• Sonuç bulunamadı

4.6. Çerçeve Uygulamada Adımlar: Kalite Güvence Sistemi Prosedür ve

4.6.4. Muayene, Deney ve Kontrol Prosedürü

HAMMAK’ da üretilen ürünler için belirtilen şartların doğrulanması amacı ile girdi, proses ve son muayene deney faaliyetlerinin yürütülmesi için esasları belirlemektir.

4.6.4.2. Kapsam

Girdi, proses, son muayene ve deneylerin tamamını kapsar.

4.6.4.3. Sorumluluk

Bu prosedürün uygulanmasından, kalite kontrol birimi ve üretim planlama bölümü kalite planlarında tanımlanan sınırlar dâhilinde muayene ve deneyleri gerçekleştirmekten sorumludur.

4.6.4.4. Uygulama

Girdi, muayene, deney ve kontroller

HAMMAK’ da girdi kontrolleri girdi ürünün muayene edilmesine kadar kullanılmamasını sağlamak amacı ile kalite kontrol birimi tarafından girdi kalite planına göre yapılmaktadır.

· Üretimle ilgili girdiler, taşıma, depolama, ambalajlama, muhafaza ve sevkiyat prosedürü gereği teslim alınır ve kalite planına uygun şekilde gerekli muayene ve kontrolden geçirilir. Kontrollere esas olan dokümanlar; girdi şartnameleridir. Yapılan kontroller girdi kalite kontrol sonuç formuna kaydedilir. Kontrol sonucu, onayı verilen girdilere kalite kontrol kabul kartı iliştirilir. Kabul kartı üzerinde belirtilen tüm parti bittiğinde, kart izlenebilirliğinin sağlanması amacı ile malzeme ambar alt birim sorumlusu tarafından girdi kalite kontrol elemanına teslim edilir. Malzeme ambarı girdi kabul formu ile onayı verilen girdiler malzeme

Deposuna teslim edilir, bir nüshası malzeme ambarına, bir nüshası kalite kontrol birimine, bir nüshası üretim planlama bölümüne ve bir nüshası da satın alma bölümüne teslim edilir.

Kontrol sonucu olumsuz çıkan girdiler için uygun olmayan ürün ve hizmet kontrolü prosedürü gerekleri yerine getirilir.

Üretimle ilgili sarf malzemeleri de yukarıdaki adımlar dikkate alınarak kalite kontrolünden geçirilir.

Üretimde acil kullanımı söz konusu olan girdiler, direk üretim sahasına indirilir. “Girdi kabul alanı” seyyar tabelası konularak alan tanımlanır ve girdi kalite kontrol elemanı tarafından prosedürün bu maddesinin tüm sartları yerine getirilir.

Üretim dışı sarf malzemeleri ve demirbaşlar, girdi kalite kontrol elemanı tarafından, sipariş emirleri dikkate alınarak teslim alınır. Bunun dışında herhangi bir girdi kontrolü yapılmaz. Malzeme ambarına teslim edilirken herhangi bir kart kullanılmaz. Malzeme ambarı girdi kabul formu ile teslim edilir.

Söz konusu malzemeler, malzeme ambarı tarafından, talebi yapan bölümlere malzeme alma formu ve demirbaş alma formu ile teslim edilir.

Hizmet girdileri (nakliye, kargo, eğitim ve danışmanlık, kalibrasyon, bakım/onarım, ara ürün, hizmet v.b.) ‘nin kontrolleri:

· Hizmet satın alımları tedarikçi seçme ve değerlendirme talimatı gereğince talebi yapan bölüm ve satın alma bölümünün birlikte kararı ile gerçekleştirilir. Hizmet tedarikçileri onaylı tedarikçi listesinde ve aday tedarikçi listesinde kayıtlıdır. Satın alma prosedürü gereği seçimi yapılan tedarikçiden, bir kez satın alım sonucundan memnun kalınmış ise, o tedarikçi onaylı tedarikçi listesinde muhafaza edilir. Bu gruptaki tedarikçilerin kontrolleri seçim, hizmet sunum süresince ve sonrasında gerçekleştirilir. Fiyat kriteri seçimde, kalite ve temrin kriterleri ise hizmet sunum süresi ve sonrasında değerlendirilir. Değerlendirmeler, talebi yapan bölüm müdürleri ve satın alma şefi tarafından tedarikçi seçme ve değerlendirme talimatına göre gerçekleştirilir. Kontrol sonuçları tedarikçi performans kartına işlenir. Ara ürün hizmet kontrollerinde (fason yaptırılan işlerde), konu ile ilgili sipariş emrine göre girdi kalite kontrolelemanı tarafından muayene ve kontroller gerçekleştirilir. Muayene sonuçları, girdi kalite kontrol sonuç formuna kaydedilir.

Ürün veya hizmet girdilerinde herhangi bir uygunsuzluk olduğunda uygun olmayan ürün ve hizmet kontrolü prosedürü gerekleri yerine getirilir.

Proses muayene, deney ve kontroller:

Üretim sürecinin her aşamasında hatalı ürünün bir sonraki aşamaya geçmesini engellemek amacı ile proses kalite kontrol elemanı ve üretim bölümü elemanları tarafından proses kontrolleri gerçekleştirilmektedir.

Her bir sürece ait kalite planı, üretim ve kalite kontrol birimleri tarafından hazırlanmıştır. Proses kalite kontrol elemanı, kalite planına uygun kontrolleri gerçekleştirerek, proses/son ürün kalite kontrol sonuç formuna kaydeder. Üretim elemanları, üretim sürecinin her aşamasında yaptıkları işi kalite planlarına göre bizzat kendileri kontrol ederler. Proses kalite kontrol elemanı proses kalite planında

belirtilen kriterleri sağlayan istif/partiyi bir sonraki prosese teslim ederken, istif tanıtım/stok kartı üzerindeki kalite kontrol onay hanesini imzalayarak bir sonraki prosese geçmesine izin verir.

Makine/ tezgâh operatörü proses kalite planında belirtilen kriterleri sağlayan istif/partiyi bir sonraki prosese teslim ederken istif tanıtım/stok kartı üzerindeki imza hanesini imzalar.

Proses kalite kontrol elemanı yapmış oldugu tüm kontrollerin sonuçlarını proses/son ürün kalite kontrol sonuç formuna kaydeder.

Proses muayene ve deneylerinde, herhangi bir uygunsuzluk olduğunda uygun olmayan ürün ve hizmet kontrolü prosedürü gerekleri yerine getirilir.

Son muayene, deney ve kontroller:

Son muayene ve kontroller, son ürün kalite kontrol elemanı tarafından son ürün kalite planına uygun olarak gerçekleştirilir.

Ambalajlama aşamasına getirilmiş olan istif/parti son ürün kalite planında belirtilen kontrol kriterlerine göre kontrol edilir. İstif/parti belirtilen kontrol kriterlerini saglamış ise, son ürün kalite kontrol elemanı tarafından istif tanıtım/stok kartı üzerindeki kalite kontrol onay hanesi imzalanır, ambalajlama aşaması öncesi ürünün görünecek bir yerine ambalajlanabileceği anlamına gelen “ok” damgalı yuvarlak yeşil renkli etiket yapıştırılır.

Müşteri tarafından özel bir ambalajlama talimatı verilmediği durumlarda son ürün ambalajlama talimatı gerekleri yerine getirilir.

Son ürün kalite planında belirtilen kontrol kriterlerini sağlayan istif/parti üzerine ürün ambar ve sevkiyat sorumlusu tarafından ürün sevkiyat etiketi yapıştırılarak, son ürün ambarında depolanır veya direk sevkiyat alanına alınır.

Sözleşme kapsamında HAMMAK tarafından temin edilen yatak ve uyku sistemlerinin ve kontrolü, son ürün kalite kontrol elemanı tarafından son ürün kalite planına uygun olarak gerçekleştirilir.

Son muayene, deney ve kontrollerinde herhangi bir uygunsuzluk bulunduğunda, uygun olmayan ürün ve hizmet kontrolü prosedürü gerekleri yerine getirilir.

Tedarikçi mahallinde yapılan muayene ve kontroller:

Tedarikçi mahallinde yapılan muayene ve kontrollerde, girdi kalite planı ve girdi şartnameleri esas alınır. Kontrol sonuçları tedarikçi mahallinde değerlendirme formuna kaydedilir.

4.6.5. Müşterinin Temin Ettiği Ürün Prosedürü