• Sonuç bulunamadı

(1) Temel seviye eğitim içeriğinin yukarıda belirtilen asgari içerik ve süreleri kapsadığının tespiti için sözleşme imzalama aşamasındaki istekli tarafından sunulan eğitim

programına paralel olarak il müdürlüklerince doldurulmuş ve imzalanmış olan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi (UGE) Eğitim Plan Formu ile birlikte UGE Başvuru Formu, il müdürlüğü tarafından KOSGEB Müdürlüğüne onaylatılacaktır. Bu konudaki onay sürecinin eğitim başlamadan önce yapılması gereklidir.

22 (2) Onay için gönderilen programlar, en geç on iş günü içerisinde yapılan ön değerlendirmeden sonra beş iş günü içerisinde KOSGEB Müdürlüğünce onaylanır ya da düzeltme talep edilir. İl müdürlüklerince düzeltme talep edilen programlarda gerekli düzeltmeler istekliye yaptırıldıktan sonra tekrar başvuru yapılabileceği gibi varsa bir sonraki isteklinin eğitim programı değerlendirilmesi için KOSGEB Müdürlüğüne gönderilebilir.

(3) İstekli tarafından hazırlanan eğitim programının, KOSGEB Müdürlüğü tarafından onaylanabilmesi için yukarıda sayılan kapsamı içermesi yeterlidir.

Kurs eğiticileri

Madde 17– (1) Eğiticilerin en az lisans mezunu ve KOSGEB Eğitmen Değerlendirme Formunda belirtilen kriterlere sahip olması gerekir.

(2) İsteklilerin üniversite olması halinde, eğitimler sadece 2547 sayılı Kanuna tabi olarak görev yapan öğretim elemanları tarafından verilir.

(3) Eğiticiler veya öğreticiler, ilgili kurum veya kuruluşların tabi olduğu mevzuat hükümlerine bağlı kalmak şartıyla, haftada en fazla kırk saat eğitim verebilirler.

(4) Yapılan denetimler sonucunda Kurumu aldatmaya yönelik harekette bulunma, sahte ve yanıltıcı belge düzenleme ve kendi yerine başkasını eğitici olarak görevlendirme gibi Yönetmelik hükümlerine aykırı davranışları tespit edilen eğiticiler yirmi dört ay boyunca bu Yönetmelik kapsamında düzenlenen kurs ve programlarda görev alamaz ve haklarında il müdürlüğünce suç duyurusunda bulunulur. Hakkında il müdürlüğünce/hizmet merkezince bu şekilde yaptırım uygulanan kişiler sisteme kaydedilir ve Kurumun internet sayfasında ilan edilebilir.

(5) Detaylı bilgi için Yönetmelik ve Genelgeye bakınız.

Eğiticilerin Onaylanması ve Değiştirilmesi

Madde 18- (1) Temel seviye eğitim içeriğinin tek bir eğitici tarafından verilmesi şarttır. Bu eğiticinin KOSGEB Müdürlüğü tarafından onaylanması için sözleşme imzalama aşamasındaki istekli tarafından verilen eğitici özgeçmiş ve bilgilerine paralel doldurulmuş ve imzalanmış olan UGE Eğitmen Bilgi Formu, İl Müdürlüğünce, KOSGEB Müdürlüğüne onay için gönderilecektir. Her bir eğitim için yapılan başvuruda en fazla üç eğitici değerlendirilmek üzere KOSGEB Müdürlüğüne gönderilebilir.

(2) Başvuruların onaylanması için eğiticinin en az dört yıllık üniversite mezunu olması ve UGE Eğitmen Değerlendirme Formundaki kriterler üzerinden en az yetmiş puan alması gereklidir. Yeterli puanı alarak onaylanan eğiticilerle, onay tarihinden itibaren altı ay süresince girişimcilik eğitimi düzenlenebilir.

23 (3) KOSGEB Müdürlüğüne başvuru tarihini müteakip en geç on iş günü içerisinde ön değerlendirme yaptıktan sonra beş iş günü içinde eğitici değerlendirmesini tamamlar ve değerlendirme sonucunu gerekçesiyle il müdürlüğüne yazılı olarak bildirir. İl müdürlüğü reddedilen başvurulardaki eksiklikleri istekliye tamamlatarak yeniden başvuru yapabileceği gibi, varsa bir sonraki isteklinin eğiticisine/eğiticilerine ilişkin değerlendirme formlarını değerlendirilmek üzere KOSGEB Müdürlüğüne gönderebilir. İl müdürlüğü tarafından değerlendirilmek üzere önerilecek ikinci eğiticinin eğitim düzeyi ve/veya tecrübesi açısından elenen eğitici ile en az aynı özelliklere sahip olması gerekmektedir.

(4) İl müdürlüğüne ibraz edilen eğiticilerin özgeçmiş ve bilgilerini belgeleyen dokümanların doğruluğu istekli tarafından tespit edilmiş ve gerekli kontrolleri yapılmış olmalıdır. Bu kapsamda doğacak yükümlüklerden yüklenici sorumludur.

(5) Bir eğitim programı çerçevesinde aynı tarihlerde birden fazla sınıfın açılması gerektiği ve/veya eğitici değişikliği gereken eğitimlerde il müdürlüğü, KOSGEB Müdürlüğü tarafından daha önce uygun bulunan aynı yükleniciye ait eğiticilerden her bir sınıf için bir eğiticiyi belirler ve ilgili sınıfın eğitimi başlamadan beş iş günü önce KOSGEB Müdürlüğüne eğitici, eğitim programı ve katılımcılarla ilgili yazılı olarak bilgi verir.

(6) Eğiticilerin işten ayrılmaları, yüklenici tarafından herhangi bir nedenle işten çıkarılmaları veya mücbir nedenlere bağlı olarak eğitime devam etmelerine imkan kalmaması hallerinde, yüklenici tarafından en az aynı niteliğe sahip başka bir eğiticinin KOSGEB’e onaylatılarak görevlendirilmesi il müdürlüğünün iznine tabidir. Ayrıca programların denetimi sonucunda verimli olmadığı belirlenen eğiticilerin değiştirilmesi il müdürlüğünce yüklenicilerden istenilebilecektir.

(7) Yapılacak eğitici değişikliklerinde ayrılan eğiticinin yerine en az aynı niteliklere haiz, KOSGEB Müdürlüğü tarafından onaylanmış yeni eğitici belirlenmesi zorunludur.

Yüklenicinin gerekçe göstererek yapacağı eğitici değişikliği taleplerinde, yüklenicinin il müdürlüğüne gerekçesini belirttiği yazısı ile birlikte vereceği yeni eğiticiye ait özgeçmiş ve bilgilere paralel il müdürlüğü tarafından doldurulup imzalanmış UGE Eğitmen Bilgi Formunu, KOSGEB Müdürlüğüne yazılı olarak iletir. KOSGEB Müdürlüğü tarafından, değerlendirme kriterleri esas alınarak, önerilen eğitici beş iş günü içerisinde kabul veya reddedilir.

(8) Bu değerlendirme sürecinde devam eden eğitimler askıya alınır. Yüklenici, aynı eğitim dâhilinde en çok bir kez eğitici değişikliği talep edebilir.

(9) Yapılan denetimlerde, Kurumu aldatmaya yönelik harekette bulunma, sahte ve yanıltıcı belge düzenleme ve kendi yerine başkasını eğitici olarak görevlendirme gibi Yönetmelik hükümlerine aykırı davranışları tespit edilen eğitici, yirmi dört ay boyunca Kurumun faaliyetlerinde görev alamaz ve haklarında il müdürlüğünce suç duyurusunda bulunulur.

Hakkında il müdürlüğünce bu şekilde yaptırım uygulanan kişiler sisteme kaydedilir ve Kurumun internet sayfasında ilan edilebilir.

24 Katılımcılarla ilgili hususlar

Madde 19- (1) Yönetmeliğin 82. maddesine göre, girişimcilik eğitim programına katılabileceklerin; Kuruma kayıtlı, on sekiz yaşını tamamlamış ve bu program kapsamında aynı seviye eğitimi daha önce tamamlamamış olması gereklidir. Bu kapsamda Kuruma kayıtlı olanlardan özellikle işletmesini geliştirmek isteyenler için de girişimcilik eğitimleri verilebilecektir. Bu bağlamda girişimcilik eğitim programlarına katılmak için işsiz olma şartı bulunmamaktadır.

(2) Katılımcı adaylarına Kurumun düzenlediği kurs/programlara katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmalıdır.

(3) Programlardan yararlanacakların iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanması gereklidir.

(4) İşsizlik ödeneği alan kişiler de katılımcı olabilirler.

(5) Programa katılacaklardan Katılımcı Taahhütnamesi (Genelge eki, EK-29) alınacaktır.

Katılımcıların seçimi

Madde 20 (1) Girişimcilik eğitim seviyelerinin özelliğine uygun nitelikleri taşıyan Kuruma