• Sonuç bulunamadı

Günümüz rekabet ortamında işletmelerin personel güçlendirme kavramın uygulamaları önemli hale gelmiştir. Bir işletmeyi yönetmenin ve varlığını sürdürmesinin yolu personel güçlendirmeden geçmektedir.

Personel güçlendirme çalışmalarından elde edilen en önemli kazanç, çalışanların kararlara katılımının sağlanmasıyla daha fazla motive olmaları ve yaratıcılıklarını ortaya koyup, işletmelerin verimlilik artışına sinerjik olarak katkıda bulunmalarıdır.

Organizasyon içerisinde personeli güçlendirme arttıkça sistem ve bireysel yönlendirme ve iş odaklılık gibi özellikler gösteren hiyerarşik yönetim modelinden, insan ve birbirine bağlılık odaklı, esnek ve değişken iş tanımlarının var olduğu bir tür kendi kendini yönetim biçimine doğru gidilmektedir. Bu şekildeki bir yönetimle, çalışanların kendi kendini yönetim, yeterlilik ve sürekli öğrenme konularındaki gelişimleri artar. Ayrıca güçlendirme kişisel amaçlarla örgütsel amaçların dengelenmesinde de önemli bir rol oynar. Komuta kontrol düzenine bağlı, yavaş ilerleyen biçimsel ve bürokratik yapı güçlendirme sayesinde giderek demokratikleşecek, bu da çalışanların yabancılaşmasını önleyerek kendi ihtiyaçları ile örgütün amaçlarını bütünleştirebilecektir.(Bumin, 2003: 11)

Personel güçlendirmenin en önemli faydalarından birisi müşteri hizmetleri üzerinedir.

Gerçek personel güçlendirmenin anlamı, müşterilere önem verilmesi gerektiğine işaret eden kurallara eğilmektir. Etkili hizmet yönetimi, hem personeli güçlendirme süreci hem de mükemmel hizmet dağıtım sisteminden oluşmaktadır.(Doğan, 2003: 107)

Kaliteli bir müşteri hizmeti sunmada personel güçlendirmenin etkisi büyüktür. Müşterilere daha yakın ve güçlendirilerek daha fazla yetkiyle donatılmış olan çalışanlar, müşterilerin ihtiyaçlarını bilerek onlara daha hızlı bir biçimde hizmet sunacaktır. Sanki işletmenin bir ortağı gibi hareket eden güçlendirilmiş çalışanlar müşterilerle daha sıcak ve hevesli biçimde ilişkiye girecek yani kendi ihtiyaçlarını

yönetim tarafından gözetildiğini hissettikleri zaman müşterilerle daha fazla alakadar olacaklardır.(Yüksek ve Erkutlu, 2003: 135)

Personel güçlendirmenin etkisi özellikle hizmet sunan işletmelerde kendini daha fazla göstermektedir. Hizmet sunan işletmeler müşteri isteklerini hızla cevap vermek istemektedirler. Güçlendirilmiş personel anında müşteriye cevap vermek, yaratıcılığını kullanarak anında kurallar koymak ve memnuniyetsiz müşteriyi tatmin etmek durumundadır. Güçlendirilen personel müşterileri ile ilgilenirken daha sıcak ve samimi, daha istekli ve hevesli olacaktır. Müşteriler çalışanlardan açık bir şekilde ihtiyaçları ile ilgilenmesini istemektedirler. Personel güçlendirme, bunu gerçekleştirmeye yardımcı olacaktır.

Personel güçlendirme ile çalışanlar güçlendirilerek alt düzeylerde ki karar verme gücü arttırılacak, denetleme ve kontroller azaltılacak ve yöneticilerin birer mentor olmaları sağlanabilecektir.(Doğan, 2003: 107-108)

Personel güçlendirme, işletmenin bir öğrenen organizasyon olmasına yardımcı olacaktır.

Personel güçlendirme yolu ile üst kademe çalışanlar yetkilerini alt kademedeki çalışanlarına devrettikleri zaman, alt kademedeki çalışanlar daha fazla sorumluluk alacak, araştıracak, daha iyi öğrenmeye çalışacak ve dolayısıyla öğrenen bir örgüt olma yolunda ilk adımı atacaktır.

Öğrenen bir organizasyon olmakla birlikte güçlendirilen personel de kararlara daha fazla katılacak, daha istekli olacak, müşteri istek ve ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilecek ve müşteri memnuniyeti sağlayacak, daha girişimci olacaktır.

Eğitim, güçlendirilmiş işletmelerde hem resmi hem de resmi olmayan yollarla ancak devamlılığı olan bir süreçle yapılacaktır. Yönetim, çalışanların yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmak için her türlü fırsatı kullanacaktır. Bu da, işletmenin öğrenen bir organizasyon olmasına yardımcı olacaktır.(Doğan, 2003: 110)

Personel güçlendirme ile çalışanlara güvenilecek ve onların kendilerini güvende hissetmeleri sağlanacaktır.

Temeli güvene dayanan güçlendirmenin bir diğer katkısı ise uygulama süresince de bu güven duygusunu giderek organizasyonun bütününde artırmasıdır. Çalışanlar kendilerinin sömürülmediğine, kendilerine değer verildiğine, rekabet üstünlüğü olan mal ve hizmet ürettiklerine inandıkları zaman işletmeye olan

güvenleri ve olumlu katkıları artacaktır. Güçlendirme ile bir bakıma yöneticiler, çalışanlara güvendikleri mesajını da vermiş olmaktadırlar. Çünkü çalışanlar, gerçek anlamda bir güçlendirme sonucunda kendilerine bahşedilen güç, kendileriyle paylaşılan bilgi ile kendilerine güvenildiğini hissedecekler ve kendilerini yapabilecekleri konusunda daha yeterli görecekler, yaratıcılıklarını ortaya çıkarmada daha istekli ve risk alma konusunda daha cesaretli olabileceklerdir.(Yüksel ve Erkutlu, 2003: 136)

Personel Güçlendirmede Sorumluluk Paylaşılacaktır;

Personelin güçlendirildiği bir işletmedeki herkes uygun bir şekilde eğitimden geçirilir. Yönetim de diğer görev ve sorumluluklarını gerçekleştirmeye yönlenir. Personel güçlendirmede personel yeterli olduğu ve uygun eğitimler aldığı için sorumluluk alabilecek düzeydedir. Çalışanların daha fazla sorumluluk alması onların daha fazla öğrenmelerine yardımcı olur.

Personel Güçlendirmede Çalışanlar Gerektiğinde Yardım Talep

Edebilmektedirler.

Çalışanlar, müşteri ile ilgili herhangi bir sorunla karşılaştığında çözüm üretmekte yetersiz kalırsa yardım ve bilgi isteyebilir. Güçlendirilmiş personelin bulunduğu bir işletmede, korkular dışlanmış, cesaret ön plana çıkmıştır.

Güçlendirilmiş bir işletmede iletişim her yöndedir.

Personel güçlendirmenin uygulandığı işletmelerde tüm çalışanlar arasında iletişim kusursuzdur. İletişim onlara ihtiyaç duydukları bilgilere daha kolay ulaşmalarını, sorunları daha çabuk ve sistematik bir şekilde öğrenmelerini sağlamaktadır.

Personel güçlendirmeyi uygulan işletmelerde, en büyük öncelik ürün ve hizmetlerin kalitesidir.

Personel güçlendirmeyi uygulayan işletmeler, çalışanlarının iyi eğitilmiş olduklarına, esnek ve takım çalışmasına odaklanıldığında hedeflenen kaliteye ulaşmak kaçınılmazdır.

Personel güçlendirme de çalışanların işletmeye sadakati ve bağlılığı söz konusu olmaktadır.

Personel güçlendirme eğilimli yönetimsel uygulamalar, çalışanı destekleyen davranışlar sergilemeyi içermektedir. Çalışan ve yönetimin karşılıklı destekleyici gayretleri, ikisinin birbirine olan güveni ve sadakati ile sonuçlanacaktır.

Personel güçlendirmede, iş zenginleştirme yolu ile işin monotonluğunun azalması, işin zevkli hale gelmesi ve çalışanların bu yolla işletmeye bağlanması söz konudur.

Personel güçlendirme bir anlamda işi değiştirebilme sürecidir. İş zenginleştirme, yüksek düzeyde iş tatmini, içsel motivasyon, çalışma hayatının kalitesinin iyileştirilmesi, personel devir hızı ve işe gelmeme konularında olumlu katkılar sağlamasıdır.

Personel güçlendirme kar üzerinde olumlu etkiler yapacaktır.

Personel güçlendirme sadece çalışanlar ve müşteriler için olumlu kazançlar sağlamaz, işletmenin kaynaklarına da önemli ölçüde etki eder. Personelin güçlendirilmesi etkinliklerde radikal değişiklikler gerektirir ve bu da ortak performansta sinerji etkisi yaratarak, karda adeta bir patlama yaratacaktır. (Doğan, 2003: 107-116)

1.9. PERSONELİ GÜÇLENDİRMENİN OLUMSUZ GÖRÜNEN