• Sonuç bulunamadı

PROJENİN İNŞAAT VE İŞLETME AŞAMASINDA ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

MESAFEYE GÖRE GÜRÜLTÜ DAĞILIMI

3. PROJENİN İNŞAAT VE İŞLETME AŞAMASINDA ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

56

3. PROJENİN İNŞAAT VE İŞLETME AŞAMASINDA ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

1.Sıvı Atıklar 1.1.İnşaat Aşaması;

1.1.1.Evsel Nitelikli Sıvı Atıklar

İnşaat aşamasında işçinin kullanacağı suyun aynı oranda geri döneceği düşünülürse inşaat aşamasında oluşacak evsel nitelikli atık su miktarı 2,16 m3/gün’dür.

İnşaat aşamasında oluşacak atık sular fosseptik çukurunda biriktirilecektir. Fosseptikte biriktirilen evsel nitelikli atıksular belirli periyotlarda vidanjör yardımı ile çekilerek bertaraf edilecektir.

1.1.1.Tozumayı Önlemek Amaçlı Kullanılan Sudan Oluşacak Sıvı Atıklar

Proje kapsamında, inşaat aşamasında kazı esnasında oluşabilecek tozu giderebilmek için mevsim şartlarına göre spreyleme yapılacaktır. Spreyleme yapılan su buharlaşma yoluşla atmosfere karışacak ve atıksu oluşmayacaktır.

1.2.İşletme Aşaması;

1.2.1.Evsel Nitelikli Sıvı Atıklar

İşletme aşamasında kullanılacak suyun aynı oranda geri döndüğü düşünülürse evsel nitelikli atık su miktarı 0,65 m3/gün olacaktır. İşletme aşamasında oluşacak evsel nitelikli atıksular EOSB’ye ait Atıksu Arıtma Tesisine gönderilecektir.

1.2.2.Proses Kaynaklı Sıvı Atıklar

Tesiste proses kaynaklı endüstriyel atıksu oluşmamaktadır.

1.2.3.Temizlikten Kaynaklı Sıvı Atıklar

Fotovoltaik güneş enerjisi santrallerinde, yıl içinde hava koşulları ve tozlanma durumu dikkate alınarak PV yüzey temizliği için kullanılan günlük 1 ton su buharlaşacağından dolayı atıksu oluşturmayacaktır.

2.Katı Atıklar 2.1.İnşaat Aşaması;

2.1.1.Evsel Nitelikli Katı Atıklar

İnşaatta 11,2 kg/gün olarak oluşacak evsel nitelikteki katı atıklar, işletme içerisinde çeşitli noktalara yerleştirilen ağzı kapalı çöp bidonlarında toplanacak ve belirli periyodlarda OSB’nin katı atık toplama araçları tarafından düzenli olarak alınarak bertaraf edilecektir.

57 2.1.2.Ambalaj Atıkları

Tesisin inşaat aşamasında oluşacak ambalaj atıkları yiyecek ve içecek ambalajları, temizlik ürünleri vb. ambalajlarının atıkları şeklinde olacaktır. Bahsi geçen ambalaj atıklarının miktarı evsel nitelikli atıkların % 12,5’i kadar olacaktır. 1,4 kg/gün olarak oluşacak bu ambalaj atıkları OSB’ ye verilerek bertaraf edilecektir

2.1.3.Hafriyat Atığı

Arazi tasfiye çalışmalarında hafriyat atığı oluşması beklenmemektedir. Sadece kapalı alanların temel çalışmalarında hafriyat atığı oluşması beklenmektedir, miktarı 600 ton’dur.

Kazı çalışmalarında çıkan hafriyat inşaat alanlarında dolgu ve eğim düzeltilmesi şeklinde kullanılacaktır. Dolgudan artan malzemeler alan üzerine tesviye edilecektir. Alan dışına hafriyat malzemesi atılmayacaktır.

2.1.İşletme Aşaması;

2.1.1.Evsel Nitelikli Katı Atıklar

Tesisin işletme aşamasında çalışanlardan kaynaklanacak evsel nitelikli katı atıklar, mutfak ve büro atıklarıdır. 3,36 kg/gün olarak oluşacak evsel nitelikteki katı atıklar, işletme içerisinde çeşitli noktalara yerleştirilen ağzı kapalı çöp bidonlarında toplanacak ve belirli periyodlarda OSB’nin katı atık toplama araçları tarafından düzenli olarak alınarak bertaraf edilecektir.

2.1.2.Ambalaj Atıkları

Proje konusu faaliyette işletme aşamaları sırasında oluşması muhtemel ambalaj atıkları yiyecek ve içecek ambalajları, kırtasiye işlemleri neticesinde oluşacak ambalaj atıkları, tesiste yapılacak temizlik işlemleri neticesinde temizlik ürünleri vb. ambalajlarının atıkları şeklinde olacaktır. Bahsi geçen ambalaj atıklarının miktarı evsel nitelikli atıkların % 12,5’i kadar olacaktır.

0,42 kg/gün olarak oluşacak bu ambalaj atıkları OSB’ ye verilerek bertaraf edilecektir.

3.Atık Yağlar 3.1.İnşaat Aşaması;

3.1.1Endüstriyel Atık Yağ

İnşaat için kullanılan araçların yağ değişimleri ve bakımları yetkili servislerde yapılacaktır.

Kullanılan makinaların bakımları ise yetkili bakım firmaları tarafından yapılacaktır. İnşaat esnasında atık yağ oluşmayacaktır.

3.1.2. Bitkisel Atık Yağ

İnşaat aşamasında yemek ihtiyacı yemek firması ile karşılanacaktır. Bu nedenle bitkisel atık yağ oluşumu söz konusu olmayacaktır.

58 3.2.İşletme Aşaması;

3.2.1.Endüstriyel Atık Yağ

Tesiste, kuru tip trafo kullanılacaktır. Bu tip trafolarda atık yağ oluşumu söz konusu değildir. Bu nedenle faaliyet amaçlı herhangi bir atık yağ oluşumu beklenmemektedir. İşletmeye hizmet verecek araçların bakım-onarımı, yağ ve filtre değişimi bakım istasyonlarında yaptırılacaktır.

3.2.2. Bitkisel Atık Yağ

Tesiste yemek ihtiyacı yemek firması ile karşılanacaktır. Bu nedenle bitkisel atık yağ oluşumu söz konusu olmayacaktır.

4.Atık Pil ve Akümülatörler

Atık piller inşaat aşamasında ve işletme bünyesinde sürekli bir oluşum göstermemektedir.

Ancak zaman içerisinde atık çıkışı oluşacaktır. Bu atık diğer atıklardan ayrı olarak toplanarak Taşınabilir Pil Üreticileri Ve İthalatçıları Derneği (TAP) ne veya toplama noktalarına teslim edilecektir.

Tesiste inşaat ve işletme aşamasında kullanılacak olan araçların bakım ve onarımları yetkili servis tarafından yapılacaktır.

5.Tıbbi Atıklar

Tesiste inşaat ve işletme aşamasında revir bulunmayacaktır. Bu nedenle tesiste tıbbi atık oluşmayacaktır. Sağlık ile ilgili problemlerde en yakın sağlık kuruluşundan faydalanılacaktır.

6.Tehlikeli Atıklar 6.1.İnşaat Aşaması;

15 01 10 kod kapsamında boya, tiner, vernik vb ürünlerin bulunduğu ambalajlar (kutular) kontamine olmuş ambalajlar olacaktır. Bu atıklar lisanslı bertaraf tesislerine gönderilerek bertaraf edilecektir.

15 02 02 kod kapsamında oluşan kontamine üstüpüler, bezler, giysiler oluşacaktır. İnşaat aşamasında bakım, temizlik vb. işlemler sonucu oluşacak kontamine üstüpü vb. atıklar diğer atıklardan ayrı toplanması ve atık sahasında geçici depolandıktan sonra “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak lisanslı bertaraf tesislerine gönderilerek bertarafı sağlanacaktır.

6.2.İşletme Aşaması;

20 01 21 kod kapsamında oluşan atıklar lambalardan ve elektronik aksamlı makinelerden atık çıkışı kaynaklanacak Flüoresan lambalar ve diğer cıva içeren atıklar oluşacaktır, miktarının 1

59

kg/yıl olması düşünülmektedir. Bu atıklar, atık deposunda belirlenmiş alanında toplanıp, bertarafı lisanslı firmaya gönderilerek yapılacaktır.

7.Gürültü

7.1.İnşaat Aşaması;

İşletmenin inşaat aşamasında kullanılacak olan iş makinelerinden kaynaklanacak gürültü oluşumu söz konusu olacaktır. İnşaat aşamasında tüm makinelerin aynı anda çalışması durumunda oluşacak gürültü düzeyi 13,87 dBA olarak bulunmuştur. Ancak, sahada yapılacak çalışmalarda iş makinelerinin hepsinin aynı anda ve aynı yerde çalışmaları çok nadir durumlarda söz konusu olacaktır. Bu kapsamda proje alanında oluşacak gürültü, hesaplanan değerden daha düşük olacaktır.

Yine de gürültü konusunda gerekli tüm tedbirler alınarak inşaat aşamasında oluşacak gürültü değerinin ilgili yönetmelikte belirtilen sınır değerleri aşmamasına dikkat edilecektir.

7.2.İşletme Aşaması;

Güneş santralleri, gün ışınlarını (fotonları) doğrudan elektriğe çevirdiklerinden, işletme sırasında herhangi bir gürültü oluşumu söz konusu değildir. Ancak yine de tesiste 04.06.2010 Tarihli 27601 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak Yürürlüğe giren Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” nin 22. Maddesi hükümlerine uyulacaktır.

8.Emisyonlar 8.1.İnşaat Aşaması;

8.1.1 Toz Emisyonu

Planlanan projenin hayata geçirilmesi ile toplam 600 ton hafriyat atığı oluşacaktır. Tesis inşaat aşamasında hafriyat gerçekleştirilirken partikül madde (PM10) oluşumu söz konusu olacaktır.

Hafriyat işlemlerinin 10 gün sürmesi planlanmaktadır. Hafriyat toprağı tesis alanı içerisinde dolgu malzemesi olarak kullanılacaktır. Dolayısıyla tozuma, sökme,yükleme, taşıma ve boşaltma işlemlerinden kaynaklanmaktadır.

Tesiste hafriyat aşamasında oluşması düşünülen partikül madde kütlesel debisi yukarıda yapılan hesaplamalar neticesinde 0,375 kg/saat olarak bulunmuştur. Sonuç 1 kg/saat’ in altında olduğundan modelleme yapılmayıp gerekli önlemler alınacaktır.

8.1.2. Gaz Emisyonu

İnşaat aşamasında kullanılacak olan iş makineleri ve nakliye araçlarında yakıt olarak motorin kullanılması planlanmaktadır. Bu makinelerin çalışması sırasında geçici bir süre egzoz

60 emisyonu oluşacaktır.

Sahada araçlardan kaynaklanacak gaz emisyon değerleri 06.06.2008 tarih ve 26898 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği” (05.05.2009 tarih ve 27219 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren

“Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”) hükümlerinde belirtilen sınır değerin altında kalmaktadır.

8.2.İşletme Aşaması;

Güneş enerjisi sistemleri çevreye zararlı gazlar vermeyen, tükenmeyen bir enerji türüdür.

Çevreye zarar vermediği, tükenmeyen ve çok ucuz bir enerji kaynağı olduğu için güneş panelleri hergün artan bir yaygınlıkta kullanılmaktadır. Dolayısıyla proje kapsamında hava kirliliğine neden olabilecek bir faktör bulunmamaktadır.

Faaliyet sahibi, 2872 sayılı Çevre Kanununa ve bu kanuna istinaden yürürlükte olan ve yürürlüğe girecek olan tüm mevzuatlara ve bütün mer’i mevzuatlara uyulacağını taahhüt etmektedir.

Firmaya ait Taahhütname, Vekaletname, Dekont ve Yer Tespit Dilekçesi Ek-2 1.k.’ de verilmiştir.

Üretim sürecinde tesisin toplam kapasitesinde değişiklik veya artış olması durumunda proje tanıtım dosyası yenilenip Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurulacaktır.

Tesis yetkilisi işletme süreci boyunca aşağıda sıralanan kanun ve yönetmeliklere uyacağını beyan ve taahhüt etmiştir.

 4857 sayılı İş Kanunu, 6831 sayılı Orman Kanunu, 4342 sayılı Mera Kanunu

 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5491 sayılı Çevre Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun

 Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği (25 Kasım 2014 tarihli ve 29186 sayılı RG)

 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve Yönetmeliği (04.04.1971 tarih ve 13799 sayılı RG)

 Yapı İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği (05.10.2013 tarih ve 28786 sayılı RG)

 Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği 04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı Resmi Gazete ile 27.04.2011 tarih ve 27917 sayılı RG’ de yapılan değişiklikler, 18.11.2015 tarih ve 29536 sayılı RG’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik)

 Atık Yönetimi Yönetmeliği (02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı RG)

 Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği (18.03.2004 tarih ve 25406 sayılı RG)

61

 Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği (03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı RG,10.11.2012 tarih ve 28463 sayılı RG,20.12.2014 tarih ve 29211 sayılı RG’ de yapılan değişiklikler)

 Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği (06.06.2008 tarih ve 26898 sayılı RG)

 Koku Oluşturan Emisyonların Kontrolü Hakkında Yönetmelik (19.07.2013 tarih ve 28712 Sayılı RG)

 Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler (31.12.2004 tarih ve 25687 sayılı RG)(Yönetmelikte 13 Şubat 2008 tarih ve 26786 sayılı Resmi Gazete’ de ve 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı RG’ de yapılan değişiklikler)

 Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği(17.05.2005 tarih ve 25818 sayılı RG)

 Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği (24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı RG)

 Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği ve yönetmelikte yapılan değişiklikler (30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı RG) (31.07.2009 tarih ve 27305 sayılı RG ve 30.03.2010 tarih ve 27537

 Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği (22.07.2005 tarih ve 25883 sayılı RG ve 03.12.2011 tarih ve 28131 sayılı RG ile değişik, 05.11.2013 tarih ve 28131 sayılı Resmi Gazetede)

 Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik (08.06. 2010 Tarih ve 27605 Sayılı RG ve 14.06.2012 tarih ve 28323 sayılı RG ile yapılan değişiklik)

 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeliği (03.05.2007 tarih ve 26511 sayılı RG)

 Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği (25.11.2006 tarih ve 26357 sayılı RG) (30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı RG ile değişiklik) (11.03.2015 tarih ve 29292 sayılı RG ile değişiklik)

 Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği(04.04.2009tarih ve27190 RG)

 Tehlikeli Maddelerin ve Müstahzarların Sınıflandırılması Ambalajlanması ve Etiketlenmesi

62

Hakkında Yönetmelik (26.12.2008 tarih ve 27092 sayılı Resmi Gazete)

 Kimyasalların Envanteri ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik (26.12.2008 tarih ve 27092 sayılı Resmi Gazete)

 Bazı Tehlikeli Maddelerin Müstahzarların ve Eşyaların Üretimine Piyasaya Arzına ve Kullanımına İlişkin Kısıtlamalar Hakkında Yönetmelik (26.12.2008 tarih ve 27092 sayılı Resmi Gazete)

 Karayolları Trafik Yönetmeliği(31.12.2004 tarih ve 25687 Resmi Gazete)

 Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği (17.06.2011 tarih 27967 RG)

 Çevre İzin ve Lisan Yönetmeliği (10.09.2014 tarih ve 29115 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 01.11.2014 tarihinde yürürlüğe giren)

 Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik (12.06.2002 tarih ve 2004/4390 sayılı Resmi Gazete )(27.11.2007 tarih ve 26735 sayılı RG)

63

NOTLAR ve KAYNAKLAR

 “Su Temini ve Çevre Sağılığı”, Doç. Dr. Mehmet Karpuzcu, İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Müh. Bölümü, 1985

 “Katı Atıklar Ders Notları”, Prof. Dr. Ertuğrul ERDİN, DEÜ Mühendislik Fakültesi, 2000

 T.C. Çevre Bakanlığı, ‘Eskişehir İli Çevre Durum Raporu’’, Ankara

 T.C. Çevre Bakanlığı, ‘’İl Çevre Sorunları ve Öncelikleri Envanteri, 1995, Ankara

 MTA, “Eskişehir Jeolojisi’’, TMMOB Jeoloji Müh. Odası Kütüphanesi, Ankara

 Davis, P.H. 1965-1988, ‘’Flora of Turkey and East Aegean Islands’’, V.1-10, University Press, Edinbourgh.

 Ekim, T. Koyuncu, M. Erik, S. İlalan, R. 1989, ‘’Türkiye’nin Tehlike Altındaki Nadir ve Endemik Bitki Türleri’’, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Yayını, Ankara

 Kiziroğlu, İ.1989, ’’Türkiye Kuşları’’, Orman Gen. Müd. Ankara

 Seçmen, Ö. Gemici, Y. Görk, G. Bekat, L.ve Leblebici, E. 1995, ‘’Tohumlu Bitkiler Sistematiği’’ Ege Üniversitesi - Fen Fak. Kitaplar Serisi No.116, İzmir

 www.deprem.gov.tr

 www.kgm.gov.tr

64 EKLER

Ek-1 TesisKoordinatları,

Ek-2 1.a.1/25.000 Ölçekli Topografik Harita 1.b. Jeolojik Harita

1.c. 1/1000 ve 1/5000 Ölçekli Mer’ i İmar Planı ve Notları 1.ç. Aplikasyon Krokisi

1.d. Deprem Haritası 1.e. Yer Bulduru Haritası

1.f. Vaziyet Yerleşim Planı 1.g. Proje Alanı Fotoğrafları

1.h. OSB’den alınan kiralanmasına dair yazı ve Tapu 1.ı. OSB Görüş Yazısı

1.j. Sızdırmaz Fosseptik Planı 1.k. Dekont ve Yer Tespit Dilekçesi

Benzer Belgeler