• Sonuç bulunamadı

4. BUTİK OTELLERİN ALAÇATI’DAKİ ÖRNEKLER ÜZERİNDE

4.3. Alaçatı’daki Butik Oteller

4.3.1. Alaçatı’da Butik Otel Olarak Tasarlanan Oteller

4.3.1.1. Cadde 75 Otel

Tablo 4.4. Cadde 75 Otel Anlatım Tablosu

Yapının Adı: Cadde 75 Otel

Yapının Mimarı: Mimar Salih Seymen Yapının Yeri: İnönü Bulvarı No:79 Yapım Yılı: 2007 V a zi y et P la n ı F o n k si y o n Ş em a

Zemin Kat Galeri Kat

P la n Ş em a

2007 yılının yaz sezonunda hizmete girmiş olan Cadde 75 otel, İnönü Bulvarında yer almaktadır. Yapı, mimari açıdan Alaçatı’nın eski dokusuna bağlı kalınarak sonradan oluşturulan butik otel kapsamına girmektedir. Otelin mimari ve iç mimari projeleri Salih Seymen tarafından tasarlanmıştır.

Otelin Genel Nitelikleri

Nitelik sınıflandırılmasında butik otel olarak tasarlanan Cadde 75 Otel, üç yıldır hizmet vermektedir. Otelin, yapım malzemesi betonarmedir. Zemin katın dış cephesi, taş dokulu malzeme ile kaplanmıştır. Üst kat ise sıva üzeri boyadır. Bu katın köşe kısımları da zemin katla bütünlük sağlaması amacıyla taş malzemeyle konturlanmıştır. Kapı, pencere ve kepenkler masif ahşap malzemeden olup, beyaz renktedir. Korkuluklar siyah renk ferforjedir. Çatı, alaturka kiremitle kaplıdır. Ön cephesinde ana giriş kapısı, iki adet teraslarla bağlantılı servis giriş kapısı, üst kata ait iki adet balkon ve bir tane cumba mevcuttur (Şekil 4.9. ve Şekil 4.10.).

Şekil 4.9. ve 4.10. Cadde 75 Oteli Cephe Görünüşü (Web İletisi 14)

Otelin Mekansal Analizi

Mekanların belirlenmesinde en önemli etken kullanıcı gereksinmeleridir. Mekanların dağılımı, butik otellerin ihtiyaç programına göre belirlenmiştir. Otel, iki kattan oluşmaktadır. İçerisinde; giriş-lobi mekanı, yemek yeme mekanı, çok amaçlı salonu, mutfak alanı, idari personel odası, yatma mekanları bulunmaktadır. Dış mekanında ise; havuzlu bahçesi ve teras mekanı vardır. Oluşturulan ihtiyaç programına göre iyi bir hizmet sunmayı hedefleyen butik otelin, mekan dağılımı aşağıdaki gibidir.

Giriş-Lobi Mekanı

Otelin en etkili bölümlerinden birisi olan giriş ve lobi mekanı ortak kullanım alanlarından bir tanesidir. Boyutsal ve hacimsel olarak geniş bir alana sahip olan giriş holü, kullanıcıya güven hissini yaratmaktadır. Sadeliğin ve yalınlığın hakim olduğu giriş mekanı, sokak havası konseptinde oluşturulmuştur. Ön ve sol cephe bölümü kullanılıp orta alan tamamen boş bırakılmıştır (Şekil 4.11.).

Şekil 4.11. Zemin Kat Plan Şeması (Arşiv,2009)

Konukları girişin sol tarafına konumlanan büyük bir resepsiyon alanı karşılamaktadır. Resepsiyonun yan tarafında idari personel odası, mutfak, çok amaçlı salon, genel banyo ve ön cepheye bakan iki adet oda vardır. Resepsiyonun sol tarafında kalan kısımda da üst kat merdiveni, merdivenin alt bölümünde çözümlenmiş depo ve beş adet oda mevcuttur.

Şekil 4.12. Giriş Holü Görünüşü (Web İletisi 14)

Otelin kalbi niteliğindeki lobi mekanı, Cadde 75 otelde büyük bir alana sahiptir. Müşteriye otelin diğer mekanları hakkında ilk izlenimini hissettirmektedir. Ahşap ile beyaz rengin birleşiminden oluşturulmuş konsepti mekan da sakinlik ve huzur oluşturmuştur. Lobi mekanının döşemesinde genellikle ahşap malzeme tercih edilmiştir. Duvarlarda ise beyaz renk hakimdir. Kolonlar tuğla malzeme ile kaplanarak mekana hareketlilik kazandırılmıştır.

Yemek-Yeme Mekanı

Yemek servisinin olduğu mekan, otelin kış bahçesinde çözümlenmektedir. Katlanır cam sistemler ile bahçe bölümünden ayrılan alan istenildiğinde bahçe ile birlikte hizmete sunulmaktadır. Aynı zamanda bu mekan çok amaçlı salon olarak da kullanılmaktadır. İnsanların birlikte vakit geçirebilecekleri oturma grupları da mevcuttur (Şekil 4.13.).

Şekil 4.13. Yemek Yeme Mekanı (Web İletisi 14)

Mutfak Alanı

Otel girişinin sol tarafında konumlanan mutfak alanı, kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verebilecek büyüklüktedir. Otelin genel mekanlarında olduğu gibi mutfak alanında da beyaz renk hakimdir. Mutfak alanı ile bağlantılı, açık büfe kahvaltı servislerinin yapıldığı kahvaltı terası da bulunmaktadır.

Şekil 4.14. Mutfak Alanı (Web İletisi 14)

Yatma Mekanı

Otelin;7 adeti zemin katta, 9 adeti de üst katta olmak üzere 17 adet yatak odası vardır. Zemin katta konumlanan odaların ikisi ön cepheye; diğer 5 adeti ise yan cepheye bakmaktadır. Otelin birinci katında olan odaların bir tanesi cumbalıdır.

Şekil 4.15. Birinci Kat Plan Şeması (Arşiv,2009)

Odaların her birinin ebatları cumbalı oda haricinde, birbirlerine eşit şekilde bölümlenmiştir. Her odada kendilerine ait ıslak hacimleri bulunmaktadır. Bütün odaların iç mekan tefrişleri aynıdır. Her odada komodin, pencere önünde oturma birimi, tuvalet masası, şifreli kasa vardır. Bazı odalarda tek kişilik iki adet yatak, bazılarında ise çift kişilik tek bir yatak bulunmaktadır. Zemin döşemesi olarak ahşap malzeme tercih edilmiştir. Beyaz rengin hakim olduğu odalarda yumuşak dokulu yüzeylerde renk farklılıkları uygulanarak mekana canlılık kazandırılmıştır. Daha çok donatılarda daha çok mavi, mor, pembe renklerin pastel tonları tercih edilmiştir. Otelin genelinde olduğu gibi yatak odalarında da yalın çizgili modern tarzda donatılar mevcuttur.

Odaların her biri büyük pencere boşlukları ile yeterli doğal ışığı alabilmektedirler. Yapay aydınlatma tavan armatürlerinin yanı sıra odanın farklı alanlarına yerleştirilen apliklerle de sağlanmaktadır (Şekil 4.16. ve Şekil 4.17.).

Şekil 4.16. İki Yataklı Yatma Mekanı (Web İletisi 14) Şekil 4.17. Çift Kişilik Tek Yataklı Yatma Mekanı (Web İletisi 14)

Rekreasyon Alanları

Otelin ortak kullanım alanlarından olan, havuz ve teras mekanı müşterilerin oteli tercih etmesinde önemli bir etken oluşturmaktadır. Dinlenme ve eğlenme amacını hedefleyen mekanlar, Cadde 75 otelde büyük bir alana yayılmıştır. 7x10 metre büyüklüğündeki havuz, bahçe içerisinde ki yönlendirmesi ile etkileyici bir görünüme sahiptir. Havuz kenarında güneşlenebilmek için şezlonglar ve renkli minderler bulunmaktadır. Bahçe tamamen çimle kaplanmıştır. Etrafı taş duvarlarla çevrilmiştir. Aynı zamanda bahçe; nişan, düğün v.b. organizasyonlara da ev sahipliği yapmaktadır (Şekil 4.18. ve Şekil 4.19.).

Şekil 4.20., Şekil 4.21., Şekil 4.22. ve Şekil 4.23. ‘de otelin batı, doğu, güney ve kuzey cepheleri verilmiştir.

Şekil 4.20. Cadde 75 Oteli Batı Cephesi Görünüş Şeması (Arşiv, 2009)

Şekil 4.21. Cadde 75 Oteli Doğu Cephesi Görünüş Şeması (Arşiv, 2009)

Şekil 4.22. Cadde 75 Oteli Güney Cephesi Görünüş Şeması (Arşiv, 2009)

Benzer Belgeler