• Sonuç bulunamadı

Faaliyet Maliyetleri Tabloları

PERFORMANS HEDEFİ 27

Çevre denetimi yapan personelin eğitimlerle bilgilendirilmesi ve bu personelle tesis ve faaliyetlerin etkin çevre denetimlerinin gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.

Sanayinin gelişmesiyle birlikte tüm dünyada çevre sorunları ortaya çıkmış ve doğal kaynaklar konusunda sıkıntılar yaşanmaya başlanmıştır. Bu nedenle, daha temiz üretim yöntemlerinin kullanılması, atıkların azaltılması, atıkların ve yan ürünlerin yeniden üretimde kullanılması gibi konular gündeme gelmiştir. Bu çerçevede, çevre mevzuatının daha etkin uygulanması için sanayi tesislerinin mevzuata uygunluğunun tespiti amacıyla yapılan çevre denetimleri oldukça önemlidir.

Bakanlığımız 2005 yılından bu yana, Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki çevre denetçilerini bir araya getiren denetçi ağı (IMPEL) faaliyetlerini yakından takip etmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilen eğitim ve projelerde elde edilen bilgi ve deneyimlerin paylaşımı, ulusal düzeyde gerçekleştirilen eğitimlerle sağlanmıştır.

Ayrıca 2012 yılında Bakanlığımızca başlatılan İdari Yaptırımların Takibi Projesi ile tüm çevre denetimlerinin ve idari yaptırımların dijital ve web destekli ortamda yürütülmesi ve takip edilmesi sağlanacaktır. Bu proje uygulamaya geçtiğinde çevre denetim verilerinin etkin olarak toplanması ve değerlendirilmesi sağlanacak ve denetimlerin verimliliği arttırılacaktır.

Çevre denetçileri için yürütülen eğitimler, toplantılar ve projeler, denetim faaliyetlerinin genel değerlendirmesini yapmak için en etkili yöntemdir. Bunun yanı sıra çevre denetimlerinin planlanarak belirli bir plan dâhilinde gerçekleştirilmesi ve bu plan dâhilinde belirli amaç, hedef ve strateji gözetilmek suretiyle denetimlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Denetim planı aynı zamanda denetim sonuçlarının performansını değerlendirerek hedeflere ne ölçüde ulaşıldığını ortaya koyacaktır. Denetimlerin etkin olarak planlanması için geliştirilen risk değerlendirmesi yöntemi ile denetimlerin planlanması sağlanacaktır. Planlı birleşik çevre denetimlerinin yanı sıra, yıl içinde şikâyet, kaza vb. durumlarda ortam bazlı denetimlere ve ÇED izleme faaliyetlerine devam edilecektir.

96/82/EC sayılı “Tehlikeli Maddeleri İçeren Büyük Kaza Risklerinin Kontrolüne İlişkin Direktifin (Seveso II Direktifi) uyumlaştırılmasıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ile müştereken hazırlanan Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik 18 Ağustos 2010 tarihinde yayımlanmıştır.

Yönetmeliğin 18/8/2012 tarihinde yürürlüğe girmesi gerekmekte iken 31 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazete ile yapılan değişiklik sonucu, Yönetmeliğin yürürlük tarihi 1 Ocak 2014 olarak değiştirilmiştir. Bu esnada ÇSGB tarafından yayımlanan 30/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Yönetmeliğin yeniden düzenlenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Her iki Bakanlık temsilcileri ile oluşturulan komisyon Yönetmelik çalışmalarını tamamlamış olup, Yönetmeliğin bu yıl bitmeden yayımlanması planlanmaktadır. Ayrıca Türkiye’de Seveso II Direktifini uygulayan merkezi ve yerel otoritelerin kurumsal ve idari kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) 2009 I. Bileşenine sunulan ve AB Komisyonu tarafından kabul edilen TR2009/0327.04-01 numaralı “Seveso II Direktifinin Uygulama Kapasitesinin Arttırılması için Teknik Yardım Projesi” kabul edilmiş olup, Proje resmi olarak 16 Kasım 2012 tarihinde başlamıştır. 2014 yılı sonunda tamamlanacak olan proje kapsamında Eğitimler, Pilot Bölge Çalışmaları, Çalışma Ziyaretleri gibi faaliyetler gerçekleştirilecek olup, Bakanlığımız Merkez ve Taşra Teşkilatı bünyesinde görev yapmakta olan personel ile denetim görevlilerine büyük endüstriyel kaza riskleri konusunda yeterli kalitede ve düzeyde eğitim verilmesi amaçlanmaktadır.

Çevre kirliliğinin önlenebilmesi için planlı birleşik çevre denetimi sayısı yılda %10 artırılacaktır. Taşra teşkilatı ve yetki devri yapılmış kurumlar tarafından piyasa gözetimi ve denetimi yapılmaya devam edecektir. Gerçekleştirilecek eğitim ve projelerle, bilgi ve deneyim paylaşımı ile etkin çevre denetimi ve yaptırımının sağlanması hedeflenmektedir.

Performans Göstergeleri 2012 2013 2014

1 Planlı birleşik çevre denetimi sayısı 948 1185 1210

Çevrenin korunması için tesis veya faaliyetin çalışmaya başlamasından sona erdirilmesine kadar olan süreçte tüm çevresel unsurların (su, hava, atık vb.) bir ara da değerlendirildiği planlı birleşik çevre denetimleri gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır.

2 Eğitim Verilecek Denetim Görevlileri sayısı 450 200 200

Çevrenin korunması için çevre denetimi alanındaki görevlerini yerine getirmelerinde görev alan teknik personelin teknik, pratik ve teorik bilgilerle desteklenerek, değişen ve yeni yayımlanan mevzuatları uygulamalarının sağlanması, bilgi ve becerilerinin artırılması ve verilen hizmet kalitesinin iyileştirilmesine katkı sağlamak amacı ile eğitimler gerçekleştirilmektedir.

3 Risk değerlendirme yöntemi ile denetim planlanması

yapan il müdürlüğü sayısı. (kümülatif) 1 4 4

Çevre denetimlerinin planlanarak belirli bir plan dâhilinde gerçekleştirilmesi ve bu plan dâhilinde belirli amaç, hedef ve strateji gözetilmek suretiyle denetimlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Denetim planı aynı zamanda denetim sonuçlarının performansını değerlendirerek hedeflere ne ölçüde ulaşıldığını ortaya koyacaktır.

2013 yılında risk değerlendirme sisteminin oluşturulması için pilot il müdürlükleri seçilmiş ve bu İl Müdürlüklerinde risk değerlendirme yöntemi kullanılarak denetim planı hazırlanmıştır. 2014 yılında da çevre denetimlerinin planlanmasında risk değerlendirme yönteminin kullanılması çalışmalarına devam edilecektir.

4 Çevre denetimi ve ÇED izleme sayısı 35.000 37.370 37.000

Çevrenin korunması için tesis veya faaliyetlere yıllık program dışında birleşik ve ortam bazlı (su, hava, atık vb.) denetim ve ÇED izleme faaliyeti gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Faaliyetler 2014 Yılı Kaynak İhtiyacı (TL)

Bütçe Bütçe Dışı Toplam 42 ÇED, izleme ve çevre denetimlerinin yapılması,

planlanması ve eğitim faaliyeti 5.274.000 0 5.274.000

GENEL TOPLAM 5.274.000 0 5.274.000

PERFORMANS HEDEFİ 27

Çevre Denetimi yapan personelin eğitimlerle bilgilendirilmesi ve bu personele tesis ve faaliyetlerin etkin çevre denetimlerinin gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.

Sanayinin gelişmesiyle birlikte tüm dünyada çevre sorunları ortaya çıkmış ve doğal kaynaklar konusunda sıkıntılar yaşanmaya başlanmıştır. Bu nedenle, daha temiz üretim yöntemlerinin kullanılması, atıkların azaltılması, atıkların ve yan ürünlerin yeniden üretimde kullanılması gibi konular gündeme gelmiştir. Bu çerçevede, çevre mevzuatının daha etkin uygulanması için sanayi tesislerinin mevzuata uygunluğunun tespiti amacıyla yapılan çevre denetimleri oldukça önemlidir.

Bakanlığımız 2005 yılından bu yana, Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki çevre denetçilerini bir araya getiren denetçi ağı (IMPEL) faaliyetlerini yakından takip etmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilen eğitim ve projelerde elde edilen bilgi ve deneyimlerin paylaşımı, ulusal düzeyde gerçekleştirilen eğitimlerle sağlanmıştır.

Ayrıca 2012 yılında Bakanlığımızca başlatılan İdari Yaptırımların Takibi Projesi ile tüm çevre denetimlerinin ve idari yaptırımların dijital ve web destekli ortamda yürütülmesi ve takip edilmesi sağlanacaktır. Bu proje uygulamaya geçtiğinde çevre denetim verilerinin etkin olarak toplanması ve değerlendirilmesi sağlanacak ve Çevre denetçileri için yürütülen eğitimler, toplantılar ve projeler, denetim faaliyetlerinin genel değerlendirmesini yapmak için en etkili yöntemdir. Bunun yanı sıra çevre denetimlerinin planlanarak belirli bir plan dâhilinde gerçekleştirilmesi ve bu plan dâhilinde belirli amaç, hedef ve strateji gözetilmek suretiyle denetimlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Denetim planı aynı zamanda denetim sonuçlarının performansını değerlendirerek hedeflere ne ölçüde ulaşıldığını ortaya koyacaktır. Denetimlerin etkin olarak planlanması için geliştirilen risk değerlendirmesi yöntemi ile denetimlerin planlanması sağlanacaktır. Planlı birleşik çevre denetimlerinin yanı sıra, yıl içinde şikayet, kaza vb. durumlarda ortam bazlı denetimlere ve 96/82/EC sayılı “Tehlikeli Maddeleri İçeren Büyük Kaza Risklerinin Kontrolüne İlişkin Direktifin (Seveso II Direktifi) uyumlaştırılmasıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ile müştereken hazırlanan Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik 18 Ağustos 2010 tarihinde yayımlanmıştır.

Yönetmeliğin 18/8/2012 tarihinde yürürlüğe girmesi gerekmekte iken 31 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazete ile yapılan değişiklik sonucu, Yönetmeliğin yürürlük tarihi 1 Ocak 2014 olarak değiştirilmiştir. Bu esnada ÇSGB tarafından yayımlanan 30/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Yönetmeliğin yeniden düzenlenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Her iki Bakanlık temsilcileri ile oluşturulan komisyon Yönetmelik çalışmalarını tamamlamış olup, Yönetmeliğin bu yıl bitmeden yayımlanması planlanmaktadır.

Ayrıca Türkiye’de Seveso II Direktifini uygulayan merkezi ve yerel otoritelerin kurumsal ve idari kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) 2009 I. Bileşenine sunulan ve AB Komisyonu tarafından kabul edilen TR2009/0327.04-01 numaralı “Seveso II Direktifinin Uygulama Kapasitesinin Arttırılması için Teknik Yardım Projesi” kabul edilmiş olup, Proje resmi olarak 16 Kasım 2012 tarihinde başlamıştır. 2014 yılı sonunda tamamlanacak olan proje kapsamında Eğitimler, Pilot Bölge Çalışmaları, Çalışma Ziyaretleri gibi faaliyetler gerçekleştirilecek olup, Bakanlığımız Merkez ve Taşra Teşkilatı bünyesinde görev yapmakta olan personel ile denetim görevlilerine büyük endüstriyel kaza riskleri konusunda yeterli kalitede ve düzeyde eğitim verilmesi amaçlanmaktadır.

Çevre kirliliğinin önlenebilmesi için planlı birleşik çevre denetimi sayısı yılda %10 artırılacaktır. Taşra teşkilatı

ve yetki devri yapılmış kurumlar tarafından piyasa gözetimi ve denetimi yapılmaya devam edecektir.

Gerçekleştirilecek eğitim ve projelerle, bilgi ve deneyim paylaşımı ile etkin çevre denetimi ve yaptırımının sağlanması hedeflenmektedir.

Ekonomik Kod 2014

01 Personel Giderleri 1.704.000

02 SGK Devlet Primi Giderleri 254.000

03 Mal ve Hizmet Alım Giderleri 366.000

05 Cari Transferler 0

06 Sermaye Giderleri 2.950.000

07 Sermaye Transferleri 0

08 Borç Verme 0

Toplam Bütçe Kaynak İhtiyacı 5.274.000

Bütçe Dışı Kaynak

Döner Sermaye 0

Diğer Yurt İçi 0

Yurt Dışı 0

Toplam Bütçe Dışı Kaynak İhtiyacı 0

Toplam Kaynak İhtiyacı 5.274.000

AMAÇ 2 Çevre kirliliğini önlemek, çevre standartlarını yükseltmek, iklim değişikliği ile mücadele etmek ve tabiat varlıklarını koruyarak geliştirmek.

HEDEF 2.11 Etkin çevre denetimi ve yaptırımı sağlanacaktır.

PERFORMANS HEDEFİ 28 32 adet ÇED Yeterlik Belgesi verilmiş kurum kuruluş ile 100 adet yeterlik almış çevre danışmanlık firmasının denetlenmesi gerçekleştirilecektir.

Dokuzuncu Kalkınma Planı döneminde ekonomik büyümenin ve sosyal kalkınmanın istikrarlı bir yapıda sürdürülmesi ve plan vizyonunun gerçekleşmesi yolunda Rekabet Gücünün Artırılması ve Kamu Hizmetlerinde Kalitenin ve Etkinliğin Artırılması başlıklı stratejik amaçlar, gelişme eksenleri arasında yer almıştır. Rekabet Gücünün Artırılması İstihdamın Artırılması Stratejik amacının altında çevrenin korunması ve kentsel altyapının geliştirilmesi; çevresel izleme, denetim ve raporlama sisteminin altyapısının geliştirilerek uygulamalarının etkinleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Bunu gerçekleştirmek için de sektörde denetimin etkinleştirileceği ifade edilmiştir. Yeterlik Belgesi verilen bu kurumların yükümlülüklerini yerine getirip getirmediklerinin denetlenmesi, aynı zamanda daha kaliteli hizmet verebilmeleri için rehberlik hizmeti verilmesi gerekmektedir.

ÇED Yeterlik Belgesi verilmesi ve takibi görevi 18.12.2009 tarih ve 27436 sayılı “Yeterlik Belgesi Tebliği” ile Çevre Danışmanlık Belgesi, Çevre Görevlisi Belgesi iş ve işlemleri ile Çevre Yönetim Birimi Onaylanması iş ve işlemleri görevi 21.11.2013 tarih 28828 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik” ile kurumumuza verilmiştir.

ÇED Yeterlik Belgesi Tebliğinin 10 uncu maddesi gereğince Yeterlik Belgesi alan Kurum/Kuruluşların, yeterlik şartlarının devam edip etmediğinin ve Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmeliğin 13 üncü maddesi gereğince Yeterlik Belgesi alan firmaların, yeterlik şartlarının devam edip etmediğinin denetlenmesi görevi verilmiştir.

ÇED Yeterlik Belgesi alan Kurum/Kuruluşların denetlemesi ile hazırlayacakları ÇED Raporu ve Proje Tanıtım Dosyalarının kalitesinin arttırılması ve Çevre Danışmanlık Belgesi alan Firmaların denetlenmesi ile Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik kapsamında çalışacak çevre danışmanlık firmalarının etkin, kaliteli ve güvenilir hizmet üretmeleri sağlanacaktır.

Belge verilmiş kurum/kuruluşların, firmaların hizmet kalitelerinin arttırılması, onlara rehberlik edilmesi, yeterlik şartlarının mevzuata uygun olarak devam edip etmediğinin denetlenmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla ÇED Yeterlik Belgesi ya da Çevre Danışmanlık Belgesi almış firmaların mevzuat gereği denetimi yapılacaktır. Her denetime en az iki personel görevlendirilecektir. 2013 yılı içerisinde 90 adet ÇED Yeterlik Belgesi sahibi kurum/kuruluş denetlenmiş olup hedef tutturulmuştur. 2014 yılı için ise denetlemelere devam edilecektir.

Performans Göstergeleri 2012 2013 2014

1 Denetlenen ÇED Yeterlik Belgesi almış kurum / kuruluş

sayısı 50 90 120

2014 yılında 120 adet belge almış firma denetlenecektir.

2 Denetlenen yeterlik almış çevre danışmanlık

firmalarının sayısı 94 111 130

2014 yılında belge almış 130 firma denetlenecektir.

Faaliyetler 2014 Yılı Kaynak İhtiyacı (TL)

Bütçe Bütçe Dışı Toplam 43

ÇED Yeterlik Belgesi almış kurum ve kuruluşlar ile Çevre Danışmanlık firmalarının denetlenmesi faaliyeti

2.017.000 0 2.017.000

GENEL TOPLAM 2.017.000 0 2.017.000

FAALİYET MALİYETLERİ TABLOSU İDARE ADI 27 ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

PERFORMANS HEDEFİ 28 32 adet ÇED Yeterlik Belgesi verilmiş kurum kuruluş ile 100 adet yeterlik almış çevre danışmanlık firmasının denetlenmesi gerçekleştirilecektir.

FAALİYET ADI 43 ÇED Yeterlik Belgesi almış kurum ve kuruluşlar ile çevre danışmanlık firmalarının denetlenmesi faaliyeti

SORUMLU HARCAMA

BİRİMİ 27.01.32.00 - ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ, İZİN VE DENETİM