam, ceviz, fındık, fıstık

393 Ratka kaşa= sulu kaşa. Kay. Ki. EM:AzK 394 Razana= döşeme baklava. Kay. Ki. HK:NK

Üzeri için:

250 gram tereyağı 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ Şerbet için:

6,5 su bardağı şeker 7 su bardağı su

İlk önce şerbet ocağa konur ve piştikten sonra ılımaya bırakılır. Malzemelerin hepsi eklenerek hamur yoğurulur. Hamur 4 eşit parçaya ayrılır. Her parça tekrar 8 eşit parçaya ayrılır. Bu parçalar top top yapılarak tek tek merdane yardımıyla nişasta atılarak açılır. Bunlar 1 karış büyüklüğünde açılarak aralarına nişasta koyularak üst üste dizilir. 8 hamur üst üste gelince hepsi merdaneyle tepsi büyüklüğünde açılır. Açılan hamur tepsiye döşenir. Üzerine isteğe göre susam, ceviz, fındık, fıstık eklendikten sonra tekrar açılan hamur koyulur. 4 parça için aynı işlem tek tek uygulanır. Baklava dilimlenir. Üzerine tereyağı ve sıvıyağ bir tavada biraz pişirilerek dökülür. Baklava fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra baklava ılınınca şerbeti hafif sıcak olarak üzerine dökülür. Şerbeti çektikten sonra yenir. Afiyet olsun.

9.45. SARLİA

395

Hamur için: 3 yumurta

1 çay bardağı sıvıyağ 1 çay bardağı süt 2 yemek kaşığı yoğurt 1 yemek kaşığı sirke Yarım çay kaşığı tuz 395 Sarlia= büzme baklava. Kay. Ki. FÜ:KB

İsteğe göre susam, ceviz, fındık, fıstık Üzeri için:

250 gram tereyağı 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ Şerbet için:

6,5 su bardağı şeker 7 su bardağı su

İlk önce şerbet ocağa konur ve piştikten sonra ılımaya bırakılır. Malzemelerin hepsi eklenerek hamur yoğurulur. Hamur yumruk büyüklüğünde parçalara bölünerek oklava ve nişasta yardımıyla açılır. Açılan yufkalar tek tek yellendirilir. Bütün yufkalar açıldıktan sonra ilk serilen yufka sofraya alınır. İçine isteğe göre ceviz, susam, fındık veya fıstık serpilerek yufka oklavaya dolanır. Dolandıktan sonra yufka elle büzdürülür ve oklava yufkanın içinden çıkarılır. Daha sonra bıçakla dilimlenerek tepsiye dizilir. Her yufka için aynı işlem uygulanır. Üzerine tereyağı ve sıvıyağ bir tavada biraz pişirilerek dökülür. Baklava fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra baklava ılınınca şerbeti hafif sıcak olarak üzerine dökülür. Şerbeti çektikten sonra yenir. Afiyet olsun.

9.46. SIRAÇANA KAŞA

396

1 litre su

6 yemek kaşığı buğday unu 4 yemek kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı tuz

Kaynayan suya un azar azar ilave edilerek karıştırılır. Kısık ateşte içini çeke çeke pişirilir. Daha sonra iyice topak topak olunca tuzu ve yağı eklenir. 5 dakika kavrularak altı kapatılır. Afiyet olsun.

9.47. SİMİDAL

397

1 adet bayat ekmek 4 yemek kaşığı tereyağı

Bayat ekmekler ufalanır. Daha sonra tereyağı büyük tavada yakılır ve üzerine ekmekler dökülerek biraz kavrulur. Afiyet olsun.

9.48. SÜTLÜ BİBER

398

4 kilo süt

Yarım kilo çarliston biber Biraz peynir kırıntısı

1 kilo süt pişirilir. Soğuduktan sonra 5 kiloluk bidona dökülür. 2 gün sonra tekrar 1 kilo süt pişirilir, soğuduktan sonra bidona dökülür. Biberler yıkanır içindeki tohumları temizlenir ve ufak ufak doğranır. Doğranan biberler bidona dökülür. Üzerine peynir kırıntısı eklenir. 2 gün sonra bakılır, eğer bidonun dibinde su varsa bidon hafifçe eğilerek suyu süzülür. Bidonun dolması için tekrar süt ve peynir eklenir. Bidonun ağzı kapatılır. Su saldıkça suyu süzülerek üzerine süt eklenir. Afiyet olsun.

9.49. SÜTLÜ KABAK

399

1 litre süt

2 adet kara kabak 1 su bardağı şeker

Kabaklar küçük küçük doğranır. Tencerenin içine biraz suyla beraber kabaklar kaynatılır. Kabaklar yumuşayınca ezilir ve üzerine süt eklenerek tekrar pişirilir. En son şekeri de eklenerek 5 dakika daha pişirilir. Afiyet olsun.

397 Yunanistan göçmeni olan(Kavaklı, Hasırcıarnavut, Küplü, Azatlı) köylerde yapılmaktadır ve adı simidal/ ismidal olarak geçmektedir. Kay. Ki. EM:AzK

398 Kay. Ki. SŞ:NK 399 Kay. Ki. EM:AzK

9.50. TAPKANA ÇUŞKA

400

4 adet kuru soğan

10 tane kuru kırmızı dolmalık biber 1 yemek kaşığı salça

2 yemek kaşığı sıvıyağ Tuz

Baharat

1 su bardağı bulgur 1 su bardağı pirinç 2 su bardağı su

Dolmalık biberler sıcak suyla haşlanarak bekletilir. Bu sırada soğanlar küçük doğranarak yağda kavrulur. Üzerine salça, tuz, baharat, pirinç, bulgur ve su eklenerek kaynatılır. Biberler temizlenir ve biberlerin içine harç doldurularak tencereye dizilir. Biberler dizilirken doldurulduktan sonra ağızları kapansın dağılmasın diye una batırılır. Hepsi dizilince üzerine çıkacak kadar su, tuz ve biraz sıvıyağ damlatılarak pişirilir. Yanına yoğurt çıkarılarak servis edilir. Afiyet olsun.

9.51. TELEME

401 2 litre süt 4 yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı un

400 Tapkana çuşka= biber dolması Kay. Ki. ŞŞ:NK 401 Kay. Ki. ZG:SuK

Süt pişirilir ve 2 damla peynir mayası damlatılarak kesilmesi beklenir. Süt kesilince içine un, şeker ve yumurtalar koyularak güzelce çırpılıp tepsiye dökülür. Tepsi fırına atılır ve kabarıp pembeleşinceye kadar pişirilir. Afiyet olsun.

9.52. TİRENİSA

402

1 yumurta 1 kâse un

2 yemek kaşığı sıvıyağ 1 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı biber salçası veya 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber Tuz

Unun içine yumurta kırılır. Hamur çimdik çimdik yapılır ve kalburdan elenir. Tencereye su koyulur ve su kaynamaya başlayınca içine tuz atılır, hamurlar içine salınır. Hamurlar yumuşadıktan sonra bir tavada yağla soğan kavrulur. Üzerine salça koyulur tekrar kavrulur. Hazırlanan soğanlar haşlanan hamurların içine dökülür, karıştırılır. 5 dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Afiyet olsun.

Belgede Edirne’de Pomak halk kültürü (sayfa 118-124)

Benzer Belgeler