• Sonuç bulunamadı

Proje Yeri ve Etki Alanının Mevcut Çevresel Özellikleri

2.a)Mevcut Arazi Kullanımı ve Kalitesi (tarım alanı, orman alanı, planlı aşan su yüzeyi ve benzeri)

SİNTAŞ BOYA VE KİMYA SANAYİ LTD.ŞTİ olarak Tekirdağ İli, Çerkezköy İlçesi, Gaziosmanpaşa Mahallesi 30L2C Pafta, 943 Ada,1,2 Parsel’de 8994 m2 kapalı alanda “Boya , Cila ve Polyester Üretimi” konusunda faaliyet göstermektedir.Tapunun 30L2C Pafta, 3 Parsel adresinde 7420 m2 toplam alanda, 5802,2 m² kapalı alan ve 2 Parsel ‘ de 1587,5 m2 kapalı alanda imalat , depo ve su deposu ünitesi , Parsel 1 de 3886,1 m2 kapalı alanda imalat ve depo ünitesi kapalı alan ilavesi yapılarak “Oto Tamir Boyaları ve Astarları, Endüstriyel Boyalar ve Astarlar,Yardımcı Ürünler, Polyester Macun,Oto Pasta ve Cila,Üniversal Miks Pasta,Vernik, Sertleştirici,Tiner,İnşaat Boyaları,Mastik Üretimi Kapasite Artışı “ projesi gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.Tesisin bulunduğu parselde Sintaş Boya ve Kimya Sanayi Ltd.Şti‘ e ait olup, Tapu ekte (Bkz Ek.4) verilmiştir.

Proje alanının gösterildiği 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı (Bkz. Ek.7), 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı (Bkz. Ek.8), 1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planı (Bkz. Ek.9), 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı (Bkz. Ek.10), hafriyat dolgu kesitlerinin gösterildiği Vaziyet Planı (Bkz. Ek.5) , Makine Yerleşim Planı(Bkz Ek.6) ve Proje Sahasına Ait Fotoğraflar (Bkz. Ek 11 )ekler kısmında verilmiştir.

SİNTAŞ BOYA VE KİMYA SANAYİ LTD.ŞTİ tarafından işletilmesi planlanan tesise en yakın yerleşim birimi kuş uçumu 1308 m mesafede bulunan Çerkezköy olup, Velimeşe – Çerkezköy Yoluna 2889 metre mesafededir. Proje alanı Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde kalmaktadır. Tesisin Sanayi Alanı İçerisinde Kaldığına ve Faaliyet Göstermesinde Sakınca Bulunmadığına Dair Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nden alınan yazı ekler kısmında verilmiştir (Bkz. Ek.12).

Proje alanına ait Yer Bulduru Haritası ekte verilmiştir.(Bkz.Ek.15)

55

Proje alanı Sanayi Bölgesi içinde yer almakta olup etki alanı içerisinde orman alanı bulunmamaktadır.

Proje sahası 3 km. yarıçapında etki alanı içersinde, Milli parklar, Tabiat Parkları, Sulak Alanlar, Tabiat Anıtları, Tabiatı Koruma Alanları, Biyogenetik Rezerv Alanları, Biyosfer Rezervleri, Doğal Sit ve Anıtlar, Arkeolojik, Tarihi Kültürel Sitler, Özel Çevre Koruma Bölgeleri, Özel Koruma Alanları, Turizm Bölgeleri bulunmamaktadır.

Söz konusu faaliyetin işletilmesi esnasında, 08.09.1956 tarih ve 9402 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Orman Kanunu, 27.12.1996 tarih ve 22860 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Biyolojik Çeşitlilik sözleşmesi, 11.08.1983 tarih ve 18132 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Milli Parklar Kanunu, 11.07.2003 tarihinde ve 25165 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Kara Avcılığı Kanunu ve 01.07.2004 tarih ve 25509 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Hayvanları Koruma Kanunu ve bunlara bağlı olarak çıkmış ve çıkacak olan ilgili tüm yönetmeliklere uyulacaktır.

2.b. Ek-5’deki Duyarlı Yöreler Listesi Dikkate Alınarak (sulak alanlar, kıyı kesimleri, dağlık ve ormanlık alanlar, tarım alanları, milli parklar, özel koruma alanları, nüfusça yoğun alanlar, tarihsel, kültürel, arkeolojik, vb. önemi olan alanlar, erozyon alanları, heyelan alanları, ağaçlandırılmış alanlar, potansiyel erozyon ve ağaçlandırma alanları ile 16.12.1960 tarihli ve 167 sayılı Yer Altı Suları Hakkında Kanun gereğince korunması gereken akiferler) Doğal Çevrenin Değerlendirilmesi

Proje alanı, ÇED Yönetmeliğinde yer alan EK-5 deki Duyarlı Yöreler listesi dikkate alınarak, sulak alanlar, kıyı kesimleri, dağlık ve ormanlık alanlar, tarım alanları, milli parklar, özel koruma alanları, nüfusça yoğun alanlar, tarihsel, kültürel, arkeolojik ve benzeri önemi olan alanlar, erozyon alanları, heyelan alanları, ağaçlandırılmış alanlar, potansiyel erozyon ve ağaçlandırma alanları ile 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanun gereğince korunması gereken akiferler içerisinde kalmamaktadır.

Proje sahası sanayi alanı olup, EK: V’de listesinde yer alan duyarlı yöreler içinde kalmamaktadır. Tesise en yakın yerleşim birimi Çerkezköy olup, yaklaşık 1038 m mesafede yer almaktadır.

56

Proje alanının işaretlenerek, onaylandığı 1/100.000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı ekler kısmında verilmiştir.

 Jeolojik ve hidrojeolojik özellikler ile doğal afet durumu Genel Jeoloji

Trakya havzası Kuzey Anadolu kıvrımlarının batı uzantısı olan Istranca kıvrımları ile Ege kıvrımları arasında yer alır. En derin kısmında 5.000 metreden fazla kalın olan Tersiyer dolgusu Eosen, Oligosen ve Miyosen yaşlı denizel ve lagüner serilerden oluşmuştur.

Flişimsi denizel Eosen, tuzlumsu gölsel Oligo-Miyosel ve denizel Miyosel çökelleri Trakya havzasını doldurmuştur. Eosen’in kıyı fasiyesi olan resifal kireçtaşı havzanın kuzey kenarı boyunca hemen hemen devamlı olan bir kıyı resif şeridini meydana getirir. Klastik bir taban serisi biyoklastik kireçtaşını kristalin tabandan ayırır. Havzanın kuzey kenarında da resifal Eosen kireçtaşı gelişmiştir. Ancak sakin kuzey kenarına nazaran havzanın güney kenarı tektonik yönden daha hareketli olduğundan, güneyde devamlı bir resif birikmemiştir.

Havza ortasında da bazı taban yükselmeleri (gömülü tepeler)etrafında yerel resifler oluşmuştur.

Eosen kireçtaşları havzaya doğru önce kumlu olan flişe ve havzanın ortasına doğru monoton marn ve şeylerle geçer. Oligosen ve Miyosen serilerinde de kumlu bir kenar fasiyesi ve marnlı şeylli bir havzasal fasiyes ayrılabilir.

Çeşitli yaştaki fliş, marn ve şeyl serileri arasında önemli litolojik farkların bulunmamasından, fakirleşmiş tuzlumsu ve gölsel faunaların da birbirine benzemesinden dolayı klastik tersiyer serilerinin sınıflanması güçtür. Havzanın orta kısmında geniş nehir çökelleri ve taraça örtüleri gelişmiştir. Sondajlardan elde edilen bilgilere göre Tersiyer formasyonlarının toplam kalınlığı havzanın orta kesiminde 5000 metreden fazla olmalıdır.

Havzanın kuzey kemsindeki tabanı metamorfik kayaçlardan oluşmuştur.

Ancak havzanın orta ve güney kesimindeki tabanı hakkında bilgi yoktur ve güney kenarında görülen Mesazoik Üst Kretase ve Paleosen çekelleri ile yeşil kayaçların havzaya doğru nereye kadar devam ettikleri belli değildir. Havza önemli doğu batı yönlü faylar boyunca kuzey kesimlerden güneye doğru basamaklar şeklinde alçalmaktadır. Ayrıca burada birçok kuzey güney doğrultulu faylarda gelişmiştir.

Bütün bu arızalar havza tabanını ve Tersiyer’i Oligosen serilerine kadar kesmekte fakat Miyosen serilerine dokunmamaktadır. Yani hareketler Miyosen’den önce durmuştur.

Boyuna faylarla sınırlanmış olan bir sırt havzanın kuzey kenarı yaklaşık 30 km. güneyinde

57

Havsa İlçesi civarından Silivri ile Tekirdağ arasında Marmara Denizi’ne kadar uzanmaktadır.

Sırtın her iki tarafında önemli tektonik depresyonlar meydana gelmiştir.

Havzanın güney batı bölümünde önemli bir KB-GD yönlü fay şeridi yaklaşık Tekirdağ-Uzunköprü hattı boyunca uzanmaktadır. Bu hattın güneyinde bulunan kesimde havzanın oldukça sığ olduğu tahmin edilmektedir. Trakya havzasında saptanmış olan ve beklenebilen yapılar orojenik kökenli yapılardan ziyade kısmen ters eğimli faylarla çevrilmiş fay bloklarından ve gömülü (morfolojik) taban yükselimlerinden meydana gelmiş olmalıdır.

Bölgeyi etkileyebilecek en yakın aktif fay hatları Pliokuarterner yaşlı Kuzey Anadolu Fayı’nın uzantısı olan ve Marmara Denizi’nin ortasından geçen fay (Kırık)hatlarıdır.

İnceleme Alanının Jeolojisi

Etüt alanı ve çevresi Üst Miyosen yaşlı Ergene formasyonu ile kaplıdır. Trakya havzasında Ergene formasyonu; beyaz, sarımsı beyaz kirli sarı renkli, iyi gözenekli, orta-iyi boylanmalı, tane boyu alttan üste doğru incelen, aşınma tabanlı, çapraz katmanlı, gevşek tutturulmuş çakıl-kum üzerine asıltıdan durulma yeşil renkli kil, çakıl ve kil içerikli kırmızı renkli çamurtaşı ve az tutturulmuş miltaşından oluşur. Birim gölsel, karasal ve nadiren denizel oluşuklardan oluşur.

Ergene formasyonu örgülü veya menderesli akarsu çökelleri olup çapraz katmanlı çakıl taşı ve kumtaşı kanal çökellerine yaygın olarak bulunan kil ve siltler ise Taşkın Ovası çökellerini karakterize eder. Ergene formasyonu kendinden önceki tüm birimlerin üzerine açısal uyumsuzdur. Üzerine Trakya formasyonu uyumsuz olarak gelmektedir.

Ergene formasyonu’nda taneler bol kuvars içerir. Taneler oldukça yuvarlaktır.

Birimde lamilanma, tabakalanma, düzlemsel ve teknemsel çapraz tabakalanma, dereceli tabakalanma izlenmektedir. Ergene formasyonu’nda bulunan omurgalı fosillere göre Orta-Üst Miyosen yaşı verilmiştir. Trakya havzası içinde Ergene formasyonu Kurtdere, Çelebi, Çantaköy, Mert ve Sinanlı formasyonları ayırtlanmaktadır. İnceleme alanının zeminini Üst Miyosen yaşlı kum ve killerden oluşmaktadır

Proje alanı işaretli bölgenin Jeoloji Haritası ekler kısmında verilmiştir. (Bkz. Ek.16)

 Hidrojeolojik Özellikler ve yeraltı su kaynaklarının mevcut ve planlanan kullanımı

Etüd alanında yapılmış olan araştırma kuyusu ve sismik etüdü sonunda üstteki kumlu siltli seviyelerde alttaki killere bağlı olarak asılı bir su tablasına rastlanılmamıştır. Etüt alanındaki formasyonun killi-kumlu-siltli bir özellik taşıması yüzey sularının kumlu

58

seviyelerde hızla süzülmelerine, geçirimsiz killi seviyelerin üst kısımlarında da birikmelerine neden olmaktadır. Etüt alanında açtırılan gözlem kuyularında asılı su tablasına rastlanılmamasının başlıca nedeni altta bulunan killi seviyenin zemin katmanından derinde olmasından dolayıdır.

Etüt sahası civarındaki su kuyularında ve yapmış olduğumuz etütlere göre yapılan yeraltı suyu araştırmasında yeraltı suyu 5 m derinlikteki kaba kumlu seviyenin içindedir.

Bölgedeki yeraltı suları yüzey sularının süzülmesi ile beslenmekte olup, yeraltı su seviyesindeki değişmeler mevsimsel ve yağışlara bağlı olarak meydana gelmektedir.

Faaliyet alanı ve çevresinde jeotermal saha bulunmamaktadır. Bu nedenle faaliyetin jeotermal kaynaklarına herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

Doğal Afet Durumu

Proje alanı yatay bir yapıya sahip olduğundan afet bölgesi konumunda değildir. Arazi üzerinde herhangi bir heyelan, kaya düşmesi, su baskını gibi doğal afet tehlikesi bulunmamaktadır.

Depremsellik

Proje alanı Afet İşleri Genel Müdürlüğünün yayınlamış olduğu deprem bölgeleri haritasına ve ‘Yerleşim Birimleri ve Deprem Bölgeleri’ indeksindeki Tekirdağ İline ait tabloya göre 3.derece deprem bölgesi içinde yer almaktadır. Tekirdağ İli Deprem Haritası Şekil. 7 olarak verilmiştir.

Tablo 23 . Bölgenin Depremsellik Durumu

YERLEŞİM YERİ DEPREM BÖLGESİ YERLEŞİM YERİ DEPREM BÖLGESİ

Tekirdağ(M) 2 Ballı 1

Banarlı 1 Şahin 3

Barbaros 2 Yürük 2

İnecik 3 Marmara Ereğlisi 2

Çerkezköy 3 Yeniçiftlik 2

Çorlu 3 Muratlı 3

Hayrabolu 3 Saray 4

Susuz Müsellim 3 Beyazköy 4

Malkara 2

59

Şekil 7. Tekirdağ İli Deprem Haritası

3. Projenin Muhtemel Çevresel Etkilerine Karşı Alınacak Tedbirler

Söz konusu projede oluşması muhtemel atıkların, kaynağının, niteliğinin ve geri kazanımına ilişkin bilgileri içerir tablo Tablo 24 olarak verilmiştir.

Tablo 24. Söz konusu projede oluşması muhtemel atıkların, kaynağının, niteliğinin ve geri kazanımına ilişkin bilgiler

ATIK KODU ATIK

TANIMLAMASI

ATIK KAYNAĞI TEHLİKE DURUMU GERİ KAZANIM / BERTARAF

İNŞAAT AŞAMASI

15 01 10 Tehlikeli Maddelerin Kalıntılarını İçeren ya

da Tehlikeli Maddelerle Kontamine

Olmuş Ambalajlar

İnşaat Aşaması M Lisanslı Firmalara

Verilecektir.

15 02 02 Tehlikeli maddelerle kirlenmiş emiciler,

filtre malzemeleri,(başka

İnşaat Aşaması A Lisanslı Firmalara

Verilecektir.

Proje Alanı

60

Evsel Katı Atık İnşaat Aşaması Çerkezköy Belediyesi

tarafından alınacaktır.

İnşaat Aşaması İnşaat sahasında dolgu

amaçlı kullanılacaktır.

18 01 04 Enfeksiyonu önlemek amacıyla toplanmaları ve bertarafı özel işleme tabi olmayan atıklar

Revir Atık Çevre

Teknolojileri

20 01 21 Flüoresan lambalar ve diğer cıva içeren atıklar

61

Yağlar Sanayi ve Ticaret

Limited Şirketi

20 01 26 20 01 25 dısındaki sıvı ve katı yaglar

Yemekhane A KOLZA A.Ş.

20 01 33 Atık Pil İdari Bölüm TAP

08 03 17 Tehlikeli maddeler içeren atık baskı

tonerleri

İdari Bölüm M Lisanslı firmalara

verilecektir.

15 01 10 Tehlikeli maddelerin kalıntılarını içeren ya da

15 02 02 Tehlikeli maddelerle kirlenmiş emiciler, filtre parçalar içeren ıskarta ekipmanları

15 01 02 Plastikler İdari Bölüm,İşletme Aşaması

62

3.1. Evsel Nitelikli Katı Atıkların Çevresel Etkilerine Karşı Alınacak Tedbirler İnşaat Aşamasında;

İnşaat aşamasında çalışacak olan personel kaynaklı evsel nitelikli katı atık oluşumu söz konusu olacaktır. İnşaat aşamasında çalışacak kişi sayısının 20 olduğu ve kişi başına oluşabilecek günlük evsel katı atık miktarı 1,34 kg/kişi.gün (www.cedgm.gov.tr) olarak kabul edildiği göz önünde bulundurularak, aşağıdaki gibi hesaplanabilir;

Evsel atık miktarı = 20 kişi 1,34 kg / kişi.gün = 26,8 kg /gün

Oluşacak evsel nitelikli katı atıklar hijyenik ve ağzı kapalı bir şekilde toplanarak Çerkezköy Belediyesi tarafından alınacaktır.

Tesiste oluşacak katı atıklar toplanması, biriktirilmesi, bertarafı v.b. işlemler için 14.03.1991 Tarih ve 20814 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve 05.04.2005 tarih ve 25777 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”nde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik” te belirtilen ilgili tüm hükümlere uyulacaktır. Taahhüt ederiz.

İşletme Aşamasında;

İşletme aşamasında tesiste oluşacak katı atıklar, personelin günlük ihtiyaçlarından, büro ve yemekhaneden kaynaklanan evsel nitelikli katı atıklardır.

Tesiste çalışacak kişi sayısının 100 olduğu ve kişi başına oluşabilecek günlük evsel katı atık miktarı, 1,34 kg/kişi.gün (www.cedgm.gov.tr) olarak kabul edildiği göz önünde bulundurularak aşağıdaki gibi hesaplanabilir;

Evsel atık miktarı = 100 kişi 1,34 kg/kişi.gün = 134 kg/gün

Personelden kaynaklanacak evsel nitelikli katı atıklar hijyenik ve ağzı kapalı bir şekilde toplanarak Çerkezköy Belediyesi tarafından alınacaktır.

Tesiste oluşacak katı atıklar toplanması, biriktirilmesi, bertarafı v.b. işlemler için 14.03.1991 Tarih ve 20814 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve 05.04.2005 tarih ve 25777 sayılı Resmi Gazete’de

63

yayınlanarak yürürlüğe giren “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”te belirtilen ilgili tüm hükümlere uyulacaktır. Taahhüt ederiz.

3.2. Ambalaj Atıklarının Çevresel Etkilerine Karşı Alınacak Tedbirler İnşaat Aşamasında;

Tesiste oluşacak ambalaj atıkları(kağıt,karton,cam,plastik) kaynağından ayrı toplanarak, lisanslı firmalara verilecektir.

Proje konusu tesisin inşaat işlemleri sırasında oluşacak ambalaj atıkları diğer atıklardan ayrı toplanacak olup lisanslı geri kazanım firmalara gönderilecektir. 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ilgili hükümlerine uyulacaktır. Taahhüt ederiz.

İşletme Aşamasında;

Tesiste oluşacak ambalaj atıkları(kağıt,karton,cam,plastik) kaynağından ayrı toplanarak, lisanslı firmalara verilecektir. İşletme aşamasında ürünlerin dolumunun yapıldığı ambalaj kutularından kaynaklanan kağıt , karton ve plastik atıkları oluşması öngörülmektedir.

Ambalaj atıkları Çerkezköy Geri Dönüşüm firmasına verilmektedir. Çerkezköy Geri Dönüşüm firması ile yapılan sözleşme ekte verilmiştir.(Bkz Ek- 17)

Yönetmelik dâhilinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurularak piyasaya süren kullanıcı adı ve şifresi alınıp Ek–5 (B-1 ve B-2) bildirimi ve belgelendirme yükümlülükleri yerine getirilecektir. Diğer tesislerin bildirim örneği ekte verilmiştir.(Bkz Ek-18)

Tesiste oluşacak ambalaj atıkları için 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ilgili hükümlerine uyulacaktır. Taahhüt ederiz.

3.3. Tıbbi Atıkların Çevresel Etkilerine Karşı Alınacak Tedbirler İnşaat Aşamasında;

İnşaat aşamasında çalışacak personel sayısı 20 kişidir ve sağlık hizmetlerinin karşılanacağı bir revir bulunmayacaktır. Herhangi bir kaza veya sağlık sorunu durumunun ortaya çıkması durumunda, personel en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilecektir. 22.07.2005

64

Tarih ve 25883 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”nde belirtilen ilgili tüm hükümlere uyulacaktır. Taahhüt ederiz.

İşletme Aşamasında;

Proje konusu tesiste 100 kişi çalışacağından revir bulunacaktır.

Tesiste yılda 40 kg civarında tıbbi atık oluşumu öngörülmektedir. Oluşacak olan tıbbi atıkların bertarafına ilişkin olarak, tıbbi atık sterilizasyon tesisi ile sözleşme yapılmıştır.

Tıbbi atıkların bertarafına ilişkin sözleşme ekte verilmiştir.(Bkz Ek-13)

22.07.2005 Tarih ve 25883 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren

“Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”nde belirtilen ilgili tüm hükümlere uyulacaktır.

Taahhüt ederiz.

3.4. Atık Pil ve Akümülatörlerin Çevresel Etkilerine Karşı Alınacak Tedbirler İnşaat Aşamasında;

İnşaat aşamasında çalışacak personelin kullanımları sonucu atık pil oluşumu söz konusu olacaktır. Atık piller atık pil kutusunda toplanarak TAP’a ait atık pil toplama noktalarına verilecektir. Ayrıca kullanılacak araç ve ekipmanların bakımı en yakın bakım istasyonunda yapılacağından ekonomik ömrünü tamamlamış akümülatör oluşmayacaktır.

Tesiste oluşabilecek atık piller ve atık akümülatörler için 31.08.2004 tarih ve 25559 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır. Taahhüt ederiz.

İşletme Aşamasında;

İşletme aşamasında çalışacak personelin kullanımları sonucu atık pil oluşumu söz konusu olacaktır. Atık piller atık pil kutusunda toplanarak TAP’a ait atık pil toplama noktalarına verilecektir. Tesiste oluşabilecek atık piller için 31.08.2004 tarih ve 25559 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır. Taahhüt ederiz.

65

3.5. Tehlikeli Atıkların Çevresel Etkilerine Karşı Alınacak Tedbirler İnşaat Aşamasında;

İnşaat aşamasında oluşması muhtemel tehlikeli nitelikteki atıklar diğer atıklardan ayrı toplanacak ve biriktirilecek olup lisanslı bertaraf tesislerine gönderilecektir.

24.03.2005 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren

“Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine ve 04.09.2009 tarih ve 27339 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ve 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine uyulacaktır. Taahhüt ederiz.

İşletme Aşamasında;

Proje kapsamında oluşacak, kontamine ambalajlar, kontamine bezler, atık boya ve vernikler v.b. atıklar tehlikeli atık kapsamındadır. Tesisin işletilmesi sırasında mevcut durumda oluşan tüm tehlikeli atıklar, tesiste uygun bir alanda sızdırmaz bir zemin üzerinde geçici depolama alanı olarak belirlenecek alanda biriktirilip, hazırlanacak tehlikeli atık yönetim planı doğrultusunda depolama, taşınması ve bertarafı sağlanmaktadır. Atıkların bertarafında lisanslı firmalarla sözleşme yapılarak, lisanslı firmalara verilmektedir.

İşletmeden kaynaklanan atıkların depolandığı atık sahası Resim 10 olarak verilmiştir.

Resim 10. Atık Depolama Alanı

66

Lisanslı firmalar ile yapılan sözleşme örnekleri,2014 yılına ait tehlikeli atık beyanı, geçici depolama izni, UATF Form Örnekleri, atık yönetim planı ekler kısmında belirtilmiştir(Bkz Ek-19).

3 Parsel sınırları içerisinde faaliyet gösteren tesis faaliyete geçtiği zaman tehlikeli atık beyanları yapılacak, endüstriyel atık yönetim planı revize edilerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunulacaktır. Taahhüt ederiz.

14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren

“Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine ve 04.09.2009 tarih ve 27339 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine ve 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine uyulacaktır. Taahhüt ederiz.

3.6. Tehlikesiz Atıkların (Üretim Atıkları) Çevresel Etkilerine Karşı Alınacak Tedbirler İnşaat Aşamasında;

İnşaat aşamasında oluşabilecek tehlikesiz atıklar diğer atıklardan ayrı bir şekilde toplanacak ve biriktirilecek olup, lisanslı geri kazanım tesislerine gönderilecektir. Tehlikesiz atıkların toplanması ve bertarafı hususunda; 17.06.2011 tarih ve 27967 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği”

hükümlerine uyulacaktır. Taahhüt ederiz.

İşletme Aşamasında;

İşletme aşamasında oluşması muhtemel tehlikesiz atıklar bakım çalışmalarından sonucu ortaya çıkması muhtemel metal malzemelerdir. İşletme aşamasında oluşabilecek tehlikesiz atıklar diğer atıklar ayrı bir şekilde toplanacak ve biriktirilecek olup, lisanslı geri kazanım tesislerine gönderilecektir. Tehlikesiz atıkların toplanması ve bertarafı hususunda;

17.06.2011 tarih ve 27967 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği” hükümlerine uyulacaktır. Taahhüt ederiz.

67

3.7. Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Çevresel Etkilerine Karşı Alınacak Tedbirler İnşaat Aşamasında;

İnşaat aşamasında çalışacak araçların bakımları en yakın bakım istasyonunda yapılacaktır ve tesis içerisinde ömrünü tamamlamış lastik oluşması öngörülmemektedir.

Ancak zorunlu bakımlardan kaynaklanan atık lastik oluşması halinde işletme süresince 25.11.2006 tarih ve 26357 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği” ve 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” belirtilen tüm hükümlere uyulacaktır.

İşletme Aşamasında;

İşletme aşamasında çalışacak araçların bakımları bakım istasyonunda yapılacaktır ve

İşletme aşamasında çalışacak araçların bakımları bakım istasyonunda yapılacaktır ve

Benzer Belgeler