• Sonuç bulunamadı

ACİL DURUM

Şefsan Metal Geri Dönüşüm İmalat San. Tic. Ltd. Şti. bünyesinde bulunan tüm tesis, işletme, bina, açık ve kapalı alanlarda meydana gelebilecek yangın, sel, deprem vb. olaylar acil durum olarak tanımlanır.

ACİL DURUM PLANLARI:

Acil durum gerektiren olaylarda yapılacak müdahale, koruma, kurtarma, arama, ilkyardım konularının nasıl ve kimler tarafından yapılacağını gösteren ve acil durum öncesinde hazırlanması gereken planlardır.

Şefsan Metal Geri Dönüşüm İmalat San. Tic. Ltd. Şti. tesislerinde meydana gelebilecek acil durum eylem planı kapsamında aşağıda yazılı olan planlar hazırlanmış olup uygulanacaktır.

1. Yangına müdahale ve korunma planları 2. Deprem planı

3. Yardımcı planlar

1. YANGINA MÜDAHALE VE KORUNMA PLANLARI YANGINA MÜDAHALE PLANLARI

Şefsan Metal Geri Dönüşüm İmalat San. Tic. Ltd. Şti. bünyesinde bulunan tüm tesis, işletme, bina, açık ve kapalı alanlarda meydana gelebilecek yangın, sel, deprem vb. olaylar acil durum olarak tanımlanmasını, sınıflandırılmasını, müdahale şekillerini, ihbar alınmasını, ihbarın değerlendirilmesini, diğer kurum ve kuruluşlarda işbirliğinin nasıl ve ne şekilde gerçekleştirileceğini, yangın müdahale ekibinin görevlerini ve çalışma şeklini kapsayan planlardır.

A. Yangın

Yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir araya gelmesi sonucu oluşan kontrolsüz yanmadır.

B. Yangın Sınıfları

A-sınıfı: Katı yanıcı maddeler yangını: Odun, kereste, ham ve mamul tekstil maddeleri, kağıt gibi maddeler su ile söndürülür.

B-Sınıfı:Sıvı yanıcı maddeler yangını:Gaz yağı, benzin, mazot, fuel-oil,madeni yağlar, tiner, vernik, boyalar vs. maddeler CO2 cihazları, kuru kimyevi tozlu köpükle söndürülür.

C-sınıfı: Gaz haldeki yanıcı maddeler yangını: Likit petrol gazı, tüp gaz, hava gazı, hidrojen vs. maddeler yangını köpük ve CO2 ile söndürülür.

D-sınıfı: Yanabilen hafif maddeler yangını: Alüminyum, magnezyum vs. maddeler

C.Yangına Müdahale Metotları:

a)Soğutarak söndürme: Yanıcı maddenin ısısının yanma ısısının altına düşürülerek söndürülmesi şeklinde uygulanan söndürme yöntemidir.(su ile soğutma-a sınıfı yangınlar için)

b)Boğarak söndürme: Yanıcı maddenin oksijenle temasının kesilerek söndürülmesi şeklindedir.

(CO2 li ve kuru kimyevi tozlu tüpler ile ,A-B-C sınıfı yangınlar için)

c)Hem Soğutarak Hem boğarak Söndürme: Yanıcı maddenin hem soğutularak hem de oksijenle temasının kesilerek söndürülmesi metodudur.(köpük uygulaması, B sınıfı yangınlar için)

D. Yangın İhbar Alma:

1. Şefsan Metal Geri Dönüşüm İmalat San. Tic. Ltd. Şti. de meydana gelen yangınlar anında yangın ihbar merkezine bildirilir.

2. Yangın ihbarı telefon veya telsiz kanalı ile yangın ihbar merkezine bildirilir.

3. Yangın ihbarı yapılırken mutlaka yangının yeri, neyin yandığı ve yangının sınıfı hakkında bilgiler doğru olarak verilir.

4. Tesisteki otomatik algılama ve söndürme sistemlerinden gelen ihbarlar kontrol panelinden değerlendirilir.

E. Yangın İhbarının Değerlendirilmesi ve Duyurulması:

1. Yangın ihbarı, ihbar merkezinde bulunan görevli tarafından anında değerlendirilir.

2. İlgili ekipler haberdar edilir.

3. Gelen ihbarlar teyit edilir.

4. Yangın ilgili bölüm personeline anons ile duyurulur.

Yangın İhbar Merkezi:

Yangın ihbar merkezi, 24 saat görevli personelin bulunduğu, yangın ihbar telefonunun bulunduğu, yangın kontrol panelinin tesis edildiği, yangın ihbarlarının alınıp ilgili birimlere iletildiği, ilgili birimlerin olay mahalline sevkinin yapıldığı merkezdir.

Yangın ihbar merkezi, Şefsan Metal Geri Dönüşüm İmalat San. Tic. Ltd. Şti. ana giriş binasıdır. (Güvenlik kontrol noktası). Yangın ihbar merkezine gelen ihbarlar görevliler tarafından anında değerlendirilir ve ilgili birimlere (itfaiye 110, polis 155) iletilir.

Yangın ihbarları, Acil durum koordinatörüne bildirilmek zorundadır. Yangın ihbar merkezi görevlileri yangın söndürme ekiplerinin olay mahalline hareketinde itibaren yangın bölgesi aranılarak teyit istenir ve yangın olup olmadığı kesin teyit edilir. Yangın ihbar merkezi, yangın durumunda bilgi koordinasyon merkezi olarak da görev yapar.

Yangın ihbar merkezinde, telsiz, telefon gibi haberleşme aygıtları, alarm kontrol paneli, yangın anında görevli birim telefonlarının listesi, işletmede yangın güvenlik eğitimi almış personelin isim, adres ve telefon listelerinin bulunduğu bir dosya bulunmalıdır.

Yangın Müdahale Ekibi:

Şefsan Metal Geri Dönüşüm İmalat San. Tic. Ltd. Şti. tesisinde meydana gelebilecek yangınlara ilk müdahale ve söndürme görevini yerine getiren ekiptir. Yangın müdahale ekibi Acil durum koordinatörüne bağlı olarak çalışacaktır. Yangın müdahale ekibinde, ihtiyaca göre yeteri kadar araç, gereç, malzeme ve donanım bulunacaktır.

Yangın Müdahale Ekibinin Görevleri:

Şefsan Metal Geri Dönüşüm İmalat San. Tic. Ltd. Şti. bünyesinde tüm tesis, işletme, bina, açık ve kapalı alanlarda meydana gelebilecek yangınlara ilk müdahaleyi yapmak ve resmi ekipler geldikten sonra onların emirleri altında söndürme çalışmalarına katılmak.

İŞLETMEDE YANGIN OLMASI DURUMUNDA

1. Şefsan Metal Geri Dönüşüm İmalat San. Tic. Ltd. Şti.’de meydana gelen yangınlar acilen yangın ihbar merkezine bildirilecektir.

2. İhbarı alan yangın ihbar merkezi görevlileri, ihbarı itfaiyeye, polise ve yangın müdahale ekibine bildirecektir.

3. Yangın müdahale ekibi ve itfaiye ekipleri olay yerine gelinceye kadar yangına ilk müdahale yangın yerinde veya yakınında bulunan personel tarafından yapılacaktır.

4. Özellikle elektrik kökenli yangınlarda yangın alanının elektrik bakım ekibi tarafından kesilecektir.

5. İşletmedeki tüm yangınlara müdahale edilirken bakımcılar ile ilgili personel, yangın müdahale ekibinin yanında bulunacak, yangın müdahale ekibinin çalışma güvenliği sağlanacak

6. İşletmede meydana gelebilecek elektrik kökenli yangınlarda su gibi iletken söndürme maddeleri kullanılmayacak. söndürme ekiplerinin bu noktalardan girmeleri sağlanacaktır.

10. Yangın yerine resmi itfaiye ekipleri geldiğinde olay yerinin krokisi ve yangın risk durumu anlatılacak.

11. Yangın müdahale ekibi ve diğer yardımcı personel olay yerine gelen resmi itfaiye ekiplerinin emrine girecek ve onların talimatlarını yerine getirecektir.

YANGIN TEDBİR PLANLARI

1. Şefsan Metal Geri Dönüşüm İmalat San. Tic. Ltd. Şti.’nde yangına hassas bölgeler kroki olarak belirlenmiştir.

2. Tesis içindeki yangına riskli bölümlerde aktif yangın güvenlik önlemleri alınacaktır.

a) Muhtelif alanlarında yangın dolapları ve portatif yangın söndürücüler bulundurulacaktır.

b) Tesis giriş ve çıkışlarında ikişer adet kuru kimyevi tozlu köpük yangın söndürücüler bulundurulacaktır.

3. Tesis yangın risk alanlarında aktif güvenlik önlemlerini destekleyici pasif güvenlik önlemleri alınacaktır.

Yangın ihbar telefon numaralarının bulunduğu etiketler tesisin muhtelif yerlerine asılacaktır.

TAHLİYE VE KAÇIŞ PLANI:

Şefsan Metal Geri Dönüşüm İmalat San. Tic. Ltd. Şti. tesislerinde meydana gelebilecek acil durumlarda şirket yetkililerinin tesisin tahliyesine karar vermesi durumunda acil durumlarda ya da zorunlu kaçışın olduğu durumlarda tesisteki acil çıkış etiketlerinin veya levhalarının yönlendirdiği kaçış istikameti kullanılacaktır. Toplanma alanı, personelin zorunlu durumlarda müdahale ekipleri gelene kadar can güvenliklerini sağlayacakları güvenli yerlerdir. Bu alan ana giriş kapısının yanında bulunan alandır.

ACİL DURUM EKİBİ:

Yangın, deprem, sel v.s gibi afet ve olaylarda yapılacak müdahale, söndürme, arama ve kurtarma, koruma ve ilk yardım konularını yerine getiren, acil durumlara ilk müdahaleyi yapan ekiptir.

Şefsan Metal Geri Dönüşüm İmalat San. Tic. Ltd. Şti. bünyesinde meydana gelebilecek herhangi bir acil durumda aşağıda görevleri belirtilen ekipler görev yapar.

1. Söndürme Ekibi: Tesiste meydana gelen yangında ilk müdahaleyi yapan, yangının yapılmasını engelleyen, söndürme çalışmalarına katılan ve olay yerine gelen itfaiye ekiplerine yardımcı olan ekiplerdir.

2. Arama kurtarma ekibi: Şefsan Metal Geri Dönüşüm İmalat San. Tic. Ltd. Şti.

tesislerinde meydana gelen acil durumlarda can ve mal kurtarma çalışmalarına katılmakla görevli ekiptir. görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.

İlk Yardımcı: İlk yardımın tanımında belirtilen amaç doğrultusunda, hasta ya da yaralıya tıbbi araç-gereç aranmaksızın mevcut araç-gereçlerle, sağlık ekibi gelinceye kadar, ilaçsız uygulamaları yapan, en az Temel İlk Yardım Eğitimine katılıp “ilkyardımcı sertifikası” almış kişidir.

İlk Yardımın Öncelikli Amaçları

Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak,

Hasta ya da yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek,

İyileştirmeyi kolaylaştırmak.

Tesiste meydana gelebilecek her türlü olayda;

Öncelikle olay yeri güvenliği sağlanacaktır.

Hasta ya da yaralılar kesinlikle yerlerinden kımıldatılmayacaktır.

Hasta ya da yaralılar yaşam bulguları yönünden değerlendirilecektir.

Bilinç kaybı olanlar ile solunum, dolaşım, kanama vb. problemi olan hasta ya da yaralılar belirlenerek, öncelikle müdahale edilecektir.

Kanamalı durumlarda Hepatit B, C, ve HIV/AIDS gibi hastalıklara karşı korunmak için müdahaleden önce mutlaka eldiven giyilecektir.

Bildirme: Herhangi bir kaza ya da ani bir hastalık durumunda, tıbbi yardım için en hızlı şekilde 112 aranarak haber verilecektir. Duruma göre itfaiye (110), zehir danışma merkezi (114), emniyet güçleri (Polis-155 / Jandarma-156) de aranacaktır.

Tıbbi yardım için 112 arandığında; kesin yer ve adres, olayın tanımı, hasta ya da yaralı sayısı, durumları, arayan kişi, hangi numaradan aradığı, nasıl bir yardım alındığı ya da olay yerindeki olanaklar açıklanacaktır.

Kurtarma: Olay yerinde hasta yaralılara müdahale; hızlı ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yapılacaktır. Hasta ya da yaralının durumunun değerlendirilmesine bağlı olarak ilk yardım yapılacaktır. Eğer ilk yardım bilinmiyorsa asla hasta ya da yaralıya dokunulmayacak ve yaralı kımıldatılmayacaktır.

İlk yardımcının müdahalede yapması gerekenler

Hasta ya da yaralının durumunu değerlendirmek (bilinç ve solunum ),

Hasta ya da yaralının korku ve endişelerini gidermek,

Hasta ya da yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek,

Hasta ya da yaralının durumunun ağırlaşmasını engellemek için gerekli müdahalede bulunmak,

Kanama, kırık, çıkık ve burkulma vb. durumlarda yerinde müdahale etmek.

Hasta ya da yaralının yarasını görmesine izin vermemek,

Hasta ya da yaralıları hareket ettirmeden müdahalede bulunmak,

Hasta ya da yaralıların en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak ( 112 ),

Olay yeri güvenliği açısından herhangi bir tehlike yok ise, hasta ya da yaralıyı kesinlikle yerinden kımıldatmamak.

YANMA VB. KAZALARA KARŞI ALINACAK GÜVENLİK TEDBİRLERİ 1. Öncelikle çalışma alanında gereğinden fazla personelin çalışmaması sağlanacak, 2. Çalışan personelin kişisel korunma araçları, iş elbiseleri, iş ayakkabıları kullanması

sağlanacak ve yetkili personel tarafından her gün kontrol edilecektir.

3. Herhangi bir kaza, yaralanma durumunda ilk müdahale, ilk yardım ekibi tarafından yapılacak, bunun için gerekli eğitimler verilecek,

2. DEPREM PLANLARI

Doğal bir afet olarak bilinen depremin meydana gelmesi durumunda Şefsan Metal Geri Dönüşüm İmalat San. Tic. Ltd. Şti.’nde bulunan personelin can güvenliğinin sağlanması, bulundukları ortamdan güvenli bir şekilde çıkartılıp güvenli alanlara nakledilmesini kapsayan planlardır.

DEPREM

Yer kabuğunun ani kırılması sonucu meydana gelen doğa olaylarıdır.

DEPREM ÇEŞİTLERİ 1. Hafif şiddetli depremler 2. Orta şiddetli depremler 3. Şiddetli depremler

Herhangi bir deprem olayı karşısında Şefsan Metal Geri Dönüşüm İmalat San. Tic.

Ltd. Şti. tesislerinde aşağıdakiler yapılır.

1. Deprem, anons ve ikaz sirenleri ile personele duyurulur.

2. Deprem sırasında gerekli tedbirler alınır.

3. Deprem sırasında personelin güvenli alanlara yönlendirilmesi sağlanır.

4. Deprem sırasında yaralana ya da mahsur kalan personel için arama ve kurtarma çalışmaları yapılır.

5. Kurtarılan yaralılar güvenli alanlara ve hastanelere sevk edilir.

Gerekli Telefon Numaraları

Yangın İhbar 110 (her semt için)

Polis İmdat 155 (her semt için)

Sıhhi İmdat 112

Bilinmeyen Tel 11880

Elektrik Arıza 754 00 50

Jandarma 156

Eğitimler:

-Çalışanların yaptıkları işlerde özellikle maruz kalınacak tehlikeler, kaza, yaralanma ve yangın halinde alınması gereken tedbirler gibi hayati öneme haiz bilgi ve uygulamalar yapılacak hizmet içi eğitimler verilecek ve bu hususlar çalışanların iş yeri dosyasında belirtilecektir.

-İşletmenin uygun yerlerinde alarm tertibatı bulundurulacaktır.

Benzer Belgeler