• Sonuç bulunamadı

AKADEMİK KURALLAR

Belgede FATİH SULTAN MEHMED HAKKINDA (sayfa 23-26)

Akademik Yıl ve Program Süresi

Akademik yıl, iki dönem (her dönem ayrı ayrı 14 hafta) olarak hesaplanmaktadır. Dönem sonu sınavları 14 haftalık periyodlara dâhil edilmemektedir.

Aşağıda her programın/bölümün maksimum öğrenim süresi sunulmaktadır. Verilen maksimum zaman diliminde programlarını tamamlayamayan öğrencilere Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın belirlediği esaslar çerçevesinde ek süre verilir. Verilen ek sürelerde öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerin üniversite ile ilişiği kesilir.

• Hazırlık Dil Programları: 2 yıl

• MYO Programları: 4 yıl

• Lisans Programları: 7 yıl

Kredi ve AKTS

AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi), ilgili dersin akademisyeni tarafından belirlenen ve öğrencinin ders durumunu takip etmeyi kolaylaştıran bir uygulamadır. Dersin kredisi, AKTS kuralları ve yönetmelikleri çerçevesinde hesaplanmaktadır.

AKTS öğrenci iş yükünü temel alan öğrenci merkezli bir kredi sistemidir.

Ön Lisans – Lisans Akademik Başarısızlık

Belirli bir dersin minimum gerekliliklerini yerine getiremediğinizde o dersten kalmış sayılırsınız.. Bir ve daha fazla dersten kalmanız, AGNO’nuzu etkilemekte olup akademik başarınızı düşürmektedir.

Üniversitemiz, Akademik Takip adı altında bir sistem geliştirmiş olup AGNO’larınızı bu sistem üzerinden takip etmektedir. Aşağıdaki koşulları sağlamanız Akademik Takip’e dâhil edilmenize sebep olmaktadır.

• AGNO’su 1.50’den az olan, 1. yılını tamamlayan MYO öğrencileri,

• AGNO’su 1.80’den az olan, 1. ve 2. yılını tamamlayan lisans öğrencileri,

• AGNO’su 2.00’dan az olan, 3. yılını tamamlayan lisans öğrencileri.

Akademik Takip’e dâhil olmanız durumunda başarısız olduğunuz dersleri tekrardan almanız gerekmektedir. Böylece diğer dersleri de almaya hak kazanırsınız. Aynı zamanda Akademik Takip’ten çıkıncaya kadar her dönem için 30 AKTS’den fazla ders alamazsınız..

Ders Programı

MYO ve Fakülteler kendi ders programlarını hazırlar ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na iletir. Ders programları aynı zamanda Öğrenci Bilgi Sistemi’ne aktarılmakta ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı internet sayfası ile bağlı bulunduğunuz MYO ve Fakülte internet sayfalarında yayınlanmaktadır.

Devamsızlık

Öğrenci olarak tüm derslere, laboratuvar ve ilgili dersin akademisyeni tarafından talep edilen ders ya da akademik çalışmalara katılmak zorundasınız. Derslerin %70’ine ve laboratuvar çalışmalarının da

21

%80’ine katılmanız zorunludur. Devamsızlık konusunda, doktor/hastane raporları sağlık probleminin türüne göre ayrıca değerlendirilir.

Derslere katılım sağlayamadığınızda vize ve final sınavlarına giremeyeceksiniz. Bu derslere ait harf notunuz ise DZ olarak değerlendirilecektir.

AKADEMİK TAKVİM

Akademik takvim bir akademik yıl içerisinde tüm üniversitenin çalışma günlerine ve derslerle ilgili faaliyetlere dair bilgi vermektedir. Akademik takvim kayıt dönemini, sınavları, tatilleri, dini ve milli bayramları içermekte ve her akademik yıl başlangıcında güncellenmektedir.

Güncel akademik takvime, Öğrenci İşleri Ofisi’nin http://ogrenci.fsm.edu.tr/ uzantılı web sayfası ya da Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü’nün http://iso.fsm.edu.tr uzantılı web sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.

Her akademisyen, sınav haftası içerisindeki sınav tarihlerini duyurmaktadır. Ancak akademisyenler bazen farklı tarihlerde de sınav yapabilmektedir. Eğer bir mazeretiniz söz konusu ise sınava duyurulan tarihten önce ya da sonra girebilmek için ilgili dersin akademisyeni ile iletişime geçmelisiniz. Her MYO/Fakülte/Enstitü, sınav duyularını kendi web sayfaları üzerinden de yapmaktadır.

ÇİFT ANADAL VE YANDAL (LİSANS ÖĞRENCİLERİ) Çift Anadal

Kayıtlı olduğu lisans programında öğrenimlerini sürdüren başarılı öğrencilerin, öngörülen şartları taşıması kaydıyla başka bir bölümden de eş zamanlı olarak ders alıp ikinci bir lisans diplomasına sahip olmak üzere sürdürdükleri öğretim programıdır.

Çift Anadal Programı üniversitemizin ön lisans programları ile diğer ön lisans programları arasında, lisans programları ile diğer lisans programları veya ön lisans programları arasında yapılabilmektedir.

Başvuru Koşulları

• Anadal programında aldığınız tüm derslerden başarılı olmalısınız.

• 4.00 üzerinden en az 3.00 Ağırlıklı Genel Not Ortalamasına (AGNO) sahip olmalısınız.

• Anadal lisans programının ilgili sınıfındaki başarı sıralamasında ilk %20′lik dilim içinde yer almalısınız.

• Başvuru sırasında ilan edilen diğer koşulları sağlamış olmalısınız.

Çift Anadal Programı’na, Anadal lisans öğreniminizin en erken üçüncü ve en geç beşinci yarıyıl başında başvurabilirsiniz.

Çift Anadal Programı hakkında detaylı bilgi için üniversitemizin Çift Anadal Yönergesini inceleyebilirsiniz.

Yandal

Anadal programında öğrenimlerini sürdüren başarılı öğrencilerin, öngörülen şartları taşıması kaydıyla aynı kurumda ilgi duydukları başka bir lisans programında bilgi sahibi olmak amacıyla belirlenen dersleri aldıkları öğretim programıdır.

Yandal Programı’nı başarıyla tamamlayan öğrencilere Yandal Sertifikası verilir.

22 Başvuru Koşulları

• Anadal lisans programında aldığınız tüm derslerden başarılı olmalısınız.

• Ağırlıklı Genel Not Ortalamanız 4,00 üzerinden en az 2,50 olmalıdır.

• Yandal Programı’na lisans öğreniminizin en erken üçüncü ve en geç beşinci yarıyılı başında başvurabilirsiniz.

Yandal Programı hakkında detaylı bilgi için üniversitemizin Yandal Yönergesini inceleyebilirsiniz.

Çift Anadal ve Yandal programları ile ilgili ayrıntılı bilgiye Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın internet sayfasından ulaşabilirsiniz.

Mezuniyet (Ön Lisans ve Lisans Programları) Mezuniyet hakkı kazanmanız için;

• Ön lisans ve lisans programlarında bitirme çalışması ve staj dâhil bütün derslerinizi başarıyla tamamlamış olmanız,

• AGNO’nuzun en az 2.00 ve lisans programlarında en az 240 AKTS, ön lisans programlarında ise en az 120 AKTS’lik zorunlu ve seçmeli derslerinizi başarıyla tamamlamış olmanız gerekmektedir.

Mezuniyetiniz için, ilgili MYO/Fakülte’nin Yönetim Kurulu Kararı almasını beklemeniz gerekmektedir.

Yönetim Kurulu Kararı alındıktan sonra tarafınıza geçici mezuniyet belgesi ve mezuniyet transkripti verilecektir.

Diplomaların hazırlanması birkaç ay sürebilir. Diplomalar hazırlandıktan sonra diplomalarınızı Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’ndan alabilirsiniz.

Onur ve Yüksek Onur Belgesi

Öğreniminizi normal süresinde (Ön lisans öğrencileri için 2 yıl/Lisans öğrencileri için 4 yıl) ve disiplin cezası almadan tamamlamanız halinde ağırlıklı genel not ortalaması;

• 3.50 ya da üstüyse Yüksek Onur,

• 3.00 ile 3.49 arasında ise Onur Belgesi almaya hak kazanırsınız.

İlgili belgeniz diplomanızla birlikte öğreniminizin sonunda verilmektedir.

Öğrenci Belgesi ve Transkript Alımı

Resmi imzalı Öğrenci Belgesi ya da Transkript bir önceki gün Öğrenci Otomasyon Sistemi üzerinden talep etmeniz koşuluyla bir sonraki iş günü içerisinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından verilmektedir.

Yaz Okulu ve Diğer Üniversitelerden Ders Alma Yaz Okulu

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu da açılabilir. Yaz okulu süresi, kayıt ve sınav dönemleri hariç yedi haftadır. Yaz okulunda derslerin başlangıç ve bitiş tarihleri her yıl akademik takvimde belirlenir.

Üniversitemizin burslu kontenjanlarında öğrenim görüyorsanız yaz okulundan ders almanız halinde mevcut bursunuz geçerli sayılmaz.

23

Yabancı Dil Hazırlık sınıfları hariç, yaz öğretiminde alacağınız derslerin toplamı, çakışmaması koşuluyla 16 AKTS’yi geçemez.

Diğer Üniversitelerden Ders Alma

Üniversitemizde yaz okulu açılmaması halinde, ilgili Dekanlık/Müdürlük Yönetim Kurulu’nca uygun görüldüğü takdirde diğer üniversitelerin yaz okullarından da ders alabilirsiniz. Bu derslerden alınan notlar AGNO’nuza eklenmektedir.

Belgede FATİH SULTAN MEHMED HAKKINDA (sayfa 23-26)

Benzer Belgeler