• Sonuç bulunamadı

OKULUMUZUN MEVCUT DURUM ANALİZİ

Öğrenci Sayısı

2.1.9 OKULUMUZUN MEVCUT DURUM ANALİZİ

Okul idaresi ve öğretmenler olarak bizler, Atatürk İlke ve Devrimleri’ne bağlı, Cumhuriyet ilkelerinden ödün vermeyen, çalışkan, bilgi ve birikimlerini tüm insanlık yararına kullanan, topluma yararlı, yaratıcı ve pozitif düşünen, ve yarattığı değerlerle ülkesini tüm dünyada temsil eden nitelikli bireyler yetiştirmek üzere bu okulda görev yaptığımızın bilincindeyiz.

Görevimizi yaparken ülkemizin geleceği olan öğrencilerimizin fikirlerine önem veririz. Bizim için bütün öğrenciler değerlidir. Sürekli gelişme düşüncesinden hareketle, yaratıcılığı ve yenilikleri destekleriz. Bizim için karar alma sürecinde katılımcılık, şeffaflık ve eşitlik esastır. Biliyoruz ki;

çağımız bilgiyi öğretme çağı değil, bilgiye ulaşma yollarının öğretildiği çağdır. Bu nedenle önemli olan bütün öğrencilerin “öğrenmeyi” öğrenmelerini sağlamaktır. Eğitimde kaliteyi ön planda tutarız.

Türk Milli Eğitiminin Temel Amaçları, Mesleki ve Teknik Orta Öğretim Kurumlarının amaç ve görevleri, Milli Eğitimin Genel amaç ve Temel ilkelerine uygun olarak; Atatürk İlke ve İnkılâpları ile bilgi, beceri ve kabiliyet doğrultusunda okulumuzda mevcut bölümü bulunan Muhasebe eğitimi, kullanımını, Elektrik eğitimi, beceri ve bilgilerini kullanımı ile üretime yönelik ara insan gücü yetiştirerek; Çocuk Gelişimi eğitimi ile okul öncesi, özel eğitim hizmetlerine öğrenci yetiştirerek; Genel Lise ile Üniversiteyi hedeflemiş, Türk ekonomisine, Türk insanına hizmet etmek amacıyla alt yapıyı oluşturma amacındayız. Diğer taraftan gençlerin topluma kazandırılması ve onlara iş imkânı sağlayabilmek hedeflerimiz arasında.

Bu düşüncelerle eğitim ve öğretimi sürdürdüğümüz okulumuz, 1949 yılında hizmete açılmıştır. Okulumuz 9048 metrekarelik alanda 3 bina olarak kurulmuştur. Okulumuzun yerleşik olduğu bina ve arsalar MEB’e aittir. Toplam arsası 9048 m2’dir. Isınma şekli kömürle çalışan kaloriferdir. Binalarımızın tamamı betonarmedir. Eğitim binası 2 katlı, pansiyon binası 4 katlı, atölye binaları 3 katlı ve Lojman binası

52

da 5 katlıdır. Lojmanın kazanı ayrıdır ve masrafları oturanlarca karşılanmaktadır. Eğitim binasının zemin katı sığınak, atölye binasının zemin katı depo olarak kullanılmaktadır. Eğitim binasının giriş katında 9, 2. katında da 5 olmak üzere toplam 14 dershane mevcuttur. Birinci katında Müdür, Öğretmenler ve Memur odası ile Rehberlik servisi, bayan öğretmen/öğrenci WC’leri ve Arşiv vardır.

Giriş katında ise Müdür yardımcısı odaları, Hizmetli odası ve bay öğretmen/öğrenci WC’leri vardır.

2007-2008 öğretim yılında eğitim binası ile atölye binasının birleştiği yerden bir kapı açılarak geçiş sağlanmıştır.

Atölye binasında eskiden elektrik atölyesi olarak kullanılan alan bölünmek suretiyle kütüphane, bilgisayar lab ve içinde bilgisayar ve projeksiyonu olan teknoloji sınıfı yapılmıştır.

Ayrıca bu alanlar arasında meydana gelen boşluğa masa tenisi konulmuş öğrencilerimizin boş zamanlarını değerlendirmelerine olanak sağlanmıştır. Elektrik atölyesi atölye binasının üst katına taşınmıştır. Atölye binasının üst katı Çok Amaçlı Salon olarak kullanılmaktadır. Zemin katları depo olarak kullanılmaktadır.

Pansiyon binası 96’sı kız, 96’sı erkek olmak üzere toplam 192 kapasiteli olarak yapılmıştır.

1. katında yönetim odaları, yemekhane, mutfak, TV odası ve ambarlar mevcuttur. 2. katında kız öğrencilerin kalmakta olduğu 12 adet, her biri 8 kişilik odalar vardır. Ayrıca banyo ve WC’ler bulunmaktadır. Giriş kapısı ayrıdır. 3. katında ise yine 8’er kişilik 12 oda mevcut olup erkek öğrenciler kalmaktadır. Aynı şekilde banyo ve WC’ler vardır. Hali hazırda 89’u kız, 39’u erkek olmak üzere 128 öğrenci barınmaktadır.

Lojman ise 5 katlı olup her katında 2 daire vardır. Her biri 86 m2’dir. Üçü görev tahsisli, 5’ide sıra tahsisli olarak kullanılmaktadır. Bütün giderleri oturanlarınca karşılanmaktadır. Kalorifer kazanı olup okuldan bağımsızdır.

Okulumuzda 1 müdür, 2 müdür yardımcısı, toplam 17 öğretmen, 1 memur ve 3 kadrolu hizmetli ve 2 sigortalı İŞKUR elemanı görev yapmaktadır.

Okulumuzda normal öğretim yapılmaktadır. Okulumuzda meslek lisesi bölümü bulunmaktadır.

Meslek lisesinde Elektrik-Elektronik Eğitimi, Bilgisayarlı Muhasebe Eğitimi ve Çocuk Gelişimi Eğitimi alanlarında eğitim verilmektedir ve 155 öğrenci mevcuttur.Alan seçmeyen 9. sınıf öğrencilerimizin sayısı ise 25’dir..

Bilgisayar laboratuarlarında 16+1,10,5 idareci odalarında 6, elektrik atölyesinde 1, rehberlik odasında 1, memur odasında 2, teknoloji odasında 2,kütüphanede 4,çocuk gelişimi atölyesinde 1 ve konferans salonunda 1 olmak üzere toplam 50 bilgisayar bulunmaktadır. Bilgisayar laboratuarlarında, idareci odalarında, öğretmenler odasında ve kütüphanede internet bağlantısı vardır. İsteyen öğrenciler bilgisayar laboratuarında bulunan bilgisayarlardan internete girebilmektedirler.

53

Okul kütüphanesi kulüp öğretmeni gözetiminde nöbetçi öğrencilerin sırayla görevlendirilmesiyle faaliyettedir. Fen laboratuarında yeterli miktarda laboratuar malzemesi bulunmamaktadır.

Okulumuz ilçede bulunduğu ve sosyal faaliyetlerin azlığı nedeni ile öğretmen sirkülasyonu fazla olmaktadır. Her yıl tayin isteyip giden öğretmenler bulunmaktadır. Öğrencilerin başarısını konu olumsuz etkilemektedir. Öğrenciler her yıl yeni öğretmenlere alışmak zorunda kalmaktadırlar. Her yeni öğretim yılıyla birlikte öğrenciler ve öğretmenler için bir uyum süresi olmaktadır.

Okulumuz ilçede bulunduğundan dolayı ildeki hizmet içi seminerlere katılım oranı düşüktür.

Seminerlerin çoğunun okul çıkış saatlerinde olması, öğretmenlerimizin gidiş geliş imkanlarının sınırlı olması bu konuda etkendir. Öğretmenlerimiz, kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlaması açısından gelişimlerini kendi çabalarıyla sağlamaktadır.

Öğrencilerimizin çoğu pansiyonda kalmaktadır. Bu da eğitimin önemli faktörlerinden biri olan aile iletişimine olumsuz etki etmektedir. İlimiz ve çevre illerden gelen öğrencilerin aileleri bile okulumuza bir problem olduğunda ya da okul-aile birliği toplantılarında gelmektedir. Veli toplantılarına ise ilçemizde yaşayan velilerimiz katılmaktadır.

Öğrencilerimizin sosyo-ekonomik düzeyleri düşüktür. Öğrencilerimizin çoğu parçalanmış (boşanmış) aile çocuklarıdır. Akademik başarıları açısından en düşük oldukları dersler sayısal dersler (Matematik, fizik, kimya, biyoloji) dir.

Okulda düzenlenen sosyal ve kültürel faaliyetlerin öğrenci başarısına olumlu katkısını bildiğimizden, spor, bilim fen teknoloji, çevre koruma, demokrasi ve insan hakları, gezi ve inceleme, kooperatif, kültür edebiyat, kütüphane, sağlık temizlik, satranç, sivil savunma, mesleki tanıtım, Yeşilay ve fotoğrafçılık olmak üzere toplam 14 kulüp faaliyeti yürütülmektedir. Okul voleybol takımı il düzeyinde turnuvalara katılmaktadır. Katlan bu turnuvalarda Okul voleybol takımımız ilçe birinciliğini alarak İl’e çıkmaya hak kazanmıştır.İl’de de birinciliği kazanan voleybol takımımız bölgeye çıkmaya hak kazanmıştır.2013-2014 Eğitim Öğretim yılında ise TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Proje yarışmasına 3 proje ile başvuruda bulunulmuş ve bunlardan 1 tanesi Bölge Sergisine çıkmaya hak kazanmıştır.

Rehberlik servisimizde 1 rehber öğretmen görev yapmaktadır ve kriz anında müdahalenin yanı sıra önleyici rehberlik çalışmaları yapılmaktadır. Rehber öğretmenimiz her veli toplantısında branş öğretmenleri gibi velilere öğrenciler hakkında bilgi vermekte, bunun yanı sıra velilere yönelik anne baba eğitimi, öğrenci psikolojisi, ergenlik dönemi gelişim özellikleri vb. konularda eğitim çalışmaları gerçekleştirmektedir. Ancak okul veli işbirliği yeterli düzeyde değildir. Velilerin okula katkısının sağlanmasında zorluk çekilmektedir. Velilerimizin sosyo-ekonomik düzeyi orta seviyenin biraz

54

altındadır ve az sayıda memur, çoğunluk ise işçi ve gelir seviyesi düşük serbest meslek sahibi kişilerden oluşmaktadır.

Benzer Belgeler