• Sonuç bulunamadı

a) Programa/Eğitimlere katılacak her bir katılımcı için belirlenen ders saat ücreti üzerinden hesaplanan eğitim gideri.

b) Katılımcılara durumlarına uygun olarak programa katıldıkları her bir fiili gün için yapılan ve miktarı Yönetim Kurulunca belirlenen katılımcı zaruri giderleri.

c) Programa devam edilen süre içinde 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında her bir katılımcı için tahakkuk edecek sigorta primleri.

ç) Genel Müdürlükçe uygun bulunacak diğer giderler.

Giderlerin ödenmesi

Madde 24 – (1) Yükleniciye yapılan ödemelerde, fiili katılımcı sayısı esas alınır. Programın uygulandığı takvim ayı içerisinde katılımcıların aldığı toplam eğitim ders saati ve katılımcı başı ders saat maliyeti ile katılımcı sayısının çarpılmasıyla bulunan meblağ üzerinden ödeme yapılır. Katılımcıların eğitime katılmadıkları günler hesaplamaya dahil edilmez.

(2) Ödemeler hak edişler halinde yapılır. Ödeme, gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra 27/6/2007 tarihli ve 26565 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumları Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde belirtilen belgeler karşılığında gerçekleştirilir. Son hak

29 ediş ödemesi ise katılımcıların belgelerini almalarından sonra yapılır. Hak ediş ödemelerinin yapılabilmesi için yüklenici tarafından vergi, SGK primi, prime ilişkin borç ile SGK ve Kurumca kesilmiş ve ödenmemiş idari para cezası olmadığına ilişkin belge ibraz edilmesi gerekir.

(3) Vergi, resim ve harç giderleri sözleşme bedeline dahildir. İlgili mevzuat gereğince hesaplanacak KDV sözleşme bedeline dahil olmayıp bu vergi tutarı Kurum tarafından yükleniciye ödenir.

(4) Program süresince 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamı dışında kalan katılımcılara katıldıkları her bir fiili gün için Kurum Yönetim Kurulunca belirlenen miktarda katılımcı zaruri gideri ile kısa vadeli sigorta kolları kapsamında iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ve genel sağlık sigortası primleri Kurum tarafından ödenir. 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki katılımcılara (tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalılar hariç) ve emeklilere ise katılımcı zaruri gideri ödenmez ve ilgili mevzuatında aksi yönde bir hüküm olmaması halinde kısa vadeli sigorta kolları kapsamında iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigortası primleri Kurum tarafından ödenir. Bu kapsamda tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalılara iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi, katılımcı zaruri gideri ve genel sağlık sigortası primleri Kurum tarafından ödenir

(5) Katılımcı zaruri gider ödemelerinin, katılımcılara ait devam çizelgelerinin yüklenici tarafından Kuruma ibraz edildiği tarihten itibaren en geç 10 iş günü içinde (mücbir sebepler dışında) gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Katılımcılara yapılan ödemeler için il müdürlüğü banka veya PTT aracılığı ile ödeme yaparken eğer ödeme yapan kurum ile anlaşabilirse katılımcılara hesap açtırılmadan TC Kimlik numaraları ve ödeme miktarlarının olduğu liste kullanılarak ödemeleri yaptırabilir. Bu şekilde yapılan ödemelerde katılımcıların herhangi hesap açtırmak zorunda olmadan banka veya PTT şubelerinin herhangi birinden ödemelerini almaları mümkündür. Bu yöntem tercih edilirken katılımcılara yapılacak ödemede banka veya PTT’nin herhangi bir kesinti yapmaması veya çeşitli adlarla ücret almaması amaçlanmaktadır.

Ancak aksi durum söz konusu ise katılımcılardan banka veya PTT’de hesap açmaları istenecektir. Bu konudaki uygulamaya il müdürlüğü karar verecektir. Ödemeler sırasında katılımcıların mağdur olmaması için her türlü tedbiri il müdürlüğü almak zorundadır.

Katılımcılara yapılacak ödemeler için kişinin sigorta durumunu gösterir belgenin ibrazı gerekli olup, söz konusu bu belge katılımcı tarafından e-devlet sistemi üzerinden edinilebileceği gibi, SGK birimlerinden de temin edilebilecektir. Bu belge olmaksızın katılımcıya ödeme yapılmayacaktır. Bu belgelerin il müdürlüğüne teslim yükümlülüğü, il müdürlüğünce sözleşme veya protokolde belirtilmek şartı ile yükleniciye de verilebilir.

Program devam ederken durumu değişen katılımcılar durum değişikliğine ilişkin Kuruma bilgi vermekle yükümlü olup, ödeme yapılmaması gerektiği halde durum değişikliğinin bildirilmemesinden kaynaklı ödeme yapıldığı tespit edilen kişilere yapılan ödemeler yasal faizi ile birlikte bu kişilerden geri alınır.

30 Kursiyer Sigorta Prim Giderlerinin Ödenmesi

Madde 26- (1) Düzenlenen kurslarda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 5. madde 1. fıkra (e) bendi gereğince ödenmesi gereken primler Kurumca ödenir.

Katılımcıların Sigorta İşlemleri

Madde 27- (1) Kurs/program süresince kursiyer/katılımcılar adına kısa vadeli sigorta kolları kapsamında iş kazası ve meslek hastalığı primleri SGK belge türü “46” koduyla SGK’ya Kurum tarafından yatırılmak suretiyle karşılanır. Söz konusu işlemlerin usulüne uygun şekilde yapılabilmesi için, il müdürlüklerinin kurs ve programların açılması, asıl ve yedek kursiyer/katılımcı seçimi, yedekten asil listeye alınan kursiyerlerin/katılımcıların onaylama işlemleri kurs/programın başladığı takip eden ayın 8’ine kadar kurs/program sorumlularınca yapılması gerekmektedir. Kursiyer/katılımcıların tescil işlemleri kurs/programın başlangıç tarihini izleyen ayın 10’unda SGK’ya toplu olarak bildirilmesi nedeni ile bireysel tescil işlemi yapılamamaktadır. Ancak iş kazası ve meslek hastalığı olması durumunda kazaya ilişkin belgelerle birlikte bilgi verilmesine müteakip erken tescil işlemi yapılabilmektedir. Bu nedenle kursiyerlerin/katılımcıların tescil (işe giriş) işlemi SGK’ya bildirilemediğinden olası iş kazası ve meslek hastalığı durumlarında kurs/program sorumluların asli sorumluluğu bulunmaktadır. Listesi onaylanan kurs/programlara katılan kursiyerlerin sigorta tahakkuk işleminin yerine getirilebilmesi için devam durumlarının sisteme kurs/programın başlangıç tarihini izleyen ayın 15’ine kadar girilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kursiyer/katılımcıların iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık nedeni ile sigorta hizmetlerinden hem kendisi hem de bakmakla yükümlü olduğu kişilerin (eşi, anne, baba, çocuk) sağlık hizmetlerinden faydalanmamakla birlikte ayrıca iş kazası ve meslek hastalığı süresi boyunca SGK’ca ödenmekte olan İş Göremezlik Ödeneğinin alınması mümkün değildir.

SGK İle İlgili Hususların Tespiti

Madde 28- (1) Yüklenici, imzalanan sözleşme nedeni ile ortaya çıkan vergi, SGK primi, resim ve harçlardan dolayı meydana gelen yükümlülükleri süresi içinde yerine getirmekle mükelleftir. Bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirdiğine dair dekont veya makbuzları Yetkili Hizmet Merkezine yazı ekinde göndermek zorundadır

(2) Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nde/Hizmet Merkezinde görevli personel veya Denetim Kurulunca görevleri sırasında SGK mevzuatına aykırı durumların tespit edilmesi veya öğrenilmesi halinde en kısa zamanda durum yazı ile SGK İl Müdürlüklerine bildirilmelidir.

(3) Yüklenici, 10.06.2014 tarih ve 29026 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bankalar ve Kamu İdareleri Tarafından Yapılacak Olan Sigortalılık Kontrolü ile Kurum ve Kuruluşlardan Alınacak Bilgi ve Belgelere Dair Tebliğin “Kamu İdarelerinin

31 Yükümlülükleri” başlıklı üçüncü bölümünün 9. maddesinin 5. bendi ile 32 ve 33.

maddelerinde belirtilen iş ve işlemlerin Türkiye İş Kurumu tarafından yapılabilmesi için, sözleşme kapsamında eğitici gideri ödenen kişilerin kimlik bilgileri, işe başlama tarihi, işten ayrılış tarihi ve işyeri unvanı ve adres bilgileri süresi içerisinde İŞKUR Yetkili Hizmet Merkezine göndermekle yükümlüdür.

Katılım belgesi

Madde 29- (1) Program eğiticisi ve il müdürlüğü onayı bulunan devam çizelgesi ile