• Sonuç bulunamadı

4. BUTİK OTELLERİN ALAÇATI’DAKİ ÖRNEKLER ÜZERİNDE

4.3. Alaçatı’daki Butik Oteller

4.3.1. Alaçatı’da Butik Otel Olarak Tasarlanan Oteller

4.3.1.4. Padma Otel

Tablo 4.7. Padma Otel Anlatım Tablosu

Yapının Adı: Padma Otel

Yapının Mimarı: Ayşe Dinler Balbay Yapının Yeri: 3046 Sokak No:1 Yapım Yılı: 2007 V a zi y et P la n ı F o n k si y o n Ş em a

Zemin Kat Galeri Kat

P la n Ş em a

Padma otel, Alaçatı beldesinin 3046 sokağında yer almaktadır. Yapının mimarisi Mimar Ayşe Dinler Balbay’a aittir. İç mekanı da İç Mimar Çağlayan Tuğal tarafından tasarlanmıştır. Otelin ismi Sankritçe de pembe nilüfer çiçeği anlamına gelmektedir. Şekil 4.83’de görülen otelin giriş mekanındaki nilüfer çiçeği havuzu da otelin ismini tanımlamaktadır.

Şekil 4.83. Padma Otel Girişindeki Nilüfer Havuzu (Web İletisi 53)

Otelin Genel Nitelikleri

Yapı eski geleneksel dokuya uygun olarak yapılmıştır. Yapı, yığma kagir bir binadır. Zemin katlar 50 cm’lik taş duvar olarak yapılmıştır. Üst katlar ise zemin kata fazla yük binmemesi için 20 cm’lik tuğla duvar olarak yapılmıştır. Bina, düşey ve yatay hatıllarla desteklenmiştir. Yapının köşelerinde ve pencere açıklıklarının bulunduğu duvarlarda hatıllar mevcuttur. Cephe kısımlarında alt katlar taş malzeme olarak bırakılmıştır. Üst katlar kireç badana ile beyaz renge boyatılmıştır. Yapının ön cephesinde otelin giriş kapısı mevcuttur. Otel bodrum, zemin ve birinci kattan oluşmaktadır. Kapı ve pencere kepenkleri beyaz ahşap malzemedir. Pencere açıklıkları kemerli olarak yapılmıştır. Kapıdan giriş yapıldıktan sonra konukları nilüfer havuzu karşılamaktadır. Konutlar karşılıklı olarak konumlanmıştır. Girişleri havuza bakmaktadır (Şekil 4.84.).

Şekil 4.84. Otel Giriş Kapısı

Şekil 4.85. Konut-A Giriş Kapısı (Web İletisi 53)

Otelin Mekansal Analizi

Nitelik sınıfında butik otel olarak inşa edilen Padma Otel, iç mekanları butik otellerin ihtiyaç programı doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Kullanıcıların gereksinimlerini karşılayacak doğrultuda oluşturulmuştur. Mimari açıdan diğer otel yapılarından farklı olarak tasarlanan bina iki ayrı yapıdan oluşturulmuştur.

Giriş-Lobi Mekanı

Şekil 4.86. ve Şekil 4.87.’de görülen otelin resepsiyon, lobi ve mutfak bölümleri B konutunun zemin katında bulunmaktadır. Konut B den giriş yapıldığına

sol tarafta resepsiyon ve lobi alanı çözümlenmiştir. Giriş holünün zemin döşemesi mermer malzemedir. Lobi mekanın zemin döşemesi ise ahşap parkedir. Duvarların bazıları orijinal taş malzeme olarak bırakılmıştır. Bazı duvarlar ise kahverengi tonunda boyatılmıştır. Tavanlar asma tavandır. Donatılar, krem rengi olup; özel tasarım olarak üretilmiştir. Lobi mekanının içerisinde şömine de bulunmaktadır. Bu alandan bahçeye çıkış yapılabilinmektedir. Mekan içerisindeki tüm donatılar, otele özgü olarak tasarlanmış ve yaptırılmıştır.

Şekil 4.86. Lobi Mekanından Bir Görünüş Şekil 4.87. Resepsiyon Alanı (Web İletisi 53)

Yemek Yeme Mekanı

Padma Otel de yemek yeme mekanı lobi alanından çıkış yapılan teras bölümünde oluşturulmuştur. Hareketli oturma birimleri ile oluşturulan alan bahçeye bakmaktadır. Otelin kapalı hacim içerisinde ayrı bir restoran ya da kahvaltı salonu bulunmamaktadır (Şekil 4.88.)

Mutfak Alanı

B konutunun zemin katının sağ tarafında oluşturulan mutfak mekanın zemin döşemesi seramik malzemedir. Duvarlar kahverengi rengindedir. Tavan düz olarak alçıpan malzemeyle kapatılmıştır. Spot aydınlatma elemanlarıyla mekan aydınlatılmaktadır. Mutfak dolapları ise krem rengi masif ahşap malzemedir ve L formlu tezgah ile çözümlenmiştir. Tezgah üzeri siyah renkli granit malzemedir. Üst dolap altlarına spot aydınlatmalar yapılarak lokal alanlar aydınlatılmıştır (Şekil 4.89. ve Şekil 4.90.).

Şekil 4.89. ve 4.90. Mutfak Mekanından Bir Görünüş (Web İletisi 53)

Yatma Mekanı

Padma Otelin toplam 7 adet odası bulunmaktadır. A konutunun zemin katında 2 adet, üst katında 3 adet oda vardır. B konutun da ise üst katta 3 odası mevcuttur. Ayrıca odaların hepsinin hava sirkülasyonu dört metre hava giriş ve çıkış ağzı olan özel klima sistemi ile yapılmaktadır.

B Konutunun üst katında standart, delüks ve cumbalı oda mevcuttur. Merdivenden çıkıldıktan sonra yatak katı holünün sağ tarafında standart ve delüks oda sol tarafında ise cumbalı oda mevcuttur. Cumbalı odanın cumba bölümü ön cepheye bakmaktadır. A konutunun da üst katı aynı şekilde bölümlendirilmiştir. Odaların iç mekan tefrişleri ve konumları aynıdır. Tüm odaların donatıları kendilerine göre tasarlanmıştır.

Standart Oda : Standart oda, A konutunda zeminde ve üst katta olmak üzere iki adet bulunmaktadır. B konutunda ise sadece üst katta vardır. A konutunun zeminde girişin sol tarafında yola bakan cephe kısmında çözümlenmiştir. Üst katta

ise B konutunda olduğu gibi en köşedeki oda olarak yapılmıştır. Pencere açıklığından bahçe bölümü gözükmektedir. Bu odalar otelin en küçük odalarıdır. İçerisinde kendilerine ait ıslak hacimleri mevcuttur. İstenildiğinde birleştirilebilen iki adet tek kişilik yatak vardır. İç mekan renkleri olarak krem ve beyaz renkleri ağırlıklıdır. Bu renkler de mekanları daha ferah göstermiştir. Zemin döşemesi ahşap malzemedir.

Delüks Oda : Otelde; delüks oda B konutunun birinci katında bir adet, A konutunun birinci katında ise iki adet olmak üzere toplam üç adettir. Bu odalar, standart odaya göre daha büyük alana sahiptir. Standart oda gibi içerisinde ıslak hacmi mevcuttur. Islak hacim şeffaf cam bir bölücüyle odadan ayrılmaktadır. İki tane tek kişilik yatak vardır. Ayrıca; tek kişilik karşılıklı koltuk ve sehpa alanından bir oturma köşesi oluşturulmuştur (Şekil 4.91.). Odalar mavi, turkuaz ve sarı renklidir. Zeminleri ahşap döşemedir. Donatılar ağırlıklı olarak krem renklidir.

Şekil 4.91. Delüks Oda (Web İletisi 53) Şekil 4.92. Islak Hacim Birimi (Web İletisi 53)

Cumbalı Oda: Cumbalı oda, her iki konutun da birinci katında yer almaktadır. Standart ve delüks odadan daha büyük bir hacme sahiptir. Otelin ön cephesine bakmaktadırlar. İçerisinde çift kişilik yatak, çalışma masası ve sandalyesi bulunmaktadır. Cumba bölümünde de uzun bir sedir mevcuttur (Şekil 4.93. ve Şekil 4.94.). Odalarda kiremit ve kırmızı renkler ağırlıktadır. Zemin döşemesi ahşaptır. Islak hacim cam bölücüyle ayrılmıştır. Tavanları asma tavandır. Odalar doğal ışığı geniş pencere açıklıklarıyla almaktadır. Yapay ışık spot aydınlatmalarla sağlanmaktadır. Yatağın yan kısımlarında ise üzerine basıldığında yerinden çıkıp el fenerine dönüşebilen uyku lambaları mevcuttur.

Şekil 4.93. ve 4.94. Padma Otelinin Cumbalı Odasının İç Mekan Görünüşü (Web İletisi 53)

Bu odalar hem A konutunda, hem de B konutunda bulunmaktadır. Ayrıca

Şekil 4.99.’de görüldüğü gibi A konutunda bir de king suit odası bulunmaktadır. A konutundan giriş yapıldığında sağ tarafta king suit, sol tarafta standart oda vardır. Üst katta ise iki tane delüks oda ve bir tane cumbalı oda mevcuttur.

King Suit Oda : King suit oda, otelin en büyük odasıdır. A konutunun zemin katında bulunmaktadır. Oda, konutun giriş cephesine ve otelin bahçe bölümüne bakmaktadır. Odanın içerisinde çift kişilik yatak, iki tane tek kişilik koltuk ve sehpadan oluşan oturma köşesi, çalışma masası ve sandalyesi bulunmaktadır. Islak hacmi diğer odalarda olduğu gibi cam bölücüyle ayrılmıştır. Odanın kendine ait terası bulunmaktadır. Terasın içerisinde jakuzi ve bambu oturma birimleri mevcuttur (Şekil 4.96.). Odanın zemini ahşaptır. Duvarları yeşil renktedir. Tavanı asma tavandır.

Şekil 4.95. King Suit Oda (Web İletisi 53) Şekil 4.96. Teras Mekanı (Web İletisi 53)

Şekil 4.97. Konut A Ön Görünüş (Arşiv, 2009)

Şekil 4.98. Konut B Ön Görünüş (Arşiv, 2009)

Benzer Belgeler