• Sonuç bulunamadı

Grup’un muhasebe politikalarını uygularken aldığı önemli kararlar ve hesaplama belirsizliklerinin kaynakları

Muhasebe politikalarının uygulanması sırasında Grup, finansal tablolar üzerinde önemli etkileri bulunan aşağıda belirtilen muhasebe kararlarını almıştır (Tahmin içeren kararlar hariç):

Operasyonel Kiralama Sözleşmeleri - Kiralayan Durumunda Grup: Grup, PTT ile ortak bina kullanım anlaşması yapmıştır.

Grup, yasal mülkiyetine sahip olduğu ve sözleşme dahilinde operasyonel kiralama ile kiraya verdiği gayrimenkullerin tüm risk ve getirilerini elinde bulundurduğunu belirlemiştir.

Azınlık Hakları Opsiyon Yükümlülüğü - Azınlık hakları opsiyonunu değerlerken; Grup, 1 Ocak 2015 öncesinde Avea için bir halka arz olmayacağını öngörmüş ve dolayısıyla satış opsiyonunun en erken 1 Ocak 2015’de uygulanacağı esası ile hesaplamalarını yapmıştır.

Kampanyalı satış gelirleri - Grup, tedarikçiler ile ortak kampanyalar düzenlemekte ve bu kampanyalar kapsamında tedarikçinin temin ettiği ekipman ile telekomünikasyon hizmetlerini paketleyerek beraber satabilmektedir. Grup Yönetimi aşağıda belirtilen hususların bulunduğu satışları işletmeci değil aracı olarak muhasebeleştirmektedir.

- Grup’un envanter riski taşımadığı

- müşteriye teslim edilen ekipmanın teknik yeterliği ile ilgili Grup’un herhangi bir sorumluluğu bulunmadığı, satış sonrası yükümlülüğün tedarikçiye ait olduğu

- Grup’un ekipman üzerinden herhangi bir tadilat yapmadığı - tahsilat riskinin tedarikçi ile paylaşıldığı

- ekipman satışlarının cirosu üzerinden belirli bir yüzde alınan veya hiç kâr edilmeyen durumlar da

Ön ödemeli hat satışlarında aracı – işletmeci analizi: Avea, Nisan 2010 tarihinden başlayarak hizmetin sağlanmasında birincil olarak sorumlu olması, kredi ve stok riskini üzerinde taşıması ve fiyatların belirlenmesi üzerinde takdir hakkı olması sebebiyle ön ödemeli kart gelirlerini brüt göstermektedir.

İçerik gelirleri – Avea, hizmetin sağlanmasında birincil olarak sorumlu olması, kredi riskini üzerinde taşıması ve fiyatların belirlenmesi üzerinde takdir hakkı olması sebebiyle içerik gelirlerini brüt göstermektedir.

Grup’un UFRYK 12 kapsamında aldığı önemli kararları ‘Önemli muhasebe değerlendirme tahmin ve varsayımları ve muhasebe tahminlerinde değişiklikler’ bölümünün UFRYK 12 başlığı altında belirtilmiştir.

Hesaplama belirsizliklerinin kaynakları

Bilanço tarihinde, gelecek raporlama döneminde varlık ve yükümlülükler üzerinde önemli düzeltmelere neden olabilecek belirli bir risk taşıyan ve gelecek dönem ile ilgili olan varsayımlar ve hesaplama belirsizliğinin kaynakları aşağıda açıklanmıştır.

a) Değer düşüklüğüne dair bir gösterge olması durumunda, Grup, maddi duran varlıklarda değer düşüklüğü olup olmadığını geri kazanılabilir tutarı hesaplayarak belirlemektedir. Bu durum, nakit üreten birimin kullanımdaki değerinin hesaplanmasını gerektirmektedir. Kullanımdaki değerin hesaplanması, Grup’un nakit üreten birimin gelecek dönemde elde edilmesi beklenen tahmini nakit akımlarının hesaplamasını ve bu nakit akımların bugünkü değerinin hesaplanmasında kullanılacak uygun ıskonto oranının belirlemesini gerektirir.

b) UFRYK 12’nin uygulanması sırasında Grup tarafından kullanılan tahminler aşağıda özetlenmiştir:

i) Şirket, 1 Ocak 2007 tarihinde maddi olmayan duran varlıklara sınıflandırılan ve sonrasında da maddi olmayan duran varlık olarak finansal tablolara yansıtılan şebeke elemanlarına ilişkin öngörülen yatırımların güncellenmiş iş planına göre belirlenen %30’unun İmtiyaz Sözleşmesi kapsamında zorunlu yenilemeler olduğunu düşünmektedir. İleriki yıllarda gerçekleştirilmesi öngörülen zorunlu yenileme yatırımları için Grup konsolide finansal tablolarında 11.518 TL (Not 22) tutarında karşılık ayırmıştır. Söz konusu karşılık ileriki dönemlerde gerçekleştirilecek zorunlu yenileme harcamalarının 31 Aralık 2011 tarihine indirgenmiş tutarıdır. Iskonto oranı %12,4 olarak belirlenmiştir.

ii) Şirket maddi olmayan duran varlık yatırımlarının maliyetini, ilgili şebeke elemanları inşaat maliyetlerinin üzerine piyasada aynı nitelikteki inşaat hizmetlerine uygulanan kâr marjını ekleyerek belirlemiştir. Söz konusu kâr marjı 31 Aralık 2011 yılı için %13 (2010 - %13) olarak uygulanmıştır. 2011 yılı içerisinde edinilen UFRYK 12 kapsamında değerlendirilen 140.297 TL (2010- 140.755 TL) (Not 21) tutarındaki maddi olmayan duran varlıkların üzerinde aktifleştirilen kâr marjı 16.140 TL’dir (2010 – 16.193 TL).

152 / 153

c) Ertelenmiş vergi varlıkları, ileriki yıllarda vergilendirilebilir gelirin oluşmasının muhtemel olduğunun tespiti halinde kayıtlara alınmaktadır. Vergilendirilebilir gelirin oluşmasının muhtemel olduğu durumlarda, ertelenmiş vergi varlığı taşınan ve kullanılmayan birikmiş zararlar ile her türlü indirilebilir geçici farklar üzerinden hesaplanmaktadır. Grup, Avea’nın yasal kayıtlarında taşınan ve ileride vergilendirilebilir gelirden düşülmesi muhtemel olan taşınan vergi zararı üzerinden 245.000 TL tutarında ertelenmiş vergi hesaplamaktadır. Grup, her yıl taşınan vergi zararlarını tekrar gözden geçirmekte ve mali tablolarında taşıdığı vergi varlığında önemli bir değişiklik olması durumunda değişikliğe tabii tutmaktadır (Not 14).

d) Maddi ve maddi olmayan duran varlıkların değer düşüklüğü testinde kullanılan varsayımlar Not 18 ve Not 20’de açıklanmıştır.

e) Ticari alacaklar ve diğer alacaklardaki değer düşüklüğü kaybı, Grup Yönetimi’nin ticari alacaklar tutarının miktarı, geçmiş deneyimler ve genel ekonomik koşullar ile ilgili değerlendirmesine dayanmaktadır. Grup, ticari alacaklarının tahsil edilebilirliğini dönemsel olarak takip etmekte ve geçmiş yıllardaki tahsilat oranlarını esas alarak tahsilatı şüpheli alacaklardan doğabilecek muhtemel zararları için şüpheli alacak karşılığı ayırmaktadır. Eğer ekonomik koşullar, tahsilat eğilimleri veya diğer belirgin sektör eğilimleri Grup Yönetimi’nin tahminlerinden daha kötü gerçekleşirse, konsolide finansal tablolarda yer alan şüpheli ticari alacak karşılığı tutarı gerçekleşen şüpheli alacakları karşılamayabilir.

Şirket, 2011 yılında şüpheli alacak karşılığı hesaplaması ile ilgili tahminlerini değiştirmiştir. Şirket, tahminlerin

değiştirmemiş olsaydı 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle şüpheli alacak karşılığı 29.692 TL tutarında daha fazla olacaktı. Şüpheli alacak karşılığı tahmin değişikliğinin ileriki yıllara etkisi, Şirket’in yapacağı tahsilatlara ve toplam faturaladığı gelirlere bağlı olduğu için gelecek dönemlerle ilgili rakamsal etkileri hesaplanamamaktadır.

f) Şirket’in, şerefiyenin değer düşüklüğünün testi sırasında kullandığı varsayımlar Not 18’de açıklanmıştır. Grup bir varlığın faydalı ömrünü o varlığın tahmini faydasını göz önünde bulundurarak belirler. Bu değerlendirme, Grup’un benzer varlıklarla ilgili deneyimlerine dayanır. Grup, ayrıca piyasadaki değişimler ve gelişmeler sonucu varlıkların teknik veya ticari olarak kullanılamaz hale gelmesi durumunda ilave değer düşüklüğünü göz önünde bulundurmaktadır.

g) Ayrıca, ekonomik ömürlerin belirlenmesi, hukuki işlemlere ilişkin karşılık ayrılması (Not 22) sırasında da yönetim tarafından bazı öngörüler yapılmıştır.

h) Grup, azınlık hisseleri satış opsiyon yükümlülüğünün piyasa değerini, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle indirgenmiş nakit akımı yöntemine dayanarak hesaplamaktadır. Değer 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle belirlenmiş ve daha sonra 31 Aralık 2011 tarihine indirgenmiştir (Detaylar Not 11’de açıklanmıştır).