• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER

5.1. Sonuç ve Tartışma

5.1.2. Nitel Bulgulara İlişkin Sonuç ve Tartışmalar

Öğrencilerin öğrenme istasyon tekniğine dair düşünceleri belirlenmesinde Öğrenci Görüşme Formu kullanılmıştır. Öğrencilerin verdiği cevaplar analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Görüşler alan yazı incelemesi ile diğer araştırmalarla birlikte değerlendirilmiştir.

Öğrenciler araştırma sonucunda istasyon tekniğini eğlenceli bulduklarını, zevkli dersler işlediklerini, tekniği güzel bulduklarını, sevdiklerini, şimdiye kadar uyguladıkları tekniklerden farklı bir teknik olduğunu belirtmişlerdir. Literatürdeki çalışmaların sonuçlarına göre Porter (2004) matematik dersinde uyguladığı istasyon tekniğinin öğrencilerin hoşuna gittiğini, derste eğlenerek öğrendiklerini belirtmiştir. Avcı (2015) İngilizce dersinde istasyon tekniğinin etkilerin incelediği araştırmasında istasyon tekniğinin dersi eğlenceli hale getirip öğrencilerin İngilizce dersi sevmelerini sağlamadığını, Erdağı ve Önel (2015) çalışmasında öğrencilerin istasyon tekniğini uygulamaktan zevk aldıklarını belirtmiştir. Genç (2013) çalışmasında

öğrencilerin tekniği oldukça eğlenceli buldukları bu sayede kalıcılığında artmasında etkili olduğunu vurgulamıştır.

Öğrenciler araştırmanın nitel boyutunda görüşmelerde istasyon tekniğinin derse karşı ilgilerini arttırdığını belirtmektedir. Öğrencilerin ilgilerini sürekli tutmak başarılarının artmasına imkân vermektedir. Literatür araştırmalarında öğrenme istasyonların genel olarak derse karşı ilgiyi arttırdığına dair bulgular yer almaktadır. Genç (2013) öğretmen adaylarına yönelik yapmış olduğu çalışmasında istasyon tekniğinin ilgiyi arttırdığı böylece öğrencilerin etkin katılım ve odaklanma kolaylığı sağladığını belirtmektedir. Benek ve Kocakaya (2012) Fen ve Teknoloji dersine yönelik öğrenci görüşlerini incelediği araştırmalarında öğrencilerin tamamına yakınının tekniğin derse yönelik ilgilerini arttırdığı yönünde görüşleri olduğunu belirtmektedir. Morgil vd. (2002) istasyon tekniğinin Kimya dersine karşı ilgiyi arttırdığını ve dikkat çekici bir yöntem olduğunu, Alacapınar (2009) istasyon tekniğine yönelik öğrenci görüşlerini incelediği araştırmasında tekniğin öğrencilerin derslere karşı ilgilerini arttırdığını böylece kişisel öğrenme güdüsünün arttığını, Albayrak ve Yalçın (2017) istasyon merkezlerinin merak uyandırdığını, öğrenme isteğini canlandırdığını, Schurr (1995) istasyon tekniğinin öğrencilerin derse olan ilgilerini ve isteklerini artırdığını belirtmektedir.

Öğrenciler araştırma sonucunda öğrenciler istasyon tekniğini öğrenmeyi kolaylaştıran, pekiştirmeye katkısı olan, öğrenme kolaylığı sağlayan bir teknik olarak belirtmektedir. Öğrencileri farklı birçok istasyon merkezinde konuyu farklı açılardan ele almalarının öğrenmelerine kolaylık sağladığı, pekiştirmeye katkısı olduğunu söylemek mümkündür. Literatür araştırmalarında benzer bulgular yer almaktadır. Avcı (2015) araştırmasında tekniğin aktif katılım sağladığı, konuyu pekiştirdiği öğrencilerin sınavlarda daha başarılı olmalarına katkı sağladığını, Furutani (2007), tekniğinin öğrenci ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik uygun bir teknik olduğunu, Robert (1999) istasyon tekniğinin yeni veya zor öğrenme alanlarının öğrenilmesinde etkili bir teknik olduğunu belirtmektedir. İstasyon tekniğinin konuyu pekiştirmeye böylelikle kalıcı öğrenmeye katkısı olduğunu belirten çalışmalar bulunmaktadır. Benek (2012) Fen Bilimleri alanında, Avcı (2015) İngilizce alanında, Arslan (2017)

Türkçe alanında İstasyon tekniğinin kalıcı öğrenmeye etkisini araştırmak amacıyla yaptığı çalışmalarında öğrenmelerin kalıcı olduğunu saptamakta, öğrenme alanlarının pekiştirildiği sonucuna ulaşmaktadırlar.

Öğrenciler araştırma sonucunda istasyon tekniğinde öğrencileri grup çalışmalarının fayda sağladığını belirtmektedir. Furutani (2007) çalışmasında istasyon tekniğinin birliğini geliştirdiğini, Güneş (2009) öğrencilerin istasyonlarda birbirinden öğrenme sağladıklarını ve birbirlerinin hatalarını düzelttikleri vurgulanmaktadır. Mergen (2011) öğrencilerin iletişim becerilerinin geliştiğini, sosyal öğrenmeyi desteklediğini. Genç (2013) çalışmasında öğretmen adaylarının istasyon tekniğinin yardımlaşmayı attırdığı, grup halinde çalışmanın yaratıcılığı geliştirdiği, farklı bakış açıları ve fikirleri sentezlemiş oldukları yönünde görüşlerinin olduğunu vurgulamaktadır. Avcı (2015) tüm öğrencilerin sürece katılım sağladıkları gruptaki her öğrencinin sürece katkı sağladığını, Erdağı ve Önel (2015) çalışmasında yüksek oranda (%87,5) öğrencilerin grup arkadaşlarının süreç esnasında birbirlerine katkı sağladıklarını belirtmektedir. Araştırmalarda grupların daha etkili olabilmesi için düzenli görev dağılımlarının olması, yardımlaşmanın öneminin fark ettirilmesi, gruplar oluşturulurken öğrenci isteklerinin göz önünde bulundurulması gerektiği belirtilmiştir. Cohen ve Anthony (1982) iletişim halinde olan, birlikte çalışan öğrencilerin öğrendiklerinin kalıcılığının attığını, grup olarak daha iyi performans gösterdikleri belirlenmiştir.

Öğrenciler istasyon tekniğinin olumsuz özellikleri olarak uygulama anında bazen yüksek ses olduğunu, grup arkadaşları arasında anlaşmazlıkların yaşandığını, yapılan etkinliklerin bazı öğrencilere zor geldiğini belirtmişlerdir. Yapılan pilot çalışmada bu olumsuzluklar önlenmeye çalışılsa da yeterli olmadığını görmek mümkündür. Literatürdeki çalışmaların sonuçlarına göre Demir (2008) bazı öğrencilerin arkadaşları tarafından kabul görmemeleri, gruplardan dışlanmaları olumsuz durumları belirtmiştir. Arslan (2017) çalışmasında grup içi anlaşamama, etkinliklere tam katılamama, grup içi uyumsuzluklar, gürültü ve zaman olumsuz görüşleri saptamıştır. Çakmak (2018) araştırmasında öğrencilerin pasif kaldığı, çalışmaya katkı sağlayamama ve gürültü olumsuz durumları saptamıştır. Mergen

(2011) öğrenci gruplarının çalışma anında oluşan olumsuz ilişkilerin öğrencilerin birbirini kıskanma ve liderlik gibi duygulardan kaynaklandığını, materyal bulma ve kullanmaya yönelik olumsuz görüşlerin olduğunu belirtmiştir. Avcı (2015) çalışmasında olumsuz görüşleri öğrencilerin az bir bölümünün istasyonları sıkıcı bulduğu, zaman kaygısı yaşadıkları ve fazla sayıda etkinlik olması şeklinde belirtmiştir.

Öğrenciler istasyon tekniğinin farklı alanlarda uygulanmasının özellikle Matematik, Türkçe, İngilizce, Fen derslerinde kullanılmasının uygun olacağı belirtmişlerdir. Öğrenciler zor olduklarını düşündükleri dersleri daha kolay öğrenmek, farklı etkinlikler yapabilmek, eğlenerek öğrenebilmek, deneyler yapabilmek amacıyla farklı dersleri uygun gördüklerini belirtmişlerdir. Benzer durumda, Yüksel (2017) çalışmasında öğrenciler istasyon tekniğinin öncelikle Matematik olmak üzere Sosyal Bilgiler ve Türkçe dersi için uygulanabileceği yönünde, Erdağı ve Önel (2015) çalışmasında öğrenciler istasyon tekniğinin birçok derste uygulanmasını istediklerini özellikle Türkçe, Sosyal Bilgiler ve Resim dersi için uygulanabileceği yönünde, Benek (2012) çalışmasında öğrenciler istasyon tekniğinin çoktan aza doğru sırasıyla Matematik, Sosyal Bilgiler ve Türkçe derslerinde uygulanması yönünde görüş belirtmişlerdir.