• Sonuç bulunamadı

III. BÖLÜM: ÖRNEK MARKA ŞEHİR İNCELEMELERİ 110

3.2. Marka Şehir Paris 124 

3.2.2. Paris Şehrinin Konumu 127 

Şehir farklı ırk ve kültürlerin bir araya geldiği, eskiyle yeniyi buluşturmayı başarmış bir şehirdir. Tarihi, şehir planı, müzeleri, sanat ve moda dünyasındaki yeri, sosyal hayatıyla dünyanın en dikkat çeken şehirlerinden biridir. Bu güne kadar Paris’i anlatan 6600’ün üzerinde film çekilmiştir. Paris’in sinematografisi sadece Fransızları değil, birçok ülkeden büyük yönetmenlerden oluşmaktadır.

Günümüzde Paris’ in beşte biri park alanı şeklindedir. Parkların yanı sıra, büyük kiliseler, saraylar, şık oturma yerleri ve şık meydanlar vardır. Mimaride Paris’i ünlendiren eski gelenekler, hayat tarzı, komşuluk ilişkilerindeki atmosfer bugün hala vardır. Kültürel ve mimari konutlar çok sayıdadır. Bunlardan bazılar; Louvre Müzesi, Orsay Müzesi, Espace Salvador Dali Müzesi, Montparnasse Müzesi, Afrika ve Okyanusya Sanat Müzesi, Eyfel Kulesi, Zafer Anıtı, Notre Dame Katedrali, Champs-Élysées, De La Concorde Mekanı, Versailles, Güneş Kralı, 14. Louis’in evi, Versailles Sarayı, Opera Binası’dır.

Paris, 85 müzesi, 83 belediye kütüphanesi, 10 orkestrası, 48 konser salonu, yaklaşık 300 sanat galerisi, 61 tiyatrosu, 32 kafe-tiyatrosu, 95 gece kulübü, 499 sineması, ortalama 10.000 restaurantı ve kafesi ve 2 sirkiyle hayranlık uyandıracak bir görkeme sahiptir. Entelektüel seçkinliği ve güzel görünümünün bir armağanı olarak Paris sık sık “Işıklar Kenti” olarak anılmaktadır. Şehir hayatını bir sanat tarzına dönüştüren Paris, dünyada kozmopolitliğin en güzel örneği olarak tanınmaktadır (Winfield, 2005: 46). Bu konumu ile anılmaya başlandığı andan beri Paris, en iyi standartlarını göstermek için, geceleri daha çok ışıklandırılmaktadır. 11.000 cadde ışığının altına, her akşam ortalama 155 abide dikilmektedir.

3.2.2.1. Paris’in Ulusal Sınırlar İçindeki Konumu

Paris ulusal platformda daima politik gücün merkezi konumundadır; devletin resmi kuruluşlarının önemli sayıda olmalarından dolayı, başkentteki kamu sektöründe en az 336.500 çalışan bulunmaktadır. Paris ayrıca büyük Fransız işletmelerinin genel merkezlerini de içinde barındırmaktadır. Bu nedenle, Paris şehri ülkenin politik ve ekonomik alanlarında etkili ve söz sahibidir. Bir başkentten de beklenen budur; faiz oranlarını düşüren veya yükselten maddi komutlar Paris’ten çıkmaktadır, vergilerle ilgili kararlar Paris’te verilmektedir, daha çok veya daha az, yatırımlarla veya tam tersine sanayi alanındaki yeni yapılanmalarla ilgili kararlar Paris’ten çıkmaktadır (http://www.muraterginoz.com).

Ayrıca Paris iş imkanı sağlamaktadır: son yirmi yıl içinde 200.000 adet; yok olmaya yüz tutan bu işlerin bir kısmı taşradaki bölgelerde yeniden kurulmaktadır.

Paris, Fransa’nın ücra köşelerine, taşraya yerleşmeden önce bu ülkenin yönetim, finans ve ekonomik sisteminin kurallarını öğrenmek için gelen yabancı yatırımcılara ev sahipliği de yapmaktadır; başkentten geçiş, onların bir fidan gibi yeni ortama alışmalarını sağlamaktadır. Birkaç yıl içinde ülkenin giriş kapısı konumuna gelen Paris, Fransa’nın adeta vitrini gibidir.

Paris ayrıca, milyonlarca turist için de Fransa’ya giriş kapısıdır, her yıl 36 milyon turist başkente ulaşmaktadır. Bunların bir kısmı yollarını Louvre şatolarına, Lourdes’a, Province’e veya Bourgogne ya da Bordelais şaraplarına kadar uzatmaktadırlar. Yirmi yıldan bu yana, tüm dünyada bir kongre merkezi olarak kabul edilen Paris, tüm uluslardan gelen yüzlerce kongre üyelerine Fransa’nın ilk vizyonunu sunmaktadır.

Ayrıca Paris’in sağladığı gelir, Milli Hasılanın % 10’unu oluşturmaktadır, bu da önemli bir rakamdır. Fakat Paris de dahil olmak üzere İle-de-France bölgesinin sağladığı gelir, Milli Hasılanın % 30’unu oluşturmaktadır (http://www.paris.fr).

Paris tek başına, 2.126.000 nüfus sayısıyla dünya çapında ortalama bir şehirdir (http://www.paris.fr).

Ekonomik alandaki istatistik veriler ve göstergeler, Paris ve İle-de-France bölgesini dünya çapında Tokyo, New-York-Philadelphia, Osaka Kobe-Kyato, Los Angeles şehirlerinden sonra 5.sırada yer almaktadır (http://www.paris.fr).

3.2.2.2. Paris’in Uluslararası Konumu

Dünyadaki diğer şehirlere karşılık, Paris’in rekabetteki üstünlüklerinin başında Fransa’nın başkentinin sahip olduğu şöhret yer almaktadır. Zengin bir tarihe sahiptir, Fransa’nın edebiyat ve sanat dallarındaki güzel konumundan yararlanmaktadır. İnsanoğlunun gerçekleştirdiği anıtlardan en ünlüsü olan Eyfel Kulesi gibi yapıları tüm dünyada tanınmaktadır. Paris şehir olarak, Baron Haussmann’ın çalışmalarından bu yana şehircilik alanında bir örnek teşkil etmektedir (http://www.muraterginoz.com).

Büyük donanımların özellikle kültürel alanda gerçekleştirdiği yenilikler, Paris’in geçmişte kalan bir görüntü olmasına meydan vermemektedir. Büyük kütüphane, Savunma kemeri, büyük stat, Pompidou Merkezi, büyük Louvre tarihi Paris’in dönem dönem tozunu silkelemekte her seferinde ona yeni bir gençlik ve prestij kazandırmaktadır.

Paris’e ulaşım kolaylığı da önemli bir rol oynamaktadır. Paris’teki havaalanları, dünyadaki en büyük menzillerin en önemlileri ve ulaşımı en kolay olanları arasındadır. TGV şebekelerinin gelişimi, Paris’in kalbini oluşturmaktadır. Fransa ve Avrupa çapındaki ulaşım koşullarını önemli ölçüde düzene koymuştur. Karayolları ve otobanlar şebekesi yaygın bir ağ sunmaktadır. Şehrin içinde dahi, metroların RER ve otobüslerin kalitesi Paris’te ulaşımı rahat bir hale getirmekte böylece ziyaretçiler ve işadamları bu şehre kolayca adapte olabilmektedir(http://www.muraterginoz.com).

Eğer yirmi yıldan bu yana Paris kongre organizasyonunda uluslar arası alanda birinci sırada yer alıyorsa ve dünya çapında başlıca turistik yerlerden biri olarak gösteriliyorsa bu durum kuşkusuz tesadüf eseri oluşmamıştır. Otellerin modernize edilişi eğitici bir örnektir. Paris şehrinde 1984 yılında 64.000 olan oda sayısı % 20’lik bir gelişme göstererek 2001 yılında 77.000’e ulaşmıştır; aynı zamanda lüks odaların % 40’lık oranı % 60’lara çıkmıştır. Paris dışındaki oda sayısı

15 yıl içinde üç misli artmıştır: 19.000 adet iken bugün 62.500 rakamına ulaşmıştır(http://www.paris.fr).

Ayrıca Paris önemli bir büro alanına sahiptir: 15 milyon m2, Manhattan’daki alanların yarısına denktir (33 milyon m2) yani yüzölçümü ve nüfusu neredeyse Paris’inkine eşittir. Paris’te faaliyet gösteren bürolara civardakiler de eklenecek olursa, toplam 32 milyon m2’yi bulur. Büyük Londra’nın sahip olduğu alanın toplamıyla mukayese edilecek bir rakama ulaşılır (30 milyon m2) ve Berlin’in (15,6 milyon m2) Brüksel’in (9,8 milyon m2) Frankfurt’un (9,4 milyon m2) ve Milano’nun (8 milyon m2) sahip olduğu rakamların çok üzerine çıkılmıştır (http://www.paris.fr)..

Ekonomik gelişim için gerekli olan büyük donanımların yapıların, otellerin, kongre saraylarının, işlevsel büroların inşa edilmesi ve aynı zamanda iki milyon Parislinin kaliteli yaşam isteğini karşılamak bakımından banliyö, alan rezervuarı olarak işlev görmektedir. Yerleşim (İle-de-France bölgesininki kadar sınırlı bir kavramdır) 6,2 milyon nüfusu 760 km2’de bir araya getirmektedir, topraklarında bölgesel yüzölçümünün % 6’sı üzerinden bölge nüfusunun % 56’sı barınmaktadır (http://www.paris.fr). Ayrıca bu alanda yeni ve eski anıtlar (Saint-Denis Manastırı, Fransa Stadı, büyük Savunma kemeri, Saint-Gremain en Laye ve Versaille Şatoları), büroların yerleşimine elverişli alanlar (Savunma ve Neuilly’de Charles ve Gaulle Caddesinin orta kısmı, İssy-les-Moulineaux, Boulogne), fuar yerleri, faaliyet alanları ve havaalanları (Orly, Paris-Villepinte, Roissy Charles de Gaulle), büyük lojistik alanlar (Rungis, Garonor) yer almaktadır (Winfield, 2005: 46).