• Sonuç bulunamadı

5. BÖLÜM: DÜZCE ADLİYESİNDE BİR UYGULAMA

5.10. Non – Parametrik Testler

İstatistiksel analiz yapılmamdan önce, verilerin kategorik ya da sürekli olup olmadığına bakılmalıdır. Kategorik verilerde parametrik olmayan istatistikler kullanılırken, sürekli verilerde parametrik istatistikleri kullanılır.

Dağılımdan bağımsız testler olarak da bilinen parametrik – olmayan (non – parametrik) testler; verinin dağılımsal özellikleri ile ilgili olarak, parametrik testlerde olduğu gibi, uygulanabilirlik şartı olarak çok katı şartlar koymamaktadır. Parametrik testlere kıyasla bu testler çok sınırlı sayıda ve zayıf şartları gerekli kılmaktadır (Altunışık ve diğ. 2012: 168).

“Parametrik testler” için gerekli şartları sağlamayan veya örnek boyutunun küçük olduğu durumlarda, veri dağılımı ön şartı koşmayan analiz tekniklerine ihtiyaç vardır. Mann Whitney – U testi, t-testinin parametrik olmayan eşdeğeri olarak düşünülebilir. Bu test için verinin dağılımı konusunda herhangi bir şart olmamakla birlikte, verinin tesadüfî olarak toplanmış olması gerekmektedir. Kruskal – Wallis testi ise uygulama olarak Mann – Whitney – U testine benzemektedir, ancak 3 veya daha fazla grubun karşılaştırılmasında kullanılmaktadır (Briggtman ve Scheider, 1992’den akt; Altunışık ve diğ. 2012: 206).

5.10.1.Personel Güçlendirme Non-Parametrik Testler

Demografik farklılıkların personel güçlendirme faktörlerine bakış açılarındaki farklılığı tespit etmek amacıyla non – parametrik testlerden iki değişken için Mann – Whitney – U testi uygulanacakken, ikiden fazla değişkenlerin analizinde Kruskall – Wallis testi kullanılacaktır.

Demografik değişkenlerden cinsiyete ve medeni duruma göre, personel güçlendirmenin 6 faktörüne ve genel personel güçlendirme faktörüne bakış açılarından bir farklılık olup olmadığına yönelik yapılan Mann – Whitney – U testi sonucunda ankete cevap veren yardımcı yargı personellerinin “cinsiyet ve medeni durum” değişkenleri arasında bir farklılık olmadığı anlaşılmıştır.

5.10.1.1. Yaş Gruplarına Göre Farklılık Analizi:

H0:Yaş ile bağımsız değişkenlere bakış açıları arasında bir fark yoktur. H1:Yaş ile bağımsız değişkenlere bakış açıları arasında bir fark vardır.

Tablo 12: Yaş Grupları ile P.G Faktörlerine Yönelik Kruskal– Wallis testi

Personel Güçlendirme Faktörleri Kruskal Wallis Test Asymp. Sig.

Faktör: 1 = Yapısal Güçlendirme 1,478 ,831

Faktör: 2 = Psikolojik Güçlendirme: Anlam 1,861 ,761 Faktör: 3 = Psikolojik Güçlendirme: Yetkinlik 3,052 ,549 Faktör: 4 = Psikolojik Güçlendirme: Özerklik 1,128 ,890 Faktör: 5 = Psikolojik Güçlendirme: Etki 4,317 ,365

Faktör: 6 = Davranışsal Güçlendirme 9,826 ,43

Genel Personel Güçlendirme 6,821 ,146

Kaç Yaşındasınız?

Anketi cevaplayan memurların yaşları ile bağımsız değişkenler olan personel güçlendirmenin 6 faktörü ve genel güçlendirme faktörüne bakış açıları arasında anlamlı bir fark olup olmadığı test edilmiştir.

Analiz sonucunda Tablo 12’de görüldüğü üzere “davranışsal güçlendirme” boyutu hariç diğer tüm değişkenlerde sig değerleri 0,05’ten büyük olduğu için istatistiksel açıdan memurların yaşları ile personel güçlendirmenin “davranışsal güçlendirme” hariç diğer boyutları arasında anlamlı bir fark yoktur, denilebilir.

Davranışsal güçlendirme haricindeki diğer boyutlar için, birinci hipotez(H0) olan “yaş ile bağımsız değişkenlere bakış açıları arasında bir fark yoktur.” hipotezi kabul edilmiştir.

Tablo 13:Yaş Grupları Arasında Davranışsal Güçlendirme Boyutuna Farklı Bakan Grup.

Güçlendirme Faktörü Kaç Yaşındasınız? N Mean Rank Davranışsal Güçlendirme 20 yaş ve altı 4 132,00 21 - 29 yaş arası 61 109,48 30 - 39 yaş arası 97 93,62 40 - 49 yaş arası 29 87,79 50 yaş ve üzeri 9 140,72 Total 200

Yukarıdaki tablodan anlaşılacağı üzere, yaş grupları arasında davranışsal güçlendirmeye farklı bakan grubun “50 yaş ve üzeri” olan grup olduğu anlaşılacaktır.

Yaş ile güçlendirme boyutları arasındaki ilişkiyi tespit etmek için yapılan Kruskal – Wallis testi sonucunda davranışsal güçlendirme boyutu hariç tüm boyutlara memurların benzer düşünceyle baktıkları anlaşılmıştır.

Davranışsal güçlendirmeye farklı bakan gurubun tespiti için yapılan testler sonucunda 50 yaş üzeri memurların davranışsal güçlendirmeye diğer yaş guruplarından farklı baktıkları, davranışsal güçlendirmeye daha çok ihtiyaç hissettikleri anlaşılmıştır.

5.10.1.2. Kıdeme Göre Farklılık Analizi:

H0: Kıdem ile bağımsız değişkenler arasında anlamlı bir fark yoktur H1: Kıdem ile bağımsız değişkenler arasında anlamlı bir fark vardır

Tablo 14:Kıdem ile Personel Güçlendirme Faktörlerine Yönelik Kruskal – Wallis testi

Personel Güçlendirme Faktörleri Kruskal - Wallis testi

Asymp. Sig

Faktör: 1 = Yapısal Güçlendirme 5,060 ,281

Faktör: 2 = Psikolojik Güçlendirme: Anlam 4,847 ,303 Faktör: 3 = Psikolojik Güçlendirme: Yetkinlik 2,776 ,596 Faktör: 4 = Psikolojik Güçlendirme: Özerklik 3,308 ,508 Faktör: 5 = Psikolojik Güçlendirme: Etki 3,171 ,530

Faktör: 6 = Davranışsal Güçlendirme 12,401 ,015

Genel Personel Güçlendirme 6,881 ,142

Memurlukta Çalışma Süreniz?

Anketi cevaplayan memurların kıdemleri ile bağımsız değişkenler olan personel güçlendirmenin 6 faktörü ve genel güçlendirme faktörüne bakış açıları arasında anlamlı bir fark olup olmadığı test edilmiştir.

Analiz sonucunda Tablo 14’de görüldüğü üzere “davranışsal güçlendirme” hariç diğer tüm değişkenlerde sig değerleri 0,05’den büyük olduğu için istatistiksel açıdan memurların kıdemleri ile personel güçlendirmenin “davranışsal güçlendirme” hariç tüm boyutları arasında anlamlı bir fark yoktur, denilebilir. Birinci hipotez(H0) olan “kıdem ile bağımsız değişkenler arasında anlamlı bir fark yoktur” hipotezi kabul edilmiştir.

Demografik değişkenler ile personel güçlendirme faktörleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı test edilmiştir. Davranışsal güçlendirmenin demografik değişkenlerden “yaş” ve “kıdem” arasında anlamı bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak katılımcılardan yaşları 50 ve üzeri olanlar ile kıdemleri 25 yıl ve üzeri olanlar davranışsal güçlendirmeye diğerlerine oranla farklı bakmaktadırlar.

Tablo 15:Kıdem Farkına göre Davranışsal Güçlendirme Boyutuna Farklı Bakan Grup Güçlendirme Faktörü Memurlukta Çalışma Süreniz? N Mean Rank

Davranışsal Güçlendirme 1 - 3 yıl arası 62 117,39

4 - 9 yıl arası 69 90,54

10 - 16 yıl arası 35 94,21

17 - 24 yıl arası 19 77,84

25 yıl ve üzeri 15 119,87

Total 200

Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere, personel güçlendirme faktörleri ile kıdem arasındaki ilişkiyi incelemek için yapılan Kruskal – Wallis testinde anlamlı farkın sadece “davranışsal güçlendirme” boyutunda olduğu anlaşıldığından, bu farkın hangi gruptan kaynaklandığını bulmak için yapılan test sonucunda, 25 yıl üzeri kıdeme sahip olan memurların personel güçlendirme boyutlarından “davranışsal güçlendirme” boyutuna diğerlerinden farklı baktıkları, kıdemli memurlar için davranışsal güçlendirmenin daha önemli ve öncelikli olduğu söylenebilir

Demografik değişkenlerin personel güçlendirmenin 6 faktörüne ve genel personel güçlendirme faktörüne bakış açılarından bir farklılık olup olmadığına yönelik yapılan Kruskal – Wallis testi sonucunda ankete cevap veren yardımcı yargı personellerinin, “çalışılan adliye, eğitim durumu, statü ve bağlı olunan birim” değişkenleri arasında bir farklılık olmadığı anlaşılmıştır.

5.10.2. İş Tatmini Non-Parametrik Testler:

Demografik farklılıkların iş tatmini faktörlerine bakış açılarındaki farklılığı tespit etmek amacıyla iki değiş için Mann – Whitney – U testi uygulanacakken, ikiden fazla değişkenlerin analizinde Kruskall – Wallis testi kullanılacaktır.

Demografik değişkenlerin iş tatmininin 2 faktörüne ve genel iş tatmini faktörüne bakış açılarından bir farklılık olup olmadığına yönelik yapılan Mann – Whitney – U ve Kruskall – Wallis testleri sonucunda ankete cevap veren yardımcı yargı personellerinin demografik değişkenleri arasında bir farklılık olmadığı anlaşılmıştır.