• Sonuç bulunamadı

2. SEÇMEN DAVRANIŞLARINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER

2.1. Sosyal Etki ve Tutumlar

2.1.4. Propaganda İletişim ve Tutum Değiştirme

Kitle iletişim araçlarının gerek teknolojik açıdan, gerekse çeşitlilik açısında gelişmesi ve çoğalması ile birlikte hepimiz propagandalardan çok hızlı bir şekilde etkileniriz fakat her birey farklı boyutta etkilenmektedir. Alışverişlerimizde alacağımız markayı seçerken, oy verirken bir çok davranışımızda kitle iletişim araçlarından etkilenmekteyiz. Kitle iletişim araçları kadar içeriği de etkileşimin etkili olması için önemlidir. Etkileyici iletişim propagandanın ötesine geçerek tutum ve davranışı değiştirmeyi hedeflemektedir (Kağıtçıbaşı ve Cemalcılar, 2016:179).

Propagandada mesajın etkili olabilmesi için öncelikle kabul edilmesi, kabul edilebilmesi için anlaşılması ve bu sürece kadar gelebilmesi için dikkat/ilgi çekici olması gerekmektedir (Kağıtçıbaşı ve Cemalcılar, 2016:181). Anlaşılamayan mesaj kabul edilmeyecek ve davranışa dönüşmeyecektir. Mesajın dikkat çekmesi ve anlaşılı

27 olması onun kabul edileceği anlamı taşımamaktadır. Mesajın kabul edilebilmesi için anlaşılır olmasının yanında mesajın kaynağı da büyük önem taşımaktadır.

Gönderilen mesaj hedef kitlenin beklenti ve isteklerini karşılıyor mu, ortamın mesajın iletimine uygunluğu ve en önemli unsurlardan birisi de mesajın kendisidir. Siyasal iletişimde mesaj veren yapı planlı ve örgütlü olup belli bir çerçevede hareket etmektedir. İletilen mesajlar belirli bir siyasi kimlik veya yapı tarafından hedef kirleye iletilmektedir (Aziz, 2003:5).

Etkileyici iletişim için mesaj, mesajın kaynağı, iletişim şekli, hedef kitlenin özellikleri ve ortam temel unsurladır (Kağıtçıbaşı ve Cemalcılar, 2016:186).

İletilen mesajın kaynağında bulunması gereken özellikleri inceleyecek olur isek inanırlık, güvenilirlik, saygınlık gibi unsurlar önemlidir. Güvenirlik ve inanırlığın oluşmasında kaynağın alanında uzman olması kaynağın gücünü artıracaktır. Mesajın iletildiği grup mesaj ileten kişide kişisel bir kazanç sezer ise mesajın güvenilililiği ve kabul oranı düşecektir. Beğenilen, takdir gören birisinin ileteceği mesajın kabul görme oranı yüksektir. Siyasal iletişimde alıcıların farklılığı büyük önem taşımaktadır. Hedef kitle farklı grupsal özelliklere sahip olabileceği gibi grup içinde farklı bireysel özelliklere de sahip olabilir. (Aziz, 2003:6)

Kaynak mesajı ilk ileten ana etmen iken kaynak belkide daha öncemli bir unsur mesajın kendisidir. Kişiler zamanla mesajın kaynağını unutabilirken mesajın içeriğini unutma süresi daha uzundur. Rakip parti liderinin konuşmasını dinleyen seçmenler zaman içerisine mesajın kaynağını unuturken mesajın içeriği akılda kalıcı olabilecektir. Kaynak unutulduğunda mesaj anlaşılır ve kabul edilebilir türden ise seçmeni etkileme oranı rakip parti liderinden gelmiş olsada etkisi yüksek olabilecektir (Kağıtçıbaşı ve Cemalcılar, 2016:192).

İletişimin özellikleri görüş farkının yansıtması, tek-çift yönlü olması, duygusal- mantıksal olması, mesajın iletilme zamanı ve tekrar sayısı iletişimde temel unsurlardır. Propagandanın etkin olmasında mesajın içeriği büyük öneme sahiptir. İletişim tek yada çift yönlü özelliği bakımından tek yönlü iletişimde karşıt görüşe yer verilmek ve mesaj direk iletilirken çift yönlü iletişime ise karşı görüşten de söz edilir. Burada karşımıza çıkan soru propagandada propagandacı sadece kendi görüşünü mü sunmalı yok karşıt

28 görüşü de propagandasında yer vermeli midir? Dinleyicilerin zeka ve eğitim seviyesi yükseldikçe çift yönlü iletişimin etkisi de aynı oranda artmaktadır (Kağıtçıbaşı ve Cemalcılar, 2016:197). Tersi yönde eğitim ve bilgi seviyesi düşük ise karşıdaki kitlenin kafasını bulandırmamak için tek yönlü iletişimd aha etkili olacaktır.

Yapılan araştırmaların çoğunda çift yönlü iletişimin daha etkili olduğu ileri sürülmüştür. Karşıt görüşe yer verilen bir mesaj propaganda havasında olmayacağından daha etkileyici ve inandırıcı olacaktır (Kağıtçıbaşı ve Cemalcılar, 2016:197). Tek yönlü mü çift yönlü mü iletişim tekniğinin kullanılacağının seçiminde hedef kitlenin özellikleri, kaynağın özellikleri ve mesajın içeriği gibi kriterlerin tamamına dikkat etmek ve buna göre doğru tekniği seçmek gerekmektedir.

Kağıtçıbaşı tek yönlü ve çift yönlü iletişimin hangi durumlarda seçilmesi gerektiğini şu şekilde anlatmaktadır.

Çift Yönlü İletişimin etkili olacağı dinleyici grupları

Tek Yönlü İletişimin etkileyici olacağı dinleyici grupları

 Eğitim, bilgi, zeka seviyesi yüksek

 Eğitim, bilgi, zeka seviyesi düşük

 Görüş farklılığı var ise  Görüş birliği var ise

 Konu biliniyor ve anlaşılır ise  Konu karmaşık ve iyi bilinmiyorsa

 Rakip düşünceleri biliniyor ise  Rakip düşünceleri bilinmiyor ise  Rakiplerin propagandasından

etkilenme durumu da var ise

 Rakip görüşleri öğrenme dinleme şansı olmayacaksa

Tablo 3: Hangi durumlarda hangi iletişimin tercih edilmesi gerektiği (Kağıtçıbaşı ve Cemalcılar, 2016:200)

Aynı zamanda mesajın etkinliği için tekrar sayısı da önemlidir. Tekrar sayısı bıktırıcı sayıda çok olmaması gerektiği gibi unutulacak düzeyde de tekrardan yoksun olmamalıdır.

Hedef kitlenin özelliklerine baktığımızda bağlılık, kendine güven, grup içi saygınlık, zeka ve eğitim seviyeleri, cinsiyet farkı, yaş farklılıkları, mesaja olan ilgi, grup aktörlerinin (kanaat önderleri) saygınlığı gibi faktörler etkilidir.

29 Mesajın, propagandanın etkin olabilmesi için hedef kitleyi iyi tanımak ve tanımlamak gereklidir. Hedef kitleyi tanımlamadığınızda mesajınızın etkinlik derecesini ölçemeyeceğiniz gibi ters tepki olup olmadığını da öngöremezsiniz.

Hedef kitlede mesajın etkili olabilmesi için hedef kitle mesajın kendisine propaganda olarak yönetilmediğine inanmalı ve kendini bir propaganda malzemesi olarak görmemelidir. Dinleyicilerin tutumlarına bağlılığı da propagandanın kabulünde etkidir. Dinleyiciler ile ileri sürülen tutumlar arasındaki fark propagandanın etkinliğinde belirleyici rol alacak unsurlardandır. Özellikle dinleyicilerin propaganda hakkında, rakip görüşler hakkında bilgi düzeyi ile dinleyicilerin eğitim seviyeleri mesajın etkili olabilmesinde belirleyici unsurlardandır (Kağıtçıbaşı ve Cemalcılar, 2016:206).

Dinleyicilerde kendine güven düzeyi yüksek ise faklı bir görüşe ikna etmek güç olurken kendine güven düzeyi düşük ise ikna edilme düzeyi daha yüksektir. Dinleyicilerin eğitim düzeylerinin de mesajın kabul edilip davranışı değiştirmesinde etkili bir faktördür. Öğrenim düzeyi ve cinsiyet mesajdan etkilenme de önemli durumlardır.

Yapılan birçok araştırma kadınların erkeklere oranla daha çabuk ikna edildiğini göstermiştir. Kağıtçıbaşı bu tür testlerin daha çok erkelerin ilgisini çeken ve bilgi sahibi oldukları arabalar, futbol gibi konular üzerinde yapıldığından kadınların daha çabuk etkilendiği tezinin cinsiyet değil bilgi düzeyinden kaynaklandığını ileri sürmüştür. Eğitim ve konu hakkında bilgi düzeyi de aynı şekilde mesajın etkinliğinde ana faktörlerden birisi olması Kağıtçıbaşı’nın bu tezini desteklemektedir.

Konu hakkında bilgi düzeyi yükseldikçe ikna etmek zorlaşacak bilgi düzeyi düşük ise ikna etmek kolaylaşacaktır. Yapılan araştırmalarda kadınların siyasette ilgi düzeyi erkeklerden daha düşüktür. Bu doğrultuda siyasi propagandalarda erkekleri etkilemek kadınlara oranla daha zordur.