• Sonuç bulunamadı

Promosyon Ürünleri, Numune ve Eşantiyonların KDV Karşındaki Durumu

Belgede 602 DİĞER GELİRLER 30.000 (sayfa 29-32)

191 İNDİRİLECEK KDV (160X0,18=) 28,8

4. İSKONTOLARIN KDV KARŞISINDAKİ DURUMU 1 Ciro Primlerinin KDV Karşısındaki Durumu

4.3. Promosyon Ürünleri, Numune ve Eşantiyonların KDV Karşındaki Durumu

İşletmelerin promosyon adı altında bayilerine ürettikleri malın yanında başka bir malı bedelsiz olarak vermeleri halinde KDV hesaplanmayacaktır (Teke, 2006). Bir malın yanında ayrıca bir bedel tahsil edilmeksizin başka bir malın verilmesi veya numune ya da eşantiyon mallar verilmesi şeklin-de ortaya çıkan teslimler ile gazete, şeklin-dergi vb. yayın faaliyetinşeklin-de bulunan kuruluşların, bu yayınlarının tirajını artırmak amacıyla düzenledikleri pro-mosyon kampanyalarının katma değer vergisi karşısındaki durumu 50 seri no.lu KDV Genel Tebliği ile aşağıdaki gibi açıklanmıştır.

4.3.1. Promosyon Ürünleri

Ticari hayatta, ticareti yapılan mallara olan talebin artırılması amacıyla, bir takım pazarlama teknikleri geliştirilmekte, satışı yapılan malın yanında başka bir malın ayrıca bir bedel alınmaksızın verilmesi de sıkça karşıla-şılan bir pazarlama tekniği olarak ortaya çıkmaktadır. Bir malın tasarruf hakkının malik veya adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devri olarak tanımlanan teslim hükümleri çerçevesinde ticari bir işletmenin yaptığı bedelsiz teslimler de katma değer vergisine konu olmak-tadır.

Ancak, firmaların iktisadi faaliyetini genişletme, emsal işletmelerle re-kabet edebilme, üretim veya satışını yaptıkları mallara olan talebi koruma veya artırma amacıyla bir malın yanında başka bir mal verilmesi şeklin-de gerçekleşen işlemlerşeklin-de, promosyon ürünü açısından bir beşeklin-delsiz teslim söz konusu olmamaktadır. Zira firmanın genişleyen faaliyetiyle bağlantılı olarak işletmede yaratılan katma değer artmaktadır. Nitekim piyasadan sa-tın alınan veya ithal edilen malların promosyon ürünü olarak müşterilere verilmesi, mükellefler açısından pazarlama gideri niteliğini taşımakta ve

bu malların alış bedelleri Gelir Vergisi Kanununun 40’ıncı maddesinin 1 numaralı bendine göre gider olarak kaydedilebilmektedir.

Dolayısıyla, firmanın yarattığı katma değer içerisinde vergilenen pro-mosyon mallarının müşterilere verilmesi sırasında katma değer vergisi he-saplanmasına gerek bulunmamakta ve bu ürünler için yüklenilen katma de-ğer vergisinin ise prensip olarak indirim konusu yapılması gerekmektedir.

Örnek 1: (A) gazetecilik firması; periyodik dönemler halinde veya her gün gazetenin yanında ek olarak bir dergi vermektedir. Gazetenin satışını artırmak amacıyla ve ayrıca bir bedel alınmaksızın verilen bu dergi, işlet-mede yaratılan katma değerin bir unsuru niteliğinde olduğundan tesliminde ayrıca katma değer vergisi hesaplanmayacaktır. Gazete ve derginin teslimi aynı oranda katma değer vergisine tabi olduğundan, dergi için yüklenilen verginin tamamı indirim konusu yapılacaktır.

Gazete ve promosyon ürün tesliminin farklı oranda katma değer vergi-sine tabi olması halinde ise örneğin gazete ile birlikte verilen promosyon ürünün genel oranda (%18) katma değer vergisi yükleniminin olduğu du-rumlarda, aradaki farkın indirim KDV olarak değil, gider olarak dikkate alınması gerekir.

Örnek 2: Bir deterjan firması, imal ederek satışını yaptığı ürünlere olan talebi artırmak amacıyla 4 kg. deterjan alan müşterisine, ayrıca bir bedel almaksızın 1 kg. daha deterjan vermek suretiyle bir kampanya düzenlemiş-tir. Bu işlemde satışı yapılan mal 4 kg. değil 5 kg. deterjandır. Dolayısıyla, satışı yapılan malın teslim bedeli üzerinden katma değer vergisi hesaplan-ması, yüklenilen katma değer vergisinin tamamının indirim konusu yapıl-ması gerekmektedir.

4.2.2. Eşantiyon veya Numune Mallar Verilmesi

Ticari hayatta eşantiyon olarak adlandırılan ürünler, her ne kadar işlet-mede tüketilmemekte ise de ayni pazarlama gideri niteliğinde olduğundan, bu ürünlerin müşterilere ayrıca bir bedel alınmaksızın teslimi katma değer vergisi hesaplanmasını gerektirmemektedir.

Diğer taraftan, firmalar halen satışını yaptıkları veya piyasaya yeni çı-kardıkları bir ürünün tanıtımını sağlamak amacıyla numune mallar üret-mekte ve bu malları da ayrıca bir bedel tahsil etmeksizin verüret-mektedir. Ana

malın bütün, özelliklerini taşımakla birlikte, satışa konu edilemeyecek bir miktarla sınırlı olan ve üzerinde “Numunedir, parayla satılmaz, vb.” ibare-leri taşıyan bu mallar da, işletmede tüketilmemekle birlikte ayni pazarlama gideri özelliğini taşıdığından, bu malların bedel alınmaksızın teslimi de eşantiyonlarda olduğu gibi katma değer vergisi hesaplanmasını gerektir-memektedir.

Bu açıklamalar çerçevesinde gerek numune, gerekse eşantiyon adı al-tında teslim edilen malların;

— Ticari teamüllere uygun nitelikte ve miktarda olması,

— Ayrıca bir satışa konu olmayacak şekilde verilmesi,

halinde katma değer vergisi hesaplanmayacaktır. Bu şartlara ilaveten, numune malların firmanın unvanı ve para ile satılmayacağını belirten bir şerhi taşıması gerekmektedir. İşletmenin iktisadi faaliyetini yaygınlaştır-maya ve tanıtyaygınlaştır-maya yönelik olarak verilen bu mallar için yüklenilen vergi-ler, genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılacaktır.

Örnek 1: Şampuan imalatı ile uğraşan (A) firması, satışını yaptığı şam-puanlar bir kere kullanmaya mahsus miktarlarda poşetleyerek, tüketicile-rin posta kutularına koymak suretiyle dağıtmıştır. Ayrı bir satışa konu ol-mayacak şekilde tüketiciye yönelik ve reklâm gideri mahiyetinde verilen, ayrıca ambalajında numune olduğu belirtilen bu şampuanlar için katma değer vergisi hesaplanması söz konusu olmayacak, bu ürünlere ilişkin yük-lenilen katma değer vergisi ise indirim konusu yapılacaktır.

Örnek 2: Bir ilaç firması, piyasaya yeni çıkaracağı bir ilacın tanıtımını sağlamak amacıyla doktorlara, üzerinde “Numunedir Satılamaz.” ibaresi bulunan ilaçları numune olarak vermektedir. İlaç firmasının bu ilaçlar için katma değer vergisi hesaplaması söz konusu olmayacaktır. Yüklenilen kat-ma değer vergisi ise indirim konusu yapılacaktır. Esasen ticari hayatta ye-rini bulan promosyonlar ile işletme açısından ayni pazarlama gideri niteli-ğinde olan eşantiyon ve numunelerin; bedel tahsil edilmeksizin müşterilere verilmesi işlemi katma değer vergisine tabi olmamakla birlikte, bu ürünleri bedelsiz olarak alan kişi ve kuruluşların, söz konusu malları gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi olarak ticarî bir işleme konu etmeleri ha-linde, bu teslim işleminin katma değer vergisine tabi olacağı ve malın ait olduğu oran üzerinden vergi hesaplanması gerekeceği açıktır.

5. YURT DIŞI BAĞLANTILI İŞLEMLERDE KDV UYGULAMASI

Belgede 602 DİĞER GELİRLER 30.000 (sayfa 29-32)

Benzer Belgeler