• Sonuç bulunamadı

PANDEMİ SALGINI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Belgede FATİH SULTAN MEHMED HAKKINDA (sayfa 44-47)

Yeni Koronavirüs (COVID-19) nedir?

Yeni Koronavirüs solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüstür. İlk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde 2019 yılı, Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür. Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine ve sonrasında tüm dünyaya yayılmıştır.

Yeni Koronavirüs nasıl bulaşır?

Hasta bireylerin öksürmeleri, aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır.

Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağza temas etmek risklidir.

Yeni Koronavirüs belirtileri nelerdir?

En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği gelişebilmektedir. Kuluçka (inkübasyon) süresi, virüs vücuda girdikten sonra belirtilerin ve hastalığın ortaya çıkması için geçen süredir. Hastalık, 2-14 gün süren bir kuluçka süresinden sonra aniden başlayan yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı ile kendini gösterir.

Korunmak için neler yapılmalıdır?

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma riskini azaltmaya yönelik öneriler Yeni Koronavirüs enfeksiyonu için de geçerlidir.

Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır.

Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalıdır.

Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır.

Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır.

El hijyenine önem verilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol içerikli el antiseptiği kullanılmalıdır.

Derslikler ve iş yerleri başta olmak üzere kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir.

Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır.

Aşı Süreci

Tüm dünyada ve ülkemizde pandemi ile mücadele konusunda önemli adımlar atılmaktadır. Bunların başında aşılama süreci gelmektedir. Ülkemizde şu anda Biontech ve Sinovac olmak üzere iki farklı türde aşılama yapılmaktadır. En fazla 3 doz şeklinde yapılan aşılar, pandemi ile mücadelede Sağlık Bakanlığı tarafından öncelikli olarak tavsiye edilmektedir.

Aşı ile ilgili genel bilgilendirmeye buradan ulaşabilirsiniz.

42

Aşağıdaki linklerde yer alan web sitelerinde güncel ve doğru bilgilere ulaşabilirsiniz.

Sağlık Bakanlığı

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği

Yükseköğretim Kurulu Koronavirüs Hakkında Alınacak Tedbirlere İlişkin Öneriler Dünya Sağlık Örgütü

Türkiye’ye Giriş Formu

Covid-19 salgını önlemleri kapsamında yurtdışından gelenler için “Türkiye’ye Giriş Formu” uygulaması getirildi. Yurtdışından Türkiye’ye gelen kişiler, kimlik ve seyahat bilgileri ile “register.health.gov.tr”

adresinden ya da “Hayat Eve Sığar” uygulaması üzerinden, seyahatten önceki son 72 saat içinde bir form dolduracaktır. 15 Mart’tan itibaren zorunlu hale gelen bu form ile hastalık ve hastalığın yayılma riskinin en aza indirilmesi amaçlanıyor.

Kişilerin doldurdukları bilgiler ile kişiye özel “HES Kodu” oluşturabiliyor. Bu bilgiler ile kişilerin ve kişilerin temas ettiklerinin ulaşılabilir olması amaçlanıyor, bu sebeple doldurulan bilgiler ve bilgilerin güncelliği çok önemlidir.

Web sitesi “register.health.gov.tr” veya “Hayat Eve Sığar” uygulaması üzerinden siteye girildiğinde, istenilen dil seçeneği seçilip işleme devam ediliyor. Dil seçeneği yapıldığında doldurulması gereken form ekranı geliyor. Kimlik ve seyahat bilgileri, son ziyaret edilen ülkeler gibi bilgileri doldurarak son aşamada HES Kodu, Form ve Karekod elde ediliyor.

Yurtdışından Türkiye’ye Yapılacak Girişler Hakkında

1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yurt dışından Türkiye'ye seyahat edenler için kategorilendirme aşağıdaki gibidir.

Yasaklı ülkeler

Vatandaşlarının Türkiye'ye giriş yapması yasak olan ve sadece transit geçebilecek olan ülkeler;

Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dır. Transit geçişler mümkün olduğu için bu ülkelerden Türkiye'ye uçuşlar devam etmektedir.

Başka bir ülkeden geldiği halde son 14 gün içinde bu ülkelerden birinde bulunduğu anlaşılan kişilerden Türkiye’ye varış saatinden en fazla 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu istenmektedir.

Bu raporu veren kişiler yine de gittikleri ilin valiliklerince belirlenecek yerlerde 14 gün süreyle karantinada kalmak zorundadır. PCR test sonucunun negatif çıkması halinde karantina sona ermektedir. Test negatif çıkmazsa 14 günlük karantina yeniden başlamakta ve bu süreç test negatif çıkıncaya kadar devam etmektedir.

Yasaklı olmayan ancak zorunlu karantina uygulanan ülkeler

Afganistan ve Pakistan vatandaşlarının Türkiye'ye girişi yasak olmamakla beraber bu iki ülkeden gelen kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulaması mevcuttur.

10 gün olan karantine süresinin 7. gününde uygulanan PCR testinin negatif çıkması halinde zorunlu karantina uygulaması sona ermektedir.

43 PCR test raporu gerekli olan ülkeler

Birleşik Krallık, İran, Mısır ve Singapur’dan gelen kişilerden varış zamanından en fazla 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu istenmektedir.

Sadece sertifika ve test sonucu gerektiren ülkeler

İlk üç kategoride olmayan tüm ülkelerin vatandaşları Türkiye’ye girişlerinden en az 14 gün önce aşı yaptırdıklarına ve/veya ilk PCR pozitif test sonucunun 28. gününden başlamak üzere son altı ay içinde Covid-19 hastalığını geçirdiğine dair ilgili ülke resmi otoritelerince düzenlenmiş belgeyi göstermek zorundadır. Bu belge gösterildiği takdirde negatif sonuçlu test raporu istenmemekte ve bu kişiler için karantina uygulanmamaktadır.

Aşı sertifikası veya hastalığın geçirilmiş olduğuna dair belge bulunmuyorsa, girişten en fazla 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu veya girişten en fazla 48 saat önce yapılmış negatif hızlı antijen test sonucu yeterli sayılmaktadır.

Örnekleme temelli PCR testi

Türkiye’ye girişlerde yolcular varış noktalarında örnekleme temelinde PCR testine tabi tutulabilmektedir. Bu durumda yolcuların ancak test örnekleri alındıktan sonra nihai varış yerlerine gitmelerine izin verilmektedir.

Test sonuçlarının pozitif çıkması halinde Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 Rehberi doğrultusunda tedavileri yapılmakta ve yakın temasta bulunulan kişiler için kendilerinin belirledikleri adreslerde 14 günlük süre ile karantinada kalmaları sağlanmaktadır. 10 günlük karantina sonunda yapılacak testin negatif çıkması halinde karantina sona ermektedir. Ancak bu kişilerden Delta varyantı taşıdığı tespit edilenlerin karantina koşulları 10 yerine 14 gün sürmektedir.

Son olarak tüm yolcuların Türkiye varışlı uçuşlarında 'yolcu bilgi formu' doldurmaları istenmektedir. 6 yaşından küçük çocuklar için bu şartların hiçbiri geçerli değildir.

Üniversitemizde Eğitim-Öğretim Süreci

Pandemi döneminde ülkemizde yükseköğretim eğitim süreci online olarak devam etmektedir.

Üniversitemizde uzaktan eğitim sistemi ile devam eden eğitim-öğretim sürecinin 27 Eylül 2021 tarihinde başlayacak yeni dönemde yüz yüze olması planlanmaktadır. Yükseköğretim Kurulu tarafından verilecek nihai karar hakkında öğrencilerimize e-posta yoluyla bilgilendirme yapılacak ve ilgili duyurular internet sayfamızda yayınlanacaktır.

44

Belgede FATİH SULTAN MEHMED HAKKINDA (sayfa 44-47)

Benzer Belgeler