• Sonuç bulunamadı

NAZÎM DİVANI'NDAKİ NAZIM ŞEKİLLERİ 1 Kasîdeler

Belgede Yahyâ Nazîm Divanı (sayfa 38-68)

I- Nazîm'in divanında toplam 96 kasîde bulunmaktadır. Kasîdelerin özellikleri şu şekildedir:

1. Kasîde: Bu kaside, 82 beyitten oluşmuş bahariyye nesipli bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'l-Elif" şeklindedir. Aruzun "MefâǾilün FeǾilâtün MefâǾi- lün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

2. Kasîde: 31 beyitten müteşekkil bir na'ttır. Başlığı, "Gevher-endâzî-i Ķulzüm-i Midâd Be-sâĥil-i NaǾt-ı Şerîf-i ŞefîǾ-i Yevm-i Tenâd" şeklindedir. Aruzun "MefǾûlü FâǾilâtü MefâǾîlü FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

3. Kasîde: Baş tarafında fahriyye içeren 171 beyitlik uzun bir na'ttır. İçerisinde mi'râciyye de bulunmaktadır. Başlığı, "Faħriyye-i Źîbâ Mutażammın-ı NaǾt-ı Mefħar-i Her Dü-serâ" şeklindedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾi- lün" kalıbıyla yazılmıştır.

4. Kasîde: 25 beyitlik bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Laŧîf Der-Ĥaķķ-ı Sulŧân-ı Enbiyâ vü Resûl-i Kibriyâ ǾAleyhi'ś-śalavât Ve't-taĥiyyât" şeklindedir. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

5. Kasîde: 42 beyitlik bir na'ttır. Başlığı, "Der-NaǾt-ı Şerîf-i Mefħar-i Mevcûdât" şeklindedir. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

Bu kasîdede farklı bir nokta olarak her beyitte mihr ve meh kelimeleri geçmek- tedir.

6. Kasîde: 80 beyitten oluşan bir na'ttır. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

7. Kasîde: 53 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "Feryâd-ı Ħâme-i Hezâr-ı Şûrîde- nevâ Der-gülistân-ı NaǾt-ı Ĥabîb-i Kibriyâ" şeklindedir. Aruzun "MefǾûlü MefâǾîlü MefâǾîlü FeǾûlün" kalıbıyla yazılmıştır.

8. Kasîde: 43 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "İžhâr-ı Nâliş-i Sîne-i Ķalem Berây-ı Ĥasret-keşî-i Maĥbûb-ı Âferîde-kâr-ı ǾÂlem" şeklindedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

9. Kasîde: 33 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "Cilve-pîrâ-yı Edhem-i Âteş- ħırâm-ı Kilk-i Çâlâk Berây-ı Sâĥa-i NaǾt-ı Pâdişâh-ı Evreng-i Levlâk" şeklinde- dir. Aruzun "MefâǾilün FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 10. Kasîde: 23 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "Zemîn-bûsî-i Ķâmet-i Dil-cûy-ı

Ķalem Be-ravża-i NaǾt-ı ŞefîǾü'l-Ümem" şeklindedir. Aruzun "MefâǾilün FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

11. Kasîde: 57 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "Nažm-ı Şerîf-i Maġfiret-âlûd Der-naǾt-ı Bâdî-i Âferînende-i Bûd u Ne-bûd ǾAleyhi Śalavâtullâhi'l-Vedûd" şeklindedir. Aruzun "MefâǾilün FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalıbıyla yazılmış- tır.

12. Kasîde: 49 beyitten oluşmaktadır ve Sadrazam İbrahim Paşa övgüsünde bir medhiyedir. Başlığı, "Ķaśîde-i Nažîm Çelebi Der-Sitâyîş-i Ĥażret-i Śadr-ı AǾžam İbrâhîm Paşa Yesserallâhu Mâ-yeşâ" şeklindedir. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

13. Kasîde: 45 beyitten oluşmaktadır ve Ahmed Paşa övgüsünde bir medhiyedir. Başlığı, "Ķaśîde Berây-ı Midĥat-Ŧırâz-ı Aĥmed Pâşâ" şeklindedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

14. Kasîde: 33 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'ź-Źâl" şek- lindedir. Aruzun "MefâǾilün FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 15. Kasîde: 57 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "Şehper-güşâ-yı Şehbâz-ı Ħâme-i

Âsumân-mesîr Berây-ı Śayd-ı NaǾt-ı Şehen-şâh-ı Śıddîķ-vezîr" şeklindedir. Aruzun "MefǾûlü FâǾilâtü MefâǾîlü FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

16. Kasîde: 61 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "Ķaśîde-i Dil ü Dîde Der-Sitâyiş-i Resûl-i Kibriyâ vü Sulŧân-ı Enbiyâ ǾAleyhi'ś-śalâtü ve's-selâm" şeklindedir. Aruzun "FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. Bu kasîdede hemen her beyitte dil ve dîde kelimeleri geçmektedir.

17. Kasîde: 63 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "Ķaśîde Der-Sitâyiş-i Sulŧân-ı En- biyâ ǾAleyhi's-selâm" şeklindedir. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾi- lün" kalıbıyla yazılmıştır.

18. Kasîde: 45 beyitten oluşan bir na'ttır. Aruzun "MefâǾîlün MefâǾîlün MefâǾîlün MefâǾîlün" kalıbıyla yazılmıştır.

19. Kasîde: 93 beyitten oluşan bir na'ttır. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

20. Kasîde: 41 beyitten oluşmaktadır ve Sultan Mustafa övgüsünde bir medhiyedir. Aruzun "MefâǾîlün MefâǾîlün MefâǾîlün MefâǾîlün" kalıbıyla yazılmıştır. 21. Kasîde: 104 beyitten oluşmaktadır ve Selim Giray Han övgüsünde yazılmış bir

medhiyedir. Aruzun "MefâǾilün FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalıbıyla yazıl- mıştır.

22. Kasîde: 55 beyitten oluşmaktadır ve Selim Giray Han övgüsünde yazılmış bir medhiyedir. Başlığı, "Ķaśîde Berây-ı Selîm Girây Ħân" şeklindedir. Aruzun "MefǾûlü FâǾilâtü MefâǾîlü FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

23. Kasîde: 48 beyitten oluşmaktadır, nesip kısmında ramazaniyye bulunmaktadır ve Selim Giray Han övgüsünde yazılmış bir medhiyedir. Başlığı, "Ķaśîde-i Ra- mażâniyye Berây-ı Selîm Girây Ħân" şeklindedir. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

24. Kasîde: 46 beyitten oluşmaktadır ve Osman Paşa övgüsünde yazılmış bir med- hiyedir. Başlığı, "Ķaśîde Berây-ı Midĥat-i ǾOŝmân Pâşâ" şeklindedir. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. Bu kasîde, Fâ'iz Efendi ve Şakir Bey'in tertip ettikleri Süleymaniye Kütüphanesi, Halet Ef. Ki- taplığı 763 numarada kayıtlı olan ve Damad İbrahim Paşa için yazılan kasîdeleri topladıkları mecmuada 11 beyit eksik olarak geçmektedir. Osman Paşa'nın is- minin geçtiği "Muśĥaf-ı ķadr ü şeref ǾOŝmân Pâşâ kim anın/ Âyet-i câhı devâm- ı Ǿömr ile tefsîr olur" beytindeki ilk mısra "Ĥažret-i Dâmâd İbrâhîm Pâşâ kim anıñ" şeklinde değiştirilmiştir.

25. Kasîde: 14 beyitten oluşmaktadır ve Selim Giray Han övgüsünde yazılmış kısa bir medhiyedir. Başlığı, "Ķaśîde-i Beççe Berây-ı Selîm Girây Ħân" şeklindedir. Aruzun "MefǾûlü FâǾilâtü MefâǾîlü FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

26. Kasîde: 21 beyitten oluşmaktadır ve LaǾlî-zâde Meĥmed Efendi övgüsünde ya- zılmış bir medhiyedir. Başlığı, "Ķaśîde Berây-ı LaǾlî-zâde Meĥmed Efendi" şeklindedir. Aruzun "MefǾûlü FâǾilâtü MefâǾîlü FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 27. Kasîde: 110 beyitten oluşan bir na'ttır. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün

FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

28. Kasîde: 55 beyitten oluşmaktadır ve Mevlânâ övgüsünde yazılmış bir medhiye- dir. Başlığı, "Der-Ŝenâ-güsterî-i Ĥażret-i Mevlânâ Ķuddise Sırruhu" şeklindedir. Aruzun "MefâǾilün FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

29. Kasîde: 61 beyitten oluşmaktadır ve Sulŧân Meĥmed övgüsünde yazılmış bir medhiyedir. Başlığı, "Ķaśîde Berây-ı Sulŧân Meĥmed Ħân" şeklindedir. Aruzun "MefâǾîlün MefâǾîlün MefâǾîlün MefâǾîlün" kalıbıyla yazılmıştır.

30. Kasîde: 63 beyitten oluşmaktadır ve Sulŧân Meĥmed övgüsünde yazılmış bir medhiyedir. Aruzun "MefǾûlü MefâǾîlü MefâǾîlü FeǾûlün" kalıbıyla yazılmıştır. 31. Kasîde: 46 beyitten oluşmaktadır ve Selîm Girây övgüsünde yazılmış bir med- hiyedir. Aruzun "MefâǾîlün MefâǾîlün MefâǾîlün MefâǾîlün" kalıbıyla yazılmış- tır.

32. Kasîde: 63 beyitten oluşmaktadır ve Mustafa Paşa övgüsünde yazılmış bir med- hiyedir. Başlığı, "Ķaśîde-i ǾÎdiyye Berây-ı Muśŧafâ Pâşâ" şeklindedir. Îdiyye ne- siplidir. Aruzun "MefǾûlü MefâǾîlü MefâǾîlü FeǾûlün" kalıbıyla yazılmıştır. 33. Kasîde: 63 beyitten oluşmaktadır ve Ahmed Paşa övgüsünde yazılmış bir med-

hiyedir. Başlığı, "Ķaśîde-i Bahâriyye Der-vaśf-ı Aĥmed Pâşâ" şeklindedir. Bahâriyye nesiplidir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

34. Kasîde: 47 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "Âşiyân-sâzî-i ǾAndelîb-i Kilk-i Rengîn-âvâz Berây-ı Şemm-i Bûy-ı Gül-i NaǾt-ı Şehriyâr-ı Mücrim-nüvâz" şek- lindedir. Aruzun "MefâǾilün FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 35. Kasîde: 48 beyitten oluşmaktadır ve Abdî Paşa övgüsünde yazılmış bir medhi-

yedir. Başlığı, "Ķaśîde Berây-ı ǾAbdî Pâşâ" şeklindedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

36. Kasîde: 28 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi's-Sîn" şek- lindedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 37. Kasîde: 30 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'ş-Şîn" şek-

lindedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 38. Kasîde: 33 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'ś-Śâd" şek-

lindedir. Aruzun "MefǾûlü MefâǾîlü MefâǾîlü FeǾûlün" kalıbıyla yazılmıştır. 39. Kasîde: 33 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'đ-Đâd" şek-

lindedir. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 40. Kasîde: 28 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'ŧ-Ŧâ" şek-

lindedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 41. Kasîde: 33 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'ž-Žâ" şek-

lindedir. Aruzun "MefâǾilün FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 42. Kasîde: 27 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'l-ǾAyn"

şeklindedir. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 43. Kasîde: 30 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'l-Ġayn" şeklindedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 44. Kasîde: 28 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'l-Fâ" şek-

lindedir. Aruzun "MefǾûlü FâǾilâtü MefâǾîlü FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 45. Kasîde: 45 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'l-Ķâf" şek-

46. Kasîde: 37 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "Ķaśîde Der-NaǾt-ı Sulŧân-ı Kev- neyn ve Resûlü'ŝ-Ŝeķaleyn ǾAleyhi's-selâm" şeklindedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

47. Kasîde: 48 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'l-Kâf" şek- lindedir. Aruzun "MefâǾilün FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 48. Kasîde: 21 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "Der-NaǾt-ı Ĥabîb-i Ekrem Śal-

lallâhu ǾAleyhi ve Sellem" şeklindedir. Aruzun "MefâǾîlün MefâǾîlün MefâǾîlün MefâǾîlün" kalıbıyla yazılmıştır.

49. Kasîde: 43 beyitten oluşmaktadır ve Ahmed Paşa övgüsünde yazılmış bir med- hiyedir. Başlığı, "Ķaśîde Der-vaśf-ı Aĥmed Pâşâ" şeklindedir. Aruzun "MefâǾi- lün FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

50. Kasîde: 51 beyitten oluşmaktadır ve Mustafa Paşa övgüsünde yazılmış bir med- hiyedir. Başlığı, "Ķaśîde Berây-ı Muśâĥib Muśŧafâ Pâşâ" şeklindedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

51. Kasîde: 65 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'l-Lâm" şek- lindedir. Şitâiyye nesiplidir. Aruzun "MefâǾilün FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

52. Kasîde: 32 beyitten oluşmaktadır. Aruzun "MefâǾilün FeǾilâtün MefâǾilün FeǾi- lün" kalıbıyla yazılmıştır.

53. Kasîde: 11 beyitten oluşmaktadır ve Râmî Efendi övgüsünde yazılmış bir med- hiyedir. Başlığı, "Ķaśîde Berây-ı Râmî Efendi" şeklindedir. Aruzun "MefǾûlü FâǾilâtü MefâǾîlü FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

54. Kasîde: 101 beyitten oluşan bir na'ttır. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

55. Kasîde: 53 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'l-Mîm" şek- lindedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. Her mısrada rûz ve îd kelimeleri kullanılarak sanatlı bir şekilde kaleme alınmış- tır.

56. Kasîde: 31 beyitten oluşan bir na'ttır. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

57. Kasîde: 63 beyitten oluşan bir na'ttır. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

58. Kasîde: 13 beyitten oluşmaktadır ve Selîm Girây Hân övgüsünde yazılmış bir medhiyedir. Başlığı, "Ķaśîde-i Beççe Berây-ı Selîm Girây Ħân" şeklindedir. Aruzun "MefǾûlü FâǾilâtü MefâǾîlü FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

59. Kasîde: 63 beyitten oluşan bir na'ttır. Aruzun "MefǾûlü MefâǾîlü MefâǾîlü FeǾûlün" kalıbıyla yazılmıştır.

60. Kasîde: 36 beyitten oluşan bir na'ttır. Aruzun "MüstefǾilün MüstefǾilün Müs- tefǾilün MüstefǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

61. Kasîde: 66 beyitten oluşmaktadır ve Selîm Girây Hân övgüsünde yazılmış bir medhiyedir. Bahâriyye nesiplidir. Aruzun "FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalıbıy- la yazılmıştır.

62. Kasîde: 45 beyitten oluşmaktadır ve Ahmed Paşa övgüsünde yazılmış bir med- hiyedir. Başlığı, "Ķaśîde-i Ġarrâ Der-vaśf-ı Aĥmed Pâşâ Bâ-iltizâm-ı Tîġ u Ķalem" şeklindedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. Her mısrada tîğ ve kalem kelimeleri kullanılarak sanatlı bir tarzda kaleme alınmıştır.

63. Kasîde: 61 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'n-Nûn" şek- lindedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 64. Kasîde: 48 beyitten oluşan bir na'ttır. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün

FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

65. Kasîde: 73 beyitten oluşan bir na'ttır. Şitâiyye nesiplidir. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

66. Kasîde: 120 beyitten oluşmaktadır ve Selîm Girây Hân övgüsünde yazılmış bir medhiyedir. Aruzun "FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 67. Kasîde: 17 beyitten oluşmaktadır ve Selîm Girây Hân övgüsünde yazılmış bir

medhiyedir. Başlığı, "Ķaśîde-i Beççe Berây-ı Selîm Girây Ħân" şeklindedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

68. Kasîde: 17 beyitten oluşmaktadır ve İbrâhîm Efendi övgüsünde yazılmış bir medhiyedir. Başlığı, "Ķaśîde Berây-ı İbrâhîm Efendi" şeklindedir. Aruzun "MefâǾilün FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

69. Kasîde: 35 beyitten oluşmaktadır ve Muhyiddîn Arabî övgüsünde yazılmış bir medhiyedir. Başlığı, "Der-Ŝenâ-güsterî-i Ĥażret-i Şeyħ Muĥyiddîn ǾArabî Ķud- dise Sırruhu" şeklindedir. Aruzun "MefâǾilün FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalı- bıyla yazılmıştır.

70. Kasîde: 43 beyitten oluşmaktadır ve Mustafa Paşa övgüsünde yazılmış bir med- hiyedir. Başlığı, "Ķaśîde Berây-ı Vaśf-ı Muśŧafâ Pâşâ Bâ-iltizâm-ı Şütür ü Ĥüc- re" şeklindedir. Aruzun "MefâǾilün FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalıbıyla ya- zılmıştır. Her mısrada şütür ve hücre kelimeleri kullanılmıştır.

71. Kasîde: 51 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'l-Vâv" şek- lindedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 72. Kasîde: 61 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'l-Hâ" şek-

lindedir. Aruzun "MefǾûlü MefâǾîlü MefâǾîlü FeǾûlün" kalıbıyla yazılmıştır. 73. Kasîde: 23 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf-i Resûl-i Ekrem Śal-

lallâhu TeǾâlâ ǾAleyhi ve Sellem" şeklindedir. Aruzun "MefâǾîlün MefâǾîlün MefâǾîlün MefâǾîlün" kalıbıyla yazılmıştır.

74. Kasîde: 45 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "Ķaśîde Der-Sitâyiş-i Sulŧânu'ŝ- Ŝeķaleyn ǾAleyhi Efđalü'ś-śalavât" şeklindedir. Aruzun "MefâǾilün FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilâtün" kalıbıyla yazılmıştır.

75. Kasîde: 38 beyitten oluşan bir münâcâttır. Başlığı, "Münâcât-ı Dîger Li- Ķâđiyü'l-ĥâcât-ı Ekber ü Asġar" şeklindedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾi- lün" kalıbıyla yazılmıştır.

76. Kasîde: 67 beyitten oluşmaktadır ve Hüseyin Paşa övgüsünde yazılmış bir med- hiyedir. Başlığı, " Ķaśîde Berây-ı Medĥ-i Ĥüseyn Pâşâ " şeklindedir. Aruzun "MefâǾilün FeǾilâtün MefâǾilün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

77. Kasîde: 12 beyitten oluşmaktadır ve LaǾlî-zâde Mehmed Efendi övgüsünde ya- zılmış kısa bir medhiyedir. Başlığı, "Ķaśîde-i Beççe LaǾlî-zâde Efendi" şeklin- dedir. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. Bu kasîde, Fâ'iz Efendi ve Şakir Bey'in tertip ettikleri Süleymaniye Kütüphanesi, Halet Ef. Kitaplığı 763 numarada kayıtlı olan ve Damad İbrahim Paşa için yazı- lan kasîdeleri topladıkları mecmuada da geçmektedir. LaǾlî-zâde'nin isminin geçtiği "Ĥažret-i Ǿallâme LaǾlî-zâde kim Ǿarż itmege" mısraı, "Ĥažret-i Dâmâd İbrâhîm Pâşâ kim aña" şeklinde değiştirilmiştir.

78. Kasîde: 33 beyitten oluşan bir na'ttır. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

79. Kasîde: 53 beyitten oluşmaktadır ve Mustafa Paşa övgüsünde yazılmış bir med- hiyedir. Başlığı, "Ķaśîde Berây-ı Vaśf-ı Muśŧafâ Pâşâ" şeklindedir. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. Yine bu kasîde de, Fâ'iz Efendi ve Şakir Bey'in tertip ettikleri ve Damad İbrahim Paşa için yazılan kasîdeleri topladıkları mecmuada 8 beyit eksik olarak geçmektedir. Burada da "Muśŧafâ Pâşâ vezîr-i dâd-güster kim müdâm" mısraı, "Ĥažret-i Dâmâd İbrâhîm Pâşâ kim müdâm" şeklinde değiştirilmiştir.

80. Kasîde: 71 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'l-Yâ" şek- lindedir. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 81. Kasîde: 41 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "NaǾt-ı Şerîf Be-Ĥarfi'l-Yâ" şek-

lindedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. 82. Kasîde: 94 beyitten oluşmaktadır ve Sultan Ahmed'e medhiyedir. Aruzun

"MefǾûlü FâǾilâtün MefǾûlü FâǾilâtün" kalıbıyla yazılmıştır.

83. Kasîde: 35 beyitten oluşmaktadır ve Sâdık Efendi övgüsünde yazılmış bir med- hiyedir. Başlığı, "Ķaśîde Berây-ı Śâdıķ Efendi" şeklindedir. Aruzun "MefǾûlü FâǾilâtü MefâǾîlü FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

84. Kasîde: 31 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "Ķaśîde-i Mevlûdiyye Der-Vaśf-ı Sulŧân-ı Enbiyâ ǾAleyhi Efđalü'ś-śalavât ve Ekmelü't-taĥiyyât" şeklindedir. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

85. Kasîde: 34 beyitten oluşan bir na'ttır. Başlığı, "Der-Sitâyiş-i Resûl-i Kibriyâ ǾAleyhi'ś-śalâtü ve't-taĥiyyât" şeklindedir. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

86. Kasîde: 35 beyitten oluşan bir na'ttır. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

87. Kasîde: 35 beyitten oluşan bir na'ttır. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

88. Kasîde: 114 beyitten oluşan bir na'ttır. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

89. Kasîde: 21 beyitten oluşan bir na'ttır. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. Nazîm, bu şiirinde "Tâ Nažîm'e her sene bir naǾt ola sâlyânesi" diyerek her sene en az bir na't yazdığını, na't yazmadan sene ge- çirmediğini belirtmiştir.

90. Kasîde: 82 beyitten oluşmaktadır ve Sultan IV. Mehmed'e medhiyedir. Aruzun "FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilâtün FâǾilün" kalıbıyla yazılmıştır. Nazîm, bu şiirinde Nef'î'nin Genç Osman'a yazdığı "Âferîn ey rûzgârıñ şehsüvâr-ı śaf-deri" ile baş- layan kasidenin ilk beytini birer mısra alarak iki beytinde kullanmıştır.

91. Kasîde: 43 beyitten oluşmaktadır ve Sultan IV. Mehmed'e medhiyedir. Aruzun "FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilâtün FeǾilün" kalıbıyla yazılmıştır.

92. Kasîde: 35 beyitten oluşmaktadır ve Selîm Girây Ħân övgüsünde yazılmış bir medhiyedir. Başlığı, "Ķaśîde Berây-ı Selîm Girây Ħân" şeklindedir. Aruzun "MefâǾîlün MefâǾîlün MefâǾîlün MefâǾîlün" kalıbıyla yazılmıştır.

Belgede Yahyâ Nazîm Divanı (sayfa 38-68)

Benzer Belgeler