• Sonuç bulunamadı

2. BÖLÜM: ÇOCUK BAKIM ÜRÜNLERİ AMBALAJ TASARIMLAR

3.8. Planet Kid (Fransa)

1996 yılında Fransa’da kurulan Labosante, Planet Kid markasıyla çocuk bakım ürünleri üretmektedir. Labosante, ürün geliştirme, kalite ve tasarım alanında farklı ödüller alırken en dikkat çekici ürünleri arasında; diş fırçası&macun yer almaktadır. Diş, vücut, saç bakım ürünleri ve parfüm olmak üzere tüm kategorileri bünyesinde barındıran tek marka olarak Planet Kid, Avrupa’da yaygın bir dağıtım ağına sahiptir. Yenilenebilir ve geridönüştürülebilir içerik ve ambalaj malzemesi kullanımının yanı sıra firma, sosyal sorumluluk projelerinde de sıkça yer almaktadır (Planet Kid, 2010).

Resim 27: Planet Kid şampuan ve duş jeli. (http://www.bebe-beaute.com).

Planet Kid ambalaj formları, tüm ürün çeşitlerinde yuvarlak hatlara sahiptir. Bu durum hem çocuğun ürünü rahat kullanabilmesini hem de görsellerle bütünlük oluşturulmasını sağlamaktadır. Formların hatları kendisini illüstrasyon çizgilerinde de göstermektedir; ancak logonun yazı karakteri tırnaklı ve daha sert hatlara sahiptir. Burada logonun ambalajın ön yüzeyinin neredeyse yarısını kaplayacak oranda büyük

kullanılması, raf etkisi sebebiyle değil; logodaki hikayenin illüstrasyonda da kendisini göstermesinden kaynaklanmaktadır. Planet Kid, çocuk evreni göstergesi olarak bu evrene ait tüm öğeleri barındırmaktadır. Yolculuk ve macera kavramlarını gösteren kara, hava, su taşıtlarının yanı sıra yuvaya dönüşü gösteren ev öğelerinin tamamı kitap okuma mantığıyla hikaye ambalaj üzerinde görselleştirilmiştir. Yoğun renklerin kullanımı burada da görülmektedir; ancak buradaki renkler hikayeyle bütünleşmektedir. Örneğin; mavi renk ilk anlam seviyesinde denizin, gökyüzünün gösterenidir. Ancak yan anlam seviyesinde psikolojik etkilerine bağlı olarak mavi renk, suyun sembolizmi, dinginliği temsil etmektedir. Hikaye, her üründe bir kişi ve faresi ile görselleştirilmiştir. Bu hikayeler karakterlerin kayıkta, uçakta, araba yarışındaki maceralarını anlatmaktadır. Ambalaj yüzeylerinin çizgi film kareleri benzeri olarak oluşturulmaları, oyun kavramını karakterler üzerinden yansıtılmasının örneğidir. İllüstrasyonlarda kullanılan diğer tüm figürler (balık, koyun, ağaç, çiçek) yardımcı öğelerdir ve oyun karelerini desteklemektelerdir. Ürünün alıcısı çocuk olduğu durumda dikkati doğrudan çekebilecek bu ambalaj tasarımlarında alıcının aile olduğu durumda da çocuğun zevki düşünülerek satın alma gerçekleştirilecektir. Bu açıdan hedef kitle ile beklenen iletişimi kurması mümkün görünmektedir. Ürünle ilgili bilgiler ön yüzeyin alt kısmında arka plan rengiyle zıtlık oluşturmadan; ancak okunabilirliği de koruyarak yer almaktadır. Burada ambalajlara ilk bakıldığı noktada marka, görsel, tipografi birbirinden ayrılmamaktadır; ancak bu tasarımın karmaşık olduğunu değil; hikayenin bütünlüğünü koruduğunu yansıtmaktadır.

Resim 28: Planet Kid parfüm, koruyucu stick, ıslak mendil. (http://www.bebe-au-naturel.com).

Planet Kid, şampuan ve duş jeli ürünlerinde yoğun renkler kullanılırken parfüm ve ıslak mendil gibi daha ‘kozmetik’ ürünlerde renkler hafifletilmiştir. Özellikle pastel tonlara yaklaşılması, renklerle cinsiyet ayrımı yapılmamakla birlikte, ürünlerin kız çocuklarına yönelik olduğunu vurgulamaktadır. Bu durum kendisini en çok hikayenin peri masalına döndüğü, karakterin kendisine kız arkadaş edindiği, uçuk pembe arka planla desteklenen parfüm ambalajında gözlemlenebilmektedir. Uçuk yeşil daha ara bir renk olarak, doğrudan cinsiyet ayrımı yapmamakla birlikte, parfümdeki peri hikayesi devam ettirilmiştir. Peri hikayesiyle gelen uçma eylemi ferahlama, hafiflik kavramlarını görselleştirmektedir. Metaforik olarak ön plana çıkarılan hafifleme teması özellikle arka plan renkleriyle bir arada kullanımı sonucu oluşmuştur. Ürün çeşitlerinin birbirinden bu şekilde ayrılmasıyla, tüm ürünlerde yoğun renkler kullanılarak gözün yorulması ve hikayenin kendini tekrar etmesinden uzaklaşılmıştır. Böylece benzer görseller yer yer farklı; ama aynı fikir çevresinde toparlanarak hem bir bütünlük oluşturulmuş hem de tekrar durumunun sıkıcılığı önlenmiştir.

Genel olarak, Planet Kid ambalaj tasarımları üretildiği ülkenin kültürel kodlarından uzakta durmamaktadır. Küçük Prens hikayesinin etkili olduğu illüstrasyon temaları, kendisini hedef kitle farkı olmadan birçok sektörün ambalaj tasarımlarında göstermektedir. Tüm ambalaj illüstrasyonlarının arka planında yer alan yıldız figürü; açık alanda görülebilir, bağımsız, sürekliliği olmayan bir formdur. Yıldız hem uzakta olanı hem de kişisel alanı (şanslı yıldız altında doğmak, yıldızına inanmak söylemleriyle ilişkili olarak) temsil edebilmektedir. Herkesin algılayabileceği bir figür olarak yıldız, illüstrasyonlarda zaman-mekan ilişkilerini hafifleterek görüntüye derinlik katmaktadır.

Resim 29: Planet Kid orjinal ambalaj (sol) ve logosu değiştirilmiş ambalaj (sağ) örneği (commutation test).

Planet Kid logosu, belirtildiği üzere, illüstrasyonla beraber çalışacak şekilde ön planda büyük ölçüde kullanılmıştır. Commutation test burada uygulanarak varolan logonun formu ve konumu değiştirildiği noktada anlam bütünüyle değişmektedir. Görüntünün sadeleştirilmesi amacıyla logonun daha az yer kaplamasına yönelik yapılan bu çalışmada kimlik de tamamıyla değişmiştir. Tırnaklı yazı karakteri yerine ambalajın genelinde kullanılan tarzda bir yazı karakteriyle görseli olmadan kullanılan marka ismi, orjinal ambalajın bütünselliğinin kaybedilmesiyle sonuçlanmıştır. Sonuç olarak; Planet Kid markası hikaye anlatımının görselleştiği illüstrasyonlar ile bilgi hiyerarşisini bir düzene oturtarak sağladığı bütünlüğü ürün çeşitlerinde devam ettirmeyi başarmaktadır.

Tween grubu için ‘yeni’ ürünler önem taşımaktadır; ancak hiç karşılaşılmamış kavram görselleştirmeleri anlamlandırmayı zorlaştırmaktadır. Bu sebeple Planet Kid, Fransa’da birçok çocuk kitabı benzeri olarak ambalaj üzerinde hikayeleri görselleştirmiştir. Böylece hedef kitlenin anlamlandırmayı sağlayarak kullandığı üründen keyif alması ve bu şekilde etkin iletişimin kurulması mümkün olmaktadır.