• Sonuç bulunamadı

PKK önder lik ger çe ği doğu şu ve geli şim sorun la rı

Bugün par ti miz ve hal kı mız açı sın dan muaz zam bir dire niş çi lik yaşan mak ta; bu dire ni şe önder lik eden par ti mi zin yaşa dı ğı ger çek ler ve geliş me ler bulun mak ta dır. Bir yan dan bu ger çek li ğin açım la -dı ğı ve çözüm le di ği olu şum lar, öbür yan dan göz le ri ni bir türlü açmak iste me yen, hep karan lı ğı seven ve bir yara sa gibi uçma ya çalı şan sefil yara tık lar var dır. Bu tip ler uçma yı baha rı müj de le yen bir kır lan gıç gibi değil, akşam karan lı ğı nı seven bir yara sa gibi anla mak ta dır. Yara sa nın kanat çır pış la rı nın hiç de hoş olma dı ğı bilin mek te dir. Adeta bir yara sa gibi kanat çır pan lar uçtuk la rı nı san -sa lar da, e-sas ola rak bun lar uçma sı nı bil me mek te dir. Henüz şafak söker ken, en güzel kuş la rın ötü şüy le yara sa türü kanat çırp ma la rı bir bi rin den ayırt etmek gere kir. Mili tan la rı mı zın par ti mi zin saf la -rın da kula ğa hoş gelen sesle kula ğı tır ma la yan sesi ve güzel bir uçuş la kötü kanat çırp ma la rı ayırt etme de zor luk çek me me le ri için, bu ben zet me yi yap mak ta yız.

Bu neden le ister parti saf la rın da, ister genel de dire niş saf la rın da olsun, her arka daş ne tür bir ses çıkar dı ğı nı ve nasıl bir uçuş yap tı -ğı nı iyi bil mek duru mun da dır. Bizim tem sil etti ği miz anla yış, doğru sese ve uçuşa ulaş ma nın gere ği ni kav ra yan ve buna karşı sorum lu luk duyan bir anla yış tır. Müca de le mi zin geli şim tarih çe si -ni kap sam lı bir biçim de izah ettik ve bunun nasıl kav ran ma sı gerek ti ği ni açık bir biçim de göz ler önüne ser dik. Buna rağ men bir-çok arka da şı mız sık sık bu ger çek li ği mi zi çeşit li yorum la ra tabi tutma duru mu na düş mek te dir. Yine de müca de le tarih çe mi zin bütün özüy le kav ran ma sı nın gerek li li ği ni belir ti yo ruz. Bilin di ği gibi henüz çocuk yaş lar day ken, büyük le ri miz bize hika ye ve masal anla tır lar dı. Bun la rı can kula ğıy la din le di ği miz halde, anla tı lan lar -dan ne anla dı ğı mız ve nasıl yorum la dı ğı mız belir siz di. Bun la rın üze ri miz de ki etki le ri sınır lıy dı. İşte bazı arka daş lar da müca de le ger çek li ği miz kar şı sın da ben zer bir tutum içine giri yor lar. Açık ki bizim ger çek li ği miz ne bir masal ve ne de bir hika ye dir. Biz dev-rim bili mi nin ger çek li ği miz de en yakı cı bir biçim de dile geti ri li şi ni, top lum için de ken di mi zi tanı ma yı ve tanıt ma yı ve müca de le de yeni den doğu şu tem sil edi yor, bun la rı anlat ma ya çalı şı yo ruz. İste -yen her kes ter ci hi ni her han gi bir taraf tan yana yapa bi lir. Ancak her akıl lı kişi nin yap ma sı gere ken ilk işler den biri, ter cih etti ği tara fı doğru anla mak ve sonuç la rı nı önce den kes tir mek tir. Bu açı dan ger çek li ği miz de dile geti ri len ler önem li, anlam lı ve insa ni dir. Bun-lar aynı zaman da etki si altı na aldık la rı insan la rın üze rin de büyük iddi a lar, ilgi ve des tek yarat ma nın yanı sı ra, mah ku mi yet geliş tir me özel li ği ne de sahip tir. Elbet te arka daş lar bu ger çek le ri iyi bili yor ve hatta yaşı yor lar. Buna rağ men, çeşit li faa li yet alan la rı na yönel -me duru mun da olan arka daş la rın, kendi ger çek lik le riy le baş ba şa kal dık la rı ve bunu konuş tur duk la rı zaman büyük yanıl gı la ra düş -me le ri ni önle -mek için, ger çek le ri daha somut ve olgun bir biçim de anlat ma ya devam ede ce ğiz. Her ne paha sı na olur sa olsun, kökü ne denli derin ler de bulu nur sa bulun sun ve hangi neden le re daya nır sa dayan sın, mili tan la rı yanıl gı la rın dan, inat la rın dan ve her türlü sub -jek ti vizm den kur tar ma ya karar lı yız. Bun la rın altın da deği şik izah-lar, hatta sanat sal ve siya sal izah lar bulun sa da, böyle bir hede fe ulaş mak ta kesin lik le azim li yiz.

Bütün bu açık la ma la rı sade ce sınır lı bir top lu lu ğu göz önüne geti re rek yap mı yo ruz. Hare ke ti miz bir halka hitap edi yor. Ulu sal kur tu luş müca de le miz bugün çeşit li kesim le ri etki si altı na almış tır.

Bu çev re le rin de çok çar pı cı sorun la rı bulun mak ta dır. Biz bütün bu sorun la rın çözü mü ne ve onla rın tam tem si li ne ulaş ma ya çalı şı yo ruz. Bütün yap tık la rı mı zı hal kı mı zın hatı rı için yapı yo ruz. Hal kı -mı zın yaşa -mı na, değer le ri ne ve ger çek li ği ne ters düşen ne kadar yet mez lik olur sa olsun, buna karşı hal kın değer le ri nin tem si lin den yana olan çaba la rı mı zı sonu na kadar derin leş ti re ce ğiz. Böy le si bir göre vi yeri ne geti rir ken, halk adına kan la rı nı döken le rin ve yaşam -la rı nı ada yan -la rın anı -la rı nı mut -la ka esas a-la ca ğız. Bunun için gücü müz ölçü sün de her türlü önle mi derin leş tir dik çe derin leş ti re ce -ğiz. Bunun siya set te, örgüt len me de, eylem de, sanat ta ve genel ola-rak her düzey de ki ifa de si ni geliş tir dik çe geliş ti re ce ğiz. Çünkü böy le si geliş me le re layık olan, saygı duyul ma sı ve hür met edil me -si gere ken büyük dire niş değer le ri miz, hal kı mız ve insan lı ğı mız var dır. Bu anlam da yara maz lık la rın, duyar sız lık la rın ve hafif li ğin deh şe ti ne denli güçlü ve umut kırı cı olur sa olsun, yine de ile ri ci lik ve doğ ru luk adına yapıl ma sı gere ke ni yapa cak ve insa nın çeliş ki si -ni olum lu yönde çöze ce ğiz. Bu konu da üze ri mi ze düşen görev le ri yeri ne getir me de her zaman kin den daha büyük bir coşku, karar lı -lık ve cesa ret için de bulu nu yo ruz.

Müca de le mi zin çeşit li geliş me özel lik le ri nin bulun ma sı nede niy le, bazen konu ya nere den ve nasıl giril me si gerek ti ği konu sun da düşün mek te yiz. Gün de mi mi zi belir len miş sorun la rı önem sıra sı na göre ele alıp değer len dir me biçi min de sap ta ma alış kan lı ğı -mız yok tur. Sorun la rı mı zı biraz çağı mı za, biraz da bürok rat la ra özgü bir tarz da ele almı yo ruz. Böyle bir yön te min gere ği ni yad sı -ma -mak la bir lik te, bu daha çok uz-man lık alan la rı nın baş vu ra ca ğı ve gün de mi ni belir le me de kul la na ca ğı bir yön tem dir. Ancak bizim ger çek le ri miz o denli açık ve bu ger çek ler uğru na yürüt tü ğü müz savaş o denli net tir ki, kişi nin bun la rı göz le ri nin önün de can lan -dır ma dan, önce den hazır lan mış şema lar la yaşa ma bak ma sı nı ve bu biçim de yorum la ma sı nı yadır gı yo ruz. Bu anlam da kişi nin ken -di si ni şu kadar eğit ti ği ni ve bu kadar hazır la dı ğı nı söy le me si nin ciddi bir önemi kal mı yor.

Daha ilk adım la rı mı zı attı ğı mız gün den bu yana, par ti mi zin üslu bu çok açık bir biçim de geliş miş tir. Biz, arka daş la rın hala olum suz luk la rı aşa cak la rı, geliş me sağ la ya cak la rı ve par ti ye layık ola cak la rı doğ rul tu sun da ki söz le ri ni, bu işe bir kaç söz cük le baş la -dı ğı mız dönem de orta ya koy duk; işle ri sürek li ola rak aynı çaba, aynı coşku ve anla yış la yürüt mek te yiz. Kendi açım dan bütün bun -la rı ha-la aynı düzey de yaşa mak ta yım. Bizim yürüt tü ğü müz de, bazı arka daş la rın yürüt tük le ri de bir üslup tur. Geliş me ler hangi üslu bun doğru ve başat oldu ğu nu çok açık bir biçim de orta ya koy -mak ta dır. Bizim yap tı ğı mız ter ci hin doğru anla şıl ma sı için kendi konu mu mu za deği ni yo ruz. Daha önce de sık sık vur gu la dı ğı mız gibi anla yış lı olmak gere kir. Kendi ger çek li ği miz ve aile sel, yöre -sel, böl ge sel ve ulu sal özel lik le ri miz ne olur sa olsun, dev ri min ger çek li ği bun lar dan çok daha belir le yi ci bir konum da dır. Üslup ta orta ya çıkan sav sak la ma lar, dev rim üslu bu kar şı sın da bir aksak lık ve keke le me nite li ği ne sahip tir. Hala bu üslu ba tam anla mıy la ulaş tı ğı mı zı söy le ye mi yo ruz. Ken dim çeliş ki le rin muaz zam bir çözüm mer ke zi duru mun da yım. Son dere ce sınır lı bir bilgi kapa si -te sin den en geniş bilgi düze yi ne varın ca ya kadar, ener ji mi ve irade gücü mü bir leş ti re rek, çeliş ki le ri çöz me ye çalı şı yo rum. İnsan soyu -nun bir bire yi ola rak, insa nın ken di ne özgü çeliş ki le ri ni kav ra ma ve anlam lı bir yönde çözme çabam eksik olmu yor. Bura da önem li olan işle rin ne denli mari fet li ve üstün br biçim de yürü tül dü ğü değil, bu tür bir müca de le ye can dan inan mak ve katıl mak tır. Bunun için her şeyi mi zi orta ya koyu yo ruz. Henüz ilk yaşam belir ti le ri nin orta ya çık tı ğı gün den bu yana böyle dav ra nı yo ruz. Bura da ayıp olan şey işle rin ne denli ağır aksak ve hazır lık sız yapıl dı ğı değil, müca de le ye can dan katıl ma mak tır.

Kişi müca de le orta mın da yanıl gı la rı nı gör dü ğü an, bu yanıl gı lar -dan ken di si ni hızla kur tar ma lı ve tes pit etti ği doğ ru la ra büyük bir emek, çaba ve azim le ulaş ma lı dır. Biz bunu yap tık. Sürek li bu biçim de hare ket etti ği miz için güç lü yüz. Emeği sını fın, ulu sun ve insa nın öz çıkar la rı doğ rul tu sun da kul lan ma ya, onu sömürt me me ye ve baş ka la rı na peş keş çek tirt me me ye, eme ğin sonuç la rı nı baş ka la -rı nın aynı doğ rul tu da ki emek le riy le bir leş tir me ye ve bunu bir örgüt gücü ne dönüş tür me ye büyük önem ver dik. Bu aynı zaman da temel

aldı ğı mız bir husus tu. Bütün bu çaba la rı mı zı bir örgüt len me ye ve maddi bir güce dönüş tü rü yo ruz. Yine par ti miz ina nıl maz deni len bir çok şeyi ina nı lır ve başa rı la maz deni len bir çok şeyi başa rı lır hale getir mek te dir. Bizce bütün bun lar geliş me mi zin daha da somut luk kaza nan sonuç la rı dır. Bu ger çek li ği mi zi anla ma mak ta inat eden ler bulun mak ta dır. Çok deği şik düzey ler de de olsa, ger çek le ri mi zi sürek li bir biçim de anlat ma ya devam ede ce ğiz. Bun la rın karan lık dün ya la rı nın dünya olma dı ğı nı, yara sa gibi uçma la rı nın uçuş sayı -la ma ya ca ğı nı orta ya koya ca ğız. Gerek ti ğin de kafa -la rı na vura rak ve ken di le ri ni ame li ya ta ala rak, bunu ken di le ri ne kav ra ta ca ğız. Bu da yeter li olmaz sa, ken di le ri ni bir engel duru mu na getir me mek için gerek li bütün yön tem le ri dene ye ce ğiz.

Kişi ile ri ci insan lık ta veya halk ta somut la şan bir ira de ye karşı çık tı ğın da, hele bu irade bir de kur tu luş ira de si biçi min de orta ya çık mış sa, geç miş te ne kadar hiz met etmiş ve ne denli ünlü olur sa olsun, bu irade kar şı sın da yenik düş me ye ve ezil me ye mah kum dur.

Bütün bun la rı belirt me mi zin nede ni, bu konu da orta ya çıkan yeter siz yak la şım la rı gider mek tir. Sade ce orta çağ açı sın dan değil, özel lik le yakın çağ ve günü müz açı sın dan da, ister sos ya lizm söz cük le ri biçi min de dökül sün, ister kapi ta liz min tah rik etti ği çeşit li dür tü -ler biçi min de orta ya çık sın, eski top lu ma ait iliş ki -ler ve anla yış lar her arka daş ta şu ya da bu biçim de dışa vur mak ta, boy gös ter mek te, üslu ba ve uygu la ma ya dönüş mek te dir. Böy le si bir duru mun son dere ce sınır lı bir yara rı bile olma dı ğı gibi, büyük zarar lar ver mek te dir. Yani arka daş la rın yaşa dık la rı duru mun hal kın ve bire yin geli şi -mi ne yarar lı olup olma dı ğı son dere ce tar tış ma lı dır. Tabii yaşa ma duy du ğu muz say gı nın bir gere ği ola rak bura da büyük emek kah ra -man la rı nın söz cük le ri ni hatır lı yo ruz. Sos ya list le rin yaşa ma karşı büyük say gı la rı var dır. Sov yet ler Bir li ği’nde bunun somut örnek le ri görül müş tür. SSCB lider le rin den M. Kali nin, ikin ci dünya sava -şın da Sov yet halk la rı nı faşiz me tut sak ettir me mek için 20 mil yon insa nı nı şehit ver dik le ri ni söy le mek te dir. İşte bun lar eme ğin ve yük sek bir ahlak gücü nün tem sil edil me si nin örnek le ri dir.

Buna kar şı lık bizde sos ya list yaşam la çeli şen bir yığın olay görü yo ruz. Sade ce bizde değil, özel de Tür ki ye’de ve genel de sos -ya lizm de de -yaşa ma sos -ya list çe -yak laş ma ma nın ters örnek le ri ne

tanık olu yo ruz. Sos ya liz me inan cı mız son suz dur. Bazı arka daş lar sıcak müca de le orta mı nın ateşi için de sos ya liz me olan inanç la rı nı yitir se ler de, biz eski kişi lik le savaş ma ya ve sos ya list kişi li ğe ulaş -ma ya çalı şı yo ruz. Böyle dav ran -ma yan la rın örgüt len me de ve ey-lem de başa rı şans la rı son dere ce az ola cak tır. Bu açı dan yöre sel ağız lar ve kişi sel üslup lar bize çok basit gel mek te dir. Böy le si tip -le ri müca de -le nin bir ögesi ola rak gör mek iste mi yo ruz. Bun la ra karşı tav rı mız geç miş te de buydu, bun dan sonra da böyle ola cak tır.

Bugün muaz zam inat laş ma lar, diret me ler ve dayat ma lar la kar şı la -şı yo ruz. Hala bir çok kişi nin yaşa dı ğı üslup suz lu ğu açık la ma ya devam edi yo ruz. Bazı la rı na saat le ri bulan açık la ma lar yapı yo ruz.

Oysa küçük çocuk la rın eline bir şeker tutuş tu ru lur ve baş la rı okşa -na rak veri len işi yap ma la rı iste nir se, ken di le ri ne muaz zam işler yap tı rı la bi lir. Ama bizde öyle koca man çocuk lar orta ya çıkı yor ki, ken di le ri ne bir iş yap tı ra mı yor su nuz. Bun lar dan bazı la rı na “küçükbur ju va eşit lik çi si ise niz ve biraz da emek ver di ği ni zi söy lü -yor sa nız, ona göre ölçüp biçin, kar şı lı ğı nı vere lim” dedik. Bir feo-dal des pot gibi bas tı ra rak, değer le ri emek sahip le ri nin elin den almak iste yen le re karşı dire ne ce ği mi zi ve bunu kabul ede me ye ce ği mi zi belirt tik. Karı şık lı ğı ve muğ lak lı ğı seç mek, fitne fesat yön -tem le ri ne baş vur mak kabul edi le mez. Bazı la rı muğ lak ve karan lık bir ortam yara ta rak, böy le si bir yapı için de kendi emel le ri ni ege-men kıl mak iste mek te dir. Bizim önder lik ve yöne tim gücü müz işte tam da böy le si bir nok ta da buna dur deme si ni bile cek tir. Kişi şu veya bu ünva nı yakış tı ra rak ken di si ni kur ta ra maz. Ne kirpi gibi okla rı nı gere rek, ne bir kara ça lı gibi diken le ri ni her tara fa batı ra -rak, ken di si ne yak laş ma mı zı engel le ye bi lir.

Biz PKK’nin insan lı ğın geli şi mi nin en özgül yan la rı nı tar tı şa ca -ğı na, insan lı -ğın fel se fik, ide o lo jik, siya sal, aske ri, kül tü rel ve sa-nat sal yan la rı nı ele alıp değer len di re ce ği ne, bun lar için çözüm ler ara yıp bula ca ğı na, bun la rın kim ler de ve nasıl tem sil edi le ce ği ni karar laş tı ra ca ğı na, bunun bir plat for mu ya da odak nok ta sı ola ca

Biz PKK’nin insan lı ğın geli şi mi nin en özgül yan la rı nı tar tı şa ca -ğı na, insan lı -ğın fel se fik, ide o lo jik, siya sal, aske ri, kül tü rel ve sa-nat sal yan la rı nı ele alıp değer len di re ce ği ne, bun lar için çözüm ler ara yıp bula ca ğı na, bun la rın kim ler de ve nasıl tem sil edi le ce ği ni karar laş tı ra ca ğı na, bunun bir plat for mu ya da odak nok ta sı ola ca

Benzer Belgeler