• Sonuç bulunamadı

3. MATERYAL VE YÖNTEM

3.3. OlgunlaĢan Üzümlerin Hasadında Ve Sonrasında Elde Edilen Veriler AĢağıdak

3.3.1. Gözlerin uyanma tarihi

KıĢ gözlerinin kabarmaya baĢladığı tarih, gözlerin uyanma tarihi olarak verilmiĢtir.

3.3.2. Çiçeklenme tarihi

Ġlk çiçeklerin görülmeye baĢladığı tarih, çiçeklenme tarihi olarak verilmiĢtir. 3.3.3. Tane tutumu tarihi

Çiçeklenmenin sonlanması ile tane tutumunun baĢladığı tarih, tane tutumu tarihi

olarak verilmiĢtir. 3.3.4. Ben düĢme tarihi

Tanelerde renklenmenin görülmeye baĢladığı tarih, ben düĢme tarihi olarak verilmiĢtir.

3.3.5. OlgunlaĢma tarihi

Salkımdaki tanelerin yaklaĢık %18 SÇKM‟ye ulaĢtığı dönem, olgunlaĢma tarihi olarak belirlenmiĢtir. 3.3.6. Üzüm verimi

Hasatta her omcadan elde edilen salkımların tamamının tartılmasıyla omca baĢına düĢen ortalama üzüm verimi (kg/omca) belirlenmiĢtir.

3.3.7. Salkım sayısı

Uygulama yapılan omcalardan elde edilen salkımlar sayılarak belirlenmiĢtir. 3.3.8. Salkım ağırlığı

Hasatta omca baĢına verimin salkım sayısına bölünmesiyle elde edilerek gram cinsinden verilmiĢtir.

3.3.9. Salkım hacmi

Hasatta her asmadan alınan 2 adet salkım cam mezüre daldırılarak taĢan su hacmi belirlenerek ve (cm3) olarak ifade edilmiĢtir.

3.3.10. Salkımdaki tane sayısı

Hasatta her asmadan alınan 2 adet salkımın taneleri sayılarak adet olarak verilmiĢtir.

3.3.11. Salkımdaki yeĢil tane sayısı ve oranı

Hasatta her omçadan genel salkım büyüklüğünü temsil edebilen 2 adet salkım alınacak, her iki salkımdaki salkımın kalitesini ve görüntüsünü bozan saçma iriliğindeki kusurlu yeĢil tanelerin sayısı belirlenmiĢ (adet/omca), ayrıca salkımdaki normal taneler içindeki oranı da (%) olarak ifade edilmiĢtir.

3.3.12. Salkım uzunluğu

Hasatta her asmadan alınan 2 adet salkımın boyu ölçülerek cm cinsinden verilmiĢtir (OIV, 2009).

3.3.13. Salkım geniĢliği

Hasatta her asmadan alınan 2 adet salkımın eni ölçülerek cm cinsinden verilmiĢtir (OIV, 2009).

3.3.14. Tane ağırlığı

Hasat döneminde örnekleme yöntemiyle salkımların omuz kısımlarından 3, orta kısımlarından 2 ve uç kısımlarından 1 olmak üzere salkım baĢına toplam 6 tane örnek alınmıĢtır. Salkım baĢına 6 tane ve her asmadan 12 olmak üzere parselden toplam 24 adet tanenin ağırlıkları 0,001g‟a duyarlı terazide tartılmıĢtır. Yüz tane yaĢ ağırlığı ile tek tane yaĢ ağırlığı g olarak verilmiĢtir (OIV, 2009).

3.3.15. Tane hacmi

Hasat döneminde örnekleme yöntemiyle salkımların omuz kısımlarından 3, orta kısımlarından 2 ve uç kısımlarından 1 olmak üzere her defasında salkım baĢına toplam 6 tane örnek alınmıĢtır. Salkım baĢına 6 tane ve her asmadan 12 olmak üzere parselden toplam 24 adet tanenin hacimleri mezürde su taĢırma yöntemiyle cm3/tane cinsinden belirlenmiĢtir (Bahar ve ark., 2011).

3.3.16. Tane uzunluğu

Hasat döneminde örnekleme yöntemiyle salkımların omuz kısımlarından 3, orta kısımlarından 2 ve uç kısımlarından 1 olmak üzere salkım baĢına toplam 6 tane örnek alınmıĢtır. Salkım baĢına 6 tane ve her asmadan 12 olmak üzere parselden toplam 24

adet tanenin boyu kumpasla ölçülerek ve değerler cm cinsinden kaydedilmiĢtir (OIV, 2009).

3.3.17. Tane geniĢliği

Hasat döneminde örnekleme yöntemiyle salkımların omuz kısımlarından 3, orta kısımlarından 2 ve uç kısımlarından 1 olmak üzere salkım baĢına toplam 6 tane örnek alınmıĢtır. Salkım baĢına 6 tane ve her asmadan 12 olmak üzere parselden toplam 24 adet tanenin eni kumpasla ölçülerek ve değerler cm cinsinden kaydedilmiĢtir (OIV, 2009).

3.3.18. Tane uzunluğu/Tane geniĢliği

Tane uzunluğu ve tane geniĢliği oranı olarak verilmiĢtir. 3.3.19. pH

Hasatta alınan örneklerin homojen ve eĢit sayıda alınması Ģartıyla örnekleme yöntemiyle salkımların omuz kısımlarından 3, orta kısımlarından 2 ve uç kısmından 1 adet olmak üzere her salkım baĢına 6, omca baĢına 12 adet örnek alınmıĢtır. Taneler ezildikten sonra tortuyu önlemek amacıyla filtre kâğıdından geçirilerek Ģıra elde edilmiĢtir. Elde edilen bu Ģıradan alınan örnekte dijital pH metre ile ölçülmüĢtür (Cemeroğlu, 2007).

3.3.20. Suda çözünür kuru madde (%)

Hasatta alınan örneklerin homojen ve eĢit sayıda alınması Ģartıyla örnekleme yöntemiyle salkımların omuz kısımlarından 3, orta kısımlarından 2 ve uç kısmından 1 adet olmak üzere her salkım baĢına 6, omca baĢına 12 adet örnek alınmıĢtır. Taneler ezildikten sonra tortuyu önlemek amacıyla filtre kağıdından geçirilerek Ģıra elde edilmiĢtir. Elde edilen bu Ģıradan alınan örnekler el refraktometresi yardımıyla SÇKM ölçülmüĢ ve °Brix olarak değeri kaydedilmiĢtir (Cemeroğlu, 2007).

3.3.21. Titrasyon asitliği (TA)

Hasatta alınan örneklerin homojen ve eĢit sayıda alınması Ģartıyla örnekleme yöntemiyle salkımların omuz kısımlarından 3, orta kısımlarından 2 ve uç kısmından 1 adet olmak üzere her salkım baĢına 6, omca baĢına 12 adet örnek alınmıĢtır. Taneler

ezildikten sonra tortuyu önlemek amacıyla filtre kağıdından geçirilerek Ģıra elde edilmiĢtir. Elde edilen bu Ģıradan alınan örnekler titrasyon yöntemiyle toplam asitlik ölçülmüĢ ve g-tartarik asit/L cinsinden verilmiĢtir (Cemeroğlu, 2007).

3.3.22. Olgunluk indisi

Bulunan 0Brix değerlerinin titrasyon asitliğine bölünmesiyle belirlenmiĢtir. 3.3.23. ġıra randımanı

Hasat edilen üzümlerden rastgele seçilen 1‟er kilogram üzümün sıkılmasıyla bulunan Ģıra miktarı (ml/kg) cinsinden verilmiĢtir.

3.3.24. Renk parametrelerinin belirlenmesi

Konika Minolta CR400 (Minolta, Osaka, Japan) model renk ölçüm cihazı ile örneklerin CIE LAB L*, a* ve b* değerleri ölçülmüĢtür.

3.3.21.1. Tane kabuk rengi

Renkleri üç boyutlu koordinatlarda CIEL LAB (Commision Internationele de I‟E Clairage) L*, a*, b* tanımlanmıĢtır. L* değeri; parlaklık, a* renk koordinatları yeĢil-kırmızı, b* renk koordinatları mavi-sarı renkleri vermektedir. L* değeri, 0-100 arasında bulunan rakamların, 0‟a yaklaĢması ise siyah rengin arttığı, 100‟e yaklaĢması rengin beyazlaĢtığı yani parlaklığın arttığı anlamına gelmektedir. a* değeri, +60 ile -60 arasındadır, - değerin artması yeĢil rengin arttığını, + değerlerin artması ise kırmızı rengin arttığını göstermektedir. b* değeri ise, +60 ile -60 arasındadır, - değerin artması ise mavi rengin arttığını, + değerlerin artması sarı rengin arttığını belirtmektedir

(Corporation, 1994). Renk ölçümü için tane kabuğunda meydana gelen renk değiĢimleri CR-400 Minolta marka renk cihazı ile ölçülmüĢtür. Renk ölçümü için asmaların her iki tarafındaki salkımlardan her parsel için 10 salkım incelenerek bunların ortalaması verilmiĢtir.

3.3.25. Verilerin değerlendirilmesi

Elde edilen sonuçlar JMP (7.0 versiyon, SAS Institute, Cary, NC, USA) istatistik programında analiz edilmiĢtir.

Benzer Belgeler