• Sonuç bulunamadı

1.2. Orta Asya’da Bölgesel Đşbirliği Arayışları

1.2.4. Orta Asya Birliği

Kazakistan’ı, Orta Asya bölgesinde işbirliği arayışlarının bayraktarlığını yapan bir ülke olarak adlandırmak mümkün görünmektedir. Zira Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in bölgede ekonomik entegrasyon konusunda yaptığı açıklamalar, akıllara bölgede bu tür bir yakınlaşmanın gelecekte mümkün olma ihtimali sorusunu getirmektedir. Nazarbayev sık sık Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan arasında oluşturulan bir birliğin Orta Asya’nın parlak geleceği olabileceğini ifade etmektedir. Nazarbayev’e göre bu birlik Orta Doğu ve Çin, Rusya ve Hindistan gibi büyüyen ekonomilerin arasında sıkışan bir bölge için tek seçenektir. Daha çok ekonomik bir birliğin yanlısı olduğu bilinen Nazarbayev, bu teklifle Orta Asya Cumhuriyetleri için kendi kendine yetebilen ve sınırların ortadan kalktığı bir pazar arzuladığını ortaya koymaktadır.

67 Igor Torbakov, “Moscow Seeks to Take Advantage of Iraq Conflict to Reassert its Leadership in CIS”, EurasiaNet, 9 Nisan 2003.

68 Ibragim Alibekov ve Sergei Blagov, “New Security Organization Could Help Expand Russia’s Reach in Central Asia”, Eurasia Insight, 29 Nisan 2003.

Orta Asya coğrafyasında bağımsızlık sonrasında gündeme gelen entegrasyon girişimleri için hayli önemli olan bu yaklaşım bir idealin fikri altyapısının oluşturulması bakımından önemli adımlar olarak değerlendirilebilir.

Nazarbayev’in teklifinde dile getirdiği birlik, sonrasında siyasal bir takım entegrasyon girişimlerini de doğal olarak beraberinde getirmesi muhtemel bir ekonomik entegrasyondur. Kazakistan, malların, insanların ve sermayenin serbest hareket edebildiği 5 Orta Asya Cumhuriyeti’nin oluşturduğu bir birlik görmek istemektedir. Bu birliğin ekonomik büyüme ile beraber güvenlik ve siyasal istikrara da katkı sağlayacağına inanmaktadır.

Ancak bu fikirleri politik tercihlere yansıtmak bugüne kadar mümkün olamamıştır.

Yukarıda belli başlıları hakkında bilgi sağlanan bölgesel işbirliği denemeleri Avrasya coğrafyasında bölgeselleşme girişimlerine dair bu genel sonuçlara ulaşılmasına imkân sağlamaktadır:

1. Her şeyden önce Orta Asya Cumhuriyetleri’nin coğrafi, tarihi, sosyolojik ve kültürel bağların ve ortaklıkların etkisi ile RF’yi hariçte bırakan bölgesel oluşumlardan kaçtıkları ifade edilebilir. Orta Asya Cumhuriyetleri Moskova’yı bu tür bölgesel oluşumların haricinde düşünmemektedirler.

Başarıları tartışılsa dahi RF’nin bu tür girişimlerde önemli bir faktör olduğu görülmektedir. Zira eski Sovyet Cumhuriyetleri arasında belki de AB ülkelerinden bile daha etkileyici bir sosyal entegrasyon olduğu iddia edilmektedir.69 Orta Asya Cumhuriyetlerinin kendi aralarında (RF’yi dışarıda bırakarak) gerçekleştirmeye çalıştıkları bölgeselleşme fikirlerinin halen düşünce düzeyinden öteye gidemediği görülmektedir.

69 M. Sterzhneva, “Evropeiskii soyuz Đsng: Stravnitel’nyi analiz Đnstitutov” Monf Moskova, 1999’dan aktaran Alexander Libman, Alexander Libman, “Regionalisation and Regionalism in the Post- Soviet Space: Current Status and Implications for Institutional Development, Europe- Asia Studies, Cilt.59, Sayı.3, Mayıs 2007, s. 405.

2. Avrasya bölgesinde bugüne kadar denenen bölgeselleşme hamlelerinde en başarısız olanlar ekonomik bölgeselleşme eğilimleridir. Orta Asya devletlerinin sahip oldukları rejimlerin özellikleri ekonomik bölgeselleşmenin önündeki en önemli engeldir. Zira lider merkezli katı yapılar ekonomik bölgeselleşmenin başarıya ulaşmasının ön şartı olan liberizasyonun önünü tamamen kapatmaktadır.70

3. Orta Asya Cumhuriyetleri’nin özellikleri dikkate alındığında bölgeselleşmenin ekonomiden çok güvenlik alanında başarılı olabildiği ifade edilebilir. Zira bölgesel güvenlik arayışları, Orta Asya rejimlerinin bağımsızlık tarihlerinden bugüne kadar sağlamlaştırdıkları rejim yapılarını tehdit etmez, aksine sıkı kontrol mekanizmasını destekler.

Ekonomik ya da liberal liberizasyonuna ihtiyaç duymaz.71 Bu nedenle bu tür yapılar Orta Asya liderleri tarafından desteklenmektedirler.

Bölgeselleşme çabaları güvenlik kaygısı ve ekonomik işbirliği destekleri ile pekiştirilmiş ise, pratikte başarı şansı artmaktadır.

4. Orta Asya coğrafyasında devletler arasındaki işbirliği geleneksel dış savunma normlarından çok iç güvenlik kaygılarına dayanmaktadır. Bir diğer ifade ile Orta Asya liderleri için öncelikli husus rejimin güvenliğidir.72 Bölgesel yapılara dahil olmak, bu yapılar içinde aktif olmak ve buna benzer kararlarda iç güvenliğe sağlanacak faydanın, ön planda tutulduğu mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

5. Aslında yukarıda devletlerarası işbirliği için çizilen teorik çerçevesine uygun örneklerin Orta Asya’da yaşanan durumu nispeten yansıttığı düşünülmektedir. Zira bütün eski Sovyet Cumhuriyetleri’ni BDT çatısı

70 Kathleen Collins, a.g.m., s.259.

71 Anara Tabyshalieva, The Challenge of Regional Cooperation in Central Asia: Preventing

Ethnic Conflict in the Ferghana Valey, United States Institute for Peace, Washington, 1999, s.

35.

72 Allison Roy, a.g.m., s. 482.

altında birleştirmeyi amaçlamak Anayasalcılığın en iyi örneklerinden biri olabilir. Bu noktada BDT ve benzeri işbirliği arayışlarının dolayısıyla anayasacılık yaklaşımının Orta Asya’da başarı sağlayamadığı ifade edilebilir.

RF’nin eski Sovyet alanında devletlerarası işbirliğini her anlamda yönetme ve yönlendirme ve tasnif etme arayışları hegemonik yaklaşıma bir örnek teşkil etmektedir. Ancak bu yaklaşımında özellikle Orta Asya devletlerinin ekonomik ve siyasi istikrarlarını pekiştirmeleri ile başarı şansının iyiden iyiye azaldığı ifade edilebilir. Zira Rusya’nın emperyal geçmişi ve Orta Asya devletlerinin Rus kolonizmine dair anıları bu tarz yaklaşımların ölü doğmasına neden olmaktadır.

Son olarak fonksiyonalist yaklaşıma özellikle Orta Asya Cumhuriyetlerinin kendi aralarında oluşturmaya çalıştıkları işbirliği kurumları gösterilebilir. Ancak bölge devletlerinin karşılıklı çıkar tanımlarını doğru şekilde ortaya koymanın önüne geçen yapısal farklılıkları ve çoğunluğu Sovyet döneminden miras kalan sorunlara taraf olmaları söz konusu süreçleri başarısızlığa götürmektedir.

Orta Asya’da ekonomik entegrasyon fikrinin temelleri aslında Sovyetler Birliği’nin son dönemlerinde atılmıştır. Artan ekonomik baskının neticesinde Orta Asya liderleri imkânlarının birleştirilmesi konusunda fikir birliğine varmışlardır. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından, bağımsız cumhuriyetler olarak bu girişimleri devam ettiren Orta Asya liderleri, önemli yapısal sorunlar ve farklı siyasal tercihlerin yarattığı anlaşmazlıklarla karşı karşıya kalmışlardır.

Sanayileşmenin olmadığı ve Sovyetler Birliği döneminde hammadde deposu olarak kullanılan bölgede bu tür bir fikri hayata geçirebilecek sanayi altyapı da mevcut değildir. Söz konusu girişimlerden sonuç alınamamasının diğer iki önemli sebebi de Tacikistan’da baş gösteren iç savaş ve Türkmenistan’ın uygulamaya soktuğu daimi tarafsızlık statüsüdür.

Bugün bağımsızlık sonrasında entegrasyonun önüne çıkan engellerin ortadan kalkmaya başladığı ve Orta Asya’nın gelişen ekonomilerinin aynı çatı altında toplanma potansiyelini artıran sinyallerin ortaya çıktığı görülmektedir.

Tacikistan’da siyasal istikrarın sağlanmış olması, Türkmenistan’ın yeni devlet başkanı ile bir değişim dalgasına girebilme ihtimali, bu fikrin önünü açan gelişmelerdir. Bu tarz bir entegrasyon girişimi Orta Asya ekonomileri açısından bazı tehditleri durduramasa bile en azından yavaşlatabilecek yeteneğe sahip olacaktır. Bugün büyük adımlarla büyüyen komşu ekonomiler için pazar haline gelen bölge, çoğunlukla sahip olduğu doğal kaynakların ihracatı ile ayakta kalabilmektedir. Bu kapsamda Orta Asya Cumhuriyetleri, birbirleri ile olan bölgesel liderlik çekişmesini bir tarafa bırakarak bu tür bir birlikteliğe doğru hareket etmemeleri halinde, Özbek Araştırmacı Colibay Eltazarov’un da belirttiği gibi “hammadde ihracatçısı ve Çin, Rus ve Đran mallarının tüketicisi” olarak kalmaya devam edeceklerdir.

ĐKĐNCĐ BÖLÜM

ŞANGHAY ĐŞBĐRLĐĞĐ ÖRGÜTÜ: YAPISAL BĐR DEĞERLENDĐRME

ŞĐÖ hakkında kurulduğu tarihten bu yana pek çok değerlendirme yapılmış, Örgüt’ün geleceğine ilişkin öngörülerde bulunulmuştur. Örgüt’ün Avrasya coğrafyasında güçlü bir blok oluşturmayı amaçladığı ve bu sürecin iki kutuplu dünya düzenine geri dönüş olabileceği şeklindeki değerlendirmeler, yapılan yorumlar arasında en iddialı olanlarıdır. Örgüt, bugüne kadar üye devletler arasındaki sorunların çözümü konusunda önemli bir mesafe kaydetmiştir. Afganistan operasyonu ile birlikte ABD’nin Orta Asya bölgesine girmesi ve sonrasında yaşanan gelişmeler ise, Örgütü bir arada tutan ortak tehdit algılamasını canlı tutmuştur. Sivil devrimler, demokratikleşme ve insan hakları alanlarındaki eleştiriler ise, Avrasya coğrafyasında ortak tehdit algılamasını körüklemiştir. Ancak Örgüt’e ilişkin yapılan değerlendirmeler temel yapıyı incelemeyi çoğunlukla ihmal etmiştir. ŞĐÖ’nün nasıl işlediği, mekanizmaları, temel dokümanları, üyelik süreci güncel gelişmelerin yarattığı heyecanlar nedeniyle geri plana itilmiştir. Örgüt’ün zihinlerdeki görüntüsü ve algılanan tehdidin boyutları, yapısal sorunların varlığının tartışılmasını çoğu kez engellemiştir. Oysa belki de algılanan tehdidin gerçeği yansıtmadığına dair delillerin bu yapılarda gizli olduğu ifade edilebilir. Zira gözlerden kaçan en önemli yapısal sorun başta RF ve ÇHC olmak üzere örgüt üyeleri arasındaki güven sorunudur. Diğeri ise Örgüt’ün geleceği noktasında ortak bir görüşün söz konusu olmamasıdır.73

Bu bölümde, ŞĐÖ’nün tarihini, kurumsal yapısını ve faaliyetlerini ele almak suretiyle Örgüt’ün algılamaların ötesinde gerçek durumu ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda bu bölüm üç başlıktan oluşmuştur.

Öncelikle 1996 yılında kurulan Şanghay Beşlisi’nden ŞĐÖ’ne giden yoldan başlamak üzere Örgüt’ün gelişim aşaması ortaya konulmuş ve kurumsal yapısı incelenmiştir. Đkinci başlıkta Örgüt’ün temel işbirliği alanları irdelenmiş ve başarı hanesi değerlendirilmiştir.

73 Flemming Splidsboel Hansen, “The Shanghai Co-operation Organisation”, Asian Affairs, Cilt.

39, Sayı. 11, Temmuz 2008, s. 217.

Benzer Belgeler