• Sonuç bulunamadı

5.1. Sonuçlar 119 

5.1.1. Nicel Verilere Ait Sonuçlar 119 

1. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınmaya yönelik bilgi kaynaklarının büyük bir çoğunluğunu televizyon internet, bilimsel dergiler gibi yazılı ve görsel medyanın oluşturduğu belirlenmiştir.

2. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma için eğitime yönelik bilgi kaynaklarının büyük bir çoğunluğunu televizyon, internet, bilimsel dergiler gibi yazılı ve görsel medyanın oluşturduğu belirlenmiştir.

3. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma için eğitime yönelik tutumlarının yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma

120

için eğitime yönelik tutumlarının ölçeğin okullarda SKE uygulamaları ve SKE’nin bireysel ve toplumsal yararları boyutlarında yüksek düzeyde olduğunu, ölçeğin SKE’nin hedefleri ve uygulanabilirliği boyutunda ise orta düzeyin üzerinde olduğu belirlenmiştir.

4. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma için eğitime yönelik tutumlarının, öğrenim gördükleri anabilim dallarına göre değişimi incelendiğinde; ölçeğin geneli ile birlikte okullarda SKE uygulamaları ve SKE’nin hedefleri ve uygulanabilirliği alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Ölçeğin alt boyutlarından SKE’nin bireysel ve toplumsal yararları boyutunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Bu durum farklı anabilim dallarında öğrenim gören öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma için eğitime yönelik tutumlarının ölçeğin geneli ile okullarda SKE uygulamaları ve SKE’nin hedefleri ve uygulanabilirliği alt boyutları bakımından anlamlı olarak değiştiğini, SKE’nin bireysel ve toplumsal yararları alt boyutunda ise değişmediğini göstermektedir. Bulunan bu farklılıklar genel olarak sürdürülebilir kalkınma için eğitime yönelik tutumları yüksek olan Tarih Eğitimi ve Türkçe Eğitimi Anabilim Dalları ile daha düşük tutuma sahip olan Yabancı diller bölümünden Alman Dili Eğitimi ve Fransız Dili Eğitimi ile Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalları arasında, yüksek tutuma sahip anabilim dalları yönünde bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.

5. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma için eğitime yönelik tutumlarının cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediği incelendiğinde, ölçeğin geneli, okullarda SKE uygulamaları ve SKE’nin hedefleri ve uygulanabilirliği boyutlarında erkek öğretmen adaylarının kız öğretmen adaylarından daha fazla puan aldıkları belirlenirken, SKE’nin bireysel ve toplumsal yararları alt boyutunda ise kız öğrencilerin betimsel olarak daha yüksek puan aldıkları belirlenmiştir. Bu farklarının istatistiksel olarak ölçeğin geneli, okullarda SKE uygulamaları ve SKE’nin bireysel ve toplumsal yararları boyutlarında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenirken, ölçeğin alt boyutlarından SKE’nin hedefleri ve uygulanabilirliği boyutunda erkek öğrenciler lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma için eğitime yönelik tutumlarının, okullarda SKE uygulamaları ve SKE’nin bireysel ve toplumsal yararları boyutlarında cinsiyete göre anlamlı olarak değişmediği, ölçeğin SKE’nin hedefleri ve uygulanabilirliği alt boyutunda ise cinsiyete göre anlamlı olarak değiştiği belirlenmiştir.

121

6. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma için eğitime yönelik tutumlarının, öğrenim gördükleri sınıflara göre değişimi incelendiğinde; ölçeğin geneli ile birlikte okullarda SKE uygulamaları, SKE’nin bireysel ve toplumsal yararları ve SKE’nin hedefleri ve uygulanabilirliği alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma için eğitime yönelik tutumlarının öğrenim gördükleri sınıflara göre anlamlı olarak değişmediği tespit edilmiştir.

7. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma için eğitime yönelik tutumlarının, üniversitede öğrenim gördükleri süre içerisinde çevre ile ilgili aldıkları derslere göre değişimi incelendiğinde, ölçeğin geneli ile birlikte, okullarda SKE uygulamaları, SKE’nin bireysel ve toplumsal yararları ve SKE’nin hedefleri ve uygulanabilirliği alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma için eğitime yönelik tutumlarının üniversitede aldıkları çevre ile ilgili ders sayısına göre değişmediği tespit edilmiştir.

8. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma için eğitime yönelik tutumlarının bir çevre organizasyonuna üyelik durumlarına göre farklılığı incelendiğinde, ölçeğin geneli, okullarda SKE uygulamaları ve SKE’nin hedefleri ve uygulanabilirliği boyutlarında üye olmayan öğretmen adaylarının üye olan öğretmen adaylarına göre daha fazla puan aldıkları belirlenirken, SKE’nin bireysel ve toplumsal yararları alt boyutunda ise üye olan öğretmen adaylarının üye olmayanlara göre betimsel olarak daha yüksek puan aldıkları görülmüştür. Yapılan bağımsız gruplar için t-testi sonucunda üye olan ve üye olmayan öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma için eğitime yönelik tutumları arasında belirlenen bu puan farklarının istatistiksel olarak ölçeğin geneli ve alt boyutlarında anlamlı olmadığı belirlenmiştir.

9. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergelerini eşleştirme ölçeğinden aldıkları puanlar incelendiğinde, puanların yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergelerini eşleştirme ölçeği puanlarının ölçeğin ekolojik boyutunda yüksek düzeyde, toplumsal ve ekonomik boyutlarda ise orta düzeyin üzerinde olduğu tespit edilmiştir.

10. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergelerini eşleştirme ölçeği puanlarının öğrenim gördükleri anabilim dallarına göre değişimi incelendiğinde, ölçeğin geneli ile birlikte ekolojik ve ekonomik alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı

122

bir farklılık bulunmuştur. Ölçeğin alt boyutlarından toplumsal boyut için istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Bu durum farklı anabilim dallarında öğrenim gören öğrencilerin sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergelerini eşleştirme ölçeğinin geneli ile ekolojik ve ekonomik alt boyutları bakımından anlamlı olarak değiştiğini, bununla birlikte toplumsal boyut bakımından değişmediğini göstermektedir. Bu farklılığın daha çok sürdürülebilir kalkınmanın göstergelerine yönelik ilgi puanları yüksek olan Fizik Eğitimi ve Kimya Eğitimi Anabilim Dalları ile puanları düşük olan Yabancı diller bölümünden Alman Dili Eğitimi ve Arap Dili Eğitimi Anabilim Dalları arasında yüksek ilgi puanına sahip anabilim dalları yönünde olduğu tespit edilmiştir.

11. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergelerini eşleştirme puanlarının cinsiyete göre farklılığı incelendiğinde, ölçeğin geneli, toplumsal boyut ve ekonomik boyutta erkek öğretmen adaylarının kız öğretmen adaylarından daha yüksek puan aldıkları belirlenirken, ekolojik boyutta ise kız öğretmen adaylarının betimsel olarak daha yüksek puan aldıkları belirlenmiştir. Yapılan bağımsız gruplar için t-testi sonucunda erkek ve kız öğrencilerin sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergelerini eşleştirme puanları arasında belirlenen bu puan farklarının ölçeğin geneli ve alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir Bu durum öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergelerini eşleştirme ölçeği puanlarının ölçeğin geneli ve alt boyutlarında cinsiyete göre anlamlı olarak değişmediğini ifade etmektedir.

12. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergelerini eşleştirme puanlarının, öğrenim gördükleri sınıflara göre değişimi incelendiğinde; ölçeğin geneli ile birlikte ekolojik, sosyal ve ekonomik alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre; öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergelerini eşleştirme düzeylerinin öğrenim gördükleri sınıflara göre değişmediği tespit edilmiştir.

13. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergelerini eşleştirme puanlarının üniversitede öğrenim gördükleri süre içerisinde çevre ile ilgili aldıkları derslere göre değişimi incelendiğinde; ölçeğin geneli ile birlikte ekolojik, sosyal ve ekonomik alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Bu sonuçlara

123

göre; öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergelerini eşleştirme düzeylerinin aldıkları ders sayısına göre değişmediği tespit edilmiştir.

14. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergelerini eşleştirme puanlarının bir çevre organizasyonuna üyelik durumlarına göre farklılığı incelendiğinde, ölçeğin geneli ve ekolojik boyutta bir çevre organizasyonuna üye olan öğrencilerin, toplumsal ve ekonomik boyutlarda ise üye olmayan öğrencilerin betimsel olarak daha yüksek puan aldıkları görülmektedir. Yapılan bağımsız gruplar için t-testi sonucunda üye ve olmayan öğrencilerin sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergelerini eşleştirme puanları arasında belirlenen bu puan farklarının, ölçeğin geneli ve alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Bu durum öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergelerini eşleştirme ölçeği puanlarının ölçeğin geneli ve alt boyutlarında bir çevre organizasyonuna üye olup olmadıklarına göre anlamlı olarak değişmediğini ifade etmektedir.

15. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma başarı puanları incelendiğinde, sürdürülebilir kalkınma başarıları puanlarının düşük olduğu belirlenmiştir.

16. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma başarı puanlarının öğrenim gördükleri anabilim dallarına göre değişimi incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu durum farklı anabilim dallarında öğrenim gören öğrencilerin sürdürülebilir kalkınma başarı puanlarının anlamlı olarak değiştiğini göstermektedir. Bu değişimin daha çok sürdürülebilir kalkınma başarı puanları yüksek olan Fizik Eğitimi, Görme Engelliler Eğitimi ve Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalları ile başarı puanları düşük olan Yabancı diller bölümünden Arap Dili Eğitimi, Alman Dili Eğitimi ve Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalları arasında yüksek başarı puanına sahip anabilim dallarında öğrenim gören öğrenciler yönünde bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.

17. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma başarı puanlarının cinsiyete göre farklılığı incelendiğinde, erkek öğretmen adaylarının kız öğretmen adaylarına göre betimsel olarak daha yüksek puan aldıkları görülmektedir. Yapılan bağımsız gruplar için t- testi sonucunda erkek ve kız öğrencilerin sürdürülebilir kalkınma başarı puanları arasında belirlenen bu farkın, istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir Bu durum öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma başarı testinden aldıkları puanların cinsiyete göre anlamlı olarak değişmediğini ifade etmektedir.

124

18. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma için eğitime yönelik başarı puanlarının öğrenim gördükleri sınıflara göre değişim incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Bu durum farklı sınıflarda öğrenim gören öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma başarı puanlarının anlamlı olarak değiştiğini göstermektedir. Bu değişimin 1. sınıf öğrencileri ile 2.,4. ve 5. sınıf öğrencileri arasında üst sınıflar yönünde; 2. sınıf ile 3. sınıflar arasında 3. sınıflar yönünde bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.

19. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma başarı puanlarının üniversitede öğrenim gördükleri süre içerisinde çevre ile ilgili aldıkları derslere göre değişimi incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma başarı puanlarının aldıkları ders sayısına göre değişmediği tespit edilmiştir.

20. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma başarı puanlarının bir çevre organizasyonuna üyelik durumlarına göre farklılığı incelendiğinde bir çevre organizasyonuna üye olmayan öğretmen adaylarının üye olanlara göre betimsel olarak daha yüksek puan aldıkları görülmektedir. Yapılan bağımsız gruplar için t-testi sonucunda üye olan ve üye olmayan öğretmen adaylarının başarı puanları arasında belirlenen bu farklılığının istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir Bu durum öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma başarı puanlarının bir çevre organizasyonuna üye olup olmadıklarına göre anlamlı olarak değişmediğini ifade etmektedir.

21. Öğretmen adaylarının üniversite öğrenimlerinde çevre ile ilgili almış oldukları derslerin sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergelerini eşleştirme puanlarını anlamlı olarak yordadığı belirlenmiştir. Bu durum toplam varyansın %0.8’inin bu değişken tarafından açıklandığını ifade etmektedir

22. Öğretmen adaylarının üniversite öğrenim gördükleri anabilim dalı ve sınıf düzeylerinin, sürdürülebilir kalkınma başarı puanlarını anlamlı olarak yordadığı belirlenmiştir. Bu durum toplam varyansın %3’ünün bu değişkenler tarafından açıklandığını ifade etmektedir.

23. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergeleri eşleştirme puanları ve sürdürülebilir kalkınma başarı puanlarının, sürdürülebilir kalkınma için eğitime yönelik tutumlarını anlamlı olarak yordadığı belirlenmiştir. Bu durum toplam varyansın %5.9’unun bu değişkenler tarafından açıklandığını ifade etmektedir.

125

24. Öğretmen adaylarının sürdürülebilir kalkınma için eğitime yönelik tutumlarını, öğretmen adaylarının sahip oldukları sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergelerini eşleştirme puanları ve sürdürülebilir kalkınma başarı puanlarının birlikte yordadığı belirlenmiştir. Sürdürülebilir kalkınma ile kalkınmanın göstergeleri eşleştirme puanları ise üniversite öğrenimlerinde çevre ile ilgili aldıkları dersler tarafından, sürdürülebilir kalkınma başarıları ise öğrenim gördükleri anabilim dalı ve sınıf düzeyleri tarafından yordanmaktadır. Araştırmanın bağımsız değişkenlerinden olan cinsiyet ve bir çevre organizasyonuna üye olup olmama durumu ise belirtilen örtük değişkenlerin herhangi birini anlamlı olarak yordamamaktadır.

Benzer Belgeler