• Sonuç bulunamadı

2. KURAMSAL BİLGİLER VE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

2.1. KURAMSAL ÇERÇEVE

2.2.2. Yurt Dışında Yapılan Araştırmalar

2.2.2.1. Okula Bağlanma ile İlgili Yurt Dışında Yapılan Araştırmalar

Lucktong, Salisbury ve Chamratrithirong (2017) tarafından Tayland’da ergenler ile yapılan araştırmada ebeveyne bağlanma, akrana bağlanma, okula bağlanma ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Okula bağlanma ile yaşam doyumu ve prososyal davranışlar arasında pozitif yönde ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca okula bağlanmanın, yaşam doyumunu anlamlı bir şekilde pozitif yönde etkilediği bulgusuna ulaşmışlardır. Diğer bir ifadeyle okula bağlanma arttıkça yaşam doyumunun da arttığı sonucuna ulaşılmıştır.

Arunachalam ve Nguyen (2016) tarafından Vietnamlı gençler ile yapılan araştırmada aile bağlılığı, okula bağlanma, akran etkisi ve sağlığa zarar veren davranışlar arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırma sonuçları; aile desteği, okula bağlanma ve akran etkisinin sigara kullanımı, alkol tüketimi ve şiddet davranışları ile yüksek derecede ilişkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca pozitif aile ortamının ve okula bağlanmanın, sigara kullanımı, alkol tüketimi ve şiddet davranışını azalttığı; akran baskısının ise, anılan istenmedik davranışları artırdığı saptanmıştır.

47

Tyler, Stevens-Morgan ve Brown-Wright (2016) Amerika’da 800 öğrenci ile gerçekleştirdikleri araştırmada öğrenci-öğretmen etkileşimi ve öğrenciye ilişkin demografik değişkenlerin okula bağlanma üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamışlardır. Araştırma sonucunda öğrenci ile öğretmen arasındaki etkileşimin okula bağlanmayı pozitif yönde etkileyen bir faktör olduğu saptanmıştır.

Gaete, Montgomery ve Araya (2015) Şili’de ergenler ile yaptıkları araştırmada okula bağlanma ile sigara içme arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamışlardır. Araştırmada öğrencilerin notlarının iyi olması ve okula devam etmesi ile sigara kullanmaları arasındaki negatif yöndeki ilişki olduğu saptanmıştır. Ancak öğrencilerin okula bağlanma duyguları (okullarına ve öğretmenlerine duydukları) ile sigara kullanmaları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır.

Fite, Rubens ve Cooley (2014) tarafından 144 ergen ile yapılan araştırmada ilişkisel faktörlerin akademik performans üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda, akademik performanstaki iyileşmenin okula bağlanma ile ilişkili olduğu görülmüştür. Diğer bir ifadeyle ergenlerin okula bağlanma düzeyleri yükseldikçe, akademik performanslarının da yükseldiği; okula bağlanma düzeyleri düştükçe akademik performanslarının da azaldığı sonucuna ulaşılmıştır.

Altınsoy ve Eryılmaz (2011) liselerde öğrenim gören 411 öğrenci ile yaptıkları araştırmada ergenlerin yaşam amaçları, bağlanma stilleri ve okula aidiyet duyguları arasındaki ilişkileri incelemişlerdir. Araştırma sonuçları, ergenlerde okula aidiyet ile akrana, anneye ve babaya bağlanma arasında pozitif yönde ilişkiler olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu değişkenlerin okula bağlanmayı olumlu yönde etkilediği saptanmıştır.

Elmore ve Huebner (2010) ergenler ile yaptıkları araştırmada okul memnuniyeti ile okula bağlanmaları arasındaki ilişkiyi incelemişlerdir. Araştırma sonucunda, okul memnuniyetinin okula bağlanmayı pozitif yönde etkilediğini saptamışlardır. Diğer bir ifadeyle ergenlerde okula ilişkin memnuniyetin arttıkça okula bağlanmanın da arttığı sonucuna ulaşılmıştır.

48

LeCroy ve Krysik (2008) İspanyol 170 ergen ile yaptıkları araştırmada akademik başarı ile okula bağlanma arasındaki ilişkileri incelemişlerdir. Araştırma sonucunda, akademik başarının önemli ölçüde okula bağlanmadan etkilendiği görülmüştür. Diğer bir ifadeyle okula bağlanma düzeyi arttıkça ergenlerde akademik başarının da arttığı sonucuna ulaşılmıştır.

South, Haynie ve Bose (2007) tarafından öğrenci hareketliliği ve okul değişimini incelemek amacıyla gerçekleştirilen araştırmada okula bağlanmanın okul değişimi ve okul terkini azaltan bir faktör olduğu saptanmıştır. Araştırma sonuçları, okula bağlanma düzeyi yüksek olan öğrencilerin daha az okul değiştirdikleri ve okul terki risklerinin daha az olduğunu göstermektedir.

Dornbusch ve diğerleri (2001) Amerika’da ergenler ile yaptıkları araştırmada ergenlerde aileye ve okula bağlanma ile istenmeyen davranışlar arasındaki ilişkiyi incelemişlerdir. Araştırma sonuçlarına göre, ergenlerde okula bağlanma ile sigara kullanımı, alkol kullanımı, esrar kullanımı ve şiddet davranışı arasında negatif yönde ilişkiler olduğu saptanmıştır. Diğer bir ifadeyle yüksek düzeyde okula bağlanma gösteren öğrencilerin sigara kullanımlarının, alkol tüketimlerinin, esrar kullanımlarının ve şiddet davranışlarının düşük düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca okula bağlanmanın anılan riski davranışları negatif yönde ve anlamlı düzeyde etkilediği saptanmıştır. Diğer bir ifadeyle ergenlerde okula bağlanma arttıkça sigara-alkol-esrar kullanımı ve şiddet davranışı azalmaktadır denebilir.

Mouton ve diğerleri (1996) tarafından okula bağlanma düzeyleri düşük olan ergenlerle, okula bağlanmanın niteliksel olarak incelenmesi amacıyla yapılan araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin okula bağlanmalarının, akademik başarısızlıkları üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca kendilerini okula, okuldaki arkadaşlarına ve okulun diğer personeline karşı yabancı hissettikleri; okul ve okul personeline yönelik olumsuz tutumlara sahip oldukları saptanmıştır. Bu sonuçlar okula bağlanması düşük olan öğrencilerin akademik başarılarının düşük olduğunu, okuldaki diğer kişilere yönelik olumlu tutumlara sahip olmadıklarını göstermektedir.

Okula bağlanma ile ilgili yurt dışında yapılan araştırmalar genel olarak değerlendirildiğinde, araştırmacıların sıklıkla okula bağlanma gerçekleşmediğinde

49

ortaya çıkabilecek olumsuz etkiler üzerinde çalıştıkları görülmektedir. Ayrıca araştırmalarda okulun öğrencilere çekici gelmemesinin ve okuldaki kişilerarası ilişkilerin istendik düzeyde olmamasının okula bağlanmayı etkileyen faktörlerden olduğu vurgulanmaktadır.