• Sonuç bulunamadı

5. ARAŞTIRMA BULGULARI

5.3. İncelenen İşletmelerin İşletmecilik Yapıları ve Sorunları

5.3.3. Pazarlama Durumu

Üretilen balıkların pazarlama sorunu bulunmamaktadır. Nüfus yoğunluğuna göre üretim azdır. Özellikle balık av yasağının başladığı dönem aynı zamanda yaz dönemine gelmekte, bir çok tesiste porsiyonluk balık satışında sıkıntılar meydana gelmeye başlamaktadır. Üretilen tamamına yakını taze olarak satılmaktadır. Ancak ileriki dönemlerde tesis sayısının artması Sivas İli’nde alabalığı işleyecek ve depolayacak bir tesisi zorunlu hale getirebilir.

5.3.4.Örgütlenme Durumu

Türkiye genelinde olduğu gibi, Sivas İlinde de alabalık yetiştiricileri arasında herhangi bir örgütlenme bulunmamaktadır. Bir çok konuda kooperatifleşen üreticilerin olumsuz örnek teşkil etmesi buna birinci derecede etkendir. Ayrıca tesisler arasında (300 km ye yakın mesafeler mevcut) uzaklığın fazla oluşu örgütlenmeyi olumsuz etkilemektedir. İleriki yıllarda tesis sayısının artması ucuz girdi sağlama ve üretilen ürünü gerçek değerinden satma açısından örgütlenme ihtiyacını gündeme hızlı bir şekilde getirecektir.

5.3.5. Diğer Sorunlar

İşletmelerin % 21,43’ ü kiralık arazi üzerinde faaliyet göstermektedirler. Kira bedelleri çok yüksek olmasa da karlılığı azaltmaktadır.

İşletmelerin alt yapı sorunu bulunmamaktadır. İşletmelerde zaman zaman fungusit hastalıklar başta olmak üzere viral ve paraziter hastalıklar görülmektedir. Ancak yoğun bir şekilde olmadığından üretimi olumsuz yönde etkilemektedir.

6. SONUÇ VE ÖNERİLER

Bu araştırmada, Sivas İlindeki alabalık yetiştiriciliği yapan işletmelerin yapısal özellikleri ortaya konulmuş, ekonomik analizi yapılmış, sorunlar tespit edilerek öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.

Araştırmada Sivas İlinde alabalık yetiştiriciliği yapan tüm işletmeler, populasyonu oluşturmuştur. Çalışmanın planlama aşamasında Sivas Tarım İl Müdürlüğü kayıtlarında 22 faal işletme olduğu tespit edilmiş, fakat bazı işletmelerin faal (vefat sonucu kapanma, rantabl olmadığından kapanma, gerekli itina ve özeni gösterememekten kapanma ve işi bırakma gibi sebepler) olmayışı, anket yapmaya istekli olmama gibi nedenlerle 14 işletme ile tam sayım yöntemi kullanmaya çalışılarak anket sonucu veriler elde edilmeye çalışılmıştır.

İncelenen işletmelerde ortalama arazi varlığı 8,282 da olup, genelde tarıma elverişli olmayan arazilerde üretim yapılmaktadır.

İşletmelerde, işletme başına bina alanı 100,72 m2’dir. İşletmelerin tamamında kuluçka binası veya benzer şekilde yumurta sağım ve üretim yerleri mevcuttur. Tamamının elektriği mevcuttur. Yollarının tamamına yakını yıl boyu açık olup, ancak çok ağır geçen kış şartlarında kapanma durumu bulunmaktadır.

İşletmelerde toplam üretim alanı varlığı 8.105 m2 olup, işletme başına 578 m2 düşmektedir. Toplam 378 adet havuz bulunmaktadır. İşletme başına 37,79 adet düşmektedir.

İşletmelerde aktif sermaye içerisinde en büyük payı % 35,63 ile bina ve havuz sermayesi oluşturmaktadır. Bunu sırası ile % 34,73 ile balık sermayesi, % 12,88 ile arazi ıslahı sermayesi, % 6,86 ile arazi sermayesi, % 5,27 ile para sermayesi, % 2,94 ile damızlık balık sermayesi, % 1,61 ile alet-makine sermayesi, % 0,08 ile malzeme-mühimmat sermayesi izlemektedir.

Pasif sermaye, borçlar ve öz sermayeden oluşmakta ve % 96,33’ü öz sermaye ve % 3,67’si ise borçlardır. İncelenen dönemde, işletmeler ortalamasında gayrisafi hasıla değeri 44 811,44.-YTL olarak bulunmuştur. İşletmenin 100 m2 üretim alanı başına düşen gayrisafi hasıla değeri ise 9 150,50.-YTL’dir. Gayrisafi hasılanın aktif sermayeye oranı 0,41 olarak bulunmuştur.

İncelenen işletmelerde, işletme masrafları toplamı 36 628,68.-YTL, üretim masrafları toplamı ise 38 460,11.-YTL olarak bulunmuştur. İşletme masrafları içerisinde en büyük payı % 51,48 ile yem bedeli almaktadır.

İncelenen işletmelerde, saf hasıla 8 182,76.-YTL ve safi kar 6 351,33.-YTL olarak bulunmuştur. 100 m2 üretim alanına düşen saf hasıla 1 670,92.-YTL ve safi kar ise 1 296,94.-YTL’dir. İşletmelerde rantabilite % 5,85 olarak bulunmuştur.

İşletmelerin sorunlarının çözümüne ilişkin öneriler şöyle sıralanabilir.

1) Yaptığı işin bilincinde olan üreticilerin sayısın artırmak için, gerekli kurs, seminer vb. eğitim çalışmaları düzenleyerek, iştiraklerini sağlamak.

2)Yurt içi ve yurt dışında örnek teşkil edecek tesislere ziyaretler yapılmasını sağlamak.

3)Verilecek düşük oranlı krediler karşılığında, güvence veremeyen üreticilere devlet güvencesi vermek.

4) Kilogram başına verilen 1.-YTL desteği artırmak.

5) Basın Yayın, TV aracılığıyla alabalığın faydalarını anlatmak, tüketime hazır bilinçli toplum oluşturmak.

6) Tesis kuruluş aşamasında bürokrasiye azaltmak, hazine ve orman arazilerinde kiralama yapılma yerine, üreticilere uzun yıllara yaygın satış yapma, gerekirse ilgili alanı ve çevresini zimmetleyerek doğayı korumayı ve güzelleştirmeyi sağlamak.

7) Sivas Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Su Ürünleri Mühendisi sayısını artırmak ve onları en iyi ekipmanla donatmak. Balık Hastalıkları hakkında uzmanlaşmalarını sağlamak.

8) Örgütlenme alt yapısını oluşturmak.

9) Mevcut su kaynaklarından alınabilecek en fazla üretim yapma konusunda azami gayret göstermek, ileriki yıllarda alabalık işleme ve depolama tesisinin alt yapısını oluşturma gayreti içerisinde olmak.

10) Sivas İli genelinde, belli yerlerde doğal olarak üreyen yerli alabalıklarımızın ıslah edilerek üretimini sağlamak, mevcut tesislerde alternatif ürün olarak pazara sunmak.

KAYNAKLAR

AÇIL, F., ve DEMİRCİ, R., 1984. Tarım Ekonomisi Dersleri, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 880, Ders Kitabı No:245, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.

ADIGÜZEL, F., 2004. Tokat İlinde Gökkuşağı Alabalık İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, (Yüksek Lisans Tezi), Tokat.

AKAY, M.,1996.Tokat İli Niksar Ovası Tarım İşletmelerinin Yapısal Analizi, İşletme Sonuçlarını Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi ve Doğrusal Programlama Yöntemiyle Planlaması Üzerine Bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, (Doktora Tezi), Tokat.

ANONİM, 1994a. Su Ürünleri İstatistikleri. Devlet İstatistik Enstitüsü, Yayın No: 1859, Ankara.

ANONİM, 1994b. Türkiye İstatistik Yıllığı. Devlet İstatistik Enstitüsü, Yayın No: 1720, Ankara.

ANONİM, 1995. Su Ürünleri ve su Ürünleri Sanayi. Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Özel İhtisas Komisyon Raporu, DPT, Ankara.

ANONİM, 1999. Su Ürünleri İstatistikleri. Devlet İstatistik Enstitüsü, Yayın No: 2429, Ankara.

ANONİM, DPT, 1991-2000. Yıllık Programlar, Ankara. ANONİM, DİE, 2000a. Genel Nüfus Sayımı.

ANONİM, DPT, 2000b. Su Ürünleri Ekonomisi, Üretim, Miktar, Fiyat ve Değer Değişimleri, İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü, Ankara.

ANONİM, 2001a. Su Ürünleri İstatistikleri. Devlet İstatistik Enstitüsü, Yayın No: 2736, Ankara.

ANONİM, 2002b. Türkiye İstatistik Yıllığı. Devlet İstatistik Enstitüsü, Yayın No: 2779, Ankara.

ANONİM, 2003. Türkiye İstatistik Yıllığı. Devlet İstatistik Enstitüsü, Yayın No: 2895, Ankara.

ANONİM, 2006b. T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tarım İl Müdürlüğü Alabalık Üretim Tesisleri, Sivas.

ANONİM, 2006c. T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tarım İl Müdürlüğü İl Arazisinin İlçeler İtibariyle Genel Dağılımı, Sivas.

ANONİM, 2006d. Meteoroloji İl Müdürlüğü, Sivas ve İlçelerinin İklim Verileri, Sivas. ANONİM, 2006e. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Tarımsal Krediler Yönetmeliği. Ankara. ANONİM, 2006f. Sivas Valiliği, Sivas 2006 . Ankara.

AYDIN, A., 2000. Erzurum İli Sınırları İçerisinde Projelendirilmiş Olarak Faaliyet Gösteren Alabalık İşletmelerinin Yapısal Ve Ekonomik Analizi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı, (Yüksek Lisans Tezi), Erzurum. BABADOĞAN, G., 1998. Su Ürünleri Sektör Araştırması, TİGEM Tarım Dairesi, Ankara.

CANYURT, M. A., 1978. Alabalık Üretiminde Yumurtlama ve Yapay Dölleme. Hayvansal Üretim D÷×h9y0ergisi, Sayı: 10, Bornova, İzmir..

ÇELEBİ, R., 1995. Sapanca ve Çevresindeki Alabalık Yetiştiren İşletmelerin Kapasiteleri ve Sorunları. İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıkları Anabilim Dalı, (Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.

ÇELİKKALE, M. SALİH ve ark., 1999. Türkiye Su Ürünleri Sektörü ve Geliştirme Vakfı Yayınları, No; 5, Ankara.

ÇETİN, B., BİLGÜVEN, M., 1991. Güney Marmara Bölgesinde Alabalık Üretimi Yapan İşletmelerin Yapısal ve Ekonomik Analizi. Su Ürünleri Sempozyumu, İzmir.

ÇİÇEK, A., ERKAN, O., 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme

Yöntemleri, GOÜ Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 12, Ders Notları Serisi, No: 6, Tokat. ÇÖPTEN, R., 2000. İzmir İlindeki Su Ürünleri İşletmelerinin Teknik ve yapısal Yönden İncelenmesi. Ege Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim dalı, (Doktora Tezi), İzmir.

DEMİR, O., 1997. Tortum-Uzundere Yöresinde Bulunan Alabalık İşletmelerinin Maliyet Analizi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, (Yüksek Lisans Tezi), Erzurum.

ERKUŞ, A., 1995. Tarım Ekonomisi ,A. Ü. Ziraat Fakültesi ,Eğitim,Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları , No 5, Ankara.

ELBEK,A.G., 1981. Ege Bölgesinde Tatlısu Ürünleri Üreten İşletmelerin Yapısal ve Ekonomik Analizi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Ekonomisi ve İşletmeciliği bölümü, (Doktora Tezi), İZMİR.

GÜLÇUBUK, B., ALBAYRAK, M ., GÜNEŞ, E ., 2002. Türkiye’de Gıda Sanayi, Baskı Matbaası, Semih Ofset, Ankara.

GÜNEŞ, T., ARIKAN, R., 1988. Tarım Ekonomisi İstatistiği, A.Ü.Z.F.Yayınları , No:1049, Ankara.

İNAN, H., 1994. Tarım Ekonomisi, Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:33, Tekirdağ.

İŞGÖREN, D., 1996. Güney Ege’de Çipura ve Levrek İşletmelerinde Ekonomik Optimizasyon, Verimlilik ve Artırıcı Önlemler. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı, (Doktora Tezi), İzmir.

KARATAŞ, M., 2005.Ziraat Mühendisliği Dergisi, sayı:345, Ankara.

KILIÇ, M., 1994. Tokat Merkez İlçede Kaynak Kullanımı Destekleme Fonundan Yararlanan Sığır Besiciliği İşletmelerinin Ekonometri Analizi. Gaziosmanpaşa

Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, (Yüksek Lisans Tezi), Tokat.

KORKMAZ, A., 2000. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eskişehir Çifteler Su Ürünleri İşletmesindeki Alabalık Yetiştiriciliğinin Ekonomik Analizi. Ankara

Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, (Yüksek Lisans Tezi), Ankara.

MAHİROĞULLARI, M. A.,2003. İlk Çağlardan Günümüze Sivas İli, Sivas. ÖZ, M., 2001. Konya Bölgesindeki Su Ürünleri İşletmeleri ve Sorunları. İstanbul

Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı, (Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.

RAD, F., 1999. Türkiye’de Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) İşletmelerinin Teknik ve Ekonomik Analizi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri

Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı, (Doktora Tezi), Ankara.

SAYILI, M., KARATAŞ, M., YÜCER, A., AKÇA, H., 1999. Tokat İlinde Alabalık Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Yapısal ve Ekonomik Analizi. Ekin Dergisi, Yıl:3, Sayı: 7, Ankara.

SAYIN, E., 1976. Tatlı Su Balıkçılığı Kültür Metotları.Gıda Tarım ve Hayvan Bakanlığı, Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Yayını, No:8, Ankara.

ŞIKTAR, N., 2002. Türkiye ve Avrupa Birliği Su Ürünleri Sektörünün Kurumsal Yapılanma, Birliğin Ortak Balıkçılık Politikası ve Karşılıklı İlişkileri Yönünden Karşılaştırılması Atatük Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı, (Yüksek Lisans Tezi), Erzurum.

TÜREL, M., 2002. Su Ürünleri Yetiştiricilik Alt Sektöründe Planlama Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı, (Yüksek Lisans Tezi), İzmir.

UYGUR, Ş. Ö., 1999.Erzurum İli Alabalık Üretim Tesislerinin Teknik Özelikleri Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı, (Yüksek Lisans Tezi), İzmir.

www.fao.org www.tuik.gov.tr.

YANG, W. Y., (Çeviren: M. TALİM ), 1964. Zirai İşletmecilikte Teknik ve Araştırma Metotları, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir.

YAVUZ, O., KOCAMAN, M., AYIK, Ö., 1995. Erzurum’da Alabalık Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Yapısal ve Ekonomik Analizi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt: 26, Sayı :1 , Erzurum.

EK

ANKET FORMU

1)İşletmenin adı:

2)İşletmenin Şekli: Adi Ortaklık Anonim Limited Kamu Kuruluşu Şahıs Diğer ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )

3)İşletmenin Konumu: İl ( ) İlçe ( ) Belde ( ) Köy ( )

4)İşletmenin Kurulmuş Olduğu Arazinin Durumu:

a)Vadi Arası b)Dağ Eteği c)Açık Arazi

5)Yol Durumu: a)Asfalt b)Stabilize (Toprak) c)Diğer

6)Yerleşim Birimine Uzaklığı: İl Merkezine………. İlçe Merkezine…………...

7)İşletmede Kapasitede Artırıma Gidildi mi? ( ) Evet ( ) Hayır Nedenleri Nelerdir?

İşletmede;

8)Su kaynağı nedir?

Kaynak Gölet Baraj Gölü Akarsu Kanal Diğer (Artezyen kuyusu gibi) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )

9)Su kaynağının işletmeye uzaklığı ne kadardır?

10)Havuzların suyu ……… Aynı ……….Ayrı

a)PVC boru b) Beton Kanalet c)Toprak Kanal

12)Havuzların bakım periyodu ve bakım amacıyla kullanılan maddeler nelerdir?

13)Yağışlardan ve diğer tarım işletmelerinin su kullanımlarından nasıl etkileniyorsunuz?

14) Alabalık üretimi ile ilgili kurs, seminer vs. aldınız mı? Kimden Alındığı Ne Zaman Süresi

15)İşletme kurarken karşılaştığınız sorunlar nelerdir?

a)Bürokrasi b)Kredi c)Teknik d)Eleman e)Diğer ………….

16)Yumurta,yavru balık ve anaçları nereden temin ediyorsunuz?

a)Doğadan b)Diğer İşletmelerden c)Kendi Bünyesinden d)Yurt Dışından e)Diğer...

17)Üretimde kullanılan yem çeşitleri nelerdir? (Doğal yem,suni yem.canlı yem vb.)

18)Temin edildikleri kaynaklar nelerdir? (Doğadan,yurt içi,yurt dışı,diğer işl. vb)

19)Yem rasyonu hazırlıyor musunuz?Yem rasyonu hazırlanırken hangi faktörleri dikkate alırsınız?

20)Yavru büyütme döneminde yeme ilave olarak vitamin veya katkı

21)Sağımı ne zaman yapıyorsunuz?

22)Sağım zamanını tespit ederken nelere dikkat ediyorsunuz?

23)Hangi sağım tekniğini kullanıyorsunuz? Sağımda dikkat ettiğiniz hususlar nelerdir?

24)Hangi döllenme metodunu kullanıyorsunuz? Döllenmede dikkat ettiğiniz hususlar nelerdir?

25)Damızlık seçiminde (erkek ve dişi) dikkat ettiğiniz hususlar nelerdir?

26)Alabalığın diğer gelişme evrelerinde dikkat ettiğiniz hususlar nelerdir?

27)Üretim süreci içerisinde ne gibi hastalık ve zararlılara karşılaşıyorsunuz? Almış olduğunuz önlem ve tedavi yolları nelerdir?

28)İşletmede herhangi bir sorun ile karşılaşıldığı zaman yada yetiştiricilik ile ilgili gelişmeler hakkında başvurulan kuruluş veya yer neresidir?

29)Satışları hangi kanallardan yapıyorsunuz? a)İşletme Avlusunda

b)Aracılar c)Restoranlar

d)Diğer……….

30)Balıkların ortalama satış ağırlığı nedir? ... gr ……… fiyatı

a)Peşin b)Vadeli c)Karışık

32)Vadeli sattığınız ürünün bedelini ne zaman alıyorsunuz?

a) 1-15 gün b) 1 ay c) 2 ay d) 3 ay e) 3 ay- +

33)Üretici örgütlenmesine inanıyor musunuz?

Evet ( ) Neden?

Hayır ( ) Neden?

34)Kredi gereksinimiz var mı? Evet ( ) Hayır ( )

35)Kredi kullanıyor musunuz? Evet ( ) Hayır ( )

36)Kredi gereksiniminiz hangi amaç için?

a)Üretim faaliyeti b)Pazarlama c)Diğer…………

37)Krediyi hangi kaynaklardan temin ediyorsunuz?

a)T.C.Z.B. b)Şahıslardan c)Her ikisi d)Diğer

38)Kredi kaynaklarından yeterince faydalanabiliyor musunuz?

a)Evet b)Hayır c)Orta düzeyde Neden?

39)Alabalık yetiştiriciliği ile ilgili üretim, işletmecilik ve pazarlama konularında eklemek istediğiniz görüşleriniz var mı? Nelerdir?

EKONOMİK ANALİZ

1)İşletmede Nüfus ve İşgücü Durumu

Aile İşgücü Çalışma Durumu

NO Cinsiyeti

(E,K)

Yaşı Eğitim

Durumu

Mesleği Çalıştığı Gün Yaptığı İş Aldığı Ücret İşletme Dışı Çalışma Durumu 1

2 3

Yabancı İşgücü Kullanım Durumu

NO Daimi İşçilik (6 aydan Fazla)

Cinsiyeti (E,K)

Yaşı Eğitim

Durumu

Mesleği Çalıştığı Gün Yaptığı İş Aldığı Ücret İşletme Dışı Çalışma Durumu 1

2 3

Yabancı İşgücü Kullanım Durumu NO

Geçici İşçilik (6 aydan Az)

Cinsiyeti (E,K)

Yaşı Eğitim

Durumu

Mesleği Çalıştığı Gün Yaptığı İş Aldığı Ücret İşletme Dışı Çalışma Durumu 1

2 3

2)İşletmenin Arazi Varlığı

Arazi Tasarruf Şekli Büyüklüğü (m2) Kullanım Biçimi (A) Alım-Satım Değeri (YTL/da) Toplam Değer(YTL) Özmülk

Kiralanan Ortakçılık Genel toplam

A) Arazinin genel durumu (Taban arazi,kıraç arazi,orman vs.) belirtecek.

3) Arazi Islahı Sermayesi

Islahın cinsi

Yapıldığı

yıl

Daha kaç yıl kullanılabilir?

Yeniden İnşa/Maliyet Bedeli (YTL)

Açıklama

Arazi Tesviyesi

Hafriyat

Su Basm. Karşı Setler

Muh. Duvarı ve Setler

Sulama Kanalı

Kurutma Kanalı

Su Kuyusu

Teras

Diğer

4) İşletmelerde Bina ve Havuz Varlığı

4.1. Bina Varlığı

İşletme Binaları

Cinsi

Kapasitesi(m2)

İnşa Yılı

Daha Kaç Yıl

Kullanılabilir

Yeniden İnşa/Mal.

Bedeli(YTL)

EV

DEPO

AMBAR

DİĞER

4.2. Havuz Varlığı

İşletme Binaları

Cinsi ve Adedi

Boyutları (m x m)

İnşa Yılı

Daha Kaç Yıl

Kullanılabilir

Yeniden İnşa/Mal.

Bedeli(YTL)

KULUÇKA

YAV.BK.VE GEL.

YETİŞTİRME

PAZARLAMA

DAMIZLIK

NOT: Binalar için taş, beton ve ahşap; havuzlar için ise toprak, beton ve ağ kafes belirtilecek.

NOT: Alabalık Üretim Tesisinin Bölümleri

1)Kuluçka Binası a) Sağım ve Dölleme Yeri 2) Havuzlar a) Kuluçka 3) İşletme Binaları

b) yumurta Çıkış ve Büyütme b) Yavru Bakım ve Gel. a)Bakıcıların Kaldığı Yer

c)Laboratuar c) Yetiştirme b)Yem Hazırlama ve Dep. Yerleri

d)Kuluçka Dolabı d)Pazarlama c)Alet Ekipmanların Konduğu Yer

e)damızlık

No

Cinsi

Adet Satın Alma/Alım-Satım Bedeli

Açıklama(1)

1 Jenaratör

2

Su Motoru

3

Hava Komprosörü

4

El Aletleri

5

6

7

8

Diğer

9

10

1) Peşin, kredili, borçlanma ile mi alındığı, ortak mal mı, yeni, eski gibi hususlar yazılacak.

Alabalık Üretiminde Gerekli Bazı Alet-Makinalar;

Karasal: elek, çizme, kepçe, kova, ayırıcı elek

Kafes: kova, balık kepçesi, çizme, taşıma tankı, ağ ilaçlama tankı,ağ yıkama pompası, tekne, vs…

6.Ambar Mevcudu ve Yardımcı Maddeler

Cinsi

Yemler

Temizlik Maddeleri

İlaçlar

Isıtma Maddesi

Miktarı

Fiyatı (YTL)

Toplam (YTL)

7.Kasa Mevcudu ve Borç-Kredi D

Kasa Mevcudu

Borç-Kredi Durumu

Cinsi

Tutarı (YTL)

Cinsi

Tutarı (YTL)

Şahıslardan Nakdi Alacaklar

Devlete Olan Borçlar

Bankadaki Para

Kasa Mevcudu

Banka Borçları (Krediler)

Toplam

Şahıslara

Her Türlü Ayni Alacaklar

Diğer

GENEL TOPLAM

NOT: Alınan kredilerin ne amaçla alındığı sorulacak

8. İşletmenin Toplam Balık Varlığı (Balık Sermayesi)

Alabalık Yumurta Yavru Porsiyonluk Damızlık

Adet Kg

Birim Değeri (YTL) Toplam Değeri (YTL)

Gelir Unsurları Miktarı (kg-Adet) Fiyatı (YTL/kg veya YTL/adet) Toplam Değeri (YTL) Porsiyonluk Satışlar Damızlık Satışları Yumurta Satışları Yavru Satışları Aileye Ayrılan İşçiye Ayrılan

10.İşletmenin Masraf Unsurları

Masraf Kalemleri Üretim Döneminde Yapılan Masraf Tutarı (YTL)

1-Yumurta ve Yavru-Büyük boy (100-150 gr) Balık Bedeli 2-Yem Bedeli

3-İşçilik Masrafları

4-Kimyasal ve Dezenfektan Madde Bedeli 5-Isıtma-Aydınlatma ve Haberleşme Masrafları 6-bakım-Onarım Masrafları

7-Ulaşım-Pazarlama ve Diğer cari masraflar

NOT: Döner Sermaye Faizi, Genel İdare Giderleri, Bina ve Havuz, Arazi Islahı, Alet Makine ve damızlık balık Amortismanı diğer masraf unsurlarıdır.

10.10.1968 yılında Turhal’da doğdu. İlkokulu Şenyurt Atatürk İlkokulunda, Ortaokulu Şenyurt Atatürk Ortaokulunda bitirdi. Liseyi Turhal Lise’sinde tamamladı. 1987 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Sinop Su Ürünleri Yüksek Okulu na başlayarak, 1991 yılında Su Ürünleri Mühendisi olarak mezun oldu. 1992-1993 yılları arasında yedek subay olarak askerlik görevini ifa etti. T.C. Ziraat Bankası’nın ihtiyacı doğrultusunda tarihinde ilk defa Su Ürünleri Mühendisi alımı için yaptığı sınavları geçerek Trabzon Şubesinde Su Ürünleri Mühendisi ünvanı ile 1994 yılında göreve başladı. Daha sonra sırasıyla, Turhal Şubesi, Almus Şubesi ve Tokat Şubesinde Mühendis ve Müdür Yardımcılığı görevlerini yerine getirdi. 2005 yılından itibaren Suşehri Şubesinde Müdür olarak görevine devam etmekte olup, evli ve 2 çocuk babasıdır. Özellikle Trabzon bölgesinde çalıştığı sürede Denizde ve İç sularda Su Ürünleri Yetiştiriciliği işletme ve yatırım kredi taleplerinin değerlendirmesi, Kıyı Balıkçılığı ve Açık Deniz Balıkçılığı için Standart Maliyet Cetvellerinin Oluşturulması ve kredilendirilmesi, gemi yapımı, ağ (trol, gırgır, uzatma ağları) ve diğer balıkçılık ekipmanlarının kredilendirilmesi, yurtdışından akreditifle gemi motoru, sonar, radar alımı için proje oluşturup kredilendirilmesi konusunda çalıştı.

Benzer Belgeler