• Sonuç bulunamadı

PARİS FRANSA

Belgede Akıllı Şehirler (sayfa 121-128)

Dünyada var olan çeşitli akıllı şehir modelleri arasında, Paris kendi yolunu çizmelidir. Diğerleri gibi Paris de daha bağlantılı ve daha sürdürülebilir olmayı he- deflemektedir. Paris’ i diğerlerinden ayıran şey, bu noktaya ulaşmak için seçilen yön-

tem açık inovasyondur.103

1. Akıllı Şehir Geçmişinde Önemli Noktalar

Paris, Akıllı Şehir girişimini, şehrin yüzyıllara uzanan geçmişini kaplayan uzun bir inovasyon geleneğinin bir parçası olarak görmektedir; resmi Akıllı Şehir

110

stratejisi, Akıllı ve Sürdürülebilir Paris, 2015’te yayınlanmıştır. Paris 2014’te katı- lımcı bütçe programını başlatmıştır. Akıllı Şehir projesine topluluğun katılımını ar- tırmak için şehir bütçesinin %5’i, vatandaşların katılımıyla seçilen projelere ayrılmış- tır. Bu rakam 2020’ye kadar €500 milyonu bulacaktır. Paris’in Akıllı Şehir stratejisi, daha fazla start-up’ı cezbetmeye, canlı bir girişimci topluluk yetiştirmeye ve ulusla- rarası şehirlerle ortaklıklar kurmaya (örn. San Francisco) odaklanmıştır.

2. Akıllı Şehir Planlama ve Politikaları

Paris’in Akıllı Şehir stratejisi, üç şehir modelini birleştirmektedir:

 Açık Şehir işbirlikçi yöntemler esasında kurulmuştur ve kent sakinlerinin,

ekonomik aktörlerin ve yönetimin kolektif zekâsına dayanmaktadır.

 Yetenekli Şehir kentsel ağların nasıl işlediğini, nasıl planlandığını ve aktığını

sorgulayarak kaynakları maksimize etmeyi ve tasarruf sağlamayı amaçlar.

 Bağlantılı Şehir kullanıcının ihtiyaçlarına uyarlanmış teknolojik modernleş-

meyi ve ilerici altyapıyı destekler. Yeni dijital servisler ve platformlar, birlik- te çalışabilirliği ve paylaşmayı sağlar. Planlama uygulaması anlamında Paris, belediye başkanlığı tarafından öncülük edilen ve hükümet görevlilerinin ve direktörlerinin ve yerli ve yabancı paydaşlardan oluşan Akıllı Şehir Ortaklar Komitesinin katkılarıyla, düzenli toplantılar ve yıllık strateji komitesi toplan- tısı düzenlemektedir.

3. Akıllı Şehir Planlama ve Politikalarını Destekleme

Ulusal: Fransa’daki Geleceğin Endüstrisi Stratejisi, Fransa’da endüstriyel yeniden canlanma için bir yol haritasıdır. Strateji, Akıllı Şehirler, eko-hareketlilik, veri ekonomisi ve dijital güven gibi pazarları içerir. Odak noktası, bunları uygulayan

111

Fransa şehirlerinin aksine Akıllı Şehir çözümleri geliştiren Fransız kurumlarıdır. Bu anlamda strateji, inovasyonu ve ulusal ekonomiyi desteklemekle ilgilidir.

Kentsel: Dijital Şehir Master Planı, Akıllı ve Sürdürülebilir Paris planını desteklemek için gerekli bilgi ve teknoloji stratejisini açıklamaktadır. Başlıca hedef- leri, dijital eşitsizlikle mücadele ederken şehir servislerine farklı erişim kanallarını kişiselleştirmek ve sunmaktır. Ayrıca, şehir hizmetlerinin maliyetini azaltırken ve- rimliliği artırmayı hedefler ve şehrin açık veri politikasını destekler.

Standartlar: Akıllı Şehir girişimleriyle ilgili standartlar, Association Francai- se de Normalisation (AFNOR) yönetimi altındadır. AFNOR, toplumun dijitalleşmesi ve dijital ekonomi, iklim ve çevre ile ilgili standartların benimsenmesini, 2016-2018 arası dönem için en büyük öncelik olarak kabul etmiştir. AFNOR aynı zamanda ISO/TC 268 Sürdürülebilir Şehirler ve Toplulukların geliştirilmesine yardım etmek- tedir.

4. Akıllı Şehir Paydaşları

a- Kamu Sektörü: Paris şehri, Paris belediye başkanlığında çalışan beş personelden oluşan bir Akıllı Şehir takımı kurmuştur. Akıllı Şehir takımının rolü, Akıllı Şehir projelerini kolaylaştıracak beceri işbirliklerini güçlendirerek enine bir stratejiyi sürdürmektir. Şehir yönetimine araştırma projelerini entegre etmek için Conseil Scientifique de la Ville de Paris kurulmuştur. Ek olarak, kamu yurttaşlığı, çevri- miçi portal üzerinden proje fikirlerini sunarak ve fona değer görülecek projelere oy vererek Akıllı Şehir girişimine katkı sunmaktadır.

b- Özel Sektör: Önde gelen ortaklar: JCDecaux, Paris’te kentin Velib bisiklet pay- laşımı programını yürütmede, akıllı sokak mobilyalarının tasarlanmasında, ve yakın zamanda Paris’teki Champs- Elysees caddesinde ücretsiz Wi-Fi hizmetinin sağlanmasında kapsamlı bir ortalık sunmaktadır. Bollore Group’un Paris’teki stratejisi asıl olarak bir kamu servisi sözleşmesi altında çalışan elektrikli araç paylaşımı programını Autolib’e odaklanmaktadır. Cisco Paris’in yatırımları ara-

112

sında, 2015’te açılan İnovasyon Merkezi yer almaktadır. Cisco aynı zamanda Ecole Polytechnique ile ve start-up hızlandırıcı NUMA ile ortaklık kurmuştur. Bu ortaklıklar, bir inovasyon topluluğu kurulmasını sağlamış, 300’e yakın kent sakini girişimci Cisco içindeki uzmanlaşmış yeteneklere ulaşmıştır.

5. Akıllı Şehir Fonlaması

a- Uluslararası Destek: Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu (ERDF), Ile-de-France bölgesini etkileyen ve Akıllı Şehir hedeflerinin faydasına olan birçok prog- ramı desteklemektedir. Programlar arasında sürdürülebilir kalkınma stratejile- rinin uygulanmasını destekleyen URBACT ile işbirlikçi projeleri ve bilgi paylaşımı faaliyetlerini destekleyen Interreg yer almaktadır. H2020 fonu, Pa- ris’in daha verimli bir kentsel lojistik için model geliştirmesine yardımcı ol- maktadır.

b- Kamu - Özel Sektör Ortaklıkları: Paris’teki kamu-özel sektör ortaklıkları, projelerin fonuna hem özel hem de kamu şirketlerinin katkıda bulunduğu yap-sahibi ol-işlet modelini (BOO) izlemektedir. Ancak özel kurumlar, prog- ramın asıl yürütücüsü konumundadır. Cisco’ nun Paris’teki yatırımları, Fran- sa ulusuyla daha büyük bir kamu-özel sektör ortaklığına karşılık gelmektedir ve Cisco yeni kurulan Fransız şirketlerine 100 milyon $’a kadar fon taahhüt etmektedir.

c- Kamu Desteği: Paris Şehri, kent bütçesinin %5’ini, yani 500 milyon €’u, 2020’ye kadar yurttaşların oy verdiği projelere yatırım için ayırmıştır. Şehrin Ar-Ge’ ye özel fonları 2013’te 4 milyon €’u geçmiştir.

6. Akıllı Şehir AR-GE Faaliyetleri

 Cisco’nun Paris İnovasyon Laboratuarı: Paris İnovasyon ve Araştırma Labo-

113

girişimlerine bağlı olan ana araştırma, geliştirme ve inovasyon merkezidir. Paris’teki yeni şirket ekosistemi, bir dizi işbirlikçi ortağı içermektedir. Fran- sız Tech Ticket programına göre, Paris’in ekosisteminde 100 kuluçka ve 10,000 start-up bulunmaktadır.

 INRIA (Araştırma Merkezi Paris-Rocquencourt) ve CITRIS (California Üni-

versitesi- Berkeley Araştırma Merkezi) Şehir Laboratuarı adlı bir ortaklık kurmuştur. Paris ve San Francisco, şehirlerinin Ar-Ge alanı olarak kullanıl- masına izin vermeyi, Ar-Ge’ ye destek sunmayı ve yıllık raporlarla verileri paylaşmayı kabul etmiştir. Conseil Scientifique de la Ville de Paris araştır- mayı şehir yönetişimiyle entegre ederek, Paris’e şehrin desteklediği girişimle- rin yönü ve ilerlemesi konusunda stratejik girdi sağlamaktadır.

7. En İyi Uygulamalar

a- Velib(Akıllı Ulaşım, Akıllı Vatandaş, Akıllı Enerji, Akıllı Altyapı): Velib, Paris’te 2007’de başlatılan kent çapındaki bisiklet paylaşımı programıdır. Bi- siklet sürücüleri, elektronik kulübe veya park noktasından bir banka kartıyla bisiklet kiralayabilir; bu da yurttaşların kullanabileceği ulaşım türlerini artı- rırken Paris’in hava kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olur. Filoda 23,600 bisiklet vardır, Paris’te ve çevresindeki bölgelerde 1,751 terminal bulunmak- tadır. Günde 100,000 ila 150,000 kiralama işlemi yapılırken, programda 267,000 uzun süreli abonelik bulunmaktadır. Sadece 2013’te 35 milyon kira- lama işlemi yapılmış, her bisiklet günde ortalama 5 kez kiralanmıştır.

b- Autolib ( Akıllı Ulaşım, Akıllı Vatandaş, Akıllı Enerji, Akıllı Altyapı): Auto- lib, Paris’teki elektrikli araç (EV) paylaşım programıdır. Program 2011’de, Velib programına ek olarak ve Parislilere daha farklı ulaşım yöntemleri sun- ma amacıyla başlatılmıştır. Autolib programının kritik hedeflerinden birisi, kişisel otomobile sahip Paris'lilerin sayısını sabit tutmak veya azaltmak ve bu sırada şehrin emisyon azaltma hedeflerini karşılamak için yeşil bir alternatif

114

sunmaktır. Autolib Ile-de-France bölgesinde 90 komünde mevcuttur. Autolib’ in fil-su şu anda 4,000’dir ve 1,060 kiralama istasyonu vardır. Her gün 17,000 kiralama işlemi yapılmaktadır. Autolib planına 500,000’den fazla kişi abone olmuştur; 2016’da 100,000 kişi premium abone olmuştur.

c- IssyGrid (Akıllı Enerji, Akıllı Binalar, Akıllı Altyapı, Akıllı Vatandaş): IssyGrid projesi, Paris’in Issy-les-Moulineaux bölgesinde mahallede akıllı şebeke araştırma ve geliştirme projesidir. Proje 2011’de başlatılmış, şebeke 2012’de aktif hale gelmiştir. Şebekenin birincil hedefi, dağıtılan binalarda enerji piklerini gidermek ve binaların enerji yönetimine tüketicileri de kat- maktır. Şebeke ayrıca güneş panelleri ve eş-üretim üniteleri dahil olmak üze- re, enerji çeşitliliğini vurgulamaktadır. 2016 itibarıyla, şebeke tamamen iş- letmededir ve teknolojinin Paris’teki diğer sakinlere yayılması planlanmakta- dır. IssyGrid şebekesi nihayetinde 2,000 hanede toplam 5,000 kişiyi ve 160,000 m2 ofis alanında 10,000 çalışanı kapsayacaktır.

8. Akıllı Şehir Destek Sistemleri

a. Bilgi ve İletişim Teknolojileri

Web sitesi: Paris kenti “.paris” alan adını satın almıştır. Paris, internet eğitimi, çevrimiçi iş arama, yazılım okur-yazarlığı, ofis otomasyonu, dijital görüntüler ve müzik atölyelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmış dijital kamusal alanlar oluştur- muştur. Paris, şehirde yatay olarak fiber optik ağları başarılı şekilde kurmuştur ve konut binalarında dikey yönde genişlemeyi teşvik etmektedir.

b. Büyük Veri

Cisco’nun Place de la Nation Planı: Cisco’nun Place de la Nation girişimi, Pa- ris’in açık alan parklarını canlandırması için Büyük Veriyi kullanacaktır. Bölgenin çevresine yerleştirilen 50 sensor, hava ve gürültü kirliliğini değerlendirecektir. Ka- meralar gerçek zamanlı trafik bilgilerini toplayacaktır. Tüm veriler, parkta bulunan dokunmatik ekranlardan ve Paris’in açık veri portalından yayınlanacaktır.

115

9. Akıllı Şehir Analizi

a- Güçlü yanlar: Belediye başkanlığında projeleri koordine etmek için özel Akıl- lı Şehir takımı, vatandaş onaylı bir katılımcı bütçe, Ar-Ge ve inovasyon mer- kezlerinden oluşan büyük, kurulu bir ekosistem, görece yeni olan şemsiye program, diğer akıllı şehirlerin hatalarından ders çıkarmayı sağlamaktadır. b- Zayıf yanlar: Hukuki ve iş ortamı start-up’lara yardımcı olacak şekilde gö-

rülmemektedir. Akıllı Şehir olarak uluslararası ünü diğer şehirler kadar ya- yılmamıştır. Bunlar düşünüldüğünde, Paris diğer şehirlerin kazandığı Akıllı Şehir pilot projeleri için bazı H2020 fonlarını kaçırmıştır.

c- Fırsatlar: Elektrikli araç ve paylaşımlı model uygulamalarını geliştirmeye de- vam etmek, uluslararası şehirlerle ortaklıkları ve değişim programlarını güç- lendirmek, start-up hızlandırma programlarını, özellikle Brexit sonrası ve Akıllı Sağlık Hizmetinde, kentsel ulaşımda ve dijital endüstrilerde değerlen- dirmek gibi fırsatlar vardır.

d- Tehditler: Tüm Akıllı Şehir uygulamalarına tehdit olan siber güvenlik, dijital olmayan veya “akıllı” projeleri destekleyen ve fonların yönünü değiştiren ka- tılımcı hükümet stratejisi, uzun vadeli ekonomik veya istihdam büyümesini sağlamada start-up kuluçka stratejisinin başarısız olması gibi tehditler vardır.

10. Özet

Akıllı şehir stratejisini göreceli olarak geç bir dönemde resmileştirmek, Paris’in diğer şehirlerde işe yarayan ve yaramayan hususlardan ders çıkarmasını sağlamıştır. Velib ve Autolib sayesinde Paris, yurttaşların yeni enerji verimli ulaşım biçimlerini benimsediğini, fiyatlar ve rahatlık cazip olduğunda paylaşımlı iş modellerine uyum sağlandığını kanıtlamıştır. Paris vatandaşlarını Akıllı Şehir stratejisinin merkezinde tutarak katılımcı bütçe programıyla inovasyonda topluluğun rolünü desteklemiştir.

116

Belgede Akıllı Şehirler (sayfa 121-128)