• Sonuç bulunamadı

Padişahın Kızı

Belgede Safranbolu masalları (sayfa 67-71)

D. Kaynak Şahıslar Hakkında Bilgiler

3. Padişahın Kızı

Evvel zaman içinde galbur saman içinde, deve tellal, pire berber iken ben babamın beşiğini tıngır mıngır sallarken, zamanın birinde padişahın gızı pencirede gergefinen çevre işlerimiş. Bi ak güvercin gelir, her gün ona bakanmış. Gız guşa âşık olmuş, guş gıza âşık olmuş. Derken bi ara guş gelmez olmuş. Gız da işi işlemiş pencirenin oraya gomuş. Ordan guş o çevreyi gapmış. Bi daha da gelmemiş. Gız hasta olmuş, artık yataklara düşmüş o guş gelmeya deyi. Yimemiş, içmemiş, babası doktorlara bakıtmış hiç çare yok gıza. Gız hasta yimeya içmeya guşa âşık.

Fatmacuğunan anası her gün dere kenarında çamaşır yıkarlarımış. Onun bunun çamaşırlarını dere kenarında yıkar, ondan geçinirlerimiş. Oraya da her gün gatırınan bi yük bulaşık gelirimiş, gap gacak. Gatırın başında kimse yok. O gap gacak suya indirilirmiş, gendi gendine yıkanurumuş. Gatırın dengine yüklenürümüş, giderimiş. Bi gün beş gün onlar onu seyrederlerimiş. Bi gün gız demiş ki annesine:

“Bu gap gacak her gün geliye, gidiye kimse yok başında. Ben bunun arkasına dakılacın, gidecin bakacın nereye gidiye bu gap gacak.” Annesi yapma, etme dediyse de laf anlatamamış.

Katırın arkasına düşüye gidiye. Bu gatır bi saraya gelince gapılar açılıye gendi gendine. Yükler boşalıye tıkır tıkır, gaplar çıkıye gendi gendine. Kız gapının arkasına saklanmış orda duruyomuş. Onlar çıkınca hepsi bitince gız da çıkıye yukarıya bi odaya giriye. Gazanlar gayınıyo yemekler bişiyo ama başında kimse yok. Bu da gapının arkasında duruyomuş. Derken ortada bi havuz varımış bi tabur guş gelmiş, girmişle içeri o havuzda yıkanmışla, yıkanmışla hepsi birer insan olmuşla. Derken bi tabur guş daha gelmiş. O guşların içinde o beyaz guş varmış. O da yıkanmış hepsi insan olmuşla. Önceden gelenler de onu hoş geldiniz padişahım deyi goltuklamışla eletmişle yukarıya. Gız bunu görmüş. Garnım acıktı, dur şurdaki yemeklerden acık da ben yiyin, deyi ocaktan yemek alacakken eline bi şaplak inmiş:

“ Sus sabursuz” deye, bi ses. Ama kimse yok. Korkuye çekiliye, kuştan olan insanlar yemek yiyolar.

“Al sabursuz. ” gız deyolar, önüne bi tabak yemek koyolar. Yine katıra yemekler yiyince kendi başına bulaşuklar yükleniyo. Orda eğlence ediyolar. O gız da orda onlarınan eğleniyo. Ondan sonra o beyaz guş odasına çekilince

“Padişahım Allan rahatlık versin” deyolar. Kız da o odaya saklı giriyo o kuş içeri

girince çekmeceden bi çevre çıkarıye:

“Ah çevren burada kendin nerdesin?” deye. Sonra öpüyo goklaye o çevreyi oraya gine

goya. Kız bunları görüye sabahliyin erken onlar giderken kız anasının yanına geliye, bunları anlatıye. Padişahın gızı günden güne eriyomuş. Hiç çare bulamıyolar. Derken ne yapalım ne edelim. Kız demiş ki baba bana bi haman yapduruve. Her gelen derdini anlatsın ben onları dinleyin bedava yıkansın. Hemen padişah hamam yopturuyo. Kızı da oturturuya oraya gelenle bedava yıkanıyolar. Çıkınca başlarına gelen bi hikâyesi olan onu anlatıyo. O gız diyo ki;

“Anne herkes hamama hikâyesini anlatmaya gidiyo. Biz de gidelim. ” “Gızım bizim neyimiz varda ne anlatacaz, deye.”

“Anne ben de şu katırı anlatırun.”

“O zaman, tamam hadi gidelim ” deye. Bunlar da hamama gidiyola. Bunların da üstü

başı perişan olunca padişahın gızı:

“Ecük geri git ” deye. Kız şimdi anlatmaya başlaya:

“Ben dere kenarında çamaşır yıkarken bi gatır geliye. Sırtındaki gaplar gacaklar gendi gendine yıkanıye, geri dengine yükleniye, gidiye. Ben de onun arkasından gittim. Orda bana sabırsuzsun, dedile. Derken bi tabur guş geldi. Suda yıkandıla, hepsi delikanlı oldula. Arkasından bi tabur guş daha geldi, içinde bi beyaz guş varıdı. ” deyince [Padişahın gızı] :

“Eee... Fatmacuk ecük şöyle gel.”

“O guşlar da yıkandılar, birer delikanlı oldular, yukarı çıkdıla. Ben de arkalarından çıkdım. Orada eylence yapdılar. Ondan sonra, padişahım Allah rahatlık versin, dediler. Yanından çıkdılar. Ben de girdim arkasından”.

“Bi çekmece açdı, ordan bi çevre çıkardı. O çevreyi öpdü, çevren burada gendin nerdesin deyi ağladı. ”

“Gel Fatmacuk gel, deye. Sen beni oraya eletecen.”

“Ondan golay ne var. Yarin sen biz çayda çamaşur yıkamaya giderken gel yanımızda. Ben seni eletürün. ”

“Tamam” deye oraya sabahliyin geliye. [ Beraber gidiyorlar.] Dedükleri gibi gatır geliye gine bulaşuklarınan. Bulaşukla yıkanıya gatırın sırtına yükleniya. Onlar da gatırın arkasına dakılıyola, gidiyola. Gapıla açılıya gendinden, gapla yerleşiye, kimse yok. Onlar da giriyola, neyse orda bekleyola. Guşla gelüken gız hep titreye. Yemekle pişerken bunlar da ecük almak isdeyola. Gine bi ses:

“Eylenin sabursuz gızla.” [ Kuşlar gelip havuzda yıkandıktan ve insan olduktan

sonra] yemek yemeye oturuyola. O guşdan insanla oturunca gızlara da:

“Alın sabursuz gızla” deye gine o ses, bi tabak yemek veriye onlara. [Delikanlılar]

çıkalım yukarı deyola. Onla da çıkıye yukarı eğlence etmeye. Eğlence bitince gine o guş odaya giriye. Padişahın gızı da arkasından giriye görünmeden. Adam gine çekmeceyi açıye çevreyi çıkarıye. Gendi gendine:

“ Çevren burada gendin nerdesin” deyince [ padişahın kızı ]:

“ Ben de burdayın.” deye. Orda onla birbirleriynen bileşiyola, evleniyola. Fatmacuk gendi dönüye. Bi gün beş gün, artık hamam da bunların oluye. Hamamcılığa girişiyola. Kız hamileymiş artık. Orda durarkan oğlan gıza anlatıye:

“Şindi burada bunlar cinle. Bunla beni annemin loğusa beşiğinden çaldıla. Bunların elinden ben kurtulamadım. Benim filen yerde annem var, oraya ben seni yollayın. Sen annemin gapısını çal. Annem gapısını kimseye açmaye, eve giren çıkan da yok. Annem gapısını kimseye açmaya. Sen beşikten çalınan üç günlük evladınızın başı içün beni alın, de. Öyle demezsen almaz zaten.” Gız

gidiye oraya gapıyı çalıye.

“Kim o?”

“Ben misafirin, beni içeri alın. ” “Hayır. ”

“Üç günlükken beşikten çalınan evladınızın başı içün beni alın. ” Öyle söyleyince bunu

içeri alıye.

“Aşağıda bi oda var, oraya inin ” Oraya guş ziyarete geliye. Guşunan gız

konuşuyomuş.

“Ah, annem senin benim olduğunu bilse seni köşklerde yatıru. Bi gün anneme söyle yukarı gata camekândan bi oda yapsın. Ortaya bi ateş gosun. Bi camın bi parçasını gırık gosun. Beni anca öyle gurtaru. Ben içeri girip tüylerim yanarsa ben o zaman gurtulurun ben bunlardan.”

Gız şindi çocuğu doğurmuş. Çocuğu sallarken guşunan gonuşuyomuş. Guşunan gonuşuken duymuş.

“Ah, annem senin benim olduğunu bilse sırma yataklarda yatırudu. ” Dediğini şeyinin. “Noldun sen gızım ”

“Böyle böle oğlunu cinler periler şeyetmiş, ben sizin gelininizim. ”Kadın sevincinden deli oluye artık.

“Oğlunuza yukarıya bi camekân oda yaptıracanız. Her tarafı cam olacak, ortaya da bir mangal ateş goyacanız. Camın bi köşesini gırık goyacanız. Ordan girecek, öyle gurtulurun, dedi. ”

Annesi bunların hepsini hemen yapduruye. O guş geliye, camdan içeri giriye. Tüyleri yanarken tılsımdan gurtuluye. Onun tüyleri yanarken bütün gular cama üşüşüye gurtaracuz deyi parçalayola camı.

“Aman deyola hep bizim canımız yanıye. İnsanoğlundan bize fayda yok gayri gidelim.

”deyip gidiyola. Onlar da eriyo muradına.

Belgede Safranbolu masalları (sayfa 67-71)

Benzer Belgeler