• Sonuç bulunamadı

3.2 246 NUMARALI HISN-I MANSUR (ADIYAMAN) ŞER’İYE SİCİLİNDEKİ BELGELERİN ÖZETLERİ

Sayfa 137

Davacı Hısnımansur’un Harut köyünden Bekir Hami ve oğlu Hüseyin ile davalılar Hısnımansur’un Sicil köyü sakinlerinden Kemerli Ali ve oğlu Allo ve Harto’nun oğlu Mahmud arasındaki kavganın sonucunda doktor raporları ilede desteklenen davacının lehine davalılar Allo ve Mahmud’un hüküm olarak haps cezası almalarına ilişkin dava kayıtlarını içermektedir.

Davacılar Hısnımansur’un Haranos (?) köyünden Bektaş Hacı Mustafa oğlu Hüseyin ve Meryem ile davalı Hısnımansur’un Haranos (?) mahallesinden Bektaş Hacı Mustafa oğlu Hüseyin’in biraderi Ahmed arasındaki kavganın sonucunda Ahmed’in, Hüseyin ve kız kardeşi Meryem’i darp ettiği şahitler ve doktor rapotuyla sabit görüldüğünden Ahmed’in on beş gün süreyle hasbine dair dava kayıtlarını içermektedir.

38

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, 246 Numaralı Hısnımansur (Adıyaman) Kadı Sicili, s. 71- 140.

21

Sayfa 138

Davacı Hazrasor’un Yafe köyünden ve göçer Ali Yusuf ile davalılar Hısnımansur’un Peşnik köyünden Hacı Kari ve biraderzadesi Seydi Ali Kari arasındaki Hacı Kari ve kardeşi Seydi Ali Kari ile birlikte Ali Yusuf’u darb edip bir dişini kırdıkları sabit görülmüş ve Hacı Kari vefat ettiğinden ceza almamış Seydi Ali Kari’nin ise üç ay süreyle hapsine karar verilmiştir.

Cereyan eden toplu kavga sonucu davalılar Hısnımansur’un Musalla köyünden Leblebici Mehmed oğlu Muhyiddin ve Kab Cami mahallesinden Berber Hasan oğlu Dellal Kör Mustafa ve İmamoğlu Rıza arasındaki davanın hükümlerini içerir. Muhyiddin’in Yeğen Bekir’i darb, yaraladığı ve Mustafa’nın da aranılmakda bulunduğu davada doktor raporu ve şahitlerinde yardımıyla beş ay süreyle hapsine karar verilmiştir. Daha sonradan Mustafa’nın olaya fiilen girmediği anlaşılınca beraat kararı alınmıştır Mustafa hakkında.

Davacılar Behisni kazâsının Meydan mahallesinden Kara Mehmed oğlu Abuzer ve Üzümcü Vakkas oğlu Mehmed ve davalılar Meserkat köyünden Hamidoğlu Hüseyin ve yine Meserkat köyünden Hamuş Kaman’nın İbrahim oğlu Musa eşeğini çalma davasının hükümlerini içerir.

Sayfa 141

Davacı Hısnımansur’un Kevlakbol (?) köyünden rençber kırk yaşında Halli Hacı bin Hacı Mustafa ve davalı Hısnımansur’un Kevlakbol köyünden kırk beş yaşında Rençber Mami Kartal bin Abbo ve Hasan Beğzadeoğlu Haco arasındaki kazan çalma davasının davalıların beraati ile sonuçlanan davanın hükümlerini içerir.

Davacı Kazaz köyünden Abuzer ile davalılar Hısnımansur’un Kamışlı köyünden Hüseyin Piri ve oğlu Molla arasındaki kavganın davalıların nefsi müdafa yaptıkları anlaşılması sonucu beraat kararına ilişkin hükümleri içerir.

Davacı Hısnımansur’un Haranos mahallesinden on sekiz yaşında Rencber Keselipayan oğlu Hüseyin bin Haso ile davalı Hısnımansur’un Haranos mahallesinden otuz yaşında Rencber Çolak Abbo oğlu Ahmed arasındaki kavganın şahitlerin yeminli ifadeleri sonucu davalının 15 gün süreyle haspsine ilişkin hükümlerini içerir.

22 Kamu hukuğu memuru ve davalılar Hısnımansur’un Hozren köyünden otuz yaşında Şeyho bin Mahmud diğeri on altı yaşında Abuzer bin Hemşo diğeri elli yaşında Kör Abbo bin Abbo diğeri Mahmud Kahyaoğlu Haso ve amcası Evs Abuzer ve Ümran köylü Ayballıoğlu Ali ve oğlu Mehmed ve Abi Zozo ve Hamuş Yusuf ve Kör Abbo’nun biraderi Mehmed ve Allı Hasan ve Molla’nın oğlu Allo ve Allı Cavi ve Mehmed Bedir ve eniştesi Mehmed arasındaki kavaganın sonucunda 13 kişinin mahkûm edildiği davanın hüküm ve kararlarını içerir.

Kamu hukuğu memurunun Osmanlı halkından Müslüman ve Musalla mahallesinden kırk yaşında evli çocuklu olup Yazmak Süleyman Haco bin Mehmed hakkında sunduğu kişi haklarına ve özgürlüklerini içeren beraat ile sonuçlanan davanın hükümlerini içerir.

Davacı Hısnımansur’un mâliye memuru Hace Ömer mahallesinden Cebcizade Mehmed Efendi’nin azâbı Celebkanlı Hüseyin oğlu Abuş ile davalı Yenipınar mahallesinden Rumiyanlı Aluş’un azabı Zekli Hasta Mehmed oğlu Bekir’in mahmudu bekâr on yedi yaşındaki ve hâlihazırda tutuklanmış Şeyho arasındaki ters ilişki davasının hükümlerini içerir.

Davacı Hısnımansur’un Musalla mahallesinden Behisni süvari jandarma efradından Yanicoğlu Vakkas ile davalı Musalla mahallesinden Kehuş Keranoğlu Behram Ağa’nın mahdumu yirmi beş yaşında rençber mücerred Şeyho arasındaki kavganın hükümlerini içerir.

Sayfa 145

Davacı kamu hukuğu memuru ile davalı Musalla mahallesinden Yazmak Süleyman Haco bin Mehmed arasındaki davanın hükümlerini içerir.

Davacı Hısnımansur’un mâliye tahsîldârı Hace Ömer mahallesinden Cebcizade Mehmed Efendi’nin azâbı Celebkanlı Hüseyin oğlu Abuş ile davalı Yenipınar mahallesinden Rumiyanlı Aluş’un azabı Zekli Hasta Mehmed oğlu Bekir’in mahmudu mücerred on yedi yaşında mevkuf Şeyho arasındaki ters ilişki davasında tutuklanmış olan Şeyho’nun fiili olarak bir eylemde bulunmadığı ve beraatine ilişkin kararları içerir.

Davacı Hısnımansur’un Musalla mahallesinden Behisni süvari jandarma efradından Yanicoğlu Vakkas ile davalı Musalla mahallesinden Kehuş Keranoğlu Behram Ağa’nın mahdumu yirmi beş yaşında geçimini tarımla uğraşarak sağlayan

23 Şeyho arasındaki. Şeyho’nun bizzat Vakkas’ı darb ettiği anlaşılmış ve Şeyho (tutuklu) iki ay süreyle hapsine kararı içerir.

Sayfa 146

Davacı Hısnımansur’un Kabcami mahallesinden Hafızoğlu Hamamcı Hafız Abdurrahman ile davalı yine aynı mahalleden sağır Şeyh Mehmed oğlu Mahmud arasındaki kavga sonucu davalı sağır Şeyh Mehmed oğlu Mahmud ‘un 1 haftalık hapis cezasına ilişjkin hükümleri içerir.

Davacı Hace Ömer mahallesinden Mehmed oğlu Taşcı Hacı Ömer ve kız çocuğu ile davalılar Hace Ömer mahallesinden Dellal Kör Mustafa Köşger Ahmed ve Eskisaray mahallesinden Berber Mehmed oğlu Berber Şeyho ve Hacı Ömer mahalleli Berber Hüseyin, Dellal Kör Mustafa ve Kabcami mahallesinden Çubukcu Mehmed oğlu Tekeci Hüseyin ve Hace Ömer mahalleli Taşcı Hacı Ömer’in karısı Hadice ve Dellal Kör Mustafa’nın kızı ve Taşcı Hacı Ömer’in diğer karısı Emine ve Dellal Kör Mustafa’nın diğer kızı Züleyha ve Kamiloğlu Sıddık arasındaki Dellal Kör Mustafa ve Şeyho ve Dellal Kör Mustafa’nın karısı Hadice ve kızı Züleyha’nın birliklte diğer kişileri darp ettikleri bunun sonucunda da Ahmed’in altı ve Şeyho’nun birer ay ve diğer Kör Mustafa’nın bir ay müddetlerle hapslerine, Dellal Kör Mustafa’nın karısı Hadice ve kerimesi Hadice’den de birer lira alınıp, Hacı Ömer’e verilmesine ve Çubukcuoğlu Hüseyin, Kamiloğlu Sıddık ve Hacı Ömer’in karıları Emine ve Hadice’nin beraatine. Hüseyin’in suçu görülmediğinden beraatine ilişkin kararları içerir.

Sayfa 149

Davacı Hısnımansur’un Hace Ömer mahallesinde Şerifoğlu Mehmed Seyyid ile davalı Hısnımansur’un Kellim karyeli Çavuşoğlu Abuzer katırcı Mehmed Seyyid’in emanet (kesik) Nizip köyünde bulunan Dayı Salih’e vermek üzre vermiş olduğu (kesik) ve on lirayı ve bir mektubu alarak ve elli altmış teneke kadar gazyağını telef edip başkasına verdiği söylenmiş ve bunun üzerine bir sene süreyle hapsine ve on liranın kendisinden tahsil edilip Mehmed Seyyid’e teslimine ilişkin kararı içerir.

Sayfa 150

Davacı Hısnımansur’un Musalla mahallesinden Hanibende’nin oğlu Abuzer ve Mehmed Ali ve Abuzer karısı Elif ile davalı Hazrasor’un Musalla mahallesinden

24 Talu’nun oğlu Abuzer bin Haso Dellal Kör Emin’in oğlu Kadir ve Fatıma Reşo’nun oğlu Ramazan arasındaki Abuzer ve Kadir ve Ramazan’ın davacı Abuzer ve mahdumu Ali ve zevcesi Elife’nin evlerinde oldukları hâlde taş atarak darb ve cerh etdikleri uygunca anlaşılamadığından Abuzer ve Kadir ve Ramazan’ın beraatine ilişkin kararları içerir.

Davacı Hısnımansur’un Eskisaray mahallesinden Andon oğlu Nersis ile davalı Hısnımansur’un Eskisaray mahallesinden Hafız oğlu Hüseyin bin Hüseyin ve Kör Ali’nin yeğeni Mahmud arasındaki Hasan ve Mahmud’un dükkânından ipliğini çaldıklarına ilişkin delil olmadığından beratlarına ilişkin kararları içerir.

Davacı Hısnımansur’un Yenipınar mahallesinden Beyzade oğlu Hüseyin ile davalı Hazrasor’un Kabcami mahallesinden Cin Ali oğlu Hüseyin ve Dellakoğlu Mahmud ve Mahmud’un kardeşi Kör Kevsili ve Derviş Ağa’nın oğlu Mehmed ve İmam ve Durak arasındaki Cin Ali oğlu Hüseyin ve Dellakoğlu Mahmud ve Mahmud’un biraderi Kör Kevsili ve Derviş Ağa’nın oğlu Mehmed ve Tacir oğlu Şeyho’nun üvey evladı İmam ve Ahmo’nun oğlu Durak’ın kendisi Beyzade’nin oğlu Hüseyin’i darb ve yaraladıkları kendilerinin Mehmed Hasan ve (…) oğlu İbrahim’in (kesik) ve adı geçen hanımın hareketi üç ay müddetle hapslerine ve bir aded altın (kesik) hanımdan alınıp Abdullah Efendi’nin akaratıyla (kesik) Abdullah Efendi ve Kehhari (kesik) ve Hüseyin ve Çolak Mehmed’in de suçları görülemediğinden beraatlerine ve sebeb (kesik) olmadıkları halde Abdullah Efendi ve İbrahim ve Çolak Mehmed’in mahkeme harcı yatırmalarına ihtiyar Hacı Musa oğlu İbrahim bin Mehmed haklarında itiraz ve diğerleri (kesik) Mehmed ve İbrahim ve Kehhari ve Hüseyin haklarında da kabil-i istinaf olmak üzre (kesik) kararları içerir.

Sayfa 153

Davacı Hısnımansur’un Eskisaray mahallesinden Maraşlı Artin ile davalılar Hısnımansur’un Eskisaray mahallesinden Berber Karabet ve Kürkci oğlu Serkis ve Barso karısı Meryem arasındaki davalıların gece vakti aniden davacının kapısını kırmaya yönelik eylemlerini ve davanın sonuçlarını içerir.

Davacı Hısnımansur’un Yenipınar mahallesinden Darıcıoğlu Hacı Ahmed ile davalı Hace Ömer mahallesinden Çoban Kado Beko ve (…) Abbo ve Hamuş Pazarî arasındaki ekili olan arazinin zararının (elli guruş ) davalılar tarafından karşılanmasına ilişkin davanın sonuçlarını içerir.

25

Sayfa 154

Davacı toplum huzurundan sorumlu Osmanlı memuru ile davalılar Hısnımansur’un Musalla mahallesinden Mehmed oğlu İsmail Eskisaray mahalleli Çekçekli Hüseyin oğlu Hamo ve Keşo oğlu mühtedi hıdmetkar Hasan ve Mehmed oğlu Osman ve Abuzeroğlu Bekir ve Mamekolu’nun yeğeni Hüseyin bin Derviş arasındaki kavganın sonucunda doktor raporlarıyla davalıların suçları sabit görülen Bekir’in vefat ettiğinden dolayı ceza alamayacağından, İsmail ve Hüseyin oğlu Hamo ve Hasan ve Mehmed oğlu Osman ve Mamekolu’nun yeğeni Hüseyin’in birer hafta süreyle hapslerine altmış guruş sorgu harçlarının da Hamo ve Hasan’dan alınmasına ve İsmail’den elli guruş belge harcının alınmasına ilişkin kararları içerir.

Davacılar toplum huzurundan sorumlu Osmanlı memuru ile Eskisaray mahallesinden (kesik) Sergisk kardeşi ve kız evlatları Hatun ve Meryem arasındaki davada Bedros ve Begos, Hatun ve Meryem’e elleriyle sarkıntılık ettikleri ve bunun üzerine Kuyumcu Sergis ve Meryem’in babası Kivork ve Kazo’nun oğlu Sergis’in hep birlikte tacizci Begos ve Bedros’u döverek uyardıkları ve doktor raporları mündericatı ve şahidlerin yeminli ifadeleri sonucunda üçer ay süreyle hapslerine ve Sergis, Kifork ve diğer Sergis’in de yaptıkları eylemin birer hafta hapslerine ilişkin kararları içerir. Sayfa 157

Davacılar Ağköprü köyünden Hacı Bestikoğlu Ali ile davalı Kabcami mahallesinden Pabuccu Cemo’nun oğlu Maci arasındaki davacı hakkındaki para çalma ve el koyma davasında yeterli görülmeyen deliller sonucu berat kararına ilişkin hükümleri içerir.

Davacı Kuyucak köylü Ebi Memi Piri’nin karısı Fatıma ile davalı Kuyucak köylü Abuzer bin Abdi Bey , Hüseyin Yusuf Hacı ve Abuzer ,Veysi ve Mehmed , Ali ve Hasan arasındaki Abdi Bey, Hüseyin Yusuf Hacı, Abuzer, Veysi, Mehmed (kesik) ve Hasan’ın Fatıma’yı dap ettikleri doktor raporu ve mahkemede kendi ifadeleri sonucu anlaşılmış bunun üzerine Abdi Bey, Hüseyin Yusuf Hacı (kesik) Abuzer, Veysi, Mehmed, Ali ve Hasan’ın birer ay süreyle hapslerine karar verilmiştir.

Sayfa 158

Davacılar toplum huzurundan sorumlu Osmanlı memuru ile davalı Hace Ömer mahallesinden Hayyam Osman zade Abdurrahman Bezmi arasındaki Abdurrahman Bezmi araındaki yalan beyanda bulunma davasına ilişkin kararları içerir.

26 Davacılar Mühtediye Ekmekci Begos’un kızı Hanım ile davalı Hace Ömer mahallesinden Kalaycı Mustafa oğlu Topal Hasan arasındaki Hasan’ın Hanım’ı darb ettiği kendi ifadesi, şahit ifadeleri ve doktor raporları ile sabit görülüp 1 hafta hapis kararına ilişkin kararları içerir.

Davacılar Musalla mahallesinden Melekoğlu Hamo’nun karısı Hadice ve Eskisaray mahallesinden Kör Ali oğlu Mustafa’nın karısı Fatıma ile davalılar Musalla mahallesinden Bakkal Şeyho oğlu Ali araındaki ters ilişki davasının davalı Ali’nin Hatice ve Fatma’ya fiilen teklifte bulunduğu saptanıp üç ay hapsine ilişkin kararı içerir. Sayfa 161

Davacılar Hısnımansur’un Yenipınar mahallesinden Hüseyin bin Hasan ile davalılar Hısnımansur’un Yenipınar mahallesinden Eşmesiz Allo’nun karısı Uzun Elif binti Bayırlı Hüseyin arasındaki davanın davalı Hüseyin’in bir ay hapsine ilişkin kararları içerir.

Davacılar Malatya’nın Hacoh köyünden Hasan oğlu İmam ile davalılar Hısnımansur’un Şeyhcur köyünden Musti Dede oğlu Derviş arasındaki kavaganın davalılar aleyhine sonuçlanmasına ilişkin kararları içerir.

Davacı Yenipınar mahallesinden Çalkayış zevcesi Hanım ile davalı Yenipınar mahallesinden mezbure Hanım oğlu Salih arasındaki kavga sonucu şahitler ve doktor raporları ile Hanım’ın bir hafta hapsine ilişkin kararları içerir.

Sayfa 162

Davacı Eskisaray mahallesinden Rumiyanlı oğlu Sıddık ile davalı Eskisaray mahallesinden Aşkadini’nin oğlu Mehmed arasındaki kavga davasının sonucunda davalı Mehmet’in suçsuz bulunmasına ilişkin kararları içerir.

Davalılar Hısnımansur’un Haranos mahallesinden Abdülgani Efendi oğlu Hüseyin diğeri Kabcami mahallesinden Arab Şeyho oğlu Hamido diğeri Kabcami mahallesinden İbrahim bin Molla Abuzer’in aralarındaki kavga sonucu davalılar hakkındaki hükümleri içerir.

Sayfa 165

Davacılar Hısnımansur’un Hace Ömer mahallesinden Merbatoğlu Mehmed’in oğlu Abidin ve kardeşi Emine ile davalılar Hısnımansur’un Hace Ömer mahallesinden elli yaşında işsiz Kör Hasan diğeri Hazrasor’un Hace Ömer mahallesinden Abbo’nun oğlu İmam ve Kör Hasan’ın karısı Ayişe ve imamın kız kardeşi işsiz Fatıma arasındaki

27 Ayişe ve Fatıma, Abidin ve kız kardeşi Emine’yi darb ve yaraladıkları şahitlerinde ifadeleri yardımıyla davalılar hakkında bir ay müddetle hapsine karar verilmiş. Ayişe ve Fatıma’nın dahi birer hafta müddetlerle hapslerine ve Kör Hasan’ın ef‘al-i mezkûre cür’eti (kesik) anlaşılamadığından beraatine karar verilmiştir.

Davacı Kabcami mahallesinden Hacı Gönenoğlu Halil ile davalı Kahveci Kadir oğlu Mehmed arasındaki yakıp yıkmak ile alakalı davanın içeriğidir.

Sayfa 166

Davacı Hısnımansur’un Yenipınar mahallesinden Çalkayışzade Mehmed ile davalı Kabcami mahallesinden Çörekcizade Hacı Efendi arasındaki kötü söz söyleme davasında beraat kararına ilişkin hükümleri içerir.

Davalılar Hısnımansur’un Eskisaray mahallesinden Lefto’nun oğlu Şerif hakkındaki emirlere uymamaya ve düğünde uygunsuz hareketler yapmaya ilişkin dava hükümlerini içerir.

Davalılar Hısnımansur nüfus me’mûrı Mehmed Ali Efendi hakknda Ahmed adında bir şahıstan para talep ettiği ile alakalı davada nüfus memuru Mehmed Ali Efendi’nin beraat kararına ilişkin hükümleri içerir.

Davacı Beko Bekri ile davalı Hısnımansur’un Eskisaray mahallesinden Şişmaniyan Sergis oğlu Avakim, Hazeryan Filibos, Zernekyan Abram oğlu Kifork, Şuşiniyan Mıkırdıç oğlu Nazar, Hambarsom Zernekyan Agop Ağa, Şişmaniyan Makdis Kirkor oğlu Sergis ve Begos Ağa’nın oğlu Artin nam-ı diğeri Aruş ve Bedros oğlu Agop ve Manukyan Kifork oğlu Begos ve Karagöz oğlu Kerakos nam-ı diğeri Kelo ve Kırık Bedros oğlu Haci arasındaki silah sorunu ve yalancı şahitlik davasında taraflar suçsuz bulunup beraat kararıyla ilgili hükümleri içerir.

Sayfa 170

Davacı Hısnımansur’un Yenipınar mahallesinden Bakkal Receb Ağa bin Mehmed Efendi ile davalı Hısnımansur’un Yenipınar mahallesinden Bahaeddin bin Mehmed Efendi Bahaaddin kardeşi vefat etmiş olan Recep Ağa’ya kötü sözler söyleme nedeniyle Bahaaddin’in dört ay müddetle hapsine karara ilişkin hükümleri içerir.

Fi 25 Mart 1326 (Hicri) senesinde davacı Kızılcahöyük köyünden Hasan karısıi Emine ile davalı Haçova köyünden olup Kızılcahöyük köyünde ikamet eden Mameki oğulları İsmail ve Hamo araındaki kavga İsmail ve Hamo’nun Emine’yi darb ettiğine

28 dair iddaanın asılsız oluşu sonucu İsmail ve Hamo’nun beraati ve mahkeme masraflarının Emine’den tahsiliyle sonuçlanan davanın hükümlerini içerir.

Sayfa 173

Davacı Hısnımansur’un Hace Ömer mahallesinden Bakkal Mevlud bin İbiş ile davalılar Musalla mahallesinden Çulha Reşid bin Şeyh ve yine aynı mahalleden Bakkal Mahmud bin Şeyh arasındaki kötü söz söyleme davasının beratle sonuçlanan kararlarını içerir.

Davalılar Hısnımansur’un Eskisaray mahallesinden Şeyho bin Mehmed ve yine aynı mahalleden Şilte Yusuf oğlu Abdo ve kardeşi Kadir ve İbi Güllü’nün oğlu Haco ve Kör Abdullah oğlu Aybo ve Hacı Keleş oğlu Mustafa ve Çoban Evso oğlu Hüseyin arasındaki Şeyho , Şilte Yusufoğlu Abdo ve Çoban Evso oğlu Hüseyin’i kasten silah ile korkuttuğu şahitler ve davalılar arasındaki ifadeler sonucu Şeyho altı ay hapsine ve Şilte Yusuf oğlu Abdo ile kardeşi diğeri Kadir ve İbi Güllü’nün oğlu Haco ve Kör Abdullah oğlu Aybo ve Hacı Keleş (kesik) Mustafa ve Çoban Evso oğlu Hüseyin ile Osman Çavuş’un yeminli ifadeleri sonucu beraatlerine ilişkin kararı içerir.

Sayfa 174

Davacı Hısnımansur’un Kabcami mahallesinden Hasan Efendi oğlu Hacı Efendi ile davalılar Hısnımansur’un Kabcami mahallesinden Abdülkerim zade Hacı Mehmed Ali Efendi arasındaki mahkûm saklama davasında Hacı Mehmed Ali Efendi’nin Hasan Efendi’nin oğlu Hacı’nın pederinin katlinden (…) düğününe davet ettiğine dair belgenin usulsüz bir ihbar olduğuna dair beraat kararlarını içerir.

Davacı Hısnımansur’un Eskisaray mahallesinden Nalbandbaşı Ohannes oğlu Nalband Karabet ile davalılar Hısnımansur’un Eskisaray mahallesinden ermeni asıllı Karabet oğlu Agop ve yine aynı mahalleden Nalband Sergis oğlu Karabet arasındaki Ohannes oğlu Karabet’i yirmi günden fazla işine gidemeyecek derecede dövdüğü şahitler ve doktor raporlarıyla sabit görüldüğünden altı ay süreyle hapsine ve diğer şahit Sergis’inde mahkemeye karşı yalancı şahitlik suçundan dolayı üç ay süreyle hapsine ilişkin dava kararlarını içerir.

Sayfa 177

Davalılar Eskisaray mahallesinden Attar Sergis ve Papaz Kirkor Efendi vazife başındaki memura karşı gelme davasında davalılar hakkında yapılan incelemeler ve

29 şahitlerin dinlenmesi sonucunda memura karşı gelmedikleri anlaşılmış ve beraat kararına ilişkin hükümleri içerir.

Davacı Hısnımansur’un Yenipınar mahallesinden Hüsnü’nün karısı Elif ile davalı Yenipınar mahallesinden Vakkasoğlu Necib arasındaki kavga sonucunda yetersiz görülen şahitler ve doktor raporu sonucunda Necib’in beraatine ilişkin kararları içerir.

Sayfa 178

Davacı Hısnımansur’un Haranos mahallesinden Hacı Halil ve oğlu Mehmed ile davalı Hısnımansur’un Haranos mahallesinden Hacı Abdurrahman oğlu Ömer arasındaki kavganın sonucunda davacıların darp edildikleri tamamiyle anlaşılamadığı için beraat kararına ilişkin kararları içerir.

Davalılar Eskisaray mahallesinden Micanoğlu Abdülgani, Arzuhalci Bezmi ve Hace Ömer mahalleli Mustafa arasındaki kötü söz söyleme davasında kamuya zarar verecek bir harekât olmadığından ve kişi haklarına karşı büyük bir zarar verilmediğinden dolayı beraat kararına ilişkin kararları içerir.

Davacı Hısnımansur’un Heştirar köyünden Mehmed annesi Ayişe ile davalılar Hısnımansur’un Heştirar köyünden Memo’nun oğlu Hacı ve yine aynı köyden Cemo oğlu Ali ve Yusuf oğlu Evs (…) Evs oğlu Haso ve Cemo’nun oğlu diğer Ali ve Hamo’nun oğlu Kör Mehmed ve Cemo’nun oğlu Hasan arasındaki kavgada Memo’nun oğlu Hacı ve Cemo’nun oğlu Ali ile Yusuf oğlu Evs Karino ve Evs oğlu Haso ve Cemo

Benzer Belgeler