• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.7. Psiko e ğitim Süreci

3.7.6. Pilot Uygulama

Program geliştirildikten sonra 5. sınıf ve 6. sınıf öğrencileri için ayrı ayrı bir pilot uygulama çalışması yapılmıştır. Arkadaşlık Becerisini geliştirmeye yönelik geliştirilmiş olan psiko-eğitim programı pilot uygulaması Şubat ve Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Psiko-eğitim çalışması pilot uygulaması, Malatya Merkezde Muhittin Özmumcu Ortaokulunun 5. ve 6. sınıflarına devam eden öğrencilerle yürütülmüştür. Yapılan çalışma öncesi, okulda ki tüm 5. sınıf (toplam 89 öğrenci) ve tüm 6. sınıf (toplam 77 öğrenci) öğrencilerine veri toplama aracı olarak kullanılan ANÖ uygulanmıştır. Uygulama yapıldıktan sonra ANÖ’nden düşük puan alan öğrenciler sınıf düzeyine göre belirlenmiştir. 5.sınıflar için öğrencilerin ölçekten aldıkları en düşük puan 44, 6. sınıflar için öğrencilerin ölçekten aldıkları en düşük puan 60’tır. Her iki grup için ayrı ayrı yaklaşık 20 kişilik bir öğrenci havuz oluşturulmuş ve bu havuzdaki öğrencilere yapılacak olan çalışma hakkında genel bilgiler verilmiş ve öğrenciler aracılığıyla ailelerine veli mektubu gönderilmiştir. Bazı öğrencilerin velileri, çalışma okul dağıldıktan sonra yapılması nedeniyle çocuklarının çalışmaya katılmasına izin vermemişlerdir. Aynı şekilde öğrencilerin bazılarıda bu gerekçeyle kendileri çalışmaya katılmak istememişlerdir. Dolayısıyla ailesi izin veren ve çalışmaya gönüllü olarak katılmak isteyen öğrencilerden iki ayrı grup oluşturulmuştur. Başlangıçta 15 kişilik

gruplar oluşturulmuş olmasına rağmen 5. sınıf öğrencileri ile 10 grup üyesi (5 kız, 5 erkek), 6. sınıf öğrencileri ile 11 grup üyesi (6 kız, 5 erkek) ile psiko-eğitim çalışması yürütülmüştür. Çalışma öğrencilerin dersleri sona erdikten sonra belirlenen gün ve saatte gerçekleştirilmiştir. Okulun tatil olduğu ya da okulun hazırladığı kutlama programlarının olduğu günler dışında her hafta aynı gün ve aynı saatte yapılmıştır. Çalışma hem masaların olması hemde yeterli uygulama alanına sahip olması nedeniyle okulun Fen Labaratuarında yapılmıştır. Fen Labaratuarının tercih edilme nedenlerinden biri de bazı etkinliklerin yapılması için masaya ihtiyaç duyulmasıdır. Oturumların süresi 50 dakika olarak belirlenmiş olmasına rağmen bazı oturumlar paylaşımın daha çok olması nedeniyle 70 dakika sürmüştür. Oturumların içeriğini vermek amaçlandığı için sürenin uzamasına müdahale edilmemiştir. Psiko-eğitim çalışması tamamlandıktan bir gün sonra öğrencilere son test olarak veri toplama aracı ANÖ tekrar uygulanmıştır.

Pilot uygulama yapıldıktan sonra, öğrencilerlerden gelen geribildirimler dikkate alınarak, programın genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuç olarak, programda yer alan tüm etkinlikler yapılan iki pilot uygulama ile denenmiş ve bazı etkinlikler hem zamanlama hem de amaca uygunluğu açısından yeniden düzenlenmiştir. Son olarak tez danışmanının görüşleri alınarak programa nihai şekli verilmiştir

Pilot uygulamaya katılan katılımcı sayısının 5. Sınıflar için 10 olması ve verilerin normal dağılımın varsayımlarını karşılamaması nedeniyle uygulamadan elde edilen veriler nonparametrik teknikler ile değerlendirilmiştir. Uygulamadan elde edilen veriler ilişkili ölçümlerden elde edildiği için verilerin değerlendirilmesinde Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılmıştır. Bu test, ilişkili iki ölçüm setine ait puanlar arasındaki farkın anlamlılığını test etmek amacıyla kullanılmaktadır (Büyüköztürk, 2002:156; (Büyüköztürk, Çokluk, Köklü, 2010:211).

ANÖ puanlarına ait ön test ve son test puanları arasındaki farkın anlamlılığına ilişkin analiz sonuçları Tablo 25’de verilmiştir.

Tablo25.

Arkadaşlık Niteliği Ölçeği Ön test-Son test Puanları için Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi Sonuçları

N Mean ranks Sum of Ranks

Negative Ranks Sontest- Öntest Positive Ranks

Ties Total 2a 8b 0c 2,50 6,25 5,00 50,00 10 a.Sontest<Öntest b.Sontest > Öntest c.Öntest = Sontest Test Statistic

Tablo 25’de görüldüğü gibi analiz sonuçları araştırmaya katılan çocukların ANÖ’den aldıkları puanların psiko-eğitim programı öncesi ve sonrası puanları arasında anlamlı bir fark olduğunu göstermektedir (Z=2,293, p <.05). Fark puanlarının sıra toplamları dikkate alındığında, gözlenen bu farkın pozitif sıralar yani sontest puanı lehinde olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlara göre düzenlenen arkadaşlık becerisi psiko-eğitim programının çocukların arkadaşlık niteliğini geliştirmede önemli bir etkisinin olduğu söylenebilir.

Pilot uygulamaya katılan katılımcı sayısının 6. sınıflar için 11 olması nedeniyle öncelikle varyansların homojen olup olmadığı değerlendirilmiştir. Levene’s varyansların Homojenliği testi yapılmış olup (F=0,03, p=,960) bulunduğundan varyansların homojen olduğu görülmüştür.

Dolayısıyla elde edilen farkların anlamlı olup olmadığının karşılaştırılması için parametrik tekniklerden olan bağımlı örneklem t testi yapılmıştır. Bağımlı örneklem t testi, bir grubun veya örneklemin bir değişkene ait iki farklı zamandaki ölçümlerine ilişkin ortalamalarının karşılaştırılarak söz konusu ortalamalar arasındaki farkın belirli bir güven düzeyinde önemli olup olmadığını test etmek için kullanılır (Büyüköztürk vd.,2010:155; Pallant, 2005:209). Yapılan t testi sonucunda elde edilen veriler aşağıdaki Tablo 26’da verilmiştir.

Sontest- Öntest Z Asymp. Sig. (2-tailed) -2, 293a ,022

Tablo 26.

Arkadaşlık Niteliği Ölçeği Ön test-Son test Puanlarınınt Testi Sonuçları

ANÖ N X S Sd t P

Öntest 11 77,72 13,18

20 -2,851 .010

Sontest 11 94,36 14,16

Öğrencilerin arkadaşlık becerisi psiko-eğitim çalışması sonrasında arkadaşlık niteliklerinde bir artış olduğu bulunmuştur [t(10)=-2,851, p<.05]. Tablo 26’da görüldüğü gibi 6. sınıflar için öğrencilerin psiko-eğitim programı uygulamadan önceki arkadaşlık niteliği puanlarının ortalaması x = 77,72 iken arkadaşlık becerisi psiko-eğitim

çalışması sonrasında x= 94,36’ya yükselmiştir. Bu bulgu, arkadaşlık becerisi psiko-

eğitim çalışmasının, öğrencilerin arkadaşlık niteliğini artırmada önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

İstatistiksel olarak anlamlı bir sonucun bulunması o sonucun her zaman kuram ve uygulamada önemli olduğu anlamına gelmemektedir. Bu nedenle bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerindeki etkisinin büyüklüğünü belirlemeye yarıyan etki büyüklüğünün hesaplanması (Pallant,2005:201) ve rapor edilmesi önemlidir (Akbulut, 2010:113). Bu çalışmada yapılan pilot uygulamanın anlamlı çıkması yanında yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı etki büyüklüğüne de bakılmıştır. Eta kare değeri 0 ile 1 arasında değer almaktadır (Pallant,2005:201). Cohen’e (1988) göre eta kare değerleri .01 küçük etki, .06 orta düzeyde etki, .14 ise büyük etki olarak kabul edilmektedir (Akt. Pallant, 2005:201). Araştırmada eta kare değeri .289 bulunmuştur. Bulunan bu eta kare değeriise istatistiksel olarak büyük kabul edilmektedir.

Benzer Belgeler