• Sonuç bulunamadı

Faaliyet Maliyetleri Tabloları

PERFORMANS HEDEFİ 40

Yapı malzemelerinin teknik şartnamelere uygunluk oranı arttırılacak, tüketici şikâyetlerinin karşılanması için laboratuvar deney çeşitliliği kapasitesi arttırılacaktır.

Plan dönemi içerisinde; Yapı Malzemeleri mevzuatını yürütmek ve bu amaca yönelik gerekli yasal alanı

düzenlemek üzere mevzuatın hazırlanması çalışmalarımıza hedefimiz doğrultusunda devam edilecektir.

Avrupa Birliği Konseyince 4.4.2011 tarihinde yayımlanan Yapı Malzemeleri Tüzüğü, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) olarak uyumlaştırılmış ve 1.7.2013 tarihi itibari ile Yeni Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) uygulamaya girmiştir. 1.7.2013 tarihi itibari ile Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (89/106/EEC) yürürlükten kaldırılmıştır.

2013 yılı sonu itibariyle, 10.7.2013 tarihinde yayımlanan Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) kapsamında Onaylanmış Kuruluş olarak görevlendirilmek için kurumumuza 15 adet kuruluş başvurmuş olup, bunlardan 3 kuruluşun onaylanmış kuruluş görevlendirme tebliğleri Resmi Gazete’ de yayımlanma aşamasında, 7 kuruluşun onaylanmış kuruluş bildirimleri Avrupa Komisyonu NANDO veri tabanında yayımlanma aşamasında olup, 5 kuruluşunda Bakanlık değerlendirmeleri devam etmektedir. Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) kapsamında Onaylanmış Kuruluşların görevlendirilmelerine, kapsam genişletmelerine ve denetlenmesine ilişkin faaliyetler 2014 yılında da devam edecektir.

Avrupa Teknik Değerlendirme Kuruluşları ile ilgili olarak gerekli mevzuat çalışmaları devam etmekte olup, söz konusu çalışmaların tamamlanmasının ardından bu alanda da kuruluş başvuruları 2014 yılı içerinde alınmaya başlanacaktır.

Bakanlığımız tarafından yayımlanan ve 01.01.2007 tarihinde zorunlu uygulamaya giren Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamındaki ürünlerden hakkında bir uyumlaştırılmış (harmonize) standart bulunan yapı malzemeleri, piyasaya güvenli olduklarının beyanı olan CE işaretlemesi ile arz edilmektedir. Güvenli yapıların güvenli yapı malzemelerinden yapılabileceği ilkesi çerçevesinde AB mevzuatları doğrultusunda imalatçıların piyasaya güvenli ürün sürmelerinin sağlanması amaçlanmaktadır. Resen ve şikâyet mekanizmaları çerçevesinde yapılan piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri sayesinde, piyasaya arz edilen yapı malzemelerinden denetimi gerçekleştirilenlerinin güvensizlik oranlarının tespit edilmesi hedeflenmektedir. Ürün piyasaya arz edilmeden önce ilgili teknik şartnamesine (standardına) göre eğer gerekli ise üreticiler Onaylanmış Kuruluşun desteğini almak zorundadır. Ülke ekonomisi için büyük önem arz eden yerleşik Onaylanmış Kuruluşlarımızın sayısının ve kapasitelerinin artırılmasını sağlamak Bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir.

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamındaki ürünlerin, Avrupa Birliğine paralel olarak teknik şartnamelerinin hazırlanması ve bu sayede piyasaya arz edilen yapı malzemelerinin disiplin altına alınması hedeflenmektedir. Güvenli yapıların güvenli yapı malzemelerinden yapılabileceği ilkesi çerçevesinde AB mevzuatları doğrultusunda imalatçıların piyasaya güvenli ürün sürmelerinin sağlanması amaçlanmaktadır.

Resen ve şikâyet mekanizmaları çerçevesinde yapılan veya yapılacak piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri sayesinde, yapı malzemeleri olarak dolaşımdaki ürünlerin güvenli olmaları temin edilecektir.

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ürünlere CE işaretinin iliştirilmesini öngörmesine rağmen, bu şart ancak ürün hakkında bir uyumlaştırılmış teknik şartname (Uyumlaştırılmış Standart veya Avrupa Teknik Onayı) olmasına bağlıdır. CE kapsamı dışındaki ürünlerin piyasaya arz koşulları ve CE işareti taşısın taşımasın tüm ürünlerin yapıda kullanım koşulları 26.06.2009 tarih ve 27270 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 01.07.2010 itibariyle mecburi uygulamaya giren “Yapı Malzemelerinin Tâbi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmelik” ile belirlenmiştir. Yönetmelik kapsamında ulusal standartlara tabi ürünlere “G işareti”

ürünler ve prototip malzemeler ulusal teknik onay almak ve buna istinaden G işareti iliştirilmek suretiyle piyasaya arz edilebilecektir. Ayrıca yapı malzemelerinin içerisinde kullanıldıkları yapı işlerinin tabi oldukları temel gerekler bakımından beyan edilmesi gerekli olan ürün karakteristiklerinin standartlarca karşılanmaması halinde malzeme, eksik karakteristik/karakteristikler için ulusal teknik onaya tabi olacaktır.

Böylece yapı malzemeleri mevzuatına ilişkin alanda sadece CE işaretine tabi malzemelerin güvenli olarak piyasaya arzı sağlanmakla kalmayacak, tüm yapı malzemelerinin güvenli olarak piyasaya arz edilmesi ve yapı işlerinde de güvenli olarak kullanılması hedeflenmektedir.

Ülke ekonomisi için büyük önem arz eden yerleşik Onaylanmış Kuruluşlarımızın sayısının ve kapasitelerinin artırılmasını sağlamak Bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir. Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında 2014 yılı itibarıyla yapı malzemelerini düzenleyen teknik şartnamelerin sayısal olarak arttırılması hedeflenmektedir.

80 ilde başta beton ve beton demir çeliği olmak üzere yapı malzemeleri laboratuvarları kurulmuştur. Ayrıca Bakanlığımız bünyesinde ihtisas ve hakem laboratuvarı olarak görev yapabilecek Yapı Malzemeleri Laboratuvarı bulunmaktadır. Merkez ve İl Müdürlükleri laboratuvarlarının deney kabiliyetini arttırılması, kullanım ömrünü tamamlamış alet ve cihazların yenilenmesi, alet ve cihaz eksikliklerinin tamamlanması hedeflenmektedir. Ayrıca piyasa gözetim ve denetimi faaliyetlerinin etkin şekilde yürütülebilmesi için, yapı malzemelerinin çeşit bazında üretiminde yoğunluk gösterdiği illerin tespit edilip bu ürünlere ait deney metotlarının il müdürlüklerimizin deney kapsamlarının eklenmesi planlanmaktadır.

Performans Göstergeleri 2012 2013 2014

1 Kuruluşların görevlendirme kapsamındaki teknik şartname

sayısı 13 8 20

Malzemelerin güvenli olma oranının yükseltilmesi için onaylanmış kuruluşların ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarının görevlendirme kapsamındaki teknik şartname sayısında yapılacak artışın tespit edilmesi amaçlanmaktadır.

Not: 1.7.2013 tarihi itibari ile Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (89/106/EEC)'nin yerini Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB)'ne bırakması ile (89/106/EEC) Yönetmelik kapsamında görevlendirilen kuruluşların onaylanmış kuruluş statüsü düştüğünden 30.6.2013 tarihi itibari ile 209 olan kuruluşların görevlendirme kapsamındaki teknik şartname sayısı sıfırlanmış olup ilgili kuruluşların yeni Yönetmelik (305/2011/AB) kapsamında yeniden görevlendirilmelerinin gerçekleşmesi ile kuruluşların görevlendirme kapsamındaki teknik şartname sayıları önümüzdeki süreçte artarak devam edecektir.

2 Kurulan ihtisas laboratuvarlarının artırılacak olan deney

çeşitliliği sayısı 15 14 5

Kurulan Hakem ve İhtisas Laboratuvarının güçlendirilerek deney kapasitesinin sayısal olarak arttırılması amaçlanmaktadır.

3 İllerde güçlendirilen laboratuvar sayısı 80 80 10

20 ilde kurulan laboratuvarlarımızın kapasitelerinin güçlendirilmesi için cihaz ve donanım alımları gerçekleştirilecektir.

4 PGD Denetim Sayısı 9.828 8.479 13.000

Piyasaya arz edilen yapı malzemelerinin güvenli olup olmadıklarının tespiti için yapılacak denetim sayısının denetlenmesi amaçlanmıştır.

Kontrol edilen yapı malzemelerinin güvenlilik oranlarının istatistiksel olarak belirlenerek denetim sürecinin başarısının izlenmesi amaçlanmıştır. Piyasada yapılan denetimlerde numune alınarak deney, test ve analize tabi tutulan ürünlerin sayısı içerisinden, uygun ve güvenli çıkan ürünlerin sayısının alınan toplam numune sayısına oranının yüzde olarak belirlenmesidir.

performans göstergesi 20 adet mevzuat yayınlanacaktır.(Not: Yapı Malzemeleri Yönetmeliği'nin (305/2011/AB)yayımlanması ile birlikte iptal edilen Yapı Malzemeleri Yönetmeliği(89/106/EEC)altındaki Tebliğler de iptal edilecek ve yerine yeni tebliğler yayımlanacaktır.)

Faaliyetler 2014 Yılı Kaynak İhtiyacı (TL)

Bütçe Bütçe Dışı Toplam 62 Onaylanmış kuruluş ile uygunluk değerlendirme

kuruluşlarının kapsamlarının genişletilmesi faaliyeti 921.500 150.000 1.071.500 63 Yapı malzemelerinde laboratuvar deney kabiliyetinin

güçlendirilmesi faaliyeti 3.929.500 500.000 4.429.500

64 Yapı malzemeleri piyasa gözetim ve denetim

faaliyeti 2.437.500 500.000 2.937.500

GENEL TOPLAM 7.288.500 1.150.000 8.438.500

FAALİYET MALİYETLERİ TABLOSU İDARE ADI 27 ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

PERFORMANS HEDEFİ 40

Yapı malzemelerinin teknik şartnamelere uygunluk oranı arttırılacak, tüketici şikâyetlerinin karşılanması için laboratuvar deney çeşitliliği kapasitesi arttırılacaktır.

FAALİYET ADI 62 Onaylanmış kuruluş ile uygunluk değerlendirme kuruluşlarının kapsamlarının genişletilmesi faaliyeti.

SORUMLU