• Sonuç bulunamadı

3.5.2. Kontrol Grubunda Gerçekle$tirilen $lemler

5.1.3.3. Probleme Dayal' Ö%renme ile Geleneksel Ö%retim

Problem Çözme Tutumlar!na Etkileri

Deney grubu ö%rencilerinin uygulama öncesinde ve sonras'nda mezun olduklar' lise türüne göre fizik dersine yönelik problem çözme tutumlar'n'n kar$'la$t'r'lmas' için yap'lan analiz bulgular'na göre, ö%rencilerin uygulama öncesi ve sonras'nda fizik dersine yönelik problem çözme tutumlar' aras'nda mezun olduklar' lise türüne göre anlaml' bir fark bulunmam'$t'r.

Kontrol grubu ö%rencilerinin uygulama öncesinde ve sonras'nda mezun olduklar' lise türüne göre fizik dersine yönelik problem çözme tutumlar'n'n kar$'la$t'r'lmas'nda da, ö%rencilerin uygulama öncesi ve sonras'nda fizik dersine yönelik problem çözme tutumlar' aras'nda mezun olduklar' lise türüne göre anlaml' bir fark bulunmam'$t'r. Bu sonuçlar, her iki grupta da lise türü de%i$keninin ö%rencilerin problem çözmeye yönelik tutumlar' üzerinde etkisinin olmad'%'n' göstermektedir.

5.1.4. PDÖ Yöntemi Hakk!nda Deney Grubu Ö;rencilerinin Görü,lerine li,kin Sonuçlar

“Fizik dersinin probleme dayal ö renme yakla m ile verilmesi hakk nda neler dü ünüyorsun?”sorusuna ait ö%renci görü$lerine bak'ld'%'nda, fizik dersinin PDÖ yöntemi ile verilmesi konusunda hem fikir olduklar' görülmektedir. Ayr'ca PDÖ yöntemi ile i$lenen dersleri e%lenceli bulduklar' ve bu yöntemi klasik e%itimden daha etkili ve daha kal'c' bulduklar' anla$'lmaktad'r.

“Sizce bu yakla m n amac ne olabilir?” sorusuna yönelik ö%rencilerin dü$üncelerinden, PDÖ yakla$'m'n'n ö%rencilerde merak duygusu uyand'rd'%'n' dolay's'yla ara$t'rmaya sevk etti%i, ayr'ca bu yakla$'m'n ö%rencileri bireysel de%il grupça çal'$maya yönlendirdi%i anla$'lmaktad'r.

“PDÖ yakla m n n, sana ne tür beceriler kazand rd n hissediyorsun?” sorusuna ait ö%renci görü$lerine bak'ld'%'nda, PDÖ’nin ö%rencilere ara$t'rma yapma, ileti$im, yarat'c'l'k, grupça çal'$ma becerileri kazand'rd'%' anla$'lmaktad'r.

Probleme dayal' ö%renme yöntemi hakk'nda elde etti%imiz ö%renci görü$lerine ait sonuçlar, bu konuda yap'lan di%er ara$t'rma (Ak'no%lu ve Tando%an, 2006; Akp'nar ve Ergin, 2005; Cerezo, 2004; Chin ve Chia, 2004; Harland, 2002; Kaptan ve Korkmaz, 2001; Mierson ve Parikh, 2000; Tavukcu, 2006) bulgular'n' da desteklemektedir.

Örne%in, Harland (2002) taraf'ndan yap'lan çal'$mada, probleme dayal' ö%renme yakla$'m' ile i$lenen biyoloji derslerinde, ö%rencilerin ilgi ve tutumlar'n'n artt'%', bunun yan' s'ra ara$t'rma ve geli$tirme çal'$malar'n'n, sorumluluk alma gibi faktörler üzerinde, geleneksel ö%retim yöntemlerine göre daha etkili oldu%u sonucuna ula$'lm'$t'r. Tavukcu’nun (2006) yapt'%' çal'$ma sonucunda, probleme dayal' ö%renme yakla$'m'nda fen ö%retiminin, ö%rencilerin akademik ba$ar'lar'n' geli$tirdi%i, fen bilgisi dersine yönelik tutum düzeylerini yükseltti%i, bilimsel süreç becerilerinin geli$ti%i, yarat'c' dü$ünme düzeylerinin artt'%' bunun yan' s'ra

ö%rencilerin PDÖ yakla$'m' ile ilgili olumlu dü$üncelere sahip olduklar' sonucuna ula$'lm'$t'r.

“PDÖ’nin daha etkili olabilmesi için önerilerin var m ?” sorusuna ö%renciler, PDÖ’nin sürekli uyguland'%' takdirde daha etkili olaca%'n' belirtmekte, ayr'ca PDÖ oturumlar'nda yap'lan gruplamay' kendilerinin yapmas'n' önermektedirler. Bunun yan' s'ra, saha çal'$mas' yap'lmas'n' ve PDÖ uygulamas'n'n daha geni$ bir zamana yay'lmas'n'n daha etkili olaca%'n' belirtmektedirler.

5.2. Öneriler

Ara$t'rmadan elde edilen bulgulara ve ula$'lan sonuçlara dayan'larak probleme dayal' ö%renme yakla$'m'n'n uygulanmas' s'ras'nda kar$'la$'labilecek sorunlara kar$' $u öneriler getirilmi$tir:

• Probleme dayal' ö%renmenin en önemli k'sm' senaryolar'n haz'rland'%' a$amad'r. Bu nedenle senaryolar'n nas'l haz'rlanaca%' ile ilgili bilgilerin ve örnek senaryolar'n bulundu%u kitaplar haz'rlanmal'd'r.

• PDÖ yönteminin ilk defa uyguland'%' ö%rencilere öncelikle PDÖ ile ilgili teorik bilgi verilmeli ve birden fazla örnek senaryo tüm a$amalar'yla video $eklinde gösterilmeli daha sonra uygulamaya ba$lanmal'd'r.

• Fizi%in di%er konular'nda da PDÖ yakla$'m' uygulanmal', sonuçlar' geleneksel ö%retim yöntemiyle kar$'la$t'r'larak de%erlendirilmelidir.

• PDÖ oturumlar'nda, homojen gruplar'n olu$turulmas' a$amas'nda, ö%renci görü$lerinin de al'nmas' faydal' olabilir. Ö%rencilerle yap'lan görü$melerde de, gruplar olu$turulurken ö%renci görü$lerinin al'nmas'na yönelik talepler olmu$tur.

• PDÖ uygulamas'nda, oturumlar aras'nda geni$ bir süre b'rak'lmas' ö%rencilerin ara$t'rmaya daha çok vakit ay'rmas'na olanak sa%layabilir.

• Ö%rencilerin ara$t'rmalar'na olanak sa%layacak bölüm içi ara$t'rma olanaklar'n'n (kütüphane, internet, laboratuar vs.) artt'r'lmas' faydal' olabilir.

KAYNAKÇA

Abac'o%lu, H., Akal'n, E., Atabey, N., Dicle, O., Miral, S., Musal, B ve Sar'o%lu, S. (2002). Probleme Dayal Ö renim. DEÜ T'p Fakültesi E%iticilerin E%itimi Komitesi. Dokuz Eylul Üniversitesi Yay'nlar', zmir.

Aç'kgöz, K.Ü. (2007). Aktif Ö renme. (9) zmir: Kany'lmaz Matbaas'. Adelsköld, G., Aleklett, K. , Axelsson, R ve Blomgren, J. (1999). Problem- Based Distance Learning of Energy ssues via Computer Network. Distance Education, 20 (1), 129-143.

Akar, Ü. (2007). Ö%retmen Adaylar'n'n Bilimsel Süreç Becerileri ve Ele$tirel Beceri Düzeyleri Aras'ndaki li$ki. Yay'nlanm'$ Yüksek Lisans Tezi, Afyonkocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ak'no%lu, O. ve Tando%an, R. Ö. (2006). Fen E itiminde Probleme Dayal Aktif Ö renmenin Ö rencilerin Kavram Ö renmelerine Etkisi: Nitel Bir Analiz. Yüksek Lisans Tezinden. Marmara Üniversitesi Atatürk E%itim Fakültesi.

Akp'nar, E. ve Ergin, Ö. (2005). Probleme Dayal' Ö%renme Yakla$'m'na Yönelik Ö%renci Görü$leri. ,nönü Üniversitesi E itim Fakültesi Dergisi. 6 (9), 3-14.

Aktam'$, H. ve Ergin, Ö. (2007). Bilimsel Süreç Becerileri ile Bilimsel Yarat'c'l'k Aras'ndaki li$kinin Belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi E itim Fakültesi Dergisi,33, 11-23.

Arslan, A. (1995). lkokul Ö%rencilerinde Gözlemlenen Bilimsel Beceriler. Yay'nlanmam'$ Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Avc', D. E. (2007). Beyin Temelli Ö%renme Yakla$'m'n'n lkö%retim 7. S'n'f Ö%rencilerinin Fen Bilgisi Dersindeki Ba$ar', Tutum ve Bilgilerinin Kal'c'l'%' Üzerine Etkisi. Yay'nlanm'$ Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi E%itim Bilimleri Enstitüsü.

Ayd'n, G. ve Bal'm, A. G. (2005). Yap'land'rmac' Yakla$'ma Göre Modellendirilmi$ Disiplinler Aras' Uygulama: Enerji Konular'n'n Ö%retimi. Ankara Üniversitesi E itim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 38 (2), 145-166.

Ayd'nl', E. (2007). lkö%retim 6, 7 ve 8. S'n'f Ö%rencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerine li$kin Performanslar'n'n De%erlendirilmesi. Yay'nlanm'$ yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi E%itim Bilimleri Enstitüsü.

Bakaç, M. ve Do%an, Y. (1994). Fen Bilimleri E itimi ve Ö retiminde Laboratuar Uygulamalar n n Önemi. I Ulusal Fen Bilimleri E%itim Sempozyumu Bildirileri. (15-17 Eylül 1994). zmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.

Bakaç, M. ve S'lay, . (1999). Fizik Ö%retmen Adaylar'n'n Yeti$tirilmesi Sürecinde Fizik Dersinin Amaçlar'n'n Rolü Üzerine Bir Çal'$ma. Buca E itim Fakültesi Dergisi (Özel Say ). 11, 266-270.

Barrows, H. (2002).Is it Truly Possible to Have Such a Thing as PBL? Distance Education, 23 (1), 119-122.

Bayrak, R. (2007). Probleme Dayal' Ö%renme Yakla$'m' ile Kat'lar Konusunun Ö%retimi. Yay'nlanm'$ Doktora Tezi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Boud, D and Felletti, G. (1991). The Challenge of Problem Based Learning. London: Kogan Page.

Bozdemir, S. (2005). 21. YY. Fizik / Fen E itimi / Ö retimi Nas l Olmal . Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi.

Büyüköztürk, R. (2001). Deneysel Desenler Ön Test-Son Test Kontrol Gruplu Desen ve Veri Analizi. Ankara: Pegem Yay'nc'l'k.

Cerezo, N. (2004). Problem Based Learning in the Middle School: a Research Case Study of Perceptions of at-Risk Females. Research in Middle Level Education Online, 27, 1.

Chin, C & Chia, L. (2004). Problem-Based Leaming: Using Students' Questions to Drive Knowledge Eonstruetion. Science Education, 88(5), 707-727.

Çall'ca, H., Bakaç, M., Ökten, ., Sezgin, G. ve Karadeniz, Ö. (1996). Liselerde Fizik E itiminin Bugünkü Durumu Üzerine Bir Çal ma. II. Ulusal E%itim Sempozyumu. (18-20 Eylül 1996). (Bildiri Kitapç'%', 170). Marmara Üniversitesi Atatürk E%itim Fakültesi, stanbul.

Çak'r, Ö.S ve Tekkaya, C. (1999). Problem Based Learning and Its Application into Science Education. Hacettepe Üniversitesi E itim Fakültesi Dergisi, 15, 137-144.

Çepni, S., Ayas, A., Johnson, D. ve Turgut, M. F. (1996). Fizik Ö retimi. Ankara: Milli E%itimi Geli$tirme Projesi Hizmet Öncesi Ö%retmen E%itimi Deneme Bas'm'.

Çepni, S., Ayas, A., Johnson, D. ve Turgut, M. F. (1997). Fizik Ö retimi. Ankara: YÖK/ Dünya Bankas' Milli E%itimi Geli$tirme Projesi Hizmet Öncesi Ö%retmen E%itimi.

Ç'nar, G. E. (2007). lkö%retim Fen Bilgisi Dersindeki Maddedeki De%i$im ve Enerji Konusunun Düzenlenmesi ve Ö%retimine Yönelik Program Geli$tirme Üzerine Bir Çal'$ma. Yay'nlanm'$ Doktora Tezi, Uluda% Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Çorapç', E.K. (2004). Mesleki E%itimde Probleme Dayal' Ö%renme Yönteminin Etkilili%i. Yay'nlanm'$ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi E%itim Bilimleri Enstitüsü.

Deveci, H. (2002). Sosyal Dersinde Probleme Dayal' Ö%renmenin Ö%rencilerin Derse li$kin Tutumlar'na, Akademik Ba$ar'lar'na ve Hat'rlama Düzeylerine Etkisi. Yay'nlanm'$ Doktora Tezi, Eski$ehir Anadolu Üniversitesi E%itim Bilimleri Enstitüsü.

Fishbane, P.M., Gasiorowicz, S. ve Thornton, S.T. (1996). Physics for Scientists and Engineers. New Jersey: Prentice Hall.

Fishbane, P.M., Gasiorowicz, S. ve Thornton, S.T. (2006). Temel Fizik (2). Ankara: Nurol Matbaac'l'k ve Ambalaj Sanayi A.R.

Gallagher, S. A., Stepien, W. J. ve Rosenthal, H. (1992). The Effects of Problem Based Learning on Problem Solving. Gifted Child Quarterly, 36 (4), 195- 200.

Gök, T. (2006). Fizik E itiminde , birlikli Ö renme Gruplar nda Problem Çözme Stratejilerinin Ö renci Ba ar s , Ba ar Güdüsü ve Tutumu Üzerindeki Etkileri. Yay'nlanm'$ Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi E%itim Bilimleri Enstitüsü.

Gülçiçek, Ç. ve Ya%basan, R. (2004). Basit Sarkaç Sisteminde Mekanik Enerjinin Korunumu Konusunda Ö%rencilerin Kavram Yan'lg'lar'. Gazi E itim Fakültesi Dergisi, 24 (3), 23-38.

Gürses, A., Aç'ky'ld'z, M., Do%ar, Ç. ve Sözbilir, M. (2007). An Investigation into the Effectiveness of Problem-based Learning in a Physical Chemistry Laboratory Course. Research in Science and Technological Education, 25(1), 99-113.

Harland, T. (2002). Zoology Students’ Experiences of Collaborative Enquiry in Problem Based Learning. Teaching in Higher Education, 7 (1), 3-15.

Harris, K. Marcus, R., Mclaren, K ve Fey, J. (2001). Curriculum Materials Supporting Problem-Based Teaching. School Science Mathematics, 101(6), 310-318.

nceo%lu, M. (1993). Tutum Alg ,leti im. Verso Yay'nc'l'k, Ankara.

Kanl', U. ve Temiz, B. K. (2006). The Sufficiency Of The Numerical Questions In The Oss Examination In The Year 2003 On The Measurement Of The Students’ Scientific Process Skills. E itim ve Bilim Dergisi, 31(140), 62–67.

Kaptan, F. ve Korkmaz, H. (2001). Fen E%itiminde Probleme Dayal' Ö%renme Yakla$'m'. Hacettepe Üniversitesi E itim Fakültesi Dergisi, 20, 185-192.

Kaptan, F. ve Korkmaz, H. (2002). PDÖ Yakla m n n Hizmet Öncesi Fen Ö retmenlerinin Problem Çözme Becerileri ve Öz yeterlik ,nanç Düzeylerine Etkisi. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik E%itimi Kongresi Bildiri Kitab', Cilt 2, Ankara.

Karasar, N. (2000). Bilimsel Ara t rma Yöntemi. (10. Bas'm). Ankara: Nobel Yay'n Da%'t'm.

K'l'ç, B. G. (2002). Dünyada ve Türkiye’de Fen Ö retimi. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik E%itimi Kongresi, (16-18 Eylül 2002), Ankara.

Korkmaz, H. (2002). Fen E%itiminde Proje Tabanl' Ö%renmenin Yans't'c' Dü$ünme, Problem Çözme ve Akademik Risk Alma Düzeylerine Etkisi. Yay'nlanmam'$ Doktora Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Korucuo%lu, P. (2008). Fizik Ö%retmen Adaylar'n'n Bilimsel Süreç Becerilerini Kullan'm Düzeylerinin Fizik Tutumu, Cinsiyet, S'n'f Düzeyi ve Mezun Olduklar' Lise Türü ile li$kilerinin De%erlendirilmesi. Yay'nlam'$ Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi E%itim Bilimleri Enstitüsü.

Köklü, N., Büyüköztürk, R. ve Bökeo%lu, Ö.Ç (2006). Sosyal Bilimler ,çin ,statistik (2). Ankara: Pegem A Yay'nc'l'k.

Kruger, C. (1990). Some Primary Teachers’ Ideas about Energy. Physics Education, 25(2), 86-91.

Kurt, R. ve Akdeniz, A. R. (2002, Eylül). Fizik Ö retiminde Enerji Konusunda Geli tirilen Çal ma Yapraklar n n Uygulanmas . V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik E%itimi Kongresi, ODTÜ, Ankara.

MacKinnon M.M. (1999). Core Elements of Student Motivation in Problem-Based Learning. New Directions for Teaching and Learning, 78, 49-58.

Mierson, S. ve Parikh, A. A. (2000). Stories from the Field. Change, 32(1), 20-27.

Oskay, Ö.Ö. (2007). Kimya E%itiminde Teknoloji Destekli, Probleme Dayal' Ö%renme Etkinlikleri. Yay'nlanm'$ Doktora Tezi. Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Önder, F. (2006). Fizik E%itiminde Ö%renme Stillerine Dayal' Ö%retim Yöntemlerinin Ö%renci Ba$ar's' Üzerindeki Etkileri. Yay'nlanm'$ Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi E%itim Bilimleri Enstitüsü.

Öztürk, G. (2007). Ö%rencilerin basit Malzemelerle Yapt'klar' Deneylerin Kuvvet-Enerji Kavram'n' Ö%renmelerine ve Fene Kar$' Tutumlar'na Etkisi.Yay'nlanm'$ Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi E%itim Bilimleri Enstitüsü.

Pekmez, E.N. (2001). Ö%retmenlerin Fen E%itiminde Kulland'klar' Deneysel Çal'$malar ile lgili Görü$lerinin ncelenerek Fen E%itimi Müfredat Programlar'ndaki Yerinin Belirlenmesi, Yay'mlanmam'$ Doktora Tezi, Durham Üniversitesi.

Polanco, R., Patrica, C. ve Francisco, D. (2004). Effects of a Problem- Based Learning Program on Engineering Students’ Academic Achievements in a Mexican University 1. Innovations in Education and Teaching International, 41 (2), 145-155.

Ryan, C. ve Koschmann, T. (1994). The Collaborative Learning Laboratory: A Technology Enriched Environment to Support Problem Based Learning, In Recreating the Revolution. Proceedings of the Annual National Educational Computing Conference, Boston, Mass., June, 13-15.

Schmidt, H.G. (1983). Problem Based Learning: Rationale and Decription. Medical Education, 17 (1), 11-16.

Semerci, N. (2005). Problem Temelli Ö%renme ve Ö%retmen Yeti$tirme. Milli E itim Dergisi, 16, 248-255.

Serin, G. (2001). Fen E itiminde Laboratuar. Yeni Bin Y'l'n Ba$'nda Türkiye’de Fen Bilimleri E%itimi Sempozyumu, Maltepe Üniversitesi, stanbul.

Sifo%lu, N. (2007). lkö%retim 8. S'n'f Fen Bilgisi Dersinde Yap'salc' Ö%renme ve Probleme Dayal' Ö%renme Yakla$'mlar'n'n Ö%renci Ba$ar's' Üzerine Etkisi. Yay'nlanm'$ Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi E%itim Bilimleri Enstitüsü.

Solomon, J. (1985). Teaching the Conservation of Energy. Physics Education, 20 (4), 165-170.

Stattenfield, R., Evans, R. (Ed: Mccoy, L.P.) (1996). Problem Based Learning and Student Ability Level, Studies in Teaching 1996 Research Digest, Annual Research Forum Department of Education Wake Forest University, 71-75.

Ralgam, E. (2009). Fizik E%itiminde Probleme Dayal' Ö%renme Yönteminin Ö%rencilerin Akademik Ba$ar'lar'na ve Tutumlar'na Etkisi. Yay'nlanmam'$ Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi E%itim Bilimleri Enstitüsü.

Remin, , Güldal, D. Remin, S ve Gidener, S. (2001). Probleme Dayal' Ö%renimde Ö%renci Perspektifi : Ne Kadar De%i$tik? Dokuz Eylül Üniversitesi T p Fakültesi Dergisi, 15, 25-29.

Renocak, E. (2005). Probleme Dayal' Ö%renme Yakla$'m'n'n Maddenin Gaz Hali Konusunun Ö%retimine Etkisi Üzerine Bir Ara$t'rma. Yay'nlanm'$ doktora tezi, Atatürk Üniversitesi E%itim Bilimleri Enstitüsü.

Tarhan, L., Ayar, H., Öztürk, R. ve Acar, B. (2008). Problem-Based Learning in 9th Grade Chemistry Class: Intermoleculer Forces. Science Education, 38, 285-300.

Ta$ar, M.F., Temiz, B. K. . ve Tan, M. (2002). ,lkö retim Fen Ö retim Program nda Hedeflenen Ö renci Kazan mlar n n Bilimsel Süreç Becerilerine Göre S n fland r lmas .V. Ulusal Fen ve Matematik E%itimi Kongresi (16-18 Eylül 2002), ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi.

Tatar, N. (2006). lkö%retim Fen Ö%retiminde Ara$t'rmaya Dayal' Ö%renme Yakla$'m'n'n Bilimsel Süreç Becerilerine, Akademik Ba$ar'ya ve Tutuma Etkisi. Yay'nlanmam'$ Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi E%itim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Tavukcu, K. (2006). Fen Bilgisi Dersinde Probleme Dayal' Ö%renmenin Ö%renme Ürünlerine Etkisi. Yay'nlanm'$ Yüksek Lisans Tezi. Zonguldak KaraElmas Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü.

Temiz B.K. (2001). Lise 1. S'n'f Fizik Dersi Program'n'n Ö%rencilerin Bilimsel Süreç Becerilerini Geli$tirmeye Uygunlu%unun ncelenmesi. Yay'mlanmam'$ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi E%itim Bilimleri Enstitüsü.

Temizyürek, K. (2003). Fen Ö retimi ve Uygulamalar . Nobel yay'nc'l'k, Ankara.

Torp, L. & Sage, S. (2002). Problem As Possibilities: Problem-Based Learning for K-16 Education. Alexandria, VA, USA: Association for Supervision and Curriculum Development.

Watts, D.M. (1983). Some Alternative Views on Energy. Physics Education, 18, 213– 217.

Yaman, S. (2003). Fen Bilgisi E itiminde PDÖ’nin Ö renme Ürünlerine Etkisi. Yay'nlanm'$ Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi E%itim Bilimleri Enstitüsü.

Yaman S. ve Yalç'n N. (2005). Fen Ö%retiminde Probleme Dayal' Ö%renme Yakla$'m'n'n Problem Çözme ve Öz Yeterlilik nanç Düzeylerinin Geli$imine Etkisi. H.Ü. E itim Fakültesi Dergisi, 29, 229-236.

Yaman, S. (2005). Fen Bilgisi Ö%retiminde Probleme Dayal' Ö%renmenin Mant'ksal Dü$ünme Becerisinin Geli$imine Etkisi. Türk Fen E itimi Dergisi (TÜFED), 3, 50-70.

Yaman, S. ve Yalç'n, N. (2004). Fen Bilgisi Ö%retiminde Probleme Dayal' Ö%renme Yakla$'m'n'n Yarat'c' Dü$ünme Becerisine Etkisi. http:// ilkö%retim- online.org.tr, 4(1), 42-52, (15 Nisan 2009).

Y'ld'r'm, A. ve Rim$ek, H. (2000). Sosyal Bilimlerde Nitel Ara t rma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yay'nc'l'k.

Yurd, M. (2007). lkö%retim 5. S'n'f Fen ve Teknoloji Dersinde Probleme Dayal' Ö%renme Yöntemi ile Bil- ste-Ö%ren Stratejisini Kullanarak Geli$tirilen Bil-

ste-Örnekle-Ö%ren Stratejisinin Ö%rencilerin Kavram Yan'lg'lar'n'n Giderilmesine ve Derse Kar$' Tutumlar'na Etkisi. Yay'nlanm'$ Yüksek Lisans Tezi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Yüceli$ Alper, A. (2003).Web Ortaml' Probleme Dayal' Ö%renmede Bili$sel Esneklik Düzeyinin Ö%renci Ba$ar's' ve Tutumlar' Üzerindeki Etkileri. Yay'nlanmam'$ Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi E%itim Bilimleri Enstitüsü.

EK – 1

-ENERJ ÜN TES

B L SEL ALAN

A. B LG BASAMA I

Hedef 1: $-Enerji ünitesi ile ilgili temel kavramlar bilgisi Hedef Davran!,lar:

1. $ kavram'n' tan'mlama 2. Güç kavram'n' tan'mlama

3. Enerjinin tan'm'n' derste geçen ifadesiyle yazma/söyleme

4. Potansiyel enerjinin tan'm'n' derste geçen ifadesiyle yazma/söyleme 5. Kinetik enerjinin tan'm'n' derste geçen ifadesiyle yazma/söyleme 6. Esneklik potansiyel enerjisinin tan'm'n' derste geçen ifadesiyle

yazma/söyleme

7. Kütle-çekim potansiyel enerjisinin tan'm'n' derste geçen ifadesiyle yazma/söyleme

8. Enerjinin korunumu derste geçen ifadesiyle yazma/söyleme

9. Mekanik enerjinin tan'm'n' derste geçen ifadesiyle yazma/söyleme 10. Korunumlu ve korunumsuz kuvvetlerin tan'm'n' derste geçen ifadesiyle

yazma/söyleme

11. Korunumlu ve korunumsuz kuvvetlerin özelliklerini söyleme 12. Korunumlu ve korunumsuz kuvvetlere örnekler verme

Hedef 2: $-Enerji ünitesine ili$kin al'$'lar bilgisi Hedef Davran!,lar

1. $in formülünü söyleme/yazma 2. $in birimini söyleme/yazma

3. Enerjinin birimini söyleme/yazma

4. Kinetik enerjinin formülünü söyleme/yazma

5. Kütle-çekim potansiyel enerjisinin formülünü söyleme/yazma 6. Esneklik potansiyel enerjisinin formülünü söyleme/yazma 7. Yay sabitinin birimini söyleme/yazma

8. Gücün birimini söyleme/yazma 9. Gücün formülünü söyleme/yazma

10. ki vektörün skaler çarp'm ba%'nt's'n' söyleme/yazma

Hedef 3: $-Enerji ünitesine ili$kin ilke ve genellemeler bilgisi. Hedef Davran!,lar:

1. $-kinetik enerji ilkesini ifade etme

2. Hooke kanunu ifade etme.

3. Enerjinin korunumu ilkesini ifade etme

4. Mekanik enerjinin korunumu ilkesini ifade etme

B. KAVRAMA BASAMA I

Hedef 1: $, güç ve enerjiyi kavrayabilme Hedef Davran!,lar:

1. Günlük hayatta kulland'%'m'z i$ kavram'yla fiziksel i$ aras'ndaki farklar'

söyleme.

2. Hangi durumlarda i$ yap'ld'%'n' aç'klama

3. Kuvvet-yol grafi%ini kullanarak yap'lan i$i hesaplama

5. De%i$ken bir kuvvetin yapt'%' i$i aç'klama

6. Sürtünme kuvvetinin yapt'%' i$i aç'klama

7. Bir yay'n kuvvet-uzama grafi%ini kullanarak esneklik sabitini bulma

8. Enerji türlerine örnekler verme

9. Enerji dönü$ümlerine örnekler verme

10. Enerjinin her durumda korundu%unu aç'klama

11. Mekanik enerjiyi aç'klama

Hedef 2: Korunumlu ve korunumsuz kuvvetlerin cisim üzerinde yapt'%' i$i

aç'klayabilme

Hedef Davran!,lar:

1. Korunumlu kuvvetin yapt'%' i$i aç'klama, potansiyel enerji ile ili$kisine karar

verme

2. Korunumsuz kuvvetin yapt'%' i$i aç'klama

3. Mekanik enerjinin sürtünmesiz sistemlerde korundu%unu söyleme

4. Sürtünmeli sistemlerde kaybolan mekanik enerjinin 's' enerjisine

dönü$tü%ünü aç'klama

C. UYGULAMA BASAMA I

Hedef 1: $-enerji ünitesi ile ilgili problemleri çözebilme Hedef Davran!,lar:

1. Skaler çarp'm kullanarak, i$ hesaplamay' içeren problemler çözebilme

2. Sabit kuvvetin yapt'%' i$i hesaplamay' içeren problemler çözebilme

3. De%i$ken kuvvetin yapt'%' i$i hesaplamay' içeren problemler çözebilme

5. Güç kavram' ile ilgili problemler çözebilme

6. Enerjinin korunumu ile ilgili problemler çözebilme

7. Mekanik enerjinin korunumu ile ilgili problemler çözebilme

D. ANAL Z BASAMA I

Hedef 1: $-Enerji ünitesindeki ili$kileri belirleyebilme Hedef Davran!,lar:

1. Karma$'k sistemlerde yap'lan i$i hesaplayabilme

2. Karma$'k sistemlerde enerjinin korunumunu uygulayabilme

3. Verilen bir sistemde enerji türleri aras'ndaki ili$kileri çözümleyebilme

E. SENTEZ BASAMA I

Hedef 1: $-enerji ünitesi ile ilgili özgün bir ileti$im içeri%i olu$turabilme Hedef Davran!,lar:

1. Enerjinin korunumu ilkesinin uygulanabildi%i bir deney tasarlama 2. Yerçekimi ivmesinin hesaplanabildi%i bir deney tasarlama

EK – 2

Günlük Ders Plan!

A.Biçimsel Bölüm

Dersin Ad! : Fizik I

S!n!f : 1. s'n'f (Fizik Ö%retmenli%i A.B.D.)

Ünitenin Ad! : $-Enerji

Süre : 90 dakika (2 ders saati) Ö;renme-Ö;retme Tekni;i: Düz anlat'm, soru-cevap Araç ve Gereçler : Kaynak kitaplar, yaz' tahtas' Konu Örüntüsü

Konu Ba,l!klar!:1. $ 2. Kinetik Enerji 3. $-Enerji teoremi 4. Sabit Kuvvetin

Yapt'%' $

Ana Noktalar:

1. $ kavram'n'n aç'klanmas'

2. Kinetik enerji kavram'n'n aç'klanmas' 3. $-Enerji teoreminin aç'klanmas' 4. Sabit kuvvetin yapt'%' i$in aç'klanmas'

• Skaler çarp'm'n aç'klanmas'

• $-enerji teoreminin e%ik at'$ hareketine uygulamas'n'n aç'klanmas'

Yard!mc! Noktalar:

Kuvvet ve yer de%i$tirme kavramlar'n' hat'rlamal'y'z.

B.Giri, Bölümü

1.Dikkat Çekme: Günlük hayatta kulland'%'m'z “i$” kavram' ile fiziksel anlamda

kullan'lan “i$” kavram' ayn' m'd'r?

2. Güdüleme: $ kavram'n' ö%renecek ve günlük hayatta kulland'%'m'z i$ kavram'

ile fiziksel i$ aras'ndaki fark' anlayacaks'n'z.

3. Gözden Geçirme: Bu derste anlat'lanlar' daha iyi anlayabilmek için hareket

konular'n' ve Newton’un hareket yasalar'n' tekrar gözden geçirin.

C. Geli,tirme Bölümü

Etkinlikler: $ ve kinetik enerji kavram', i$-enerji teoremi ve sabit kuvvetin

yapt'%' i$ kavramlar' düz anlat'm ve soru-cevap teknikleri ile anlat'l'r. • Ara Özet:

1. Kuvvet ile kuvvet etkisinde al'nan yol paralel de%ilse yap'lan i$ s'f'rd'r.

W = 0

2. E%er F kuvveti yola paralel de%ilse i$i yapan kuvvet F kuvvetinin yola paralel olan Fxbile$enidir.

W = Fx. bx ; Fx= F . cosc 3. Cisme etki eden net kuvvet s'f'r ise i$ yap'lmaz.

W = 0

4. Sabit h'zla ilerleyen bir cisim i$ yapmaz. Çünkü üzerindeki net kuvvet s'f'rd'r.

W = 0 5. Uygulanan kuvvet cisme yol ald'ram'yorsa i$ yap'lmaz.

W = 0

6. E%er cismin yer de%i$tirmesi s'f'r ise cismin yapt'%' i$ s'f'rd'r.

W = 0

,: skaler çarp'm'yla bulunur.

Ara Geçi,: Ö%rencilere konu ile ilgili anlayamad'%' noktalar'n olup

olmad'%'n', varsa hangi konular'n oldu%unu sormas', varsa tekrar üzerinde durulmas'.

D. Sonuç Bölümü:

Son Özet: Fiziksel olarak i$ yapm'$ say'lmak için; 1. Hareket do%rultusunda kuvvet

bile$eni olmal'. 2. Yer de%i$tirme s'f'rdan farkl' olmal'd'r.

Tekrar Güdüleme: Bu derste anlat'lan konular bundan sonraki konulara temel

olu$turaca%' söylenir.

Kapan!,: Sorusu olan ö%rencilerin sorular' cevaplan'r ve bir sonraki ders, konuma

göre de%i$en kuvvetler, korunumlu ve korunumsuz kuvvetler, güç konular'ndan bahsedilece%i söylenir.

r F

Günlük Ders Plan! A.Biçimsel Bölüm

Dersin Ad! : Fizik I

S!n!f : 1. s'n'f (Fizik Ö%retmenli%i A.B.D.)

Ünitenin Ad! : $-Enerji

Benzer Belgeler