• Sonuç bulunamadı

Otel Rezervasyonuna ait Verilerin Hazırlanması

3.3 Araştırmanın Yöntemi

3.3.1 Tablo ve Değişkenlerin Belirlenmesi

3.3.2.1 Otel Rezervasyonuna ait Verilerin Hazırlanması

Analiz için seçilen veri tabanından otel rezervasyonu için kullanılan 4 adet tablo bulunmaktadır. Bu tablolar ayrı ayrı, voucher, tur operatörü gibi genel rezervasyon bilgilerini, rezervasyon alan kişilere ait unvan, yaş, doğum günü gibi kişisel bilgileri, DBL, SNG, STD gibi satın alınan oda/oda tipleri ve odanın kullanım tarihi gibi konaklama bilgilerini, yolcuların geliş ve dönüş uçuş bilgilerini, geliş ve dönüş transferlerine ait araç bilgilerini, oda fiyat ve aksiyon bilgilerini, fatura bilgilerini tutmak için kullanıyor. SQL 2008 server içinde bu kayıtlardan bir kısmına tek bir seferde ulaşmak için aslında tablo olmayan ama gerçek tablolardan veriyi çeken View adı verilen sanal tablolar (Gözüdeli, 2001, s:249) kullanılmıştır. Şekil 3.1’de görülen URNKON tablosu da aslında otel

rezervasyonları ile ilgili sorguları basitleştirmek, erişim izinlerini düzenlemek, farklı sunuculardaki eşdeğer verileri karşılaştırmak veya bazı durumlarda sorgu süresini kısaltmak için hazırlanmış, gerçekte olmayan SELECT ifadeleri ile tanımlanmış sanal tablodur. Bu tablo ile veri tabanı tasarımcısı aynı anda farklı tablolarda olabilecek veri uyumsuzluklarını da giderdiği için alınan veriler konaklama bilgilerini raporlayabilecek biçimde düzenlenmiş durumdadır. Bu tabloda konaklama bilgileri ile ilgili tüm değişkenlere tek seferde ulaşmak mümkün olmaktadır.

Konaklama ile ilgili tüm değişkenler analiz için gerekmeyeceği için bu tablo içerisinden aşağıdaki SQL kodu kullanılarak sezon, voucher, giriş tarihi, otel, otel bölgesi, müşterinin ülkesi, oda fiyatı, oda tipi, pansiyon, oda sayısı, konaklama gün sayısı, yetişkin, çocuk ve bebek sayıları değişkenleri alınarak OTEL adı verilen 16 değişkenden oluşan OTEL isimli yeni bir tablo oluşturulmuştur. Diğer alanlar oluşturulan amaç için analiz esnasında kullanılmayacakları için analizde kullanılacak tabloya alınmamıştır.

---

SELECT URNKON.NWBKKOD_SZN_KOD, URNKON.NWBKKOD_VCH_KOD, URNKON.NWBKODA_BAS_TAR, URNKON.URUNKOD_URN_BLG,

URNKON.NWBKKOD_MUS_ULK, URNKON.NWBKODA_OTL_FYT, URNKON.NWBKODA_ODA_KOD, URNKON.NWBKODA_PAN_TIP, URNKON.NWBKODA_ODA_SAY, URNKON.NWBKODA_GUN_SAY, URNKON.NWBKODA_ADL_SAY, URNKON.NWBKODA_CHD_SAY,

URNKON.NWBKODA_INF_SAY, URNKON.NWBKODA_URN_KOD INTO OTEL FROM URNKON;

---

Şekil 3.1’de görülen SQL komutu aracılığıyla otel rezervasyonlarına ait bilgiler, ülke, yıl, ay, bölge, otel bazında toplam oda, yetişkin ve çocuk sayıları şeklinde alınarak otel rezervasyonları için istatistiki bilgiler elde edilirken yukarıdaki SQL komutu ile yapılan kayıt seçiminde ise konaklamaya ait oda bilgileri toplamları yerine tek tek satır satır alınmış ve analiz için OTEL isimli tabloya aktarılmıştır.

Otel tablosu olarak kaydedilen konaklama ürünlerine ait değişkenlerin adı SZN_KOD, VCH_KOD, BAS_TAR, URN_BLG, MUS_ULK, OTL_FYT, ODA_KOD, PAN_TIP, ODA_SAY, GUN_SAY, ADL_SAY, CHD_SAY, INF_SAY, URN_KOD şeklinde kısal- tılarak daha anlaşılması kolay hale getirilmiştir. Daha sonra SZN_KOD değişkeni içine BAS_TAR değişkeni içindeki yıl rakamı aktarılarak güncelleme yapılmıştır. Çünkü turizm sektöründe yaz ve kış olmak üzere iki sezon kullanılmaktadır. Antalya piyasasında genelde

yaz sezonu 1 Nisan tarihinde başlayıp 31 Ekim tarihinde bitmekte ve kış sezonu da 1 Kasım’da başlayarak 31 Mart günü bitmektedir. Dolayısıyla 1 Ocak itibarıyla yıl bir sonraki örneğin 2012’ye geçerken turizm sektörü için hala 2011 kış sezonu devam etmektedir. Bu durumda yıllık raporları hazırlarken sezon değişkenini kullanmak özellikle ilk üç aylık sonuçların farklı çıkmasına neden olacaktır. Bu durum göz önüne alınarak sezon değişkenine ilgili yıl aktarılarak yıl bazlı verilen sonuçların gerçek dışı olması engellenmiştir.

Şekil 3.6 Analiz Đçin Süzülen Konaklama Verileri

Turistik ürünlerin satışında üç farklı fiyatlandırma kullanılmaktadır. Fiyatlandırmada ürünü satın alan müşterinin yaşı baz alınır. Yaş sınırlılıkları işletmeden işletmeye değişir ve genel olarak tam ücret ödeyen yetişkin, yarım ya da indirimli ücret ödeyen çocuk ve ücret ödemeden hizmetten yaralanan kişi de bebek ya da ücretsiz çocuk olarak adlandırılır. Bu üç ayrı değişken ADL_SAY, CHD_SAY, INF_SAY şeklinde tabloda yer almaktadır. Bu üç değişken URN_PAX değişkeninde toplam kişi sayısını hesaplanmasında tek değişken üzerinde işlem yapılabilmesi için toplanmıştır. Ay ay gelir ve kişi toplamlarını takip edebilmek için ürünün alış tarihinden (BAS_TAR değişkeninden) ürün ayı (URN_AY değişkeninde) üretilmiştir.

OTEL tablosunun bir yedeği alınarak aşağıda verilen SQL kodu ile ülkelere göre toplam pax sayıları hesaplanmıştır. Bazı ülkelerden gelen yolcu adetleri toplam yolcu adetleri karşısında etkisiz olarak kaldığı ve analiz sonuçlarına hiçbir etkilerinin olmayacağı

düşünülerek son iki yıl içinde toplam 1000 kişiden daha az yolcunun geldiği ülkeler DĐĞER adı altında birleştirilmiştir.

----

SELECT Otel.MUS_ULK, Sum(Otel.OTL_PAX) AS ToplamPAX FROM Otel

GROUP BY Otel.MUS_ULK; ---

Ülke kodları DĐĞER olarak değiştirildikten sonra ülke kodları değiştirilmemiş tablodan ve DĐĞER olarak değiştirilmiş tablodan ülke ve pax sayıları raporu alınarak ve her iki raporda da ülke ve pax sayıları kontrol edilerek yapılan düzenlemede hata yapılmadığı anlaşılmıştır.