• Sonuç bulunamadı

3-) PROJENİN İNŞAAT VE İŞLETME AŞAMASINDA ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

Proje konusu faaliyet kapsamında planlanan üretim faaliyetlerinden kaynaklanabilecek atıklar ve bu atıklarla ilgili olarak yapılacak işlemler ile ilgili bilgiler aşağıda verilmiştir. Proje konusu faaliyet kapsamında; arazinin hazırlanması ve inşaat işlemleri gerçekleştirilmeyecektir. Söz konusu faaliyete ilişkin tesiste oluşacak katı, sıvı ve gaz atıkların kaynakları ve muhtemel miktarları ayrı ayrı aşağıda verilmiştir.

Katı Atıklar:

Proje konusu faaliyet tam kapasite ile işletmeye alındığında, tesiste oluşacak katı atıklar, kaynakları esas alınarak evsel ve proses kaynaklı katı atıklar olarak iki ayrı başlık altında aşağıda verilmiştir.

Evsel Kaynaklı Katı Atıklar:

Tesiste çalışacak 10 personelin günlük faaliyetleri sonucu evsel nitelikli katı atık meydana gelecektir. Söz konusu atık miktarının, kişi başına günlük 1,34 kg katı atık (DİE, Çevre İstatistikleri 2004) hesabıyla yaklaşık 13,4 kg/gün olacağı düşünülmektedir.

Evsel nitelikli katı atıklar, kağıt, plastik, cam ve metal gibi yeniden değerlendirilebilir malzemeler ile çöp niteliğindeki organik yapılı malzemeleri içerecektir. Yeniden değerlendirilebilir olan malzemelerin ayrı toplanarak ilgili firmalara verilmesi planlanmakta olup, çöp niteliğindeki organik yapılı malzemeler, sağlam plastik torbalarda toplanıp, sızdırmaz, yıkanıp temizlenebilir, ağzı kapaklı kaplarda muhafaza edilecektir. Söz konusu atıklar ile ilgili olarak 14.03.1991 tarih ve 20814 sayılı R.G. de yayımlanan “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve 26.03.2010 tarih ve 27533 sayılı R.G. de yayımlanan “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uyulacaktır.

Proses Kaynaklı Katı Atıklar:

Tesiste uygulanması planlanan proseslerden yağlı ve yağsız kablo geri kazanımı prosesleri sonucunda PVC dış koruyucu ve plastik malzeme katı atık olarak oluşacaktır. Söz konusu atıklardan kontamine olmuş PVC malzeme tehlikeli atık kapsamında

değerlendirilecek ve ilgili bertaraf tesislerine gönderilecek olup, plastik malzeme ise yetkili labaratuara yaptırılacak analiz sonucuna göre bertaraf veya geri kazanım tesislerine gönderilecektir. Tehlikeli atık olarak değerlendirilen atıklar ve yapılacak işlemler tehlikeli atık bölümünde incelenmiştir. İşletmeye kabul edilen ve tehlikesiz atık olarak değerlendirilen hurda kablo işleme ünitesinde oluşacağı düşünülen plastik malzeme ile yağsız kablo geri kazanımı prosesinden oluşacak olan plastik malzeme izinli geri kazanım tesislerine gönderilecektir.

Bunun dışında tesiste uygulanması planlanan hurda toplama-ayırma ve yağlı ve yağsız demir ve demir dışı metal talaşı geri kazanımı faaliyetlerinde katı atık oluşumu beklenmemektedir.

Sıvı Atıklar:

Sosyal Tesislerden Kaynaklanan Atıklar:

Evsel Kaynaklı Sıvı Atık: Tesisin tam kapasite ile faaliyete geçmesi halinde, işletmede görev yapacak olan 10 personel için tüketime verilecek olan toplam 1500 litre/gün miktarındaki içme ve kullanma suyunun tamamının atık suya dönüşeceği esas alınmıştır.

Dolayısıyla işletmede, 1500 litre/gün evsel nitelikli sosyal tesis sıvı atığı meydana gelecektir.

Sosyal tesislerde oluşan evsel nitelikli sıvı atıkların kirlilik yükleri ve konsantrasyonları aşağıda verilmiştir.

İller Bankası pis su arıtma tesisi proses genel şartnamesi esas alınarak işletmede oluşan evsel nitelikli atık suların muhtemel kirlilik yükleri;

BOİ5 = 50 gr./kişi gün AKM = 70 gr./kişi gün Azot = 10 gr./kişi gün

kabul edilmiştir. Bu verilere istinaden toplam kirlilik yükleri aşağıda hesaplanmıştır.

BOİ5 yükü = 50gr/kişi gün x 10 kişi = 0,5 kg/gün AKM yükü = 70gr/kişi gün x 10 kişi = 0,7 kg/gün Azot yükü = 10 gr/kişi gün x 10 kişi = 0,1 kg/gün (BOİ5 / KOİ) = 1 / 2,5 oranı esas alınarak

KOİ yükü = 0,5 kg/gün x 2,5 = 1,25 kg/gün olarak bulunmuştur.

Bu değerlere göre hesaplanan konsantrasyonlar ise aşağıda verilen değerlerde olacaktır.

BOİ konsant. = 0, 5 kg/gün x 106 mg/ kg x gün / 1500 lt/gün =333,33 mg/lt.

AKM konsant.= 0,7 kg/gün x 106 mg/ kg x gün / 1500 lt/gün = 466,66 mg/lt Azot konsant. = 0,1 kg/gün x 106 mg/ kg x gün / 1500 lt/gün = 666,66 mg/lt KOİ konsant. = 1,25 kg/gün x 106 mg/ kg x gün/ 1500 lt/gün = 833,333 mg/lt

Sosyal tesislerde oluşan evsel nitelikli sıvı atıklarda organik kirleticiler olan BOİ5, KOİ, AKM, pH parametreleri dışında herhangi bir tehlikeli ve toksik madde bulunmayacaktır.

(Kaynak:Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Tablo 21.1 (Sektör Evsel Nitelikli Atıksular (Sınıf:1 Kirlilik Yükü Ham BOİ Olarak 5-60 kg/gün Arasında, Nüfus 84-1000)

Söz konusu evsel nitelikli sıvı atıklarla ilgili 31.12.2004 tarih ve 25687 sayılı R.G. de yayımlanan “Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır. Oluşacak evsel nitelikli atık sular Dökümcüler Sanayi Sitesi kanalizasyon sistemine gönderilecektir. Konuya ilişkin olarak Dökümcüler Sanayi Sitesi’nden alınan ve evsel atık suyun kanalizasyon sistemine verileceğine belirten yazı Ek.1’de sunulmuştur.

Proses Kaynaklı Sıvı Atıklar:

Yağlı kablo geri kazanım faaliyeti kapsamında işletmeye hammadde olarak alınacak malzeme yarma soyma ve kesme işlemine tabi tutulduktan sonra içerisinde ağırlıkça yaklaşık

% 10 oranında bulunabilecek olan madeni yağın fiziksel işlemlerle kablodan alınması amacıyla yıkama işlemi için yıkama makinesine alınacaktır.

Bu kapsamda kostikli suyun kullanılması planlanmaktadır. Söz konusu kullanımın malzeme miktarının ağırlıkça yaklaşık % 10 u kadar olacağı ve verilen miktar kadar yıkama solüsyonu gün aşırı devr-i daim yaptırılacağı düşünülmektedir. Dolayısıyla yıkama ünitesinin işletmenin tam kapasite 100 ton/yıl yağlı kablo ile çalıştığı varsayılarak, yıkama suyu ihtiyacı

%10 dan 10 ton/yıl olacaktır. 10 ton/ yıl suyun 300 günlük çalışma peryodu içerisinde oluştuğu var sayılmıştır. Su tüketimi 0,033 ton/2gün olmaktadır.

Su değişim sıklığı 2 günde bir olarak planlanmıştır. Dolayısıyla 0,033 ton su 2 gün kullanılacağından ve kullanılan bu suyun yılık ihtiyacına geçildiğinde;

0,033 x 300/2 4,95 ton/yıl miktarında kostikli atık su oluşacaktır. Yıllık oluşacak olan 4,95 ton/yıl atık su 10 ton kapasiteli fiberglas tankta toplanacak ve tehlikeli atık kapsamında değerlendirilmek suretiyle belirli miktara ulaşması sonucunda yaklaşık 2 ayda bir 150 litrelik ağzı kapaklı, sızdırmaz , plastik bidonlara alınarak geçici atık depolama alanına alınacak ve buradan izinli ve lisanslı bertaraf tesisine gönderilecek ve bertarafı sağlanacaktır.

Diğer yandan, tesiste oluşacak atık madeni yağ ve yağlı yağsız demir ve demir dışı metal talaşı geri kazanımı prosesinde oluşacak olan bor yağ (kesme sıvısı) sıvı atık olmasına rağmen tehlikeli atık kapsamında değerlendirildiğinden ilgili bölümde bahsedilmiştir.

Bunun haricinde tesiste yürütülen diğer işlemlerle birlikte işletme aşamasında prosesten kaynaklı sıvı atık oluşumu söz konusu olmayacaktır.

Ambalaj Atığı:

Proje kapsamında uygulanacak prosese ilişkin iş akım şemaları açıklamalarından da anlaşılacağı gibi proses kapsamında herhangi bir ambalajlı malzeme kullanılmayacağı gibi, herhangi bir malzeme de ambalajlama işlemine tabi tutulmayacaktır. Tesise gelecek NaOH sulu solüsyonu tesise hazır halde tankerlerle getirilecek ve tesis edilecek olan 10 ton kapasiteli tanka doldurulacak ve buradan yıkama sistemine verilecektir. Dolayısıyla prosese bağlı olarak ambalaj atığı meydana gelmeyecektir.

Tıbbi Atık:

İşletmede, günde azami 10 personel görev yapacak olup, çalışanların tamamı sigortalı olacaktır. Çalışanlarda meydana gelebilecek hastalanma veya yaralanma halinde gerekli ilk müdahaleden sonra, hasta ve yaralı sağlık kuruluşlarına sevk edilecektir. Bu nedenle işletmede yataklı tedavi ünitesi bulunmayacağından tıbbi atık da meydana gelmeyecektir. Ufak yaralanmalar için işletmede ilk yardım seti bulundurulacak bu set içerisinde yer alan sargı bezi, yara bandı, atel, ağrı kesici, oksijenli su gibi malzemeler yaralanan işçi üzerinde kullanılacağından işletmede ayrıca bir tıbbi atık oluşmayacaktır.

Bitkisel Atık Yağ:

Tesiste, çalışacak 10 personelin yemek yeme ihtiyacı izinli yemek firmalarından karşılanacaktır. Dolayısıyla tesiste bitkisel atık yağ oluşumu söz konusu değildir. Ancak herhangi bir nedenle bitkisel atık yağ oluşması durumunda; bitkisel atık yağlar ağzı kapaklı sağlam plastik bidonlarda biriktirilecek olup, lisanslı geri kazanım tesislerine gönderilecektir.

Bitkisel atık yağlar ile ilgili uygulama 19.04.2005 tarih ve 25791 sayılı Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak yapılacaktır.

Tehlikeli Atık:

Tesiste yılda yaklaşık 100 ton/yıl yağlı ve 900 ton/yıl ı yağsız hurda kablo olmak üzere toplam 1000 ton/yıl kablonun hammadde olarak işlenmesi planlanmaktadır.

Söz konusu yağlı kablolar işletmeye lisanslı araçlarla getirilecektir.

Hammadde olarak kullanılacak olan yağlı kablo; mevcut uygulamalar göz önüne alındığında, ağırlıkça yaklaşık %75 oranında metal, %10 oranında plastik, %5 PVC dış koruyucu ve %10 oranında madeni yağ ihtiva edeceği esas alınmaktadır.

Bu kapsamda yılda yaklaşık;

-10 ton kablo plastiği

-5 ton PVC dış koruyucu malzeme -75 ton metal malzeme

-10 ton kadarda atık madeni yağın oluşması planlanmaktadır.

Bununla birlikte tesiste geri kazanımı planlanan yılda yaklaşık 900 ton/yıl kadar yağsız hurda kablo ise ağırlıkça yaklaşık %90 oranında metal ve %10 oranında plastik malzeme ihtiva edecektir.

Bu kapsamda yılda yaklaşık;

-810 ton/yıl metal malzeme

-90 ton/yıl plastik malzeme oluşması planlanmaktadır.

İşletmede tehlikeli atık kapsamında oluşması beklenen 10 ton miktarındaki madeni yağlar ve 5 ton PVC dış koruyucu malzeme tabanı sızdırmaz, üzeri kapalı ve atık kod numaraları yazılmış ağzı kapaklı plastik bidonlara konularak geçici atık depolama ünitesinde muhafaza edilecektir. Muhafaza edilen atık madeni yağ ve PVC dış koruyucu malzeme uygun miktarlara ulaştığında, PVC dış koruyucu malzeme en fazla 6 ayda bir lisanslı araçlarla ve ulusal atık taşıma formları ile birlikte lisanslı bertaraf tesislerine, oluşan atık madeni yağ ise geri kazanım tesislerine gönderilecektir.

Bu kapsamda yağlı ve yağsız hurda kablo geri kazanımı proseslerinden oluşması beklenen toplam yaklaşık 100 ton/yıl plastik malzemenin ise yetkili labaratuarlara yaptırılacak analiz sonucuna göre bertaraf veya geri kazanım tesislerine gönderimi sağlanacaktır.

Bor Yağ (Kesme Sıvısı): Yağlı ve yağsız demir ve demir dışı metal talaşı geri kazanımı prosesinde yağlı metal talaşları (A.Y.G.E.İ.Y Ek-4 Atık EWC Kodu-12 01 20) yağından arındırılmak suretiyle santrifüjden geçirilecektir. Bu aşamada 9000 ton/ yıl kadar işletmeye kabul edilecek metal talaşından 6000 ton/yıl ı yağlı metal talaşı olup yılda yaklaşık %5 i yani 300 ton/yıl kadar bor yağ (A.Y.G.E.İ.Y Ek-4 Atık EWC Kodu-19 02 07) oluşacaktır.

Yılda azami 300 ton kadar meydana gelecek olan bor yağ atık yağ kapsamında değerlendirilecek olup; 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı R.G. de yayımlanan Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği ve 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı R.G. de yayımlanan “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ile 05.07.2008 tarih ve 26927 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik”

hükümlerine uygun olarak yapılacaktır.

Atık Yağ: İşletme aşamasında kullanılması planlanan yükleyici ve diğer makine ve ekipmanların yağ değişimleri ve onarımları genel olarak ilgili servislerinde yaptırılacaktır.

Ancak bununla birlikte planlı veya plansız olarak tesiste bakım ve onarımların yapılması durumunda, kullanılmış madeni yağlar ve madeni yağ ile kontamine olmuş filtre veya iş elbisesi-üstübü gibi malzemeler atık olarak meydana gelebilecektir.

Proje kapsamında, yılda azami 10 lt kadar atık yağ ve 5 kg kadar kontamine olmuş filtre veya iş elbisesi-üstübü gibi malzemeler tehlikeli atık olarak meydana geleceği planlanmaktadır. Meydana gelen atık yağlar ve kontamine yağ filtreleri sızdırmaz özelliğe sahip ve üzerinde atık kod numaraları yazan konteynırlar ile toplanarak faaliyet alanı içerisinde mevcut tehlikeli atık geçici depolama alanında biriktirilecektir.

Atıklar tehlikeli atık depolama alanında üzerinde atık kod numaraları yazılmış sızdırmaz, ağzı kapaklı konteynerler içerisinde ve ilgili bölümlerinde muhafaza edilece ve azami 6 ay bekletilecek ve söz konusu atıkların en fazla 6 ayda bir lisanlı ve izinli bertaraf tesislerine sevki gerçekleştirilecektir.

Tesiste kullanılan makine ekipman ve yükleyicilerin planlı veya plansız olarak yapılan

elbisesi-üstübü gibi malzemelerin toplanması, taşınması, geri kazanımı veya bertarafı 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı R.G. de yayımlanan Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği doğrultusunda yapılacak olup, yetkili olan lisanslı geri kazanım ya da bertaraf firmalarına verilecektir.

Flüoresan Lamba ve Diğer Cıva İçeren Atıklar, Piller: Tesiste idari ofis ve binalardan kaynaklı olarak fotokopi makinesi, faks. yazıcı, pilli cihazlar, aydınlatma sistemlerinden kaynaklı olarak atık flüoresan lambalar, toner, kartuş, atık pil oluşumu söz konusu olacaktır. Yılda yaklaşık olarak 10 kg kadar Flüoresan lambalar ve diğer cıva içeren atıklar (20 01 21) ile 5 kg kadar atık pil (16 06 02) oluşumu söz konusu olacaktır. Oluşan bu atıklar 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı R.G. de yayımlanan “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” doğrultusunda atık sahasında geçici olarak depolanacak olup, lisanslı geri kazanım veya bertaraf tesislerine gönderilecektir.

Söz konusu malzemelerin toplanması, geçici olarak muhafazası, geri kazanımı veya bertarafı 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı R.G. de yayımlanan Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yapılacaktır.

Gaz Atıklar:

Tesiste uygulanacak olan işlemlerde doğalgaz kullanımı söz konusu olmayacaktır.

Ancak kış aylarında ısınma amacıyla yakıt olarak doğal gaz kullanılacaktır. Doğalgazın yanması sonucu, yanma gazları meydana gelecektir. Tesiste tüketilecek yıllık toplam doğalgaz miktarının yaklaşık 1.014.000 m3 olacağı düşünülmektedir.

Tesis bünyesinde uygulanacak işlemlerde gaz veya toz oluşumu beklenmemektedir.

Ancak oluşması muhtemel tozlar torba filtrelerde toplanacaktır. Çıkan gazlar ise baca vasıtasıyla atmosfere deşarj edilecektir. Bu konuyla ilgili olarak 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak Yürürlüğe giren Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’nde belirtilen sınır değerlere uyulacaktır. Bu amaçla tesiste 1 adet baca çıkışı tesis edilecektir. Baca yüksekliği çatıdan 1,5 metre uzunluğunda olacaktır. Gerekli ölçüm ve analizler yaptırılacaktır.

ÇED prosedürünün tamamlanmasını müteakip; 29.04.2009 tarih ve 27214 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında yönetmelik ve ilgili yönetmelik değişiklikleri ( 24.12.2009 tarih ve 27442 sayılı, 24.02.2010 tarih ve 27503 sayılı ve 25.04.2010 tarih ve 27562 sayılı değişiklikler) dikkate alındığında Liste Ek-1 madde 8.1 de yer almaktadır. Dolayısıyla 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak Yürürlüğe giren Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı resmi gazetede yayımlanan Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile 29.04.2009 tarih ve 27214 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik gereğince gerekli işlemler yapılacak ve Çevre İzin ve Lisansı alınacaktır.

Tablo 19. İşletmede Oluşacak Atıklara İlişkin Bilgiler

Cinsi Kaynağı Miktarı Bertaraf şekli

Atık yağ Kullanılan alet ve cihazların bakım onarımı

10 lt Lisanslı geri kazanım tesisine gönderilecektir.

Kontamine tehlikeli atıklar Forklift, kontamine olmuş malzemeler

5kg/yıl Tehlikeli atık olarak, lisanslı araçlarla lisanslı bertaraf tesisine gönderilecektir.

Evsel katı atık İdari ve sosyal tesis 13,4

kg/gün

Ekonomik değeri olan ambalaj malzemeleri ilgili kişi ve firmalara verilecek, çöp ise günlük olarak belediye tarafından alınacaktır.

Proses katı atık Yağlı-yağsız kablo geri kazanımı Analiz sonucuna göre bertaraf veya geri kazanım tesisine

Flüoresan lamba ve diğer cıva içeren atıklar, piller

İdari ve sosyal tesis 15 kg/yıl

Geçici olarak depolanacak olup, lisanslı bertaraf veya geri kazanım

Mevcut pissu altyapı sistemine verilecektir.

Atık yağ Makine ekipman bakımı 10 lt/yıl Lisanslı ve izinli bertaraf tesislerine gönderilecektir.

Gürültü kirliliği

Yapılan hesaplamalar neticesinde işletmede gerçekleştirilecek faaliyet sırasında kullanılacak makine-ekipman ve araçlardan kaynaklanan gürültü seviyesi ile arka plan gürültü seviyeleri Yönetmelikte belirtilen Ticari yapılar ile gürültüye hassas kullanımların birlikte bulunduğu alanlardan işyerlerinin yoğun olarak bulunduğu alanlar için çevresel gürültü sınır değerleri olan 68 dbA sınırının altına düşecektir. Dolayısıyla en yakın yerleşim yerinde ikamet eden halkın sağlığını olumsuz yönde etkilemeyecektir.

Kullanılacak araçlardan meydana gelebilecek ses düzeylerinin mesafelere göre dağılımı (c.1) maddesi “gürültü” ara başlığı altında incelenmiş, gerekli hesaplamalar yapılmış ve değerler Tablo.16 dayer almıştır.

Tablo.16 da görüldüğü gibi, hesaplanan gürültü seviyeleri işletme alanının yaklaşık 1 km. mesafesinde 40 dBA’ nın altına düşecektir. Faaliyet alanına en yakın yerleşim yeri

Osmaniye Mahallesi olup, faaliyet alanının yaklaşık 1600 metre güney batısında yer almaktadır. Bu değer 04/06/2010 tarih ve 27601 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği”nde belirtilen kabul edilebilir değerlerin altında kalmaktadır. Konuya ilişkin olarak 07.03.2008 tarih ve 26809 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği”nde belirtilen usul ve esaslara uyulacaktır.

Dolayısıyla meydana gelecek gürültünün en yakın yerleşim yeri olan Osmaniye Mahallesini olumsuz yönde etkilemesi mümkün görülmemektedir.

İşletme içerisinde 11.01.1974 tarih ve 14765 -tarih ve sayılı R.G. de yayımlanan “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü” nde belirtilen hususlara riayet edilecektir.

Proje konusu faaliyet kapsamında uygulanması planlanmakta olan “Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı” faaliyetleri için ÇED işlemlerinin tamamlanmasını müteakip, 29.04.2009 tarih ve 27214 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik hükümlerince gerekli işlemler gerçekleştirilecek olup;

Ayrıca; 2872 sayılı Çevre Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile bu kanunlara istinaden yürürlüğe konulan mevzuat kapsamında;

-24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı R.G. de yayımlanan “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”

-30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı R.G. de yayımlanan “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği”

-05.07.2008 tarih ve 26927 sayılı R.G. de yayımlanan “Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik”

-06.10.2010 tarih ve 27721 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik”

-14.07.2007 tarih ve 26582 sayılı R.G. de yayımlanan “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik”

-31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı R.G. de yayımlanan “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği”

-22.01.2003 tarih ve 25001 sayılı R.G de yayımlanan “Açık Alanda Kullanılan Teçhizat Tarafından Oluşturulan Çevredeki Gürültü Emisyonu İle İlgili Yönetmelik”

-17.07.2011 tarih ve 27967 sayılı R. G. De yayımlanan “Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği”

-19.04.2005 tarih ve 25791 sayılı R.G. de yayımlanan “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği”

-03.10.2013 tarih ve 28784 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği”

-29.04.2009 tarih ve 27214 sayılı R.G. de yayımlanan “Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik”

-04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği”

-21.11.2008 tarih ve 27061 sayılı R.G. de yayımlanan “Çevre Denetimi Yönetmeliği”

-10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı R.G. de yayımlanan “ “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik”

-11.01.1974 tarih ve 14765 sayılı R.G. de yayımlanan “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü”

-30.06.2012 tarih ve 28339 sayılı R.G. de yayımlanan “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu”

-14.03.1991 tarih ve 20814 sayılı R.G. de yayımlanan “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”

-13.03.1971 tarih ve 13783 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Lağım Mecrası İnşası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmeliği”

-25.11.2006 tarih 26357 sayılı R.G de yayımlanan “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği”

-03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı R.G. de yayımlanan “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği “

-31.12.2004 tarih ve 25687 sayılı R.G. de yayımlanan “Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği”

-14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı R.G. de yayımlanan “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”

-22.07.2005 tarih ve 25883 sayılı R.G. de yayımlanan “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”

Başta olmak üzere konuyla ilgili olarak yürürlüğe konulan mer’ i mevzuat hükümlerine uyulacaktır.

Başta olmak üzere konuyla ilgili olarak “Tesisin işletilmesi sırasında ve kapatılması döneminde çevre kirliliğine neden olacak herhangi bir kalıcı zarar ya da etkisinin olmayacağı,

2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkmış/çıkacak yönetmelik hükümlerine uyulacağı beyan ve taahhüt edilmiştir.

Benzer Belgeler