• Sonuç bulunamadı

2.6 Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Genel İlkeler

5.3.3 Programın Öğrenme Yaşantıları Öğesine Yönelik Sonuç ve

Öğretmen görüşlerine göre dersler daha çok teorik olarak yapılmaktadır. Ders içeriğinin gramer yapılarının yoğun olmasından dolayı uygulamaya dönük öğrenme yaşantılarının düzenlenemediği sonucuna ulaşılmıştır.

Dört dil becerisi açısından, öğretmenler konuşma, yazma, dinleme ve okuma

etkinliklerine program içerisinde gerektiği kadar yer verilmediğini dile getirmişlerdir.

Öğretmenler öğrencilerin yazma çalışmaları yaptıkça öğrendiklerini daha iyi pekiştireceklerini düşünmektedirler. Fakat ders kitabının içerisindeki öğrenme etkinliklerine bağlı kalmak zorunda oldukları ve bu öğrenme yaşantılarının dil bilgisi öğretimi ağırlıklı olmasından dolayı dört dil becerisine yeterli zamanın ayrılamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin ders kitabına yönelik görüşlerinden hareketle, ders kitabının fotokopi olmasının öğrencilerin içerikteki görselleri renkli görmelerini,

149

resimlere dönük etkinlikleri anlamalarını engellemekte ve ders içeriğinin zihinlerinde bir bütün olarak algılanmasını engellediği sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda ek kaynak olarak öğrencilerin okuyabilecekleri hikâye kitaplarına ihtiyaç duyulduğu

söylenebilir. Öğretmenler, İngilizce öğretiminde olduğu gibi her seviyeye ait hikâye

kitapları olması gerektiğini dile getirmişlerdir.

Öğretim ortamı açısından, sınıfta farklı kültürlerin olmasının öğrencilerin ve öğretmenlerin farklı kültürlerin özelliklerini birbirlerine aktararak kültürel hoşgörü yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. AB’ nin dil öğretimi çalışmalarının temel ilkelerinden

birisi, farklı dillerin öğrenilerek insanların kültürel farklılıklara hoşgörülü olmasını

sağlamak ve ülkeler arası iletişimi gerçekleştirmektir.

Öğrenme yaşantıları açısından sınıf büyüklüğü ve öğrenci sayısının olumlu görüldüğü, fakat sınıfta projeksiyon, harita, resimler, dinleme materyali, bilgisayar vb. öğrenme yaşantılarının düzenlenmesinde kullanılabilecek ders materyallerinin

olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Alyılmaz (2010), araştırmasında, okullarda diğer

yabancı diller için hazırlanan sınıflar gibi donanımlı Türkçe öğretim sınıflarının

hazırlanmadığı sonucuna ulaşmıştır. Er, Biçer ve Bozkırlı, (2012), alanyazında

inceledikleri 34 çalışmadan hareketle, çoğu çalışma sonuçlarının alanda materyal eksikliklerinin olduğunu, özellikle görsel- işitsel materyallerin kullanılmadığını, öğretmenlerin var olan materyalleri kullanacak sınıf ortamlarının olmadığını ortaya koyduklarını belirtmişlerdir. Aynı zamanda bu çalışmaların sonuçlarının, bu materyallerin yeni bir dil öğrenen öğrencilerin telaffuzunda önemli etkiye sahip olduğunu gösterdiğini dile getirmişlerdir. Ünlü (2011), Türkçe öğretimi için kullanılan materyallerin eksik olduğunu ve teknolojinin yeterli düzeyde kullanılmadığı sonucuna ulaşmıştır.

150

5.3.4 Programın Ölçme-Değerlendirme Öğesine Yönelik Sonuç ve Öneriler

Programın ölçme değerlendirme öğesine yönelik öğretmen görüşlerine göre süreç değerlendirme sınavlarında tüm ölçme araçları kullanılmaktadır. Bu nedenle yeterli görülmektedir.

Öğretmenlerle yapılan görüşmelerde, sonuç değerlendirme amaçlı ölçme aracı olarak sadece çoktan seçmeli testin kullanılması Türkçenin gramer yapısı açısından uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bazı öğretmenlerin gözlemlerine göre, süreç değerlendirmelerinde daha düşük not alan öğrenciler sonuç değerlendirmelerinde gerçek seviyelerinin üzerinde puanlar almaktadırlar. Bu durum elde dilen sonuçların güvenilirliğinin olmadığını düşündürmektedir. Ayrıca, süreç değerlendirmesinde dil becerilerine yönelik puan dağılımının dengesiz olduğu, yazma dinleme, okuma ve konuşma alanlarına yetersiz puan yüzdeliklerinin verildiği dile getirilmiştir.

Bu araştırmada genel olarak söylenebilir ki:

 Program içeriğinin öğrencilerin ilgilerini çekmediği, içerik olarak

öğrencilerin hedeflerini karşılamada alan terminolojisi açısından eksiklikleri olduğu; dil bilgisinin teorik olarak sunulmasından dolayı öğrencilerin öğrendiklerini yapılandıramadıkları, aynı zamanda dil bilgisi konularının yoğunlukta olmasından dolayı 4 dil becerilerinin, özellikle konuşma ve yazma becerilerinin yeterli düzeyde gelişmediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu sonuçlarda öğretmen ve öğrenci görüşleri birbirleri ile örtüşmektedir.

 Ulaşılan bir diğer sonuç ise, öğretmen görüşlerinin tamamı, öğretim sonunda

uygulanacak yeterlilik sınavı ve Yeni Hitit 1- Yeni Hitit 2 kitaplarının içeriğini yetiştirme zorunluluğundan dolayı, öğrenci merkezli öğretim

151

etkinlikleri düzenleyemedikleri yönündedir. Bu nedenle öğretimin öğretmen merkezli ve çoğunlukla sunuş yoluyla yapıldığı söylenebilir.

 Son olarak, öğretmenlerin ders kitabını eğitim programı olarak algıladıkları

sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle, öğretmenlerin eğitim programı algısının değiştirilmesi için hizmet içi eğitim verilmesi önerilebilir.

5.4 Öğrencilerin Yabancılara Türkçe Öğretimi Programına Yönelik

Önerileri

Ö1: “Daha çok kitap yapmaları gerekiyor. Daha çok kitaba ihtiyacımız var.” Ö1: “Projektör, film ve harita olsa daha yardımcı olur bize.”

Ö2: “Sınıfta hepsi medicine, bence biz medicine kitap almak istiyoruz, çünkü bölümüm medicine, öğrenmek medicine kelimeler istiyoruz. Bu kitaplarda olsun.” Ö2: “Konuşma daha fazla olmalı. Konuşma benim için daha kolay, daha fazla öğrenicem olursa.”

Ö3: “Immm, bizim sınıfta veya herhangi bir Türkçe sınıfında bunların olması gerekiyor: teyp, mantar panolar, resimler. Mesela bişey anlatırken onun resmi olsa ben daha iyi anlarım. Şimdi sınıfta sadece tahta var.”

Ö3: “Sözlük olsa kitapta daha iyi. Kitaptaki çevrilecek bir kelime ki genelde dersin orasında ona ihtiyacımız olduğu zaman ders kitabında ve şu an onunla ilgili konuşuyoruz ki anlamı İki tane çıkıyor sözlükte, ama sonra kitaba baktığımda bir tane çıkıyor. O yüzden kitabın içinde hangi anlamı varsa o anlamı kitapta olsun.” Ö6: “Meselan ben Fizyoterapi okuyorum, ama bütün konular şimdi yeni. Yani kitapta tıp hakkında hiçbir şey yok! Hukuk yok! Bu önemli bir nokta, olmalı. Yani bilmek çok gerekiyor. Olsa iyi.”

152

Ö6: “Kitaptaki kelimelere ben Google açıyorum. Sözlük benim var, açıyorum bakıyorum. Ama siz yapmak gerekiyor sözlük Hitit için. Her ünite sonunda bütün kelimeler, farklı kelimeler yazmalı yani, güzel olacak.”

Ö6: “Mesela farklı konular. Ama bu konuları yeni nasıl istiyoruz? Bütün kitaplar, yani İngilizcede, Almancada yani aynı konular. Farklı konular istiyoruz biz. Mesela kitapta moda hakkında olsun bu güzel, alışveriş olsun güzel! mesela az önce bir şey söyledin, her öğrenci okuyor, yani bu öğrenci hukuk okuyor, bu konular da, bir öğrenci tıp okuyor bu konularda verecekseniz bu güzel! Mesela ben tıp okuyor, tıp hakkında konuşacaksınız. Evet, bu çok güzel bir şey, bu gerekiyor.”

Ö6: “Mesela küçük kitap, ödevler için olsa güzel olur.”

Ö7: “Türkçe hikâye kitabı yok, baktım kırtasiyede, sadece roman var, ama İngilizcede bu 1. Sevye diyor, bu 2. Sevye diyor, keşke böyle olsa Türkçede de. Ama ben biliyorum, Türkçe daha yeni açılmış, daha gelişmemiş o yüzden yok ben biliyorum ama keşke yapılsa.”

Ö7: “Bazı konuları çok tekrar ediyorlar sıkıcı oluyor. Değişmek gerekiyor, bilmiyorum nasıl olacak! Ama gerçekten, yani örnekler daha az olsa, yani kitap daha az örnekler veriyorsa kendi kendine örnekler yapıyorsun, aktif oluyorsun. Bir de bir başka dil öğrenirken bütün organlarına göre olmalı, yani görmelisin, dinleme, okuma, konuşma, hepsine, böyle olunca sıkılmıyorsun, hep öğreniyorsun, derste katılıyorsun. Sonra, daha aktivite olsaydı, yazma kısmında! Çok şey olsaydı, çünkü öğrenciler, hep öğrenciler herhangi bir dil öğrenirse yazma kısmında hep zayıf. Keşke böyle daha çok olsa yazma etkinliği.”

Ö7: “Kitapta azdı yazma etkinlikler. Daha çok olsun.”

153

5.5 Öğretmenlerin Yabancılara Türkçe Öğretimi Programına

Benzer Belgeler