• Sonuç bulunamadı

İnsan Soyu, Kedi Soyu, Köpek Soyu

Belgede Safranbolu masalları (sayfa 120-124)

D. Kaynak Şahıslar Hakkında Bilgiler

20. İnsan Soyu, Kedi Soyu, Köpek Soyu

Çok eski zamanlarda bi garıynan bi goca varımış. Bunların bi gız çocuğu olmuş. Böyümüş serpilmiş evlenme çağına gelmiş. Bu gıcuğaza üç yerden dünür gelmiş. Gızın bubası üçüne de pekeyi demiş. Gızın annesi:

“ Adam sen deli misin? Senin bi gızın va, üç dünüre de pekeyi deyon. ” demiş. Adam da

garısına:

“ Garı Allah her şeye bi golaylık veriya, bi çare buluruz. ” demiş. Dünürcüle gızın sözünü alınca birer birer düğün etmeye başlamışla. Birinci düğünden iki üç gün önce bi odaya gızın annesinin haberi olmadan, bubası bi kedi mınnağıynan bi köpek gövlezi guymuş. Yanlarına da gızını guymuş. İlkin gelen dünüre gızın birinin sözünü vemiş. Birinci dünürcüle gelmişle düğün sözünü almışla. İki hafta sonura düğüne başlamışla. Pazartesi günü oğlan evi gız evine keşgek döğmeye gelmiş. Gız evi bi horuz hazırlamış. U köyün en yüksek yerinden horuzu uçurmuşla. Horuzu yakalamak içün köyün bütün deliganlıları goşuşu. Horuzu kim dutarsa horuz unun olu. Salı günü köyden her evden düğün evine bir yük odun gelü. İlk önce odunu götüren eşeğin yılarına peşkir veya erkek mendili bağlamışla. Gız eviyinen oğlan evi aynı köydenise odunun yarısı gız evine yarısı oğlan evine bölünüdü. Çarşamba günü oğlan evini gadınlarıynan köy halkının gadınları gızın saçına gına yakmaya gelüleridi. Gelmişle gınalarını yakmışla. Ertesi gün Perşembe günü davulunan zurnayınan gızın saçını örmeye gelmişle. Gadınla gızın saçını kabem söyleyerek örerle. Öğlenden önce örülecek öğle vatı girmesin derle. Erkekle de harman yerinde oyun, eğlence yaparla. Dombili oynarla, birimbirlik oynarla, tora oynarla, uzuneşek oynarla, gara sakız gopmaya oynarla. Aynı gün saat üçbiçük dört gibi gadın erkek gızın evinin önüne toplanula. Damadın annesi, yengeleri gız gardeşi, halaları gelini geydümeye eve çıkarla. Gelin geyindi deyi haber verü gadınla. Haber vedükden sonura damat eve çıkar herkesin elini öper. Gelini evden çıkarmak içün gayınpeder, oğlanın yakınları da eve çıkarla. Sanduğun üsdüne gız tarfından bi çocuk oturu, bahşiş almayınca gakmaz. Bahşiş verildükten sonura gız anasının bubasının elini öper. Evde bulunan yakınlarının elini öper. Gızın bi goluna amcası bi goluna da damat girer, merdimandan indürüle. Gız evi geline yorgan döşek ne vereceklerise u yükü de

eşeklere sararla. Gelini de ata bindümüşle. Gelin ata binince gelinin en yakınları gayınpederden teslim parası alu. Oğlan evinin yakınlarıbeyitleme söylerle:

“Çifte gurşun ata ata Gelini bindüdük ata. Yolumuz çıktı hayata Gözlerin aydın kaynana

Şen ola düğün şen ola. ” Gelin attan gorkmazsa eline urganı verüle. Eğer gelin

gorkarsa gayınpeder eve gadar gelini yedeğinde götürüdü. Gelinin eline elma verüleridi, gelin ilk geçdüğü çeşmenin oluğuna elindeki elmayı atardı. Bu da gelini nazardan gurtulması içün yapılu. Bu sırada köydeki türbeyi dolandurula. Damadın evinin önüne gelü gelin. Gaynanaya:

“Geline ne veriyon? Gelin attan inmeya. ” deyi sorarla. Gayınna geline ne verüse verü.

Bu sefer de gayınpedere sorarla. Uda ne verüse verü. Gelin attan inerken eline guran verüle. Giriş gapısına goyun derisi sererle, una gelini basdurula. Deriye gelmeden önce de gelinin eline bi iprük su verüle merdimana aşağı dökdürüle. Gelin içeri girince gayınnayınan oynadula. Gayınna yere yatar gelin elini öper galduru. Gadınlar biraz eğlence yapar, dağlula. Damat geline, hoşgeldine gelir. Akşam nmazını gılar gelin. Damat da akşam namazını yatsı namazını cemaatla gılar. Namaz dönüşü damat, cemaatle beraber eve gelü. Eve yaklaşınca ilahi söylemeye başlarla. Bu sırada evin hanımları şerbet hazırlarla. Gelenlere şerbet ikram ederle. Şerbeti üçbeş kişi içer içmez damadı yakınları gaçırmaya çalışır. Çünkü damada cılk yumurta, yoğurt, pekmez atmaya çalışula. Hazırlanmış olan gelin yatağında bi erkek çocuğu yuvalarla. Bu çocuğa gelin ya da gayınna bahşiş verü. Bu şekilde güveyi guyulu. Sabah namazına damat bubasıyınan namaza gider. Giderken bi sini börek götürü. Namazdan sonura cemmat unu yir. Cuma günü on birden sonura gız tarafı düğün evine duvağa gelü. İki saat gadar eğlence yaparla. Gız tarafı dakısını duvak günü dakar. Dakı dakıldukdan sonura sıra duvak serpmeye gelü. Gelinin başına bi

yazma örtülü. Ağzı dualı bi yaşlı gadın yazmanın ucuna çetlemük dalı, oklağaç sarar. Sarduğu oklağacı bi gelinin başın bi gendi gucağına götürerek geline öğütler verü:

“ Tabakdaezme mahalle mahale gezme; sahında dolma gayınnana gayınatana hom hom

olma; dedüğünü deyveme, goduğunu yiyveme; gelinin adı Fatma gayınnanın yatağını patdan atma. ”

Duvak serpildükden sonra yemek verülü. Birinci dünürlerin düğünü bu şekilde biter. İkinci dünürcüle düğün yapmaya gelü. Gızın annesi gocasına:

“Şindi ne yapacan, bunlara gelin deyi ne verecen?” deyi gızar. Adam da:

“ Allah kerimdir. ” deyelek gızın yattığı odayı açar. Mınnağınan gövlez aynı gendi

gızı gibi gıza dönüşmüş. İkinci gelen dünüre de gızın birini vemiş. Aynı birinci düğün gibi düğün etmişle. Aradan bi zaman geçmiş. Üçüncü dünür gelmiş. Una da üçünü gızı vemiş. Buna da aynı ötekile gibi bi hafta düğün yapmışla. Düğün olup bitdükden sonura gızın anasıyınsn bubası ilkin düğün etdüklerine gitmişle. Akşamdan vamışla. Gızın gayınnası gızın annesi sormuş:

“ Bizim gızın davranışları nasıl? ” demiş. Gayınna:

“ Doğurandan besleyenden Allah razı olsun bize çok eyi davranıya. ” demiş. Bunu duyan gızın bubası:

“ Bu bizim gendi gızımız. ” demiş. Gızın anası:

“ İkincisine gidelim, unun huzuru nasılımış bi de urayı gonturol edelim. ” demiş. Uraya

gitmişle. Gayınnasına sormuş:

“ Gızın size davranışı nasıl? ” demiş. Gayınna:

“Her davranışı eyi emme gapıdan girip çıkarken homdan bişey söyleya. Köpek gibi ne dedüğünü ağnayamayoz. ” deya. Gızı anası bubasına ağnadıya. Adam gendi gendine:

“ Bu köpek soyundan olan gız. ”deya. Üçüncüsüne gidiyolla. Aynı soruyu una soruyolla. Gayınna:

“ Kedi gibi yüzümüze atılıya. Biraz gonuşun. ” deya. Gızın anası bunu da bubasına ağnadıya. Adam da garısına:

“ Bu da kedi cinsinden olan gız, sesini çıkarma. ”demiş. Ona da nasihat etmişle. Gız da düzelmiş. İnsanlar beş cinsden olurumuş. Biri kedi cinsi, biri köpek cinsi, eşek cinsi, Âdem babamızın cinsi, cinden olana şeytan cinsi derle. Cin şeytan anı cinsden olurumuş.

Belgede Safranbolu masalları (sayfa 120-124)

Benzer Belgeler