• Sonuç bulunamadı

3.1. Seçilen Pilot Okullar Hakkında Genel Bilgiler

3.1.2.1. Okulun Fiziksel Özellikleri Hakkında Bilgiler

Okul 2007 tarihinde Sille civarında kurulmuştur.9 ay önce okulun adı resmi olarak Aday (Atak) olarak değiştirilmiştir. Okul 700 m² lik bir alan üzerine kurulmuştur. Okulun 200 öğrencisi bulunmaktadır. Tek bina içerisinde 17 sınıfı bulunmaktadır. Bu sınıfların;

14’ü bireysel eğitim, 3’ü iş eğitim atölyesi

1’i okulöncesi olarak kullanılmaktadır.

Fotoğraf No:3 Özel Genç Aday Eğitim Uygulama Okulu Ve İş Eğitim Merkezi

Okulun 24 personeli bulunmaktadır. Okulda 2 eğitim programı uygulanmaktadır, zihinsel engelliler ve öğrenme güçlüğü çekenler eğitim programı. Eğitim Milli Eğitim Bakanlığı’nın modül programına uygun olacak şekilde uygulanmaktadır. Öğrencilerin eğitim şeklini R.A.M (Rehberlik ve Araştırma merkezi) den aldıkları raporlar belirlemektedir. Öğrencilerin durumları gelişim raporlarıyla her yıl RAM’a bildirilmektedir. Dersler 45 dk.olarak uygulanmaktadır.

Diğer öğrenciler ise haftada iki saat ders almaktadırlar. Okulda dersler haftanın 5 günü 00:09-17:30 arası uygulanmaktadır.

3.1.2.2.Okulun Personel, Öğrenci ve Velileri Hakkında Genel Bilgiler

Okulda 2 uzman,11 öğretmen,1müdür,1halkla ilişkiler,1 psikolog,2 muhasebe,4 şoför ve 2 temizlik personeli bulunmaktadır. Personel bireysel başvuru ile işe alınmaktadır.

Okulun 200 adet öğrencisi bulunmaktadır. Bu öğrenciler farklı özelliklere sahip öğrencilerdir. Genellikle zihinsel engelli ve öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerdir. Bu öğrencilerin 100 tanesi iş eğitimi alan öğrencilerdir. Öğrencilerin eğitim, kırtasiye malzemeleri velilerden istenmektedir. Öğrenci yaş aralığı 03-40 yaş arasında değişiklik göstermektedir. Okulda eğitim RAM’dan öğrencilere verilen raporlar doğrultusunda sürdürülmektedir.

Okulun öğrenci velilerinin eğitim düzeyleri çoğunluk olarak ilköğretim mezunudur. Çocuklarının özel durumları hakkında çok fazla bilgiye sahip değillerdir, Maddi gelirleri düşük ailelerdir.

3.1.2.3.Okulda Uygulanan Dersler Hakkında Bilgiler

Okulda dersler Milli Eğitim Bakanlığı’nın modülerine göre uygulanmaktadır. Ders içerikleri RAM’dan alınan raporlar doğrultusunda çocukların özelliklerine göre yönlendirilmektedir. Okulda bireysel eğitim ve grup eğitimi olarak iki şekilde uygulama yapılmaktadır. Bireysel eğitimde öğrenci ve öğretmen ikisi bir sınıf içerisinde olmak üzere gerçekleştirilmektedir. Grup eğitimi ise 15’şer öğrenci ile bir sınıf içerisinde grup oluşturularak uygulanmaktadır. Okulda uygulanan eğitim programları 2 ana başlık altında toplanmaktadır.

• Zihinsel Engelli Programı

Okulda bir öğrenciye toplam haftada 2 saat bireysel ders uygulanmaktadır, (Bireysel olarak uygulanan dersler zihinsel engelli programı ve öğrenme güçlüğü programı) grup dersi alan öğrenciler ise toplam haftada 5 gün, 3’er saat olarak iş eğitimi dersi almaktadır. Bu öğrenciler RAM’dan aldıkları raporlarına göre belirlenmektedirler. Bir ders saati 45 dk, teneffüsler 15 dk. Olarak uygulanmaktadır.

3.1.2.3.1.Okulda Uygulanan İş Eğitimi Dersi Hakkında Bilgiler

Okulda iş eğitimi dersi Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinden gönderilen, çocukların kişisel özelliklerine göre düzenlenmiş raporlar doğrultusunda işlenmektedir. Raporlarda bulunan ihtiyaçları kısmı öğrencinin eğitim alanında neye ihtiyaç duyduğunu belirlemektedir. Raporun en altında bulunan amaçlara göre, öğrencilerin eğitimleri yönlendirilmektedir (Rehberlik ve Araştırma Merkezinden gönderilen rapor örneği bkz. Ek-5).

Öğrencilerin gelişimleri eğitim performansı formundan takip edilmektedir. Öğrencilerin derslerde gösterdikleri başarıları bu formlara işlenerek bu formlar dönem sonunda rehberlik ve araştırma merkezlerine yollanmaktadır. Öğrencilerin kazanımlarına göre rehberlik araştırma merkezi durumunu değerlendirerek eğitime devam edip etmemesi konusunda rapor hazırlamaktadır. Eğer öğrencide gelişim saptanmışsa, öğrencinin raporunda yeni amaçlar belirleyerek öğrencinin eğitimine devam etmesi belirtilmektedir (Öğrencinin performansının değerlendirme formu bkz. Ek-6).

Okulda iş eğitimi dersi, öğrenci raporunun amaçlar bölümündeki işlem basamakları takip edilerek uygulanılmaktadır. İş Eğitimi dersi günde 3 saat, haftanın 5 günü olarak uygulanmaktadır. Dersler gün içerisinde 4 grupla işlenmektedir. 3 atölyede dört ayrı grup gün içerisinde iş eğitimi faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu gruplardan saat09:00-12: 00 arasında gelen öğrenciler en ağır engeli olan öğrencilerdir. 10: 00-13: 00 arası orta düzey,13: 00-16: 00 karma düzey,16: 00-17: 45 ilköğretim kaynaştırma grubu olarak gelen öğrencilerden oluşmaktadır.

Ahşap işçiliği atölyesinde genellikle zihinsel engelli erkek öğrenciler

uğraşmaktadırlar. Diğer iki atölyeyi ise karma gruplar oluşturmaktadır. Bu gruplar Süsleme, boyama, yapıştırma, örgü örme, nakış, oya, ebru, dikiş gibi faaliyetler üzerine çalışmalar yapmaktadırlar. Öğretmen öğrencinin engeline yeteneğine göre öğrenciyi yönlendirmektedir. İş eğitimi dersleri için önceleri ders programı yapılmışsa da çocukların engelli oluşu ve gelişimlerinin yavaş olması nedeni ile bu programa uyum sağlanamamıştır. Öğrencilere iş eğitimi dersi dışında iş eğitimi öğretmeni tarafından renk bilgisi ve yön bilgisi öğretilmektedir.

Öğrencilerden ahşap atölyesinde bulunanlar grup çalışmalarını ortaklaşa yaparken diğer gruplar bireysel çalışmaktadırlar. Boyarken, yapıştırırken, keserken nelere dikkat edecekleri konusunda öğretmenleri tarafından öğrencilere bilgi verilmektedir, aynı zamanda öğrencilerin kendilerine zarar vermemeleri için önlem alınmaktadır. Dersler bir tek öğretmen ile sürdürülmektedir. Ders içerisinde

öğrencilerin birbirleriyle sohbet etmeleri ve yardımlaşmaları öğrencinin

sosyalleşmesine etki edeceği için buna ortam hazırlanmaktadır. Derslerde öğrencinin isteklerini rahatlıkla söyleyebileceği bir ortam sağlanmaktadır. İş eğitimi dersinde üretilen ürünler kermeslerde, sergilerde, okul gecelerinde teşhir edilerek satışa sunulmaktadır. Okula gelen ziyaretçilere, okul içerisindeki diğer öğretmenlere ve velilere pazarlanarak iş eğitimi dersi için gelir elde edilmektedir.

3.1.2.3.2.İş Eğitimi Dersinin Öğrencilere Olan Katkısı

İş eğitimi uygulanan çocukların engel özellikleri farklı olduğu için kazanımlar da öğrenciden öğrenciye göre değişmektedir. Okula gelen öğrenciler R.A.M. dan aldıkları raporlar doğrultusunda yönlendirilmektedir. Öğrencilerin gelişim raporları her dönem başında okul tarafından R.A.M. a bildirilmektedir.

Bu okuldaki iş eğitimi dersi uygulamalarının öğrenciye katkısı yukarıda görülen raporların izlenmesiyle tespit edilmiştir. Öğrenci gelişimlerinin değerlendirilmesi okulda bulunan uzman kişilerle birlikte yapılmıştır. Görülen raporlarda etik kurallar sebebi ile öğrencilerin kimlik bilgileri gizli tutulmuştur. Raporlarda ulaşılan sonuçlar aşağıda verilmiştir.

•Zihinsel engelli öğrenciler, psikomotor gelişimi, toplumsal yaşam becerileri ve sosyal hayat becerilerine destek sağlamak için bu eğitimi almaktadırlar. Eğitime aralıksız devam eden öğrencilerin gelişim sağladığı raporlarında gözlemlenmiştir.

•Yaygın gelişimsel bozukluklar sergileyen öğrenciler (otistik,….vs.

gibi)normal eğitimine destek olarak bu dersi almaktadırlar. Öğrencilerin diğer öğrencilerle olan iletişimleri, el becerileri, kendilerine olan öz güvenlerinde gelişim olduğu gözlemlenmektedir. Bu bilgiler iş eğitimi dersi almaya başladığından bugüne kadar tutulan gelişim raporları incelemeleri sonucunda elde edilmiştir.

• Bu okulda 17 yaşını aşmış zihinsel engelli öğrenciler bulunmaktadır. Bu öğrenciler yaşlarından dolayı devlet okullarından faydalanamamaktadırlar. Yapılan gözlemlere dayanarak öğrencilerin bu okulda özgüven sağlayarak sosyal yaşamlarında uyum sorunu yaşamadıkları görülmüştür.

• Öğrencilerin desteksiz başaramadıkları öz bakım becerilerini, eğitim

sonucunda desteksiz başarabilecek düzeye geldikleri de performans raporlarından izlenmiştir.

•Öğrencilerin çalışırken yardımlaşması, sohbet etmesi, şarkılar söyleyerek çalışmaları onların sosyalleşmesini sağlamaktadır. Öğrenciler farklılıklarının bilincinde olup arkadaşları arasında kendilerini daha iyi hissetmektedir.

3.1.2.3.3.İş Eğitimi Derslerinde Karşılaşılan Sorunlar

İş eğitimi dersinde öğretmenlerin grup içerisinde tek olması öğrenci kontrolünü

sağlamakta zorlanmasına neden olmaktadır.

• Öğrencilerin yaşları, engel durumları göz ardı edilerek ders grupları oluşturulmaktadır. Öğrencilerdeki bu farklı özellikler dersin işlenmesinde sıkıntı yaratmaktadır.

•İş eğitimi için bir ders programının olmaması, bazen derslerin boş geçmesine neden olmaktadır.

•Velilerin bu dersleri önemsemeyerek evde bu dersle ilgili çalışmaları sürdürmemeleri öğrencilerin gelişim sürecini uzatmaktadır.

• Bilinçsiz veliler tarafından iş eğitim merkezi ve rehabilitasyon merkezlerinin amacı çocuklarının oyalandığı, kendilerinin de dinlendikleri fırsatlar olarak algılanmaktadır. Uygulanan dersler çok fazla önemsenmemektedir.

• Öğretmenin iş eğitimi derslerinde çok dikkatli olması gerekmektedir.

Öğrencilerin malzeme ve araç gereç kullanımını sürekli gözlemlemesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda grup eğitimi zor sağlanmaktadır.

• Öğrenciler hem engellerinden dolayı, hem de toplum arasında genellikle dışlandıkları için daha hassas olmaktadırlar. Bu nedenle öğretmenin öğrencilerle ilgilenirken sürekli sevecen ve sabırlı davranması gerekmektedir.

•Velilerin bir kısmı çocuklarının engelini kabul etmemektedirler, buna bağlı olarak da çocuklarından beklentileri yüksektir. Çocukları öğrenemediğinde veya öğrenme süreci uzadığında öğretmenleri ve okulu suçlamaktadırlar.

•Öğrencilerin öz bakım becerilerini öğrenmesi için uygulanan faaliyetler sonucunda velilerin “çocuklarımızı özel işlerinizde kullanıyorsunuz” şeklinde şikâyet de bulunmaları, çalışan eğitimcileri zor durumda bırakmaktadır. Bu durum velilerin bilinçlendirilmediğinden kaynaklanmaktadır. Özel eğitim kurumlarında sadece öğrenci odaklı eğitim verilmesi eğitimcileri zorlamaktadır.17

3.1.3. Selçuklu Öğretmen Fatma Menekşe Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi

Selçuklu öğretmen F.Menekşe Eğitim Uygulama ve İş Eğitim Merkezi bir devlet okuludur. Araştırmada ele alınan okullardan üçüncüsü bu okuldur. Devlet özel eğitim okullarında uygulanan iş eğitimi derslerinin uygulanışını incelemek ve özel kurumlarda işlenen derslere göre farklılıklarını ortaya koymak amacıyla incelenmiştir.

17 20.9.2010.Tarihinde Aday iş eğitim merkezi, okul müdürü Şefik Demirörz ile yapılan kişisel

Fotoğraf No:4 Selçuklu Öğretmen Fatma Menekşe Eğitim Ve Uygulama Okulu Ve İş Eğitim Merkezi

3.1.3.1.Okulun Fiziksel Özellikleri Hakkında Bilgiler

Okul 1994 yılında Konya’nın Selçuklu ilçesi sınırları içerisinde

kurulmuştur.118 öğrencisi bulunan bu okulun 15 personeli bulunmaktadır. Okulun tek bina içerisinde 14 sınıfı bulunmaktadır.

9 eğitim uygulama sınıfı, 8 okul öncesi sınıfı,

4 iş eğitim sınıfı bulunmaktadır.

Okulda dersler hafta içi sabah 08:00 ve 14:30 arası uygulanmaktadır. 3.1.3.2.Okulun Personel, Öğrenci Ve Velileri Hakkında Genel Bilgiler

Okulun 15 personeli bulunmaktadır. 7 öğretmen,2 müdür

yardımcısı,1Müdür,1 sağlık personeli, 1psikolojik danışma rehberi,2 temizlik ve dış işler personeli bulunmaktadır. Okul personelini okulun ihtiyacı oranında Milli Eğitim Bakanlığı’nın KPSS atamasıyla sağlamaktadır.

Okulun 118 öğrencisi bulunmaktadır. Okulda bulunan öğrenciler, zekâ geriliği olan çocuklar, davranış problemi olan çocuklar, uyum sorunu olan çocuklar olarak 3 grupta toplanmaktadır. Öğrencilerin yaş sınırları zorunlu eğitimdeki

öğrencilerle aynı sınırdadır(07-15).Okul öncesi sınıflarındaki öğrencilerin yaş sınırları ise 37 aylıktan başlamaktadır.

Öğrenci velilerinin % 90’ı eğitimsiz ve ekonomik gelirleri düşük ailelerdir. Bu ailelerin geneli çocuklarının özel durumu hakkında bilgi sahibi değildir.

3.1.2.3.Okulda Uygulanan Dersler Hakkında Bilgiler

Okulda dersler milli eğitim müfredatlarına göre uygulanmaktadır. Çocukların özel durumlarından dolayı müfredata %100 uygunluk sağlanamamaktadır. Okulda uygulanan dersler temel dersler dışında 4 başlık altında toplanmaktadır.

Temel dersler;

Hayat bilgisi, Okuma yazma, Matematik, Müzik, Resim İş, Beden Eğitimi, Din Kültürü Eğitimi olarak uygulanmaktadır. Öğrenciler okul içerisinde 6 saat ders görmektedirler. Okulda uygulanan diğer dersler ise;

Kavram ve becerileri eğitimi (Toplumsal uyum, Sosyal yaşam ve iletişim becerileri).

Beslenme bilgisi (öz bakım becerilerindeki uygulamalar).

Rehberlik ve sosyal etkinlikler (Aile eğitimi, spor ve sanat etkinlikleri). Davranış ve uyum becerileri olarak belirlenmektedir (Drama ve oyun).

Atölye ve sınıflarda 10 öğrenci ve iki öğretmen ile ders yapılmaktadır. Okulun eğitim ve öğretim malzemelerinin %50’si aileler tarafından, %25’i okul aile birliği, %25i ise döner sermaye tarafından sağlanmaktadır.

Ders saatleri uygulama derslerinde 6,okul öncesinde 8 saat olarak uygulanmaktadır. Bir öğrenciye haftada 30 saat ders uygulanmaktadır.18

3.1.2.3.1.Okulda Uygulanan İş Eğitimi Dersi Hakkında Bilgiler

Selçuklu Öğretmen Fatma Menekşe Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi bir devlet okuludur. Okul 1994 yılından bu yana faaliyet göstermektedir. Okulun 118 öğrencisi bulunmaktadır. 4 adet iş eğitim sınıfı bulunmaktadır. Okulun iş eğitim dersi alan öğrenci yaş sınırı zorunlu eğitim yaş sınırındadır. Öğrenciler sabah 09.00-14:30 arası okulda bulunmaktadır. İş eğitimi atölyesinde 10 öğrenci ve iki öğretmen ile uygulama yapılmaktadır. Dersler 45 dk.,teneffüsler 15 dakikadır. Dersler milli eğitim Bakanlığı müfredatına göre belirlenmektedir. Fakat bu müfredata tam olarak uyum gösterilememektedir. İş eğitimi dersine giren öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan farklı branşlar da eğitim almış vekil öğretmenlerdir. İş eğitimi ya da el sanatları konusunda ayrıca bir eğitim almamış KPSS’ ye (Kamu Personel Sınavına) göre yerleştirilmiş öğretmen adaylarıdır. Öğrenciler evlerine yakınlık mesafesine göre bu okullardan yararlanmaktadırlar.

Fotoğraf No:5-6-7Öğretmen Fatma Menekşe Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezinin, iş eğitim atölyelerinden görünüm.

Uygulanan derslerde öğrencilerin eğitimleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı iş eğitim dersleri amaçlarına göre yönlendirilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı iş eğitim dersi amaçları Ek-7de verilmiştir.

Selçuklu Öğretmen Fatma Menekşe Eğitim Uygulama okulunda bu amaçlar doğrultusunda öğrencilere Bireyselleştirilmiş eğitim uygulama planı (BEP)

düzenlenmektedir. Öğrenci her dönem başında performans formlarıyla

ölçülmektedir. Değişen hedefler bir sonraki dönemler için yeniden

düzenlenmektedir.

3.1.2.3.2. İş Eğitimi Dersinin Öğrencilere Olan Katkısı

İş eğitimi uygulanan çocukların engel özellikleri farklı olduğu için kazanımlar öğrenciden öğrenciye göre değişmektedir. Okuldaki iş eğitimi dersi uygulamalarının öğrenciye katkısı performans değerlendirme formlarından takip edilmektedir. Öğrenci gelişimlerinin değerlendirilmesi okulda bulunan uzman kişilerle birlikte yapılmıştır. Görülen raporlarda etik kurallar sebebi ile öğrencilerin kimlik bilgileri gizli tutulmuştur. Raporlarda ulaşılan sonuçlar aşağıda verilmiştir.

•Zihinsel engelli öğrenciler, psikomotor gelişimi, toplumsal yaşam becerileri ve sosyal hayat becerilerine destek sağlamak için bu eğitimi almaktadırlar. Eğitime devam eden öğrencilerin davranışlarındaki gelişim performans değerlendirme formlarından izlenmiştir.

•Bu okulda bulunan öğrencilerin sosyalleşmelerinin, normal okullardaki

kaynaştırma eğitimi alan çocuklardan daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Bunun nedeni ise normal okullardaki özel öğrencilerin engellerinden dolayı çekimser kaldıkları ve akranlarından farklı olmalarından kaynaklanan özgüven eksikliği nedeni ile içlerine kapanmaları olarak açıklanabilir.

•Öğrencilerin çalışırken yardımlaşması, sohbet etmesi, şarkılar söyleyerek özgürce çalışmaları onların sosyalleşmesini ve hayata karşı olan motivasyonlarının yükselmesini sağlamaktadır.

• Öğrenciler yaptıkları ürünler sayesinde bir şeyi başarabilmiş olmanın sevincini yaşamaktadır. Bu da öğrencilerin gelişimlerine olumlu yansımaktadır.

• Bu çalışmalar öğrencilerin el kaslarının gelişmesine yardımcı olmaktadır. Yaparken el kaslarını da geliştirmiş olmaktadırlar.

•El becerileri, hayal güçleri, konsantrasyon, pratik kararlar verme ve görsel estetik duygularını geliştirmektedirler.

3.1.2.3.3.İş Eğitimi Dersinde Karşılaşılan Sorunlar

•İş eğitimi için düzenlenen ders programlarının özel eğitim öğrencilerine uymaması derslerin planlanamaması ve zamanın iyi kullanılamamasına sebep olmaktadır.

•Velilerin bu dersleri önemsemeyip evde bu dersle ilgili çalışmaları

sürdürmemeleri öğrencilerin gelişim etkili olmaktadır.

• Öğretmenlerin özel eğitim ve el sanatları açısından gerekli bilgiye sahip olmaması öğrencilerin eğitiminde yetersiz kalmaktadır.

•Öğrenciler hem engellerinden dolayı, hem de toplum arasında genellikle dışlandıkları için daha hassas olmaktadırlar. Bu nedenle öğretmenin öğrencilerle ilgilenirken sürekli sevecen ve sabırlı davranması gerekmektedir.

•Öğrenci velilerinin maddi yetersizlikleri nedeni ile çocukları için gerekli malzemeyi sağlayamaması, malzeme temininde sıkıntı yaşanmasına sebep olmaktadır.

3.2.Okullarda Uygulanan El Sanatları Faaliyetleri Hakkında Bilgiler

3.2.1.İş Eğitimi Derslerinde Uygulanan El Sanatları Faaliyetleri

Okullarda uygulanan, el sanatları faaliyetleri gözlemlere dayanarak, kullanılan hammaddelere göre sınıflandırılmıştır. Buna göre; ham maddesi ahşap olan el sanatları, ham maddesi kâğıt olan el sanatları, ham maddesi, lif olan el

sanatları, ham maddesi kabuk, saz, ince dal ve sap olan el sanatları, ham maddesi cam olan el sanatları ve diğer faaliyetler olarak incelenmiştir.19

3.2.1.1.Hammaddesi Ahşap (Ağaç) Olan El Sanatları Faaliyetleri,

Hammaddesi ahşap olan el sanatları faaliyetleri içerisinde ahşap tepsiler, çerçeveler, beşikler, kutular, gece lambaları, arabalar, gemiler ve tablolar bulunmaktadır.

Genç Aday iş eğitim merkezi ve rehabilitasyon merkezinde uygulanan bir çalışmadır faaliyetidir. Öğrenciler bu atölyede bütün bir suntayı alarak, yapacakları ürün doğrultusunda keserek, oyarak, birleştirerek süslemektedirler. Atölyede

çalışanlar erkek öğrencilerdir. Çoğunluğunu down sendromlu çocuklar

oluşturmaktadır. Çocukların yaş ortalaması 14-35 arasında değişmektedir. Araştırmanın önceki aşamalarında teknik okullardan emekli olmuş bir öğretmen eşliğinde sürdürülen dersler, sonraki aşamalarda ilköğretim sınıf öğretmenliğinden emekli olan bir öğretmen ile sürdürülmektedir. Dersin işlenmesinde bir ders programı bulunmamaktadır. Ders öğretmen tarafından planlanmaktadır.

Öğrenciler, ağaç işçiliği faaliyetlerinde grup çalışması yapmaktadırlar. Öğretmenin yardımıyla hızar ve testere ile kesme işlemini gerçekleştirmektedirler. Çocuklar kesecekleri ürünlere göre önceden şablon hazırlamaktadırlar (Fotoğraf No:9-10-11).

19 Öztürk İsmail, Geleneksel Türk El Sanatlarına Giriş, 1998.Ankara. s.75-80.

Fotoğraf No:9 Genç Aday İş eğitim merkezinde uygulanan ham maddesi ahşap olan faaliyetlerden örnekler.

Fotoğraf No:10-11 Genç Aday İş eğitim merkezinde uygulanan ham maddesi ahşap olan faaliyetlerinden, örnekler.

Aday iş eğitim merkezinde bulunan ahşap ürünlerde öğrenciler vida, çivi, yapıştırıcı kullanarak monte işlemini gerçekleştirmektedirler. Ayrıca öğrenciler monte işlemini ahşap malzemeyi birbirine geçirerek de yapmaktadırlar (Fotoğraf No:12-13).

Fotoğraf. No:12-13 Genç Aday İş eğitim merkezinde uygulanan ham maddesi ahşap olan faaliyetlerinden, örnekler.

Ahşap malzemelerin yüzeylerini boyayarak süsleme işlemidir. Genç Aday iş eğitim merkezi dışında, diğer okullar süslenecek malzemeyi hazır almaktadırlar. Genç aday iş eğitim merkezinde bu malzemeler erkek öğrenciler tarafından elde edilmektedir. Öğrenciler bu çalışmaları bireysel olarak uygulamaktadırlar. Renk ve teknik gerektiren kısımlarda öğretmenlerinden yardım almaktadırlar (Fotoğraf No:14- 15-16-17-18-19).

Fotoğraf No:16 Yeni Deha Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde bulunan, öğrenci çalışmalarından ahşap tepsi.

Fotoğraf No:14-15 Genç Aday İş Eğitim Merkezinde bulunan öğrencilerin boyayarak süsledikleri ürünlerden örnekler.

Fotoğraf No:17 Yeni Deha Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde bulunan, öğrenci çalışmalarına ahşap çerçeve.

Fotoğraf No:18 Genç Aday İş Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde bulunan, öğrenci çalışmalarından ahşap malzemelerle süslenmiş bir tablo.

Fotoğraf No:19 Genç Aday İş Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde bulunan, öğrenci çalışmalarından kumaş ile kaplanmış bir ahşap kutu.

3.2.1.2.Hammaddesi Kâğıt Olan El Sanatları

Ebru çalışmaları, yalnız Genç Aday iş eğitim merkezinde uygulanan bir çalışmadır. Öğrencilerin öğretmen yardımıyla uyguladığı grup faaliyetleridir. Öğrenciler ebru tekniğini kâğıt üzerinde, ahşap ürünler üzerinde uygulamaktadırlar. Bu atölyelerde öğrenciler karma(kız-erkek)olarak çalışmaktadırlar (Fotoğraf No:20).

Fotoğraf No:20 Genç Aday İş Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde uygulanan, öğrenci ebru

çalışmalarından bir örnek.

Selçuklu Öğretmen Fatma Menekşe Uygulama Okulunda öğrencilerin

karton ve kâğıtlardan yaptığı çalışmalardır. Bu çalışmalar bireysel olarak uygulanılmaktadır. Kartonları keserek, farklı şekiller vererek, yapıştırıcı yardımıyla birleştirerek uyguladıkları faaliyetlerdir (Fotoğraf No:21-22).

Fotoğraf No:21-22 Selçuklu Öğretmen Fatma Menekşe Uygulama Merkezi ve İş Eğitimi Okulunda uygulanan çalışmalarından örnekler.

3.2.1.3. Hammaddesi (Bitkisel, Hayvansal ve Kimyasal) Lif Olan El Sanatları Faaliyetleri

Bu grup içinde yer alan ürünlerin kümelenmesi, yapım teknikleri esas alınarak yapılmıştır.20

3.2.1.3.1.Dokuma Türleri

Yeni Deha Özel Eğitim Merkezinde uygulanan bir çalışmadır. Beyaz renk patiska kumaşın, öğretmen yardımıyla batik şeklinde bağlanarak, toz kumaş boyasıyla boyanması ve üzeri pullarla işlenerek süslenmesi ile oluşturulan giyim aksesuarlarıdır (Fotoğraf No:23).

Fotoğraf No:23 Yeni Deha Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezinde bulunan, batik tekniği uygulanarak yapılmış bir flar.

3.2.1.3.2.Örgü İşleri

Öğrencilerin bireysel olarak çalıştıkları sarkaç, makrame ipi ve makrame tekniği uygulanarak elde ettikleri ürünlerdir. Tamamlanması küçük ürünlerde bir hafta, büyük ürünlerde 1 ay kadar sürebilen faaliyetlerdir.

Fotoğraf No:24 Yeni Deha Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezinde Bulunan, makrame örme tekniğiyle çalışılmış bir duvar sarkacı.

20

Fotoğraf No:25 Yeni Deha Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezinde Bulunan, makrame örme tekniğiyle çalışılmış duvar sarkaçlarından örnekler.

Genç Aday iş eğitim merkezinde bulunan öğrencilerin tığ ve şiş yardımıyla yapmış olduğu uygulamalardır. Öğrenciler bu uygulamaları bireysel olarak çalışmaktadırlar. Şiş ile yapılan çalışmalar atkı, bere, şal gibi ürünlerdir (Fotoğraf No:26).Tığ işlerinde ise oya, bere gibi çalışmalar yapmışlardır (Fotoğraf No:28-29).

Fotoğraf No:26-27 Genç Aday İş Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde bulunan, öğrenci çalışmalarından şiş örücülüğüne örnekler.

Fotoğraf No:28-29 Genç Aday İş Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde bulunan, öğrenci çalışmalarından tığ ile yapılan faaliyetlerden örnekler.

3.2.1.3.3.İşlemeler

Nakış teknikleri ile süsleme faaliyetleri; Genç Aday iş eğitim merkezinde kız öğrencilerin yaptığı çalışmalar içerisinde yüzey süslemesi olarak basit nakış

teknikleri de kullanılmaktadır. Bunlar örtülerde, yastıklarda, keselerde

görülmektedir. Genç Aday iş eğitim merkezinde önceki yıllarda nakış atölyeleri de

Benzer Belgeler