• Sonuç bulunamadı

HASTALIKdurumu TOPLAM HASTALIK YOK LOKAL- BÖLGESEL NÜKS UZAK METASTAZ ORTALAMA SUV DEĞERİNE GÖRE 13,5 in altında 14 3 2 19 13,5 üzerinde 7 7 6 20 TOPLAM 21 10 8 39

Hastaların primer kitle ortalama SUV değerlerine göre radyoterapi sonrası primer kitle yanıt ile arasında istatistiksel anlamlılık yokken, primer kitlenin ortalama SUV değeri ile radyoterapi sonrası pelvik lenf nodları arasında istatistiksel anlamlılık mevcuttur.(p=0,04) Ortalama SUV değerinin üzerindeki olguların radyoterapi sonrası pelvik lenf nodu yanıtı daha kötüdür.

Yapılan çalışmalarda SUV değerindeki artışa bağlı olarak lenf nodu metastaz riski artmaktadır, fakat bizim çalışmamızda SUV değeri ile lenf nodu metastazı arsında anlamlı fark bulunmamıştır.

Lenf nodu metastaz durumuna göre olgularda hastalık durumu bakıldığında, lenf nodu metastazı olan olgularda hastalık durumunda istatistiksel olarak anlamlı kötü gidiş bulunmuştur.(p=0,01)

Lenf nodu metastazı olan hastalarda, lenf nodu metastazı olmayanlara göre tedavi yanıtında da istatistiksel anlamlı kötü gidiş vardır.(p=0,04)

Pelvik lenf nodu ortalama SUV değeri 4.1 olarak alındığında bu değerle hastalık durumu arasında istatistiksel anlamlılık vardır. Pelvik lenf nodu ortalama SUV değeri 4,1 in üzerindeki hastalarda istatistiksel olarak anlamlı kötü gidiş vardır.(p=0,05)

Lenf nodu SUV değeri aynı şekilde tedaviye yanıtla bakıldığında istatistiksel olarak anlamlıdır.(p=0,03) Lenf nodu SUV değeri 4,1’in altındaki olgularda 15 hastada tam yanıt varken, SUV değeri 4,1’in üzerindeki olgularda 5 hastada tam yanıt mevcuttur. Pelvik lenf nodundaki SUV değeri ortalamanın üzerindeki olgularda tedavi yanıtı daha kötü bulunmuştur.

Lenf nodu ortalama SUV değeri ile son durum arasında da istatistiksel anlamlılık vardır.(p=0,03) Lenf nodu SUV değeri 4,1’in üzerindeki olgularda hastalıktan ölüm ve sağ- hastalıklı olgu daha fazla bulunmuştur.

Çalışmaya katılan olguların tedavi öncesi hemoglobin ve trombosit sayılarına bakılarak anemi ve trombositopeniyle hastalık durumu, tedavi sonrası yanıt bakıldığında anlamlı bulunmamıştır.

Yine aynı şekilde kitle boyutu, yaş ve kemoterapi sayı ile hastalık ve tedavi sonrası son durum arasında ilişki anlamlı bulunmamıştır.

Hastaların tedavi sonrası lokal nükse kadar geçen süre ve uzak metastazsız süreleri, SUV ortalamalarına göre istatistiksel anlamlı çıkmasa da grafiklerden anlaşılacağı gibi SUV değeri 13,5 altındaki olgularda lokal nükssüz süre ve uzak metastazsız süre daha fazladır.

Hastaların evrelere göre uzak metastazsız ve lokal nükssüz süreleri de istatistiksel anlamlı çıkmasa da evre ilerledikçe sürelerde de anlamlı azalmalar görülmüştür

Lenf nodu metastazı olmayan olgularda, olan olgulara göre lokal nüksüz sağkalım da fark anlamlıyken (p=0,007), uzaka metastaz da fark anlamlı bulunmamıştır fakat yine grafikte görüldüğü gibi lenf nodu metastazı olan olgularda uzak metastazsız süre daha kısadır

Olgular internal tedavi alan ve almayan olarak ayrıldığında internal tedavi alan hastalarda tedavi sonrası primer kitle yanıtı istatistiksel olarak anlamlı çıkmıştır.(p=0,01)

Hastalarda pelvik alana 59,4 Gy alan olgular istatistiksel olarak anlamlı tam yanıt bulunmaktadır.(p=0,03)

Lenf nodu metastazı serviks kanserinde evrelemede yer almasa da kötü prognoz göstergesidir. Çalışmamızda lenf nodu metastazı olan olgular ayrı bir şekilde değerlendirildiğinde 26 olgu da lenf nodu metastazı bulunmaktadır. Lenf nodu metastazı olan olgularda hastalık durumu ile primer kitlenin SUV değeri ortalaması arasında istatistiksel anlamlılık vardır.(p=0,02) Lenf nodu metastazı olan ve primer kitle SUV değeri 13,5 üzerindeki olgularda tedavi sonrası hastalık durumu daha kötüdür(p=0,02)

Lenf nodu metastazı olan olgularda primer kitle SUV ortalaması ile son durum bakıldığında, lenf nodu metastazı olup primer kitle SUV değeri ortalamanın üzerindeki olgularda tedavi sonrası son durumu istatistiksel olarak anlamlı kötü bulunmuştur.(p=0,03)

Lenf nodu metastazı olan ve primer tümör SUV ortalaması ortalamanın üzerindeki olgularda lokal nüksüz sağkalımları anlamlı değilken, uzak metastaza kadar geçen süre istatistiksel olarak anlamlıdır.(p=0,02

5. TARTIŞMA

Tarama programlarına karşın Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda 12200 yeni invaziv serviks kanseri tanısı konmaktadır. Bu olguların 4200’ü hastalığa bağlı yaşamını yitirmektedir.

Bu olguların yaklaşık yarısı tanı anında lokal ileri evrededir ve gelişmekte olan ülkelerde bu oran daha yüksektir. Lokal ileri serviks kanserlerinin primer tedavisi radyokemoterapidir. Erken evre (Evre1-2) serviks karsinomunun efektif tedavi sonrası kür orano %80 iken, lokal ileri tümörlerde bu oran %60 ların altındadır.

Radyoterapi planlaması öncesinde hastalara pelvik muayene ve metastaz tarama amaçlı BT, MR veya PET BT çekimi yapılmaktadır. Bu tarama çekimlerinde MR lokal servikal kanser yayılımını göstermekte daha üstünken, PET BT metastaz ve metastatik lenf nodunu göstermekte daha üstün bulunmuştur.

Klinik uygulamada radyoterapi planlaması genelde tümör yerleşimi, hastalığın evresi, tümörün derecesi gibi bazı faktörlere dayanılarak yapılmaktadır. Elde edilen veriler aynı histolojik tip ve aynı evre tümörlerde dahi radyoterapiye yanıtın farklı olduğu gösterilmektedir. Tümörün radyoterapiye yanıtını etkileyen üç interensek faktör vardır; radyoduyarlılık, hipoksi derecesi ve tümör repopulasyonudur.

Bizim çalışmamızın da amacı radyoterapi öncesi metastaz taraması amaçlı kullanılan PET CT’ deki kitle ve pelvik lenf nodu ortalama SUV değerlerine göre tümörün radyoterapiye yanıtına bakılması hedeflenmiştir. Çalışmamızda radyoterapi öncesi primer kitle ve pelvik lenf nodu SUV değerleri alınmıştır bunlar sırayla 13,5 ve 4,1 bulunmuştur.

Nakamoto ve arkadaşlarının çalışmasında görüldüğü gibi serviks kanserinde metastaz saptanması, rekkürren ve persisten hastalıkta PET CT oldukça sensitivitesi yüksek bir görüntüleme olarak kabul edilmiştir. Çalışmamızda da özellikle öncelikle metastaz tarama amaçlı yapılan PET CT de metastaz saptanan hastalar çalışmaya alınmamıştır.(39)

Kidd ve arkadaşlarının çalışmasında kitle SUV maksimum da artışa bağlı olarak tedavi yanıtı azalırken, bizim çalışmamızda da ortalamanın üzerindeki olgularda tedavi yanıt anlamlı olarak kötü çıkmıştır. Yine aynı şekilde tedavi sonrası hastalık durumuna bakıldığında,

ortalama kitle SUV maksimum değerinde artışa bağlı olarak hastalık durumu da anlamlı olarak kötü çıkmıştır.(8)

Kidd ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada SUV maksimum değerinde artış, lenf nodu metastaz riski arttırdığı görülürken bizim çalışmamızda böyle fark saptanmamıştır.(8)

Xue ve arkadaşlarının çalışmasında primer servikal tümör SUV değerine göre 5 yıllık hastalıksız sağkalımlara bakıldığında SUV<10,2 altındaki hastalarda sağkalım daha iyiyken, SUV>10,2 üzerindeki hastalarda 5 yıllık hastalıksız sağkalım anlamlı kötü çıkmıştır. Bizim çalışmamızda yapılan sağkalım analizlerinde uzun takip süresi bulunmadığından anlamlı çıkmamıştır fakat grafiksel olarak primer kitle SUV değeri 13,5 altındakil hastalarda lokal nüksüz ve uzak metastazsız sağkalım eğrileri daha iyi olduğu görülmüştür. (40)

Kidd ve arkadaşlarının yaptığı başka bir çalışma da tedavi öncesi çekilen PET CT de lenf nodu metastazı saptanalar da, saptanmayanlara göre daha kötü hastalıksız sağkalıma sahip ve lenf nodu metastazı saptanan olgularda lokal rekkürrensler daha fazla çıkmıştır. Bizim çalışmamızda lenf nodu metastazı olmayan olgularda, olan olgulara göre lokal nüksüz sağkalım da fark anlamlıyken, uzaka metastaz da fark anlamlı bulunmamıştır. Lenf nodu metastazı olanlarda tedavi sonrası yanıt ve hastalık durumuna bakıldığında istatistiksel anlamlı kötü gidiş mevcuttur. (41)

Grigsby ve ark . yaptığı çalışmada servikal kanserlerde PET BT de lenf nodu metastazı sağkalım ve progresyonsuz sağkalım açısından anlamlı olduğu ifade edilmiştir. (31)

Kidd ve arkadaşlarının diğer çalışmasında ortalama pelvik lenf nodu SUV değeri 4,3 olarak alınmış ve bu değerin altındaki hastalarda pelvik yineleme, pelvik yinelemeye kadar geçen süre, hastalıksız sağkalım daha iyi olarak saptanmıştır. Çalışmamızda pelvik lenf nodu ortalama SUV değeri 4,1 olarak saptanmıştır. Bu değerin üzerindeki hastalarda ile hastalık durumu ve tedaviye yanıt arasında istatistiksel anlamlı kötü gidiş vardır.(42)

Bu retrospektif çalışma ile elde edilen sonuçlar; serviksin skuamöz hücreli kanserinde metastaz taramasında kullanılan PET CT deki SUV değerlerinin radyokemoterapi veya radyoterapi sonrası tedavi yanıt ve rekkürrenslerde anlamlı bir ilişki olduğu, primer kitle SUV değeri yüksek olan olgularda tedavi yanıtı ve hastalık durumunda klinik gidişin daha kötü

olduğu bulunmuştur. Çalışmada elde edilen verilerin lokal nüksüz sağkalım ve uzak metastazsız sağkalımla bir ilişkisi bulunmasa da, uzun dönem takip sonuçlarıyla tekrar değerlendirilecekti

6. SONUÇLAR

Lokal ileri serviks kanserinde retrospektif olarak düzenlenen bu çalışmada PET CT deki SUV değerlerine göre tedaviye yanıt ile ilişki araştırılmıştır:

1. Serviks kanserinde tedavi öncesinde PET CT çekimi metastaz taraması için kullanılması uygun bir çekimdir

2. PET CT de lokal yayılım, lenf nodu metastazı ve uzak metastaz açısından diğer görüntüleme yöntemlerine göre sensitivitesi daha yüksektir

3. Radikal radyoterapi uygulanan serviks kanserlerinde PET CT deki ortalama primer kitle ve pelvik lenf nodu SUV değerinin tedavi yanıt değerlendirilmesinde uygun parametreler olduğu saptanmıştır

4. Tedavi öncesi SUV değerlerinin bilinen prognostik faktörlerle (evre, başlangıç hemoglobin düzeyi, tümör boyutu) arasında anlamlı ilişki tespit edilmemiştir

5. PET CT deki primer kitle SUV değerine bakıldığında, ortalamanın üzerindeki olgularda tedavi yanıtı ve hastalık son durumu arasında ilişki bulunmuştur

6. PET CT deki pelvik lenf nodu metastazının tedavi yanıtı arasında ilişki tespit edilmiştir 7. PET CT deki pelvik lenf nodu SUV değerinin ortalamanın üzerindeki olgularda tedavi yanıtı ve hastalık son durumu arasında ilişki bulunmuştur

8. PET CT deki SUV değerlerinin genel sağkalım ve lokal nüksüz sağkalım etkileri uzun dönem takip ile daha net elde edilecektir

7. ÖZET

Yapmış olduğumuz çalışmaya 15.09.2010 ile 15.12.2012 tarihleri arasında inopere serviks karsinomu tanısıyla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi’nde radyoterapi alan 40 hasta dahil edilmiştir. Tedavi öncesi çekilen PET CT deki SUV değerlerine göre tedaviye yanıt ve hastalık durumu araştırılmıştır. Olguların yaş ortalaması 55 olmakla birlikte çalışmada minimum yaş 27 iken, maksimum yaş 84’dür.Çalışmaya alınan 11 hasta premenapoz, 2 hasta perimenapoz ve 27 hasta postmenapozaldir. FİGO evreleme sistemine göre 2 olgu Evre 1B(%5), 2 olgu Evre 2A(%5), 13 olgu Evre 2B(%32,5), 5 olgu Evre 3A(%12,5), 6 olgu Evre 3B(%15) ve 12 olgu Evre 4A(%30)’dır. Bir olgu adenoskuamöz histopatolojiye sahipken diğer hastaların histopatolojisi skuamöz hücreli karsinom(SCC) ’dur. Kitlenin SUV değerleri göz önüne alındığında yapılan çalışmada ortalama SUV değeri 13,5 olarak alındığında 20 hastanın kitle SUV değeri 13,5 den büyükken, 20 hastanın kitle SUV değeri 13,5 den azdır. Evrelemede yer almadığı halde, prognozda belirleyici öneme sahip lenf nodu metastazlarına bakıldığında 14 hastada lenf nodu metastazı yokken, 26 hastada lenf nodu metastazı vardır. Lenf nodlarının otalama SUV değerleri göz önüne alındığında (ortalama lenf nodu SUV:4,1) . 9 lenf nodu metastazı bulunan olgunun SUV değeri 4,1’ in altındayken,17 hastada bu değerin üzerindedir.

Hastaların ortalama SUV değerine göre ilk olarak WHO kriterlerine göre tedaviye yanıt değerlendirilmesi yapıldığında, SUV değeri ortalamanın üzerindeki hastalarda 7 hastada tam yanıt varken, 1 hastada kısmi yanıt, 3 hastada stabil yanıt, 9 hastada ilerleyici hastalık bulunmaktadır.

SUV değeri ortalama altındaki hastalarda ise 15 hastada tam yanıt, 1 hastada stabil yanıt, 4 hastada ilerleyici hastalık bulunmaktadır. Hastaların ortalama SUV değerine tedaviye yanıt değerlendirildiğinde anlamlı bulunmadı. Fakat tedavi yanıtını var ve yok şeklinde ikili tablo oluşturulduğunda tam yanıt alınanlar ve diğer yanıtlar tam yanıt olmayan olarak ayrıldığında yapılan istatistiksel analiz anlamlı çıkmıştır. (p=0,02)

Çalışmaya katılan olgular tedavi sonrasında hastalık durumuna göre hastalık olmaması, lokal- bölgesel nüks ve uzak metastaz olarak değerlendirildiğinde ortalama SUV değeri 13,5 üzerindeki olgularla, altındaki olgular değerlendirildiğinde anlamlı fark saptanmıştır. SUV değeri ortalama üzerindeki olgularda tedavi sonrası hastalık durumu daha kötü gitmektedir.(p=0,05)

Lenf nodu metastazı olan hastalarda, lenf nodu metastazı olmayanlara göre tedavi yanıtında da istatistiksel anlamlı kötü gidiş vardır.(p=0,04)

Pelvik lenf nodu ortalama SUV değeri 4.1 olarak alındığında bu değerle hastalık durumu arasında istatistiksel anlamlılık vardır. Pelvik lenf nodu ortalama SUV değeri 4,1 in üzerindeki hastalarda istatistiksel olarak anlamlı kötü gidiş vardır.(p=0,05)

Lenf nodu SUV değeri aynı şekilde tedaviye yanıtla bakıldığında istatistiksel olarak anlamlıdır.(p=0,03) Lenf nodu SUV değeri 4,1’in altındaki olgularda 15 hastada tam yanıt varken, SUV değeri 4,1’in üzerindeki olgularda 5 hastada tam yanıt mevcuttur. Pelvik lenf nodundaki SUV değeri ortalamanın üzerindeki olgularda tedavi yanıtı daha kötü bulunmuştur. Lenf nodu ortalama SUV değeri ile son durum arasında da istatistiksel anlamlılık vardır.(p=0,03) Lenf nodu SUV değeri 4,1’in üzerindeki olgularda hastalıktan ölüm ve sağ- hastalıklı olgu daha fazla bulunmuştur.

Çalışmaya katılan olguların tedavi öncesi hemoglobin ve trombosit sayılarına bakılarak anemi ve trombositopeniyle hastalık durumu, tedavi sonrası yanıt bakıldığında anlamlı bulunmamıştır.

Serviks kanserlerinde PET CT deki ortalama SUV değerleri tedavi yanıtı ve hastalık durumu arasında ilişki bulunmuştur.

8. KAYNAKLAR

1. Hoskins WJ, Perez CA, Young RC. Principles and Practice of Gynecologic Oncology. Philedalphia: Lippincot Williams&Wilkins, 2000;723:35.

2. Sankaranarayanan R, Ramami S, Wesley R.Servikal Neoplazilerde Gözle Tarama Pratik El Kitabı 1.Baskı.Ankara 2005.

3. Palefsky JM, Minkoff H, Kalish LA, et al. Cervicovaginal human papillomavirus infection in human immunodeficiency virüs-1(HIV)-positive and high risk HIV- negative women. J Natl Cancer Inst. 1999;91:226-236.

4. Gram IT, Austin H, Stalsberg H. Cigarette smoking and the incidence of cervical intraepitelial neoplasia, grade 3 and cancer of the cervix uteri. Am J Epidemiol 1992;135:341. 5. Arends MJ, Buckley CH, Wells MA. Ethiology, pathogenesis and pathology of cervical neoplasia. J Clin Pathol 1998;51:96-103.

6. Carlos A.Perez, Brian D. Kavanagh. Uterine Servix. Ed: Carlos A.Perez, Luther W.Brady, Edward C.Halperin, Rupert K.Schmidt-Ullrich. Principles and practice of radiation Oncology. 4th Edition, pp. 1801-1916, USA 2004.

7. Scheidler J, Hricak H, Yu KK, Subak L, Segal MR. Radiological evaluation of lymph node metastases in patients with cervical cancer: a metaanalysis. JAMA 1997; 278:1096– 1101

8. Kidd EA, Siegel BA, Dehdashti F, Grigsby PW. The standardized uptake value for F-18 fluorodeoxyglucose is a sensitive predictive biomarker for cervical cancer treatment response and survival. Cancer 2007; 110:1738–1744

9. Robert ME, Fu YS. Squamous cell carcinoma of the uterin cerviks: a review with emphasis prognostic factors and unusual variants. Semin Diagn Pathol.1990;7:173–189. 10. Shin CH, Schorge JO, Lee KR, et al. Conservative management of adenocarcinoma insitu of the cervix. Gynecol Oncol. 2000;79:207–210.

11. Van Nagell JR jr, Donaldson ES, Word EC, et al. Small cell carcinoma of the cervix. Cancer 1979;40:2243–2249.

12. Sheets EE, Berman ML, Hrountas CE, et al. Surgically treated, early stage neuroendocrine small - cell cervical carcinoma. Ostet Gynecol 1988;7:10–14.

13. Rotmensch J, Rosenshein NB, Wodruff JD. Cervical sarcoma: a review. Obstet Gynecol Surv 1983;38:456–461.

14. Tinga DJ, Timmer PR, Bouma J, et al. Prognostic significance of single versus multiple lymph node metastases in cervical carcinoma stage Ib. Gynecol Oncol 1990;39:175–180. 15. Pilleron J, Durand J, Hamelin J. Prognostic value of node metastasis in cancer of the uterin cervix. Am J Obstet Gynecol 1974;119:458–462.

16. Creasman W, Soper J, Clarke-Pearson D. Radical hysterectomy as therapy for early carcinoma of the cervix. Am J Obstet Gynecol 1986;155:964–969.

17. Baltzer J, Lohe K, Kopke W, et al. Histologic criteria fort pense he prognosis of patients with operated squamous cell carcinoma of the cervix. Gynecol Oncol 1982;13:184–194.

18. Van Nagell J, Donaldson E, Parker J. The prognostic significance of cell type and lesion size in patients with cervical cancer treated by radical surgery. Gynecol Oncol 1977;5:142–151.

19. Fuller AF, Eliot N, Kosloff C, et al. Determinants of increased risk for reccurence in patients undergoing radical hysterectomy for stage Ib and IIa carcinoma of the cervix. Gynecol Oncol 1989;33:34–39.

20. Boyce J, Fruchter R, Nicastri A. Prognostic factors in stage I carcinoma of the cervix. Gynecol Oncol 1981;12:154–165.

21. Piver M, Rutledge F, Smith J, et al. Five classes of extended hysterectomy for women with cervical cancer.

22. Eifel PJ, Moughan J, Owen J, et al. Patterns of radiotherapy practice for patients with squamous carcinoma of the uterine cervix: patterns of care study. Int J Radiat Oncol Biol Phys 43:351-8, 1999

23. Koutsky LA, Holmes KK, Critclow CW, et al. A cohort study of the risk of cervical intraepitelial neoplasia grade 2 or 3 in relation to HPV infection. N. Engl J Med

1992;327:1272-8.

24. Busch M 2nd, Dühmke E, Kuhn W, et al. Definitive radiation therapy in the treatment of carcinoma of the uterine cervix. Treatment results and prognostic factors Strahlenther Oncol 167:628–37, 1991.

25. Dietmar Georg, Petra Georg, Martin Hillbrand, et al. Assessment of Improved Organ at Risk Sparing for Advanced Cervix Carcinoma Utilizing Precision Radiotherapy Techniques. Strahlenther Onkol 184:586–91, 2008.

26. Brady Z, Taylor ML, Haynes M et al. The clinical application of PET/CT: a contemporary review. Australas Phys Eng Sci Med 2008;31:90-109.

27. Krause BJ, Beyer T, Bockisch A, et al. FDG-PET/CT in oncology. Nuklearmedizin 2007;46:291-301.

28.. Townsend DW, Cherry SR. Combining anatomy and function: the path to true image fusion. Eur Radiol 2001;11(10):1968–1974.

29. Antoch G, Freudenberg LS, Beyer T, Bockisch A, Debatin JF. To enhance or not to enhance? 18F-FDG and CT contrast agents in dual-modality 18F-FDG PET/CT. J Nucl Med 2004;45(suppl 1): 56S–65S.

30. Follen M, Levenback CF, Iyer RB, et al. Imaging in cervical cancer. Cancer 2003;98(9 suppl): 2028–2038.

31. Grigsby PW. 4th International Cervical Cancer Conference: update on PET and cervical cancer. Gynecol Oncol 2005;99(3 suppl 1):S173–S175.

32. Choi HJ, Ju W, Myung SK, Kim Y. Diagnostic performance of computer tomography, magnetic resonance imaging, and positron emission tomography or positron emission tomography/computer tomography for detection of metastatic lymph nodes in patients with cervical cancer: meta-analysis. Cancer Sci 2010 Feb 11. [Epub ahead of print]

33. Choi HJ, Roh JW, Seo SS, et al. Comparison of the accuracy of magnetic resonance imaging and positron emission tomography/computed tomography in the presurgical detection of lymph node metastases in patients with uterine cervical carcinoma: a prospective study. Cancer 2006;106(4):914–922.

34. Bodurka-Bevers D, Morris M, Eifel PJ, et al. Posttherapy surveillance of women with cervical cancer: an outcomes analysis. Gynecol Oncol 2000;78(2): 187–193.

35. Brooks RA, Powell MA. Novel imaging modalities in gynecologic cancer. Curr Oncol Rep 2009;11(6): 466–472.

36. Friedlander M, Grogan M; U.S. Preventative Services Task Force. Guidelines for the treatment of recurrent and metastatic cervical cancer. Oncologist 2002;7(4):342–347. 37. Malviya VK, Casselberry JM, Parekh N, Deppe G. Pericardial metastases in squamous cell cancer of the cervix: a report of two cases. J Reprod Med 1990;35(1):49–52.

38. Fulcher AS, O’Sullivan SG, Segreti EM, Kavanagh BD. Recurrent cervical carcinoma: typical and atypical manifestations. RadioGraphics 1999;19(spec no):S103–S116.

39. Prognostic value of positron emission tomography using F-18-fluorodeoxyglucose in patients with cervical cancer undergoing radiotherapy.

40. F-18 fluorodeoxyglucose uptake in primary cervical cancer as an indicator of prognosis after radiation therapy

41. Lymph node staging by positron emission tomography in cervical cancer: relationship to prognosis.

42. Pelvic lymph node F-18 fluorodeoxyglucose uptake as a prognostic biomarker in newly diagnosed patients with locally advanced cervical cancer

Benzer Belgeler