• Sonuç bulunamadı

6. BULGULAR VE TARTIŞMA

6.1. Test Problemleri

İncelenen problemin literatürde daha önce ele alınmamış olması nedeniyle önerilen yöntemlerin performanslarını kıyaslayabilecek herhangi bir test problemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu çalışmanın önemli aşamalarından birisini test problemlerinin üretimi oluşturmuştur.

Problemde sipariş sayısı, ürün tipi sayısı, her siparişte belli bir ürün tipinden yer alan ürün sayısı, aşama sayısı, her aşamada yer alan makine sayısı, siparişlerin teslim süresi, siparişlerin öncelik katsayısı, işlemlerin makine işlem süreleri gibi çok fazla sayıda parametre söz konusudur. Bu kadar çok parametrenin kombinasyonlarının bir deney tasarımı içinde ele alınması halinde, ortaya binlerce sayıda test problemi çıkmaktadır. Bu nedenle test problemleri öncelikle aşama açısından 2 aşama ve 4 aşamalı olarak ikiye ayrılmıştır. Her aşamadaki makine sayısı, matematiksel model performanslarının kıyaslanabileceği durumda ilk aşamada 2, ikinci aşamada 1 olarak alınırken, sezgisel ve metasezgisel yöntemlerin performanslarının denendiği durumlarda her aşamada 3 veya 5 olarak alınmıştır. Diğer parametreler ise problem tipine göre değişen belli bir alt sınır ve üst sınır değerine sahip düzgün dağılımdan üretilmiştir. Gösterimde bu durum U(alt sınır, üst sınır) şeklinde gösterilmiştir.

Test problemleri iki ayrı ana sınıfa ayrılabilir. İlki önerilen matematiksel modellerin (KTDKM’lerinin) test edildiği çok küçük boyutlu problem seti, diğeri ise önerilen sezgisel ve metasezgisel algoritmanın test edilebilmesi için üretilen daha büyük boyutlu test problemleridir.

Matematiksel modeller için üretilen test problemleri

KTDKM’lerinin performanslarının görülebilmesi için çok küçük boyutlu test problemleri üretilmiştir. Bu problem setinde 21 adet problem yer almaktadır.

Bu problemler, atölye ortamını ve yapılacak çizelgenin türünün belirtilmesi açısından “Flexible Flow Shop with Order Scheduling (Sipariş Çizelgelemeli Esnek Akış Atölyesi)”nin kısaltması olan FFOS ismiyle gösterilmiştir. Test problemlerin isimlendirilmesinde FFOS01’den FFOS21’e gidildikçe iş sayısı 3’ten, 400’a doğru artmaktadır.

Çizelge 6.1. Test Problemleri İçin Kullanılan Sipariş Teslim Tarihleri ve Öncelik Katsayıları

SN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 D 11 12 14 18 20 12 19 13 12 18 27 30 35 20 24 46 67 59 58 67 W 8 9 5 2 1 3 2 2 5 7 9 5 3 4 4 2 2 4 9 6

Çizelge 6.1.’de SN sipariş numarasını, D teslim süresini, W ise siparişim öncelik katsayısını göstermektedir.

Çizelge 6.2. Ürün Tipine Göre Makina İşlem Süreleri

Aşama Ürün Tipi Makine-1 Makine-2

1 1 6 4

2 1 5 *

1 2 3 4

2 2 4 *

Test problemlerinin türetilmesinde şu yaklaşım izlenmiştir. Sipariş sayısı Çizelge 6.1.’e göre belirlenmiştir. Eğer problem setinde üç sipariş varsa bu çizelgede ilk üç siparişe ait parametre değerleri, on sipariş varsa ilk on siparişe ait parametre değerleri, 20 sipariş varsa Çizelge 6.1.’deki tüm parametre değerleri kullanılmıştır. Sistemde iki ürün tipi vardır. Üretim hattı iki aşamalıdır. Birinci aşamada 2, ikinci aşamada 1 makine vardır.

Ürün tiplerinin makine işlem süreleri U(1,10)’dan Çizelge 6.2.’deki gibi üretilmiştir. Tüm problemlerde aynı işlem süreleri kullanılmıştır. Buradaki amaç sipariş sayısı ve iş sayısı arttıkça modellerin performansını gözlemek olmuştur.

Daha büyük boyutlu problemler için de test problemi türetilerek modeller çalıştırılmış ancak bellek sorunundan dolayı çözüm elde edilememiştir. Teslim tarihleri U(10,100), öncelik katsayıları U(1,10) olacak şekilde düzgün dağılıma göre türetilmiştir.

Önerilen yeni algoritmalar için türetilen test problemleri

Yeni geliştirilen DKA ve NEH tabanlı algoritmaların performanslarının belirlenmesinde kullanılacak test problemlerinin türetilmesinde kullanılan parametre değerleri Çizelge 6.3.’de ve Çizelge 6.4.’de gösterilmiştir.

Çizelge 6.3. Yapılan ilk çalışmada türetilen test problemi sınıflarının içerdiği en az (ÜSalt), en fazla (ÜSüst) ve ortalama (ÜSort.) iş sayıları

Sınıf SS TS ÜS/SS/TS ÜSalt ÜSüst ÜSort

küçük U(3,10) U(2,5) U(1,5) 6 250 68,25 orta U(10,20) U(2,5) U(1,5) 50 1000 337,5 büyük U(20,30) U(10,20) U(5,20) 1.000 12.000 4687,5 SS: Sipariş sayısı

TS: Ürün tipi sayısı

ÜS/SS/TS: Her bir ürün tipinden sipariş sayısı başına düşen ürün sayısı

Çizelge 6.3.’de görüldüğü gibi yapılan ilk çalışmada problem sınıfları iş sayısına göre büyük, orta ve küçük boyut olarak planlanmıştır. Küçük boyutlu test problemlerinde sipariş sayısı U(3,10), tip sayısı U(2,5), her ürün tipinden sipariş başına ürün sayısı U(1,5) olarak alınmıştır. Orta boyutlu problemlerde sipariş sayısı U(10,20), tip sayısı U(2,5), her ürün tipinden sipariş başına ürün sayısı U(1,5) olarak alınmıştır. Büyük boyutlu problemlerde sipariş sayısı U(20,30), tip sayısı U(10,20), her ürün tipinden sipariş başına ürün sayısı U(5,20) olarak alınmıştır. Yapılan bu ilk sınıflamaya göre problem boyutuna göre sistemde bulunabilecek enbüyük, enküçük ve ortalama iş sayıları Çizelge 6.3.’deki gibi olacaktır. Burada enküçük iş sayısı, sipariş sayısı, ürün tipi sayısı ve her ürün tipinden sipariş başına ürün sayısının alt ve üst sınırlarının çarpımı ile elde edilmiştir.

Ortalama iş sayısı ise alt sınır ve üst sınır arasında düzgün dağılan rassal değişkenlerin beklenen değerlerinin çarpımıdır. Bu ilk düzenlemede problem boyut sınıfları sistemde yer alabilecek en fazla iş sayısına göre yapılmıştır. Burada 250 işe kadar küçük, 250-1000 arası orta ve 1000’den fazla iş içeren problemler de büyük boyutlu olarak adlandırılmıştır.

Test problemleri için kullanılacak işlem süreleri için iki alternatif öngörülmüştür.

Birinci alternatifte işlem süreleri U(1,10)’dan rassal olarak üretilmiştir. Bu alternatifte makine işlem sürelerinin çok büyük farklılıklar arz ettiği durumların değerlendirmesi yapılmıştır. Diğer alternatifte ise işlem süreleri U(3,5)’dan rassal olarak üretilmiştir. Bu alternatifte işlem süreleri daha sıkıdır ve makineler arasındaki işlem hızlarının çok büyük farklılık arz etmediği durumların değerlendirilmesi öngörülmüştür.

Test problemleri için üretilmesi gereken diğer parametre de siparişlerin öncelik katsayıları (ağırlıkları) idi. Bu parametre için üç farklı durum kullanılmıştır. 1 normal sipariş, 2 önemli sipariş, 3 ise çok önemli sipariş olarak önceliklendirilmiş ve katsayılar U(1,3)’den rassal olarak türetilmiştir.

Test problemlerinin üretiminde karşılaşılan zorluklardan biri siparişlere ait teslim sürelerinin belirlenmesi idi. Teslim süresini sistematik olarak belirlemek için Vallada vd.

(2008)’de kullanılan şu yöntem uygulanmıştır:

TİSi: i siparişine ait işlerin aşamalardaki ortalama işlem süreleri toplamı

J: Ürün tipi sayısı

Kij : i siparişinde j ürün tipinden iş sayısı.

Pj: j ürün tipinin aşamalardaki ortalama işlem sürelerinin toplamı

pjhl: j tipindeki işin h aşamasında l makinesindeki işlem süresi.

T: Sıkılık Faktörü (1 olursa teslim tarihi çok sıkı, 0 olursa çok gevşek olur)

R: Teslim Tarihi Aralığı Faktörü (1 olursa teslim tarihi çok değişken, 0 olursa çok katı olur.)

H: Üretim sistemindeki aşama sayısı

Mh= h aşamasındaki makine sayısı

Di: i siparişinin teslim süresi

𝑃𝑗 = ∑ ⌊ 𝑝𝑗ℎ𝑙

𝑀ℎ 𝑙=1

𝑀

𝐻ℎ=1 (6.0)

𝑇İ𝑆𝑖 = ∑𝐽𝑗=1𝐾𝑗=1𝑖𝑗 𝑃𝑗 (6.1)

Pj hesaplanırken eşitlik 6.0’da görüldüğü gibi her aşamadaki ortalama işlem süresi ondalıklı ise kendinden küçük en yakın tamsayıya çevrilmektedir ve denklemde

⌊ ⌋ ile gösterilmiştir. Pj hesaplamasından sonra sipariş teslim süreleri aşağıdaki düzgün dağılıma uygun olarak türetilmiştir. Herhangi bir siparişte yer alan ürünlerin toplam işlem süresi (TİS), eşitlik 6.1.’de görüldüğü gibi o siparişte yer alan ürünlerin, birim toplam işlem süresinin, ürün sayısı kadar toplanmasıyla elde edilmektedir.

Bu hesaplamalardan sonra siparişlerin teslim süresi eşitlik 6.2.’deki gibi düzgün dağılıma göre üretilmektedir.

Di ~ U(1-T-R/2,1-T+R/2) * TİSi (6.2) Test problemlerinin üretimi sırasında T ve R değerleri için iki alternatif kullanılmıştır. Birincisi teslim sürelerinin sıkı tutulduğu 0,75 ve 0,25 değeleri, ikincisinde ise teslim sürelerinin daha değişken tutulduğu 0,5 ve 0,5 değerleri kullanılmıştır.

Çizelge 6.4. Yeni geliştirilen algoritmalar için üretilen test problemlerinde kullanılan parametrelere ilişkin alternatifler.

T-R: Teslim Tarihi Sıkılık (T) ve Aralık (R) Faktörü MİS: Makine İşlem Süreleri

Test problemlerinin üretiminde kullanılan aşama sayısı (AS), her aşamadaki makine sayısı (MS), teslim süresinin belirlenmesinde kullanılan sıkılık-aralık faktörleri (T-R) ve makine işlem süreleri (MİS) parametrelerinin üretiminde, Çizelge 6.4.’de gösterildiği gibi ikişer alternatif kullanılmıştır. Bu dört parametrenin, herbirinin iki alternatifinin olduğu durumda, 2x2x2x2=16 farklı parametre kombinasyonu elde edilmektedir. Her bir kombinasyon için beş problem üretilmiş, toplamda 80 adet küçük boyutlu, 80 adet de orta boyutlu olmak üzere 160 problem üretilmiştir. Büyük boyutlu problemlerin üretiminde yine aynı parametre alternatifleri kullanılmış ancak (T,R)=(0,5; 0,5) değeri, sadece aşamalarda 3 makinenin olduğu durumlar ve işlem süresi olarak da U(3,5) alternatifi kullanılarak üretilmiştir. Bu durumda üretilen “büyük” boyutlu problem sınıfında toplam 50 problem üretilmiştir. Büyük boyutlu problemlerde yapılan koşumlarda, belirlenen iki saatlik enbüyük çözüm süresi içinde sadece DKA algoritması ile çözüm elde edilebilmiştir.

Bu nedenle daha fazla problem üretilmemiştir.

Çizelge 6.5. Test Problemlerinin İş Sayısına Göre Türleri

İş Sayısı Problem Sınıfı Problem Sayısı

0-100 Küçük 62

101-300 Orta 58

301-600 Büyük 40

>600 Çok Büyük 50

Yapılan koşumlarda Şekil 6.1.’de yer alan önerilen NEH tabanlı algoritma performansına dair işlemci sürelerine bakıldığında, iş sayısının 100 işe kadar problemlerin hızlı çözülebildiği (0-15 saniye), 100-300 iş arasında sürenin hızlı artmaya başladığı (20-500 saniye), 300’den fazla işin olduğu problemlerde ise sürenin çok hızlı olarak arttığı (500-4100 saniye) gözlemlenmiştir. İş sayısının 1000’in üzerinde olduğu durumlarda ise önerilen NEH tabanlı algoritmanın belirlenen 2 saatlik üst süre limiti dahilinde cevap alınamamıştır. Bu nedenle, daha önce belirlenen küçük ve orta boyutlu olarak üretilen 160 adet problem yeniden derlenmiş ve son tahlilde Çizelge 6.5.’deki gibi gruplandırılmıştır.

Bu gruplandırmanın neticesinde, daha önce büyük boyutlu olarak adlandırılan problemler de çok büyük boyutlu olarak adlandırılmıştır.

Benzer Belgeler