• Sonuç bulunamadı

4.BULGULAR VE YORUM

4.2. Nitel Bulgular

Öğrencilerin, TÜBİTAK Bilim Fuarı hakkındaki görüşlerini belirlemek amacıyla fuar etkinliklerinden sonra “TÜBİTAK Bilim Fuarı Görüş Formu” uygulanmış ve

57

veriler değerlendirilmiştir. Öğrencilere ait bazı mülakat formları Ek-3’de verilmiştir.

Öğrencilerin görüşleri değerlendirilerek tema ve kodlar belirlenmiştir. Öğrencilerin TÜBİTAK Bilim Fuarı hakkındaki görüşlerine yönelik tema, alt tema ve kodlar

58

Öğrencilerin görüşleri içerik analizi tekniği ile değerlendirildiğinde, fen bilimleri dersine etkisi, tutum ve motivasyon etkisi ve beceri gelişimine etkisi olmak üzere üç tema altında toplandığı görülmektedir.

4006 TÜBİTAK Bilim Fuarının Fen Bilimleri Dersine Etkisi

Mülakat formunda yer alan “Görev aldığınız TÜBİTAK 4006 bilim fuarı fen bilimleri dersine karşı bakışınızı nasıl etkiledi? Derse yönelik ilginiz, ders başarınıza etkisi, dersin gerçek yaşam ilişkisi hakkında katkısı, fen bilimlerinin önemi hakkında düşüncelerinize etkisi açısından değerlendiriniz” sorusuna öğrencilerin verdiği cevaplar değerlendirilerek, fen bilimleri dersine etkisi teması altında toplanmıştır (Şekil 4.1.).

59

Bu temanın kodları içerisinde öğrencilerin en sık verdiği cevaplar; günlük hayatta uygulanma ve akademik başarının artması cevapları olmuştur. Bilgiyi kavrama, bilgi edinme, farklı bakış açıları edinme ise birer öğrenci tarafından verilen cevaplar olmuştur.

Gerçek hayatta uygulama

Mülakat yapılan bütün öğrenciler bilim fuarında öğrendikleri bilgileri günlük hayatta uyguladıklarını belirtmişlerdir. Örneğin bazı öğrencilerin görüşleri, “Gerçek yaşamda işime yarayan çok fazla bilgi edindim” (Ö4), “Tekrardan böyle bir projede görev almak isterim çünkü öğrenebileceğim ve günlük yaşamda işime yarayacak bilgileri öğrenebileceğimize inanıyorum” (Ö3) şeklinde olmuştur.

Akademik başarı

Mülakat formuna verilen cevaplar incelendiğinde bütün öğrencilerin, bilim fuarına katılmanın akademik başarılarını arttırdığı cevabını verdikleri görülmektedir.

Konuyla ilgili olarak öğrenciler, “arttı çünkü araştırma yaptığımız için daha mantıklı düşünmeye sebep oldu ve grup çalışmasını daha iyi öğrendim.”( Ö2), “arttı çünkü derste anlamadığım bazı konuları TÜBİTAK sayesinde daha kolay anlayıp kavrayabiliyorum”(Ö3) şeklinde görüşlerini belirtmişlerdir.

Yaşamla ilişkili olma

Cevaplar incelendiğinde iki öğrenci bilim fuarları sonucunda fen bilimleri dersinin yaşamla ilişkili olduğunu belirtmişlerdir. Öğrenci cevapları şunlardır; “Gerçek yaşamda çözemediğim bazı sorunları bilimsel düşünerek daha kolay çözebiliyorum.”(Ö3), “Benim gerçek yaşamıma en çok katkısı olan dersin fen dersi olduğunu düşünüyorum” (Ö4).

Eğlenerek öğrenme

Bazı öğrenciler bilim fuarında eğlenerek öğrenme sağladıklarını belirtmişlerdir: “ Tekrar bu güzel projede görev almak isterdim hem eğlendik, hem de

60

öğrendik…”(Ö1) ve “Katılmam önemliydi çünkü benim için çok eğlenceli ve çok öğretici geçti.”(Ö2) görüşleri bilim fuarlarının amacı olan eğlenerek öğrenmenin sağlandığını göstermektedir.

Konu pekiştirme

Öğrenci görüşlerine göre bilim fuarının fen bilimleri dersine etkisi teması altında konu pekiştirme kodu belirlenmiştir. Sorulara verilen cevaplardan bazıları,

“TÜBİTAK’ta yapmış olduğum proje eksiklerimi kapatmama yardımcı olduğu için derste eksiklerim kapandığı için daha çok hoşuma gidiyor”(Ö4), “Derste anlamadığım bazı konuları TÜBİTAK sayesinde kolay anlayıp kavrayabiliyorum”

(Ö3) şeklinde olmuştur. Öğrenciler, bilim fuarı yoluyla fen bilimleri dersinde öğrendiği konuları, bilim fuarında tamamlayıp pekiştirme sağladığını ifade etmiştir.

Farklı bakış açısı edinme

Öğrenciler bilim fuarlarının kendilerine farklı bakış açısı kazandırdığını ifade etmişlerdir. Öğrenci görüşü şu şekildedir: “Çünkü değişik değişik projeler ve onların amaçlarını öğrendik ve derse olan ilgim arttı (Ö1)”. Öğrenciler tarafından bilim fuarları yoluyla hayata ve bilime karşı farklı bakış açıları kazandığı ifade edilmiştir.

Kişisel gelişim

Öğrencilerin verdiği cevaplara bakıldığında TÜBİTAK Bilim Fuarının öğrencilerin kişisel gelişimine katkı sağladığı görülmektedir. Kişisel gelişimle ilgili öğrenci görüşü, “Kendimi daha çok geliştirip kodlama yaparak robotlar geliştirmek istiyorum”(Ö4) şeklindedir. Öğrencinin gelişiminin farkına vararak daha fazla gelişmek için hedef belirlediği anlaşılmaktadır.

4006 TÜBİTAK Bilim Fuarının Tutum ve Motivasyon Etkisi

“Bu projede görev almak sizin için önemli miydi? Neden? Herhangi bir anlamda size katkısı olduğunu düşünüyor musunuz? Tekrar böyle bir projede görev almak ister misiniz? Neden? Ve Görev aldığınız TÜBİTAK 4006 projesi bilime, teknolojiye

61

ve bilim insanına karşı ilginizi etkiledi mi? Açıklayınız.” sorusuna öğrencilerin verdiği cevaplar doğrultusunda tutum ve motivasyon teması oluşmuştur (Şekil 4.2.).

Şekil 4.2. Bilim Fuarının Tutum ve Motivasyon Etkisi Temasına Ait Kodların Dağılımı

Bu temaya ait frekansı en yüksek kodlar, bilimsel merakta artış gerçekleşmesi, özgüven gelişimi olmuştur. Bütün öğrenciler bilim fuarında tekrar görev almak istediklerini belirmişlerdir. Öğrencilerin yapamadıklarını yapabilme inancı, insanlara yardım etme isteklerinin artması da en sık verdikleri cevaplardan olduğu görülmektedir.

Tekrar katılmaya istekli olma

Yarı yapılandırılmış mülakat formunu cevaplayan dört öğrenci bir daha düzenlenecek bilim fuarında görev almak istediklerini ifade etmişlerdir. Örneğin,

“Gerçek yaşamda işime yarayan çok fazla bilgi edindim. Bu yüzden böyle bir projede görev almak isterim”(Ö4), “Evet, katılmak isterim çünkü böyle bir proje bizim için çok önemliydi, insanlara bilgi verdik, onlara tohumların önemini anlattık”(Ö1) şeklinde olan öğrenci cevapları TÜBİTAK Bilim Fuarının öğrencilerin tutum ve motivasyonları üzerinde olumlu yönde etki ettiğini göstermektedir.

0

62

Benzer Belgeler